Rega Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) @KraftMyślę, że i jedno i drugie. Właśnie sprawdziłem na utworach podanych przez @MariuszZ - jest różnie, w zależności od wzmacniacza i kolumn. U mnie najszersza scena z kolumnami Altec i tranzystorem, natomiast najgłębsza z KEF i lampą. Być może na szerokość sceny mają wpływ falowody w Altec. Basu nie brakuje w obu zestawieniach, pomimo zmniejszenia z 0 do minus 3. Pytanie do @tomek4446 - jaka jest różnica w odbiorze Altec z falowodami i cofniętym niskotonowcem oraz Altec z niskotonowcem umieszczonym na ścianie czołowej? Ty słyszałeś. Ja nie miałem okazji. Szkoda, że nie chciałeś (lub nie miałeś czasu) posłuchać Altec z tranzystorem . Szerokość sceny , pomimo niezbyt dużego rozstawienia, powalająca. Edytowano 3 godziny temu przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 20 minut temu, Kraft napisał: czy raczej odległości słuchacza od kolumn? Przy Xavian/Orfeo i Ambra, gdy podchodziłem do audio racka zmienić płytę, czyli byłem max na 1 metr od lini kolumn, głębokość sceny wzrastała spektakularnie. Prawdopodobnie tak było także przy YB monitorach. Jak było z resztą aspektów brznienia, nie pamiętam, ale gdyby było 👌, to siedział bym pół metra przed ścianą. I tak zamykam oczy🤪 Zreszta, taki eksperyment każdy może zrobić, jeśli np potrzebuję zmienić płytę CD😀 Przy kompresyjnych driverach tak nie działa. Przy berylach sprawdzę w weekend. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, MariuszZ napisał: ale Panie co się dzieje jak przybliżę te 30 cm, z 2.20m na 1.90m. WOW!!! KOSMOS. Zaraz jak to było ? A , dziękuję Tomku ........ 40 minut temu, Kraft napisał: Tylko, czy to kwestia odległości kolumn od ściany, czy raczej odległości słuchacza od kolumn? Jarek , czy mógłbyś choć raz ...... 33 minuty temu, Rega napisał: jaka jest różnica w odbiorze Altec z falowodami i cofniętym niskotonowcem oraz Altec z niskotonowcem umieszczonym na ścianie czołowej? Dla mnie żadna. Masz Roman scenę w głąb tak jak i ja miałem w Valenciach. Różnicę bym widział w obrazowaniu tła , ja nie miałem tego aż tak wyraziście. 36 minut temu, Rega napisał: Szkoda, że nie chciałeś (lub nie miałeś czasu) posłuchać Altec z tranzystorem . Roman , pisałem już , czasowo byłem bardzo ograniczony. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 44 minuty temu, tomek4446 napisał: Zaraz jak to było ? A , dziękuję Tomku ........ Dziękuję Tomku 😎 Szykuje się kilka zarwanych wieczorów bo słuchać się chce bardziej niż spać teraz 🤣 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu @tomek4446 - źle mnie zrozumiałeś - mnie chodziło o Twoją (i Twojej wspaniałej małożonki) wizytę, kiedy byliście u mnie poprzednim razem. Nie teraz, kiedy mieliście do załatwienia ważne sprawy. Ogólnie to zawsze jest za mało czasu , aby posłuchać tyle ile by się chciało. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Znów kombinujecie, a nie zapytacie Głebokość sceny najlatwiej uzyskać stawiając kolumny "na wprost" tzn nie odwrocone w osi do słuchacza, tylko dokladnie rownolegle propagujace do scian bocznych. Oczywiscie nie zawsze sie to sprawdzi, bo zawsze jest cos za coś ale warto sprobować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowany) I ja podpisuję się pod taką opinią ☝️🙂. Co ma też związek z brakiem, jeśli mogę się wyrazić w żargonie optyki - ogniskowania się dźwięku przed słuchaczem. Przynajmniej u mnie to nigdy nie działało lepiej, niż ustawienie równolegle, lub prawie równolegle. Edytowano 2 godziny temu przez Grzesiek202 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 11 godzin temu, MariuszZ napisał: Pewnie Wszyscy, którzy doświadczają efektu głosu z radyjka kilka metrów na lewo od ucha, warczenia pumy na prawo od ucha, oba efekty mocno poza bazą kolumn, czy psów ujadających ze sporej odległości z różnych kierunków 😉 Na początek warto "przepuścić" przez system, utwór nagrany w mono, celem sprawdzenia czy jest prawidłowo skalibrowany środek sceny. Tak na wszelki wypadek 7 godzin temu, tomek4446 napisał: Funkadelic - Maggot Brain Po pierwsze to, głębia utworu, co prawda po sam horyzont, ale brzmi u mnie jakby dzwiek tej głębi tworzyła jakaś metalowa rura (metalowa studnia) -bardzo długa. Takie metaliczne brzmienie Po drugie to, nie podoba mnie się to, że dzwiek tej głębi inicjuje głównie prawa kolumna. Czy ja słucham jakiejś dziwnej wersji (bo nikt się na to nie skarży). Zresztą nieważne. To tylko utwór.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 9 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Na początek warto "przepuścić" przez system, utwór nagrany w mono, celem sprawdzenia czy jest prawidłowo skalibrowany środek sceny. Tak na wszelki wypadek Zatem zrób to. Ja robię to mikrofonem. Do pojedyńczego mm. Zachęcam. Tak na wszelki wypadek 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu U mnie jest perfekt na ucho (brak mikrofonu). A maggot mimo to "daje" z prawej. Też tak masz Mariusz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts