Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Jacek, to będzie/jest naprawdę duże pomieszczenie, poddasze. Ponad 45 mtr kw i ponad 5mtr wysokie na sporej powierzchni. Za plecami ponad 8mtr kw. A tam jak wszyscy wiemy fraktale, takie prawie idealne, najlepszą robotę zrobią. 

Z Lęborka biorę, sevenaudio.

Napisano
6 minut temu, AudioTube napisał:

Jacek, to będzie/jest naprawdę duże pomieszczenie, poddasze. Ponad 45 mtr kw i ponad 5mtr wysokie na sporej powierzchni

Adam, to powiem Tobie, że łatwo nie będzie. Tak duże pomieszczenia nie są łatwe w opanowaniu akustyki.

Ale będziemy kibicować , wysokość 5m no nie wiem co o tym myśleć.

Może zapytać Bartka Chojnackiego, czy nie trzebaby obniżyć troszkę sufitu.

Żeby nie trzeba było robić adaptacji sufitu jak w filharmonii 🤭

Napisano
9 minut temu, DiBatonio napisał:

Adam, to powiem Tobie, że łatwo nie będzie. Tak duże pomieszczenia nie są łatwe w opanowaniu akustyki.

Ale będziemy kibicować , wysokość 5m no nie wiem co o tym myśleć.

Ale muzyka organowa to chyba bez adaptacji dobrze zabrzmi. Jak w kościele 😉.  Powodzenia. Też jestem ciekawy tych dyfuzorów bo sam mam w planie dać coś za plecy i Bartek doradzał właśnie dyfuzory fraktalne jako rozwiazanie topowe, przy czym u mnie jest w porównaniu mikro pomieszczenie i stwierdził, że w tym układzie nawet najprostszy dyfuzor 1D też da duży efekt. No i nie potrzebuję na szczęście ośmiu.  😅

Napisano (edytowany)
12 minut temu, fp74 napisał:

Ale muzyka organowa to chyba bez adaptacji dobrze zabrzmi. Jak w kościele 😉

@AudioTube Adam no popatrz jaka propozycja.

Ty nie dyfuzory, tylko organy kupuj, organistę z pobliskiej parafii jakiegoś znajdziesz 🤭

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
3 godziny temu, AudioTube napisał:

Na sklejkę mnie nie stać. Poddasze z duża kubaturą. 

A samemu coś "wyrzeźbić" nie mógłbyś? W większej ilości może wyjść korzystnie, skoro i tak masz w planach silnie zagospodarować tę kubaturę.

Napisano (edytowany)

Ale czego oczekujesz, że co Ci powiemy w sprawie tych pomiarów? Gdzie i jakie ustroje ustawić żeby było "lepiej"? Widać, że jest mod w okolicy 50Hz, osłabienie w okolicy 100-120Hz (które też występuje w każdym pokoju w mniejszym lub większym stopniu, niekoniecznie w tym zakresie). Na mod wiesz co robić. Na dołek (efekt SBIR) możesz mieć w pewien sposób wpływ dosuwając lub odsuwając kolumny od ściany, ale i tak nie pozbędziesz się problemu całkowicie.

Nadal też nie wiemy na ile wiarygodny jest ten pomiar - nie znamy procedury, nie znamy oprogramowania z którego korzystałeś. Korzystasz z niego zapewne tylko Ty jeden na forum.

Edytowano przez lpomis
Napisano
Dnia 2.03.2025 o 22:22, lpomis napisał:

kostki PM-K7

kosktatabelka.jpg.c464bb2e05eab4a63598e063116c3f74.jpg

To jest wiarygodne ?

7cm pianki za 60zł pochłania 57% 125Hz

Dnia 2.03.2025 o 22:22, lpomis napisał:
Dnia 2.03.2025 o 21:16, rajdek napisał:

Monitory są dokładnie 290cm od tylnej ściany i 60 od przedniej (front).

To żeś kurde odpowiedział. To jest równanie z jedną czy już z dwiema niewiadomymi? ;)
@KrólKiczu pytał jak daleko masz do monitorów gdy siedzisz na sofie odsuniętej od ściany o 90cm

Już rozwiązuję równanie 290-90=200

@KrólKiczu do monitorów mam wtedy 200cm. Jakie ma to znaczenie ?

Napisano

Ponawiam pytanko o wasze doświadczenia. 

Co na pierwsze odbicia? Chciałbym vicpattern który rozprasza górę a pochłania 500 - 4000 Hz. Czy full range absorber? Nie chcę 10cm i liczę się z tym że bas będę łapal inaczej. 

Cel to obrazowanie scena czytelność.

Napisano
1 godzinę temu, rajdek napisał:

To jest wiarygodne ?

Nie wiem. I nie wiem też jak miałbym to zweryfikować.

24 minuty temu, yayayaya napisał:

Co na pierwsze odbicia?

A jak sytuacja z pogłosem w pokoju? Bo od niego może też zależeć wybór paneli.

Napisano (edytowany)
28 minut temu, lpomis napisał:

Nie wiem. I nie wiem też jak miałbym to zweryfikować.

A jak sytuacja z pogłosem w pokoju? Bo od niego może też zależeć wybór paneli.

Nie znajduje starych pomiarów rew. Żywo. Dużo twardego. 

Za kanapą druga połowa pokoju gdzie stoi stół krzesła a dookoła są okna powierzchniowe. 

Pierwsze odbicia wypadają mi za firanką na pierwszym zdjęciu i po przeciwnej stronie. 

Muszę coś co pani domu przyjmie. A walczy ;)

IMG_20240906_182955.jpg

IMG_20240906_182943.jpg

Edytowano przez yayayaya
Napisano
52 minuty temu, yayayaya napisał:

Nie znajduje starych pomiarów rew. Żywo. Dużo twardego. 

Za kanapą druga połowa pokoju gdzie stoi stół krzesła a dookoła są okna powierzchniowe. 

Pierwsze odbicia wypadają mi za firanką na pierwszym zdjęciu i po przeciwnej stronie. 

Muszę coś co pani domu przyjmie. A walczy ;)

IMG_20240906_182955.jpg

IMG_20240906_182943.jpg

Ja tu widzę tylko opcje na pierwsze odbicia boczne z akcesoriami wolnostojacymi, mobilnymi. :/

Napisano
2 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał:

Ja tu widzę tylko opcje na pierwsze odbicia boczne z akcesoriami wolnostojacymi, mobilnymi. :/

Mam mobilne kwiatki obecnie. Zdjęcie na przesuwa. Ja przesuwam ;)

Napisano
16 godzin temu, DiBatonio napisał:

Ty nie dyfuzory, tylko organy kupuj

Trudno mi zmierzyć. Z obliczeń +/- 175 mtr sześciennych. Pewno więcej. 
Moja żona na wiolonczeli, córka skrzypce. Nie ma mowy o sufitach czy wełnie jak w obecnym mieszkaniu. To ma być żywe brzmienie. Przede wszystkim Live. Audio Do 150Hz dsp i magia w tym paśmie, bynajmniej w miejscu mojego fotela. 
 Polubiłem  brzmienie ze słuchawek, nie myślałem, że tak będzie. A te styrodury na pewno nie zrobią krzywdy.

Napisano
3 godziny temu, rajdek napisał:

kosktatabelka.jpg.c464bb2e05eab4a63598e063116c3f74.jpg

To jest wiarygodne ?

7cm pianki za 60zł pochłania 57% 125Hz

Temat był męczony w poradach ciekawego akustyka i tam to Bartek wyjaśniał. 

Po pierwsze pianka piance nierówna.  

Po drugie czy gruby portfel wycisza lepiej niż chudy? Jest tu gdzieś wątek o tym czy pieniądze grają... 

Po trzecie, jak to tylko 6 dych to nic tylko kupić i sprawdzić,  jak nie zadziała to zrobisz sobie w szafce z tej pianki jakiś bastrap. 

Po czwarte wreszcie, sam nawalilem tej pianki to się wypowiem: 6 mb pułapek z pianki + ileś tam metrów kw basotectu już dało u mnie efekt szokujący. A czy to jest 57% ze 125 Hz, czy może 54% ze 137Hz to naprawdę jak ktoś to słyszy to niech zasuwa do księgi rekordów Guinnessa.

Napisano
54 minuty temu, fp74 napisał:

to tylko 6 dych to nic tylko kupić i sprawdzić

Jak mam sprawdzić ? Na słuch :)

Mega Acoustic ma odpowiednie warunki i urządzenia do testowania. Zastanawiam się czy to błąd czy budowa konkretnie tego panela tak działa, Bartek to gdzieś wyjaśniał ?

Napisano
7 minut temu, rajdek napisał:

Jak mam sprawdzić ? Na słuch :)

Mega Acoustic ma odpowiednie warunki i urządzenia do testowania. Zastanawiam się czy to błąd czy budowa konkretnie tego panela tak działa, Bartek to gdzieś wyjaśniał ?

No w koncu o sluch tu chodzi. Oczywiście, że pomiary mają sens I temu nie przeczę. Zależy do czego zmierzamy.  Jedni chcą idealnego pomieszczenia odsłuchowego i ja to pragnienie rozumiem i podziwiam wysiłki. Mi wystarczy, że ja to słyszę z przyjemnością,  bo mi akurat o TO chodzi. Moze ktos z obecnych jakby tego posluchal to by sie załamał ale robię przecież dla siebie. Nie dajmy się zwariować. I tak nie stworzysz pomieszczenia dobrego do sluchania każdej muzyki, bo muzyka chóralna źle zabrzmi w klubie jazzowym, a trio jazzowe na stadionie itd, I tak trzeba szukać kompromisów bo jeden gatunek lubi pogłos a inny nie.   Z kolei muzyka w studiu (bo chyba to jest stan najbliższy idealu) wcale nie brzmi przyjemnie. Jak ktoś był to wie.

Napisano
38 minut temu, fp74 napisał:

bo muzyka chóralna źle zabrzmi w klubie jazzowym, a trio jazzowe na stadionie

Akustyka. Odmieniamy na wszystkie przypadki. Dla mnie Ona, to odpowiednie miejsce. To miejsce i odpowiednie, definiuje tą odpowiednią Akustykę. 
Przy tym odpowiednim miejscu i chór i trio jazzowe „usłyszeć” można wyśmienicie. 
Czy Chłopaki nie pokapowaliście jeszcze  o co chodzi😊?

A usiąść nie przed TV, a w tym odpowiednim miejscu może trzeba?

Napisano
1 godzinę temu, fp74 napisał:

No w koncu o sluch tu chodzi. Oczywiście, że pomiary mają sens I temu nie przeczę. Zależy do czego zmierzamy.  Jedni chcą idealnego pomieszczenia odsłuchowego i ja to pragnienie rozumiem i podziwiam wysiłki. Mi wystarczy, że ja to słyszę z przyjemnością,  bo mi akurat o TO chodzi. Moze ktos z obecnych jakby tego posluchal to by sie załamał ale robię przecież dla siebie. Nie dajmy się zwariować. I tak nie stworzysz pomieszczenia dobrego do sluchania każdej muzyki, bo muzyka chóralna źle zabrzmi w klubie jazzowym, a trio jazzowe na stadionie itd, I tak trzeba szukać kompromisów bo jeden gatunek lubi pogłos a inny nie.   Z kolei muzyka w studiu (bo chyba to jest stan najbliższy idealu) wcale nie brzmi przyjemnie. Jak ktoś był to wie.

Ekhm.... klub jazzowy czy stadion masz nagrany na plycie a nie oddajesz go swoim pomieszczeniem.

Napisano
4 minuty temu, audiowit napisał:

Ekhm.... klub jazzowy czy stadion masz nagrany na plycie a nie oddajesz go swoim pomieszczeniem.

No i tu dotykasz sedna sprawy. Bo wg mnie zdecydowana większość tego co słyszymy, wynika z tego co i jak zostało nagrane.