MacieQ Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 2 minuty temu, DiBatonio napisał: O Melodice na tym forum nie mówi się źle 😁😁😁 Ups 🤭 ...zapomniałem. Zachowałem się jak gówniarz i już nigdy się to nie powtórzy 🤞😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 1 minutę temu, MacieQ napisał: Ups 🤭 ...zapomniałem. Zachowałem się jak gówniarz i już nigdy się to nie powtórzy 🤞😁 Mnie nie uraziłeś 😆 Poczekaj chwile, to się dowiesz ...😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacieQ Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 1 minutę temu, DiBatonio napisał: Mnie nie uraziłeś 😆 Poczekaj chwile, to się dowiesz ...😉 Wiem wiem ...gromadzę już krem na oparzenia gdy zostanę zgrillowany 😂🥩 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 15 minut temu, MacieQ napisał: . Miałem Melodike i było to brzmienie potocznie nazywane "koc na kolumnach" ... pełna lipa Dobre kable. Jak ktoś chce z trana zrobić lampowy piecyk to wystarczy niedrogi kabelek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 3 minuty temu, kaczadupa napisał: Dobre kable. Jak ktoś chce z trana zrobić lampowy piecyk to wystarczy niedrogi kabelek. Tak, jak ktoś chciałby z jasnego i klinicznego trana zrobić substytut lampowca, to jak najbardziej 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacieQ Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października (edytowany) 6 minut temu, kaczadupa napisał: Dobre kable. Jak ktoś chce z trana zrobić lampowy piecyk to wystarczy niedrogi kabelek. Dla jednych dobre a dla innych mówiąc grzecznie pełna lipa👎...ot taka życiowa prawda że druty Melodiki to nie zupa pomidorowa by każdy je lubił 😁 Edytowano 29 października przez MacieQ 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października Cześć Opcji może być tu bardzo dużo, ale wszystko zależy od budżetu W pierwszej kolejności jednak pobawiłbym się ustawieniem kolumn, może to korzystnie wpłynąć na Twoje problemy ze sceną. Z samych kolumn to jak napisałem, możliwości od groma Bardzo wstępnie Buchardty są fajną opcją, aczkolwiek nieco ciemne pod Musicala, a S400, które są jaśniejsze - mogą być zbyt wymagające. KEF R3 Meta to fajny kierunek, podobnie Lumina II Amator od Sonus fabera. Dobre byłyby też Gato FM-15, ale tu trzeba uzbroić się w cierpliwość pod kątem dostępności. W razie czego zapraszam do kontaktu i umówienia się na odsłuch Możesz wziąć swoje kolumny by mieć odniesienie, a jednocześnie szybko "przerzucisz" wiele innych par. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n1ck Napisano 30 października Autor Udostępnij Napisano 30 października B&W 705 są w zasięgu cenowym - dopisuję do listy. Z tańszych rzuciłem okiem również na KER LS50 META. Tym sposobem mam już 4 pary do posłuchania, a z propozycjami z Q21 jest już 6 - mam z czego wybierać. Nie chcę wydać bardzo dużo (wtedy brałbym pewnie KEF Reference 😉), ale już dojrzałem do tego, by dołożyć i być zadowolonym. Zbyt wiele razy przyoszczędziłem, a potem musiałem płacić raz jeszcze. Co do kabli, co polecacie (z tanich, ocieplających, robiących "lampowe brzmienie") sprawdzić/przetestować? Chyba że jest już gdzieś wątek na ten temat... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 30 października Udostępnij Napisano 30 października Warto spojrzeć na Ricable. Nie zrobią Ci lampy z jasnych połączeń, ale są zdecydowanie po cieplejszej stronie 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n1ck Napisano 30 października Autor Udostępnij Napisano 30 października 2 minuty temu, Q21 napisał: Warto spojrzeć na Ricable. Nie zrobią Ci lampy z jasnych połączeń, ale są zdecydowanie po cieplejszej stronie Dziękuję ślicznie 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 30 października Udostępnij Napisano 30 października 3 godziny temu, n1ck napisał: Co do kabli, co polecacie (z tanich, ocieplających, robiących "lampowe brzmienie") sprawdzić/przetestować? Chyba że jest już gdzieś wątek na ten temat... Z tą lampą wyżej to był żart analogiczny do tego o "specjalnych właściwościach" kabli Melodika.... To co możesz wyraźnie usłyszeć to zmiany: w akustyce swojego pokoju (najwyraźniej, najprościej i chyba też najtaniej zadziałać na średnicy), zmiany w ustawieniu paczek i samą zmianę głośników. Ewentualnie zmiana wzmacniacza z neutralnego i rozdzielczego na ciepłego lub odwrotnie czy na innego cudaka, który fałszuje, upraszcza itd. Kable zostaw w spokoju. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n1ck Napisano 30 października Autor Udostępnij Napisano 30 października 27 minut temu, kaczadupa napisał: Z tą lampą wyżej to był żart analogiczny do tego o "specjalnych właściwościach" kabli Melodika.... To co możesz wyraźnie usłyszeć to zmiany: w akustyce swojego pokoju (najwyraźniej, najprościej i chyba też najtaniej zadziałać na średnicy), zmiany w ustawieniu paczek i samą zmianę głośników. Ewentualnie zmiana wzmacniacza z neutralnego i rozdzielczego na ciepłego lub odwrotnie czy na innego cudaka, który fałszuje, upraszcza itd. Kable zostaw w spokoju. Dobrze, amen 😅 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 30 października Udostępnij Napisano 30 października 2 minuty temu, n1ck napisał: Dobrze, amen 😅 Rzecz w tym, że niekoniecznie dobrze. Nie znam Twojej Melodiki. Natomiast nie wierz w to, że akustyką zmienisz brzmienie na cieplejsze / bardziej lampowe. Możesz je ogólnie poprawić przez redukcję pogłosu i ewentualnie przyciemnić (jeśli zredukujesz pogłos na sopranach bardziej niż na średnicy - np. poprzez użycie absorberów o umiarkowanej grubości). Ale nie dodasz w ten sposób parzystych harmonicznych (a rozumiem, że o to Ci chodzi). Bo niby skąd miałyby się one nagle wziąć? Forumowicz kaczadupa najwyraźniej nie odróżnia przyciemnienia od ocieplenia (nie on jeden). Jeśli chciałbyś się bawić w testowanie kabli, to prawdopodobnie większe różnice usłyszysz na interkonektach analogowych (między streamerem a wzmacniaczem) niż kablach głośnikowych. Testy będą też wygodniejsze, a ewentualna zmiana wyjdzie taniej. (Choć docelowo głośnikowe Melodiki pewnie też się nie ostaną.) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n1ck Napisano 30 października Autor Udostępnij Napisano 30 października 4 minuty temu, Rafał S napisał: najwyraźniej nie odróżnia przyciemnienia od ocieplenia Ja też 🙂 Wracając do pierwszego posta i tak obawiam się, że różnice będą na tyle niewielkie, że znów będę je sobie wmawiał. Jak pisałem, nie mam nic do zarzucenia niskim i średnim zakresom, tylko w górze jest jakby zbitek-klucha wszystkiego (bez należytej separacji, którą znam z niższych "zakresów"). No, ale bądźmy szczerzy - w ogóle (zanim nie poczytałem tutaj trochę) nie analizowałem jakości masteringu danej produkcji z określonego rocznika, a to nie jest bez znaczenia. Kiedyś kupiłem w sklepie CD Unknown Pleasures (reedycję) - poszła do kosza - na niczym nie brzmiało to nawet przyzwoicie. Masz rację - najpierw pobawię się połączeniem wzmacniacz-streamer oraz wzmacniacz-pre-amp gramofonowy, a gdy przejdę do głośników, to wtedy będę próbował kable wypożyczać na testy. BTW: większą różnicę powinienem zanotować zmieniając interkonekt między pre-amp a wzmacniaczem, czy między gramofonem a pre-amp? Oczywiście potestuję, ale zastanawiam się, co mówi teoria (fizyka). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 30 października Udostępnij Napisano 30 października Zabawa z kabelkami będzie działać na podświadomość, różnice żadne lub subtelne. Góra jest zbita względem dołu? M2si zlepia trochę średnicę, posiadam ten piec i planuję teraz przejść na Teac AX-505 i to jest wyrazista zmiana. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 30 października Udostępnij Napisano 30 października 14 minut temu, Rafał S napisał: Bo niby skąd miałyby się one nagle wziąć? Forumowicz kaczadupa najwyraźniej nie odróżnia przyciemnienia od ocieplenia (nie on jeden). Forumowiczu? (niech będzie ta nagła zmiana) Rafale S, z jakiego mojego wpisu wyciągnąłeś wniosek, że poprawą akustyki chcę dodać u Kolegi ocieplenia czy przyciemnienia? Napisałem o tym co może wnieść słyszalne zmiany w systemie na tle tego czego żadne kable wnieść nie mogą. Tylko tyle. Ps. Rafał, jak coś Cię gryzie to masz mój nr telefonu, zadzwoń, pogadamy i będzie łatwiej a z pewnością normalnie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 30 października Udostępnij Napisano 30 października 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Jeśli chciałbyś się bawić w testowanie kabli, to prawdopodobnie większe różnice usłyszysz na interkonektach analogowych (między streamerem a wzmacniaczem) niż kablach głośnikowych. A kable potrafią ocieplać (dodawać harmonicznych)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 30 października Udostępnij Napisano 30 października (edytowany) 33 minuty temu, Kraft napisał: A kable potrafią ocieplać (dodawać harmonicznych)? Z mojego doświadczenia: do pewnego stopnia tak. (Choć oczywiście nie przerobią tranzystora na lampę.) I teraz ważne jest to, co za nimi. Wzmacniacz o sporym THD spotęguje zmiany wniesione przez interkonekty analogowe i w rezultacie odczuwalne "ciepło" barwy może być już zupełnie inne. U mnie Pathos (z lampowym pre) różnicuje intekonekty znacznie bardziej niż wcześniej Norma. Mimo, że są to XLR-y, a z Normą porównywałem RCA (bardziej wrażliwe na zakłócenia zewnętrzne). [Edit] Prof. Kunchur twierdzi, że w rzeczywistości IC nie wnoszą znaczących zniekształceń w domenie częstotliwości, tylko w domenie czasu, a nasz aparat słuchowy subiektywnie interpretuje to jako różnice w domenie częstotliwości. Moje doświadczenie mówi mi co innego: zmiany w domenie czasu odbieram jako miękko / twardo a nie ciepło / chłodno. Edytowano 30 października przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 30 października Udostępnij Napisano 30 października 2 godziny temu, kaczadupa napisał: Ps. Rafał, jak coś Cię gryzie to masz mój nr telefonu, zadzwoń, pogadamy i będzie łatwiej a z pewnością normalnie... A ja mogę zadzwonić z kolegą @KrólKiczu ? 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Środa o 14:38 Udostępnij Napisano Środa o 14:38 6 minut temu, DiBatonio napisał: A ja mogę zadzwonić z kolegą @KrólKiczu ? 😁 @RoRo rozumiem, że ten wpis możesz usunąć jako nie wnoszący nic do tematu. Zwłaszcza, że forumowicz poucza innych, gdzie i co mogą pisać na forum. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Środa o 15:01 Udostępnij Napisano Środa o 15:01 19 minut temu, kaczadupa napisał: @RoRo rozumiem, że ten wpis możesz usunąć jako nie wnoszący nic do tematu. Zwłaszcza, że forumowicz poucza innych, gdzie i co mogą pisać na forum. A Twoje wpisy pod adresem Rafała coś wnoszą? Moralność Kalego przez Ciebie przemawia Adam, poza tym w którym miejscu kogoś pouczam co i gdzie mogą pisać inni ? Wyjaśnisz ten zarzut? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Środa o 15:02 Udostępnij Napisano Środa o 15:02 Skończyłem. Daremne Twoje szukanie zaczepki. A już było całkiem sympatycznie na forum. Niestety wszystko co dobre szybko się kończy. Narra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Środa o 15:06 Udostępnij Napisano Środa o 15:06 2 minuty temu, kaczadupa napisał: Skończyłem. Daremne Twoje szukanie zaczepki. A już było całkiem sympatycznie na forum. Niestety wszystko co dobre szybko się kończy. Narra. To żadna zaczepka, zadałem proste pytanie odnośnie Twojego zarzutu pod moim adresem. Czego nie zrozumiałeś w pytaniu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano Środa o 15:36 Udostępnij Napisano Środa o 15:36 Koledzy, jest w miarę spokojnie-proszę bez zaczepek wobec siebie (dotyczy kilku osób). Nie wiem również skąd się biorą nagłe zmiany nastroju, a także niechęć osoby umownie zwanej "x" wobec osoby "Y", z którą poprzednio bez problemów się dogadywała i sympatycznie rozmawiała. Proszę jednak, by trzymać odpowiedni poziom i nie szukać zwady. Pozdrawiam PS. Niepotrzebne wpisy usunę wtedy, gdy parę osób przeczyta je sobie na spokojnie...A może więcej niż parę ... 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Środa o 15:39 Udostępnij Napisano Środa o 15:39 35 minut temu, kaczadupa napisał: A już było całkiem sympatycznie na forum. Adam, dołącz do klubu sansui A zobaczysz jak tam jest sympatycznie 🙂. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts