Skocz do zawartości

Najsłabszy element toru w zestawie?

n1ck

Recommended Posts

6 minut temu, kaczadupa napisał:

Dobre kable. Jak ktoś chce z trana zrobić lampowy piecyk to wystarczy niedrogi kabelek. 

Dla jednych dobre a dla innych mówiąc grzecznie pełna lipa👎...ot taka życiowa prawda że druty Melodiki to nie zupa pomidorowa by każdy je lubił 😁

Edytowano przez MacieQ

Cześć :) Opcji może być tu bardzo dużo, ale wszystko zależy od budżetu :) W pierwszej kolejności jednak pobawiłbym się ustawieniem kolumn, może to korzystnie wpłynąć na Twoje problemy ze sceną. Z samych kolumn to jak napisałem, możliwości od groma ;) Bardzo wstępnie Buchardty są fajną opcją, aczkolwiek nieco ciemne pod Musicala, a S400, które są jaśniejsze - mogą być zbyt wymagające. KEF R3 Meta to fajny kierunek, podobnie Lumina II Amator od Sonus fabera. Dobre byłyby też Gato FM-15, ale tu trzeba uzbroić się w cierpliwość pod kątem dostępności. 

W razie czego zapraszam do kontaktu i umówienia się na odsłuch :) Możesz wziąć swoje kolumny by mieć odniesienie, a jednocześnie szybko "przerzucisz" wiele innych par. 

B&W 705 są w zasięgu cenowym - dopisuję do listy. Z tańszych rzuciłem okiem również na KER LS50 META. Tym sposobem mam już 4 pary do posłuchania, a z propozycjami z Q21 jest już 6 - mam z czego wybierać.

Nie chcę wydać bardzo dużo (wtedy brałbym pewnie KEF Reference 😉), ale już dojrzałem do tego, by dołożyć i być zadowolonym. Zbyt wiele razy przyoszczędziłem, a potem musiałem płacić raz jeszcze. 

Co do kabli, co polecacie (z tanich, ocieplających, robiących "lampowe brzmienie") sprawdzić/przetestować? Chyba że jest już gdzieś wątek na ten temat...

3 godziny temu, n1ck napisał:

Co do kabli, co polecacie (z tanich, ocieplających, robiących "lampowe brzmienie") sprawdzić/przetestować? Chyba że jest już gdzieś wątek na ten temat...

Z tą lampą wyżej to był żart analogiczny do tego o "specjalnych właściwościach" kabli Melodika....

To co możesz wyraźnie usłyszeć to zmiany: w akustyce swojego pokoju (najwyraźniej, najprościej i chyba też najtaniej zadziałać na średnicy), zmiany w ustawieniu paczek i samą zmianę głośników.

Ewentualnie zmiana wzmacniacza z neutralnego i rozdzielczego na ciepłego lub odwrotnie czy na innego cudaka, który fałszuje, upraszcza itd. 

Kable zostaw w spokoju. 

27 minut temu, kaczadupa napisał:

Z tą lampą wyżej to był żart analogiczny do tego o "specjalnych właściwościach" kabli Melodika....

To co możesz wyraźnie usłyszeć to zmiany: w akustyce swojego pokoju (najwyraźniej, najprościej i chyba też najtaniej zadziałać na średnicy), zmiany w ustawieniu paczek i samą zmianę głośników.

Ewentualnie zmiana wzmacniacza z neutralnego i rozdzielczego na ciepłego lub odwrotnie czy na innego cudaka, który fałszuje, upraszcza itd. 

Kable zostaw w spokoju. 

Dobrze, amen 😅

2 minuty temu, n1ck napisał:

Dobrze, amen 😅

Rzecz w tym, że niekoniecznie dobrze. Nie znam Twojej Melodiki. Natomiast nie wierz w to, że akustyką zmienisz brzmienie na cieplejsze / bardziej lampowe. Możesz je ogólnie poprawić przez redukcję pogłosu i ewentualnie przyciemnić (jeśli zredukujesz pogłos na sopranach bardziej niż na średnicy - np. poprzez użycie absorberów o umiarkowanej grubości). Ale nie dodasz w ten sposób parzystych harmonicznych (a rozumiem, że o to Ci chodzi). Bo niby skąd miałyby się one nagle wziąć? Forumowicz kaczadupa najwyraźniej nie odróżnia przyciemnienia od ocieplenia (nie on jeden).

Jeśli chciałbyś się bawić w testowanie kabli, to prawdopodobnie większe różnice usłyszysz na interkonektach analogowych (między streamerem a wzmacniaczem) niż kablach głośnikowych. Testy będą też wygodniejsze, a ewentualna zmiana wyjdzie taniej. (Choć docelowo głośnikowe Melodiki pewnie też się nie ostaną.)

4 minuty temu, Rafał S napisał:

najwyraźniej nie odróżnia przyciemnienia od ocieplenia

Ja też 🙂 

Wracając do pierwszego posta i tak obawiam się, że różnice będą na tyle niewielkie, że znów będę je sobie wmawiał.

Jak pisałem, nie mam nic do zarzucenia niskim i średnim zakresom, tylko w górze jest jakby zbitek-klucha wszystkiego (bez należytej separacji, którą znam z niższych "zakresów"). No, ale bądźmy szczerzy - w ogóle (zanim nie poczytałem tutaj trochę) nie analizowałem jakości masteringu danej produkcji z określonego rocznika, a to nie jest bez znaczenia. Kiedyś kupiłem w sklepie CD Unknown Pleasures (reedycję) - poszła do kosza - na niczym nie brzmiało to nawet przyzwoicie.

Masz rację - najpierw pobawię się połączeniem wzmacniacz-streamer oraz wzmacniacz-pre-amp gramofonowy, a gdy przejdę do głośników, to wtedy będę próbował kable wypożyczać na testy. BTW: większą różnicę powinienem zanotować zmieniając interkonekt między pre-amp a wzmacniaczem, czy między gramofonem a pre-amp? Oczywiście potestuję, ale zastanawiam się, co mówi teoria (fizyka).

14 minut temu, Rafał S napisał:

Bo niby skąd miałyby się one nagle wziąć? Forumowicz kaczadupa najwyraźniej nie odróżnia przyciemnienia od ocieplenia (nie on jeden).

Forumowiczu? (niech będzie ta nagła zmiana) Rafale S, z jakiego mojego wpisu wyciągnąłeś wniosek, że poprawą akustyki chcę dodać u Kolegi ocieplenia czy przyciemnienia?

Napisałem o tym co może wnieść słyszalne zmiany w systemie na tle tego czego żadne kable wnieść nie mogą. Tylko tyle. 

Ps. Rafał, jak coś Cię gryzie to masz mój nr telefonu, zadzwoń, pogadamy i będzie łatwiej a z pewnością normalnie...

33 minuty temu, Kraft napisał:

A kable potrafią ocieplać (dodawać harmonicznych)? 

Z mojego doświadczenia: do pewnego stopnia tak. (Choć oczywiście nie przerobią tranzystora na lampę.) I teraz ważne jest to, co za nimi. Wzmacniacz o sporym THD spotęguje zmiany wniesione przez interkonekty analogowe i w rezultacie odczuwalne "ciepło" barwy może być już zupełnie inne. U mnie Pathos (z lampowym pre) różnicuje intekonekty znacznie bardziej niż wcześniej Norma. Mimo, że są to XLR-y, a z Normą porównywałem RCA (bardziej wrażliwe na zakłócenia zewnętrzne).

[Edit] Prof. Kunchur twierdzi, że w rzeczywistości IC nie wnoszą znaczących zniekształceń w domenie częstotliwości, tylko w domenie czasu, a nasz aparat słuchowy subiektywnie interpretuje to jako różnice w domenie częstotliwości. Moje doświadczenie mówi mi co innego: zmiany w domenie czasu odbieram jako miękko / twardo a nie ciepło / chłodno.

Edytowano przez Rafał S

19 minut temu, kaczadupa napisał:

@RoRo rozumiem, że ten wpis możesz usunąć jako nie wnoszący nic do tematu. Zwłaszcza, że forumowicz poucza innych, gdzie i co mogą pisać na forum. 

A Twoje wpisy pod adresem Rafała coś wnoszą? 

Moralność Kalego przez Ciebie przemawia Adam, poza tym w którym miejscu kogoś pouczam co i gdzie mogą pisać inni ?

Wyjaśnisz ten zarzut?

Koledzy,

jest w miarę spokojnie-proszę bez zaczepek wobec siebie (dotyczy kilku osób).

Nie wiem również skąd się biorą nagłe zmiany nastroju, a także niechęć  osoby umownie zwanej "x" wobec osoby "Y", z  którą poprzednio bez problemów  się dogadywała i sympatycznie rozmawiała. Proszę jednak, by trzymać odpowiedni poziom i nie szukać zwady.

Pozdrawiam  

PS. Niepotrzebne wpisy usunę wtedy, gdy parę osób przeczyta je sobie na spokojnie...A może więcej niż parę ...