elektron6 Napisano wczoraj o 10:01 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:01 (edytowany) 11 minut temu, AudioTube napisał: A są jakieś korzyści? Korzyści głównie były; - dotacje, rozbudowa sieci dróg - wolny przepływ materiałów - wejście kapitału zagranicznego = znaczne obniżenie bezrobocia. Pamiętamy lata 90 te gdzie w pewnych regionach było 30% bezrobotnych - przeforsowanie paru tematów ideologicznych co pewnie młodszym pokolenion jest na plus Zabrakło konkurencyjności, dbania o bezpieczeństwo. To trzeba szybko zmienić Edytowano wczoraj o 10:03 przez elektron6 3 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano wczoraj o 10:02 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:02 17 godzin temu, Tweeter2016 napisał: Donald Trump ma szansę to naprawić, wyprostować wiele problemów które powstały za Bidena. Także dla Polski to najlepszy możliwy prezydent! Pomijając już wszystko inne (w tym kompletną ignorancję Trumpa w kwestiach polityki zagranicznej, szczególnie europejskiej) destabilizuje on NATO. W tym sensie jest to bodaj najbardziej prorosyjski prezydent USA ostatnich kilkudziesięciu lat. 4 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano wczoraj o 10:19 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:19 1 minutę temu, elektron6 napisał: Korzyści były głównie były; - dotacje, rozbudowa sieci dróg - wolny przepływ materiałów - wejście kapiatłu zagranicznego = znaczne obniżenie bezrobocia. Pamiętamy lata 90 te gdzie w pewnych regionach było 30% bezrobotnych - przeforsowanie paru tematów ideologicznych co pewnie młodszym pokolenion jest na plus Zabrakło konkurencyjności, dbania o bezpieczeństwo. To trzeba szybko zmienić Dotacje to "kolesiostwo" (czytałem o tym sporo), ludzie pisali, że koleś kolesiowi przyznawał kapustę, a szaraczek nie miał szans właściwie na nic, może jakieś orzeszki czy skorupki po orzeszkach. Rozbudowa sieci dróg - oni to robili głównie pod siebie, pod ciężki transport, żeby rozkręcić handel i potrzebowali sieć dróg pod własne zakłady (Polska to tania siła robocza). "Wolny przepływ materiałów" - nie wiem dokładnie co masz na myśli? Obniżenie bezrobocia tak, ale czy to zasługa UE? Bardziej pożegnanie SLD zmniejszyło bezrobocie w kraju. Tematy ideologiczne ? Bez komentarza! Zabrakło wielu rzeczy! Najgorsza jest polityka polegająca na ściąganiu nielegalnych imigrantów i wciskaniu ich na siłę wszystkim państwom! Czy ten cały eko-szwindel i wszystko co z nim jest związane! Polakom nie podoba się, że UE decyduje o ich sprawach, ich życiu, co mogą robić, a czego nie. UE wprowadza ograniczenia, nakazy, zakazy, itd. UE to miała być tylko strefa gospodarcza do wolnej wymiany towarów i usług oraz podróżowania bez paszportu! NIC WIĘCEJ ! Wszelkie regulacje prawne nas nie interesują! Wybitny ekspert, Pan Profesor Modzelewski mówi, że to co nam Unia nakazuje nie ma żadnych podstaw prawnych, bowiem UE nie jest państwem! Idea starego EWG była b. dobra (wolny handel), ale UE które nazywane jest Eurokołchozem to jest coś co powinniśmy jak najszybciej pożegnać, opuścić, potrzebny jest POLEXIT. Dlatego UK wyszło z Unii, a teraz wychodzą Węgry, Orban rozpoczął proces wyjścia! 19 minut temu, Rafał S napisał: Pomijając już wszystko inne (w tym kompletną ignorancję Trumpa w kwestiach polityki zagranicznej, szczególnie europejskiej) destabilizuje on NATO. W tym sensie jest to bodaj najbardziej prorosyjski prezydent USA ostatnich kilkudziesięciu lat. Prorosyjski? Heh, na jakiej podstawie tak twierdzisz? Jestem bardzo ciekaw, proszę o krótkie wyjaśnienie. Ponieważ wątek o UE schodzi na nieco inny temat, Pana prezydenta Donalda Trumpa (tak na forach dzieje się często), to wkleję krótkie przemówienie z sejmu Pana Wicemarszałka Krzysztofa Bosaka... Dobre przemówienie - tylko 8 minut: 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano wczoraj o 10:35 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:35 Dużo słów, terminów mi niezrozumiałych. Jestem pod wrażeniem zainteresowania. Nie śledziłem ostatnio, jakieś 15 lat. Potrzebuję czasu, by „to” ułożyć sobie. Nie piszcie za dużo, nie zdążę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano wczoraj o 10:47 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:47 Modzelewski to "lepszy cwaniak". W latach 90-tych tworzył system podatkowy w Polsce, miedzy innymi VAT. Zaraz potem odszedł z rządu i został pierwszym w Polsce doradcą podatkowym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano wczoraj o 10:53 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:53 1 minutę temu, AudioTube napisał: Nie śledziłem ostatnio, jakieś 15 lat To jest duży błąd! Tematyka audio jest z pewnością ciekawsza i pewnie każdy ma sporo różnych zainteresowań, pracę, jakieś hobby które są bardziej pasjonujące, ale polityki nie można zupełnie ignorować, coś tam trzeba wiedzieć ;). Ktoś kiedyś powiedział coś w stylu "Jak nie będziesz się interesował polityką, to któregoś dnia politycy przyjdą i zjedzą Cię na śniadanie" - bardzo przybliżony cytat, nie pamiętam dokładnie tych słów, ale chodziło mi o oddanie sensu. Dlatego niezależnie czy rządzą "prawusy" czy "lewusy" trzeba wykazać chociaż minimalne zainteresowanie polityką. Kolejna sprawa - trzeba wiedzieć kogo oglądać i słuchać. Media głównego nurtu (nie tylko w Polsce) są mało rzetelne, ludzie używają często określeń "dezinformacja", "propaganda" czy podobnych, nie bez powodu. Na szczęście jest Internet, a w nim np. Youtube gdzie jest sporo dobrych (też nie wszystkie!) kanałów. W Polsce jest mało polskich mediów, przeważają niestety tylko tzw. polskojęzyczne media, a te zwykle mają gdzieś interes Polski. Ja polecam szczególnie gazetę i portal DoRzeczy.pl który skupia najlepszych polskich dziennikarzy (3/4 mojej rodziny go ogląda). Na YT jest mnóstwo dobrych (i dużo więcej lewych) kanałów i komuś kto średnio się interesuje tematem, trudno jest czasem ocenić czy oglądają właściwy film / kanał. Doskonale to rozumiem. Ciężko jest dziś filtrować niektóre informacje, bowiem mnóstwo jest wokół dezinformatorów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano wczoraj o 11:51 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:51 1 godzinę temu, Tweeter2016 napisał: Dotacje to "kolesiostwo" (czytałem o tym sporo), ludzie pisali, że koleś kolesiowi przyznawał kapustę, a szaraczek nie miał szans właściwie na nic, może jakieś orzeszki czy skorupki po orzeszkach. Rozbudowa sieci dróg - oni to robili głównie pod siebie, pod ciężki transport, żeby rozkręcić handel i potrzebowali sieć dróg pod własne zakłady (Polska to tania siła robocza). "Wolny przepływ materiałów" - nie wiem dokładnie co masz na myśli? Obniżenie bezrobocia tak, ale czy to zasługa UE? Bardziej pożegnanie SLD zmniejszyło bezrobocie w kraju. Tematy ideologiczne ? Bez komentarza! Zabrakło wielu rzeczy! Najgorsza jest polityka polegająca na ściąganiu nielegalnych imigrantów i wciskaniu ich na siłę wszystkim państwom! Czy ten cały eko-szwindel i wszystko co z nim jest związane! Polakom nie podoba się, że UE decyduje o ich sprawach, ich życiu, co mogą robić, a czego nie. UE wprowadza ograniczenia, nakazy, zakazy, itd. UE to miała być tylko strefa gospodarcza do wolnej wymiany towarów i usług oraz podróżowania bez paszportu! NIC WIĘCEJ ! Wszelkie regulacje prawne nas nie interesują! Wybitny ekspert, Pan Profesor Modzelewski mówi, że to co nam Unia nakazuje nie ma żadnych podstaw prawnych, bowiem UE nie jest państwem! Idea starego EWG była b. dobra (wolny handel), ale UE które nazywane jest Eurokołchozem to jest coś co powinniśmy jak najszybciej pożegnać, opuścić, potrzebny jest POLEXIT. Dlatego UK wyszło z Unii, a teraz wychodzą Węgry, Orban rozpoczął proces wyjścia! Prorosyjski? Heh, na jakiej podstawie tak twierdzisz? Jestem bardzo ciekaw, proszę o krótkie wyjaśnienie. Ponieważ wątek o UE schodzi na nieco inny temat, Pana prezydenta Donalda Trumpa (tak na forach dzieje się często), to wkleję krótkie przemówienie z sejmu Pana Wicemarszałka Krzysztofa Bosaka... Dobre przemówienie - tylko 8 minut: Hm, nie rozumiem tego podniecenia P. Bosaka sytuacja w USA. Przecież jest częścią sceny politycznej w PL. Rzeczywiście wiele terminów i słów. To raczej oda do Trumpa jest - człowieka przez ktorego wiele firm zbankrutowało , człowieka który tak w zasadzie jest porzestepca, skazanym prawomocnym wyrokiem. Jemu na pierwszym miejscu chodzilo o to by nie iść siedzieć- gdyby nie wygrał, musiałby iść do więzienia - a nie o społeczeństwo. Te jego obietnice, śmiechu warte. 3 miliony ludzi wysiedli tak? Pozatym jedzie na uczuciach ludzi i ich głębokiej wierzę w Boga. Tak samo są naiwni jak ludzie PL, płacący kasę Rydzykowi czy podążający za każdym politykiem który tylko wspomni że jest wierzący - nie ważne czy coś innego z jego poczynań wynika. Nacjonalizm, o którym P. Bosak wspomina , nigdy w takim wydaniu czymś dobrym nie jest. Bo jest tylko nastawiony na wygranie wyborów. Będą jaja . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano wczoraj o 12:15 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:15 1 godzinę temu, Tweeter2016 napisał: polityki nie można zupełnie ignorować, coś tam trzeba wiedzieć To skrajna moja nieodpowiedzialność. W „tych” czasach. Mam usprawiedliwienie. Zarobiony byłem, samotny ojciec, książki, koncerty, pływanie i jakby było mało jeszcze audio. Dobrze, że za testowanie kabli się jeszcze nie wziąłem. Trudno tak się w tej polityce poruszać. Przez drzewa lasu nie widzę. Poczytam w tym wątku. Piszcie jak najprościej się da, ale nie prościej. No konkretnie. Mniej pracuję, nie nadrobię czasu, ale na doczepkę się załapię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano wczoraj o 12:46 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:46 (edytowany) @AudioTube - nie ty jeden zapomniałeś o polityce . Ja kiedyś znacznie więcej uwagi poświęcałem polityce, dziś wielokrotnie mniej, takie absolutne minimum czasu jednak poświęcam. Gdyby każdy się orientował w miarę dobrze w tym co dzieje się naprawdę w jego kraju, co jest istotne, a co zupełnie nie, to ludzie by skreślali zupełnie innych kandydatów w wyborach parlamentarnych czy samorządowych i ostatecznie żyło by się nam wszystkim lepiej. Sporej części polityków właśnie zależy na tym, żeby rządzić stadem ludzi którzy niewiele wiedzą, nie orientują się jakie ustawy są często po cichu przepychane w sejmie czy w ogóle co się dzieje w kraju, jakie jest zadłużenie państwa, ilu nielegalnych migrantów zaproszono do nas, itd. Ważne w tym wszystkim żeby korzystać z odpowiednich, rzetelnych źródeł (a tych procentowo nie jest dużo), bo jak ktoś ogląda np.- jak rozszyfrowują ten skrót Brytyjczycy - "British Brainwashing Company" czy w Polsce ich odpowiedniki - to może nawet lepiej żeby nie interesował się polityką Niestety media głównego nurtu (czasem nazywane mediami głównego ścieku) robią dość często ludziom wodę z mózgu i nierzadko mijają się z prawdą lub pomijają niewygodne fakty. Wydaje mi się, że w dzisiejszych czasach odbiornik TV można wysłać do Koszalina bo prawie nie ma co oglądać (no może TV Republika czy TV Trwam - ale nie każdy lubi taką telewizję). Chyba najlepszym (jeszcze nie tak bardzo cenzurowanym) miejscem gdzie można poznać prawdziwe informacje jest Internet, problemem jednak dla wielu jest dotrzeć do tych prawdziwych, rzetelnych informacji, które czasami giną w gąszczu zakłamanych przekazów i propagandy. Edytowano wczoraj o 12:47 przez Tweeter2016 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano wczoraj o 12:46 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:46 2 godziny temu, Tweeter2016 napisał: proszę o krótkie wyjaśnienie. Wybacz, ale nie rozmawiam na tematy polityczne z elektoratem Konfederacji. Pozdrawiam. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 🤦♂️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu (edytowany) 20 minut temu, Rafał S napisał: Wybacz, ale nie rozmawiam na tematy polityczne z elektoratem Konfederacji. Pozdrawiam. Popieram wszystkie cztery prawicowe partie od PiS, przez Solidarną Polskę i Pana Kukiza, po Konfederację. Tak wiec nie tylko Konfederację, ale ta jest zdecydowanie najrozsądniejsza i skupia wyjątkowo inteligentnych polityków. Nie przepadam tylko za lewicowymi ugrupowaniami. Ponieważ to jest wątek głównie o Unii Europejskiej to warto usłyszeć kilka słów jak to wszystko się zaczęło, jakie są korzenie, podwaliny UE. Doskonale w krótkim filmie mówi o tym Pan Grzegorz Braun, opierając swoje przemówienie o książkę eksperta od spraw politycznych który opisał właśnie kto i w jakim celu stworzył Unię Europejską. Film krótki, ale genialny, aż nie mogę uwierzyć, ze WP zdecydowała się go pokazać... Edytowano 23 godziny temu przez Tweeter2016 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu Popierasz partie ktorych czlonkowie sie nie nadaja na politykow - oczywiscie nie wszyscy. Jedna z nich jest PIS, partia ktore jak zadna z poprzednich, takich szkod narobila w kraju, ludzi obrucila przeciwko sobie, nakradla, pokazala jak ma wszystkich gleboko w odbycie a z drogiej strony jawila sie jako partia ludzi wierzacych, tylko tych naiwnych okradala a np. Rydzykowi kase cisla. Wszedzie tam gdzie sie oplacalo zreszta - wsparcie kosztuje. Jak juz widze - strzez nas Boze, Rycerze Maryii itp to juz sie odechciewa. Naprawde ktos mysli ze on w Boga wierza? Jesli by tak bylo to Polska byla by rajem na ziemi. Nie jest. Ciemnota staje w obronie przestepcow w koloratkach. Czy ci ludzie sa juz tak zaslepieni ? Nie mam slow poprostu. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 2 godziny temu, AudioTube napisał: To skrajna moja nieodpowiedzialność. W „tych” czasach. I bardzo dobrze bo kiedy się wgłębisz to na zawał zejdziesz... Unia ( UE ) nie jest zła, trzeba tylko widzieć/wiedzieć jak przeciągnąć to "coś" na swoją stronę, vide: Francja kilkanaście ( chyba ) lat temu wciskając że ślimaki to ryby i wciągnęła na listę swoich dotacji unijnych . Bo Unia połowy ryb dotowała a hodowle ślimaków już nie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu Każdy orze jak może a na bezrybiu i rak ryba! Faktem jest że większy może więcej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Jeden kolega propaguje idee Konfederacji,inny nie rozmawia na tematy polityczne z jej elektoratem ,kolejny dorzuca jeszcze element rosyjskiej propagandy i tworzy nam się na forum klimat znany z mediów za rządów PiS : na dowolne pytanie z zakresu polityki lub gospodarki otrzymywaliśmy dwie zupełnie różne odpowiedzi zależnie od wybranej stacji /TVP lub TVN/. Uważny widz , mógł z praktycznie stuprocentową skutecznością przewidzieć jaką odpowiedż usłyszy nim jeszcze uruchomił konkretny kanał . Kiedyś czytałem jakiś felieton Janusza Korwin-Mikkego,w którym opisał on siebie i ludzi podobnych światopoglądowo tak: "My , którzy stoimy w okopach Maryi...". Parę miesięcy póżniej ,wypłynęła sprawa dwójki jego nieślubnych dzieci...😀 . Co do wyborów w USA ,gdy trwała w naszych mediach przedwyborcza odpytywanka amerykańskich wyborców nt kandydatów, mogliśmy usłyszeć ,że Donald Trump to faszysta/ cudny gość,który podniesie z ruin gospodarkę a Kamala Harris to komunistka/wspaniała kobieta,która zadba o inne kobiety i wszystkich innych wokół . Mi osobiście najbliższa była odpowiedż jakiegoś faceta,który powiedział coś w stylu ; Jest mi przykro,że tak wielki ,300-milionowy kraj jak USA,jest w stanie wystawić do wyborów dwójkę tylko TAKICH kandydatów jak Kamala i Donald . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 14 minut temu, Nowy75 napisał: Jest mi przykro,że tak wielki ,300-milionowy kraj jak USA,jest w stanie wystawić do wyborów dwójkę tylko TAKICH kandydatów jak Kamala i Donald Wiesz jak nie ma idealnego kandydata, to wybiera się najlepszego z nich. W Polsce nie przypominam sobie żeby kiedykolwiek trafił się kandydat idealny na prezydenta, raczej większość była obiektem drwin. Za najlepszego, ale też nie idealnego prezydenta uważam Pana Andrzeja Dudę. Problem w tym, ze nie jest idealnym prezydentem, bo przykładowo nie podpisał ważnej ustawy w 2017 roku uzdrawiającej sądy. Mimo tej wielkiej wpadki i kilku drobniejszych, uważam go za najlepszego prezydenta Polski, bowiem w ostatnich 25 latach pozostali byli znacznie gorsi. 19 minut temu, Nowy75 napisał: otrzymywaliśmy dwie zupełnie różne odpowiedzi zależnie od wybranej stacji /TVP lub TVN/ Tak było, teraz Polsat, TVN i TVPO mówią tym samym głosem 8 godzin temu, Artur Brol napisał: Popierasz partie ktorych czlonkowie sie nie nadaja na politykow - oczywiscie nie wszyscy. Jedna z nich jest PIS, partia ktore jak zadna z poprzednich, takich szkod narobila w kraju, ludzi obrucila przeciwko sobie, nakradla, To co piszesz o PiS można by powiedzieć właściwie o prawie każdej partii z lewicy. Gdyby tak podchodzić do spraw, to wiele partii powinno się rozwiązać, bo nie mają w ogóle polityków z prawdziwego zdarzenia Tylko przypadkowych ludzi, którzy dorwali się do koryta i robią swoje i kolesi interesy. Kiedyś polecałem ludziom PiS, jednak w ostatnich latach sporo się na nich zawiodłem. Schrzanili parę rzeczy, wielu rzeczy które mieli zrobić, nie wykonali. Polityka COVID-owa była co najmniej dziwna, niewytłumaczalna. Ogromną porażką był "nowy ład" Ludzie są wku.....ni, że ściągnęli tylu Ukrainców i tak chętnie rozdawali pieniądze na prawo i lewo. Aczkolwiek nowa władza kontynuuje ich politykę. Natomiast gdybym miał wybierać między PIS-em a którąś z partii z obecnie rządzącej koalicji, to oczywiście stawiam bez zastanowienia na PiS. PiS mnie zawiódł, ale tamci są jeszcze dużo gorsi. To samo mówi wielu komentatorów, np. podróżnik i dziennikarz, Pan Wojciech Cejrowski (na YT), on też był zwolennikiem PiS, ale później go rozczarowało to ugrupowanie. Na szczęście dziś nie trzeba wybierać jedynie pomiędzy PO/KO a PiS, jest jeszcze Kukiz, Suwerenna Polska, oraz III władza - Konfederacja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowany) Nie, nie można tego powiedzieć o żadnej z poprzednich partii. Nigdy żadna z poprzednich nie pokazała tego co pokazał PIS. Nie przypominam sobie by któraś tak cisla kasę Rydzykowi, tak używała TVP, finansowala co się da, dopuki to coś im sprzyjalo, wspierała dotacjami gminy w których miała swoich ludzi. I żadna nie potraktowała kobiet, jak to PIS zrobił. Wspieranie jakiegoś Ordo Lurdis ( nie wiem czy to tak się pisze). Poprostu rządy pod przykrywką - wierzymy w Boga więc nas wspierajcie. Konfederacja, Kukiz no rzeczywiście wybór jak nie wiem. Widzisz w każdym kraju mieszkają ludzie wierzący i nie wierzący- tych drugich jest w PL coraz więcej. Rząd powinien być świecki, żadnych krzyży , pół księżyców itp. Wierzysz, świetnie ale rób to sobie w domu. Wtedy politycy nie mieli by się za czym chować, podejmując decyzję. Teraz okradają ludzi i wystarczy że podniosą ręce w w pewien sposób, wraz z dwoma czy 3 ma klerykami i już ciemnota ich rozgrzeszą. Zwykły człowiek coś zrobi i już do więzienia. Edytowano 14 godzin temu przez Artur Brol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts