MacieQ Napisano 29 października 2024 Napisano 29 października 2024 2 minuty temu, DiBatonio napisał: O Melodice na tym forum nie mówi się źle 😁😁😁 Ups 🤭 ...zapomniałem. Zachowałem się jak gówniarz i już nigdy się to nie powtórzy 🤞😁 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 29 października 2024 Napisano 29 października 2024 1 minutę temu, MacieQ napisał: Ups 🤭 ...zapomniałem. Zachowałem się jak gówniarz i już nigdy się to nie powtórzy 🤞😁 Mnie nie uraziłeś 😆 Poczekaj chwile, to się dowiesz ...😉 1 Odpisz, cytując
MacieQ Napisano 29 października 2024 Napisano 29 października 2024 1 minutę temu, DiBatonio napisał: Mnie nie uraziłeś 😆 Poczekaj chwile, to się dowiesz ...😉 Wiem wiem ...gromadzę już krem na oparzenia gdy zostanę zgrillowany 😂🥩 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 29 października 2024 Napisano 29 października 2024 15 minut temu, MacieQ napisał: . Miałem Melodike i było to brzmienie potocznie nazywane "koc na kolumnach" ... pełna lipa Dobre kable. Jak ktoś chce z trana zrobić lampowy piecyk to wystarczy niedrogi kabelek. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 29 października 2024 Napisano 29 października 2024 3 minuty temu, kaczadupa napisał: Dobre kable. Jak ktoś chce z trana zrobić lampowy piecyk to wystarczy niedrogi kabelek. Tak, jak ktoś chciałby z jasnego i klinicznego trana zrobić substytut lampowca, to jak najbardziej 😉 Odpisz, cytując
MacieQ Napisano 29 października 2024 Napisano 29 października 2024 (edytowany) 6 minut temu, kaczadupa napisał: Dobre kable. Jak ktoś chce z trana zrobić lampowy piecyk to wystarczy niedrogi kabelek. Dla jednych dobre a dla innych mówiąc grzecznie pełna lipa👎...ot taka życiowa prawda że druty Melodiki to nie zupa pomidorowa by każdy je lubił 😁 Edytowano 29 października 2024 przez MacieQ 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 29 października 2024 Napisano 29 października 2024 Cześć Opcji może być tu bardzo dużo, ale wszystko zależy od budżetu W pierwszej kolejności jednak pobawiłbym się ustawieniem kolumn, może to korzystnie wpłynąć na Twoje problemy ze sceną. Z samych kolumn to jak napisałem, możliwości od groma Bardzo wstępnie Buchardty są fajną opcją, aczkolwiek nieco ciemne pod Musicala, a S400, które są jaśniejsze - mogą być zbyt wymagające. KEF R3 Meta to fajny kierunek, podobnie Lumina II Amator od Sonus fabera. Dobre byłyby też Gato FM-15, ale tu trzeba uzbroić się w cierpliwość pod kątem dostępności. W razie czego zapraszam do kontaktu i umówienia się na odsłuch Możesz wziąć swoje kolumny by mieć odniesienie, a jednocześnie szybko "przerzucisz" wiele innych par. Odpisz, cytując
n1ck Napisano 30 października 2024 Autor Napisano 30 października 2024 B&W 705 są w zasięgu cenowym - dopisuję do listy. Z tańszych rzuciłem okiem również na KER LS50 META. Tym sposobem mam już 4 pary do posłuchania, a z propozycjami z Q21 jest już 6 - mam z czego wybierać. Nie chcę wydać bardzo dużo (wtedy brałbym pewnie KEF Reference 😉), ale już dojrzałem do tego, by dołożyć i być zadowolonym. Zbyt wiele razy przyoszczędziłem, a potem musiałem płacić raz jeszcze. Co do kabli, co polecacie (z tanich, ocieplających, robiących "lampowe brzmienie") sprawdzić/przetestować? Chyba że jest już gdzieś wątek na ten temat... Odpisz, cytując
Q21 Napisano 30 października 2024 Napisano 30 października 2024 Warto spojrzeć na Ricable. Nie zrobią Ci lampy z jasnych połączeń, ale są zdecydowanie po cieplejszej stronie 1 Odpisz, cytując
n1ck Napisano 30 października 2024 Autor Napisano 30 października 2024 2 minuty temu, Q21 napisał: Warto spojrzeć na Ricable. Nie zrobią Ci lampy z jasnych połączeń, ale są zdecydowanie po cieplejszej stronie Dziękuję ślicznie 🙂 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 30 października 2024 Napisano 30 października 2024 3 godziny temu, n1ck napisał: Co do kabli, co polecacie (z tanich, ocieplających, robiących "lampowe brzmienie") sprawdzić/przetestować? Chyba że jest już gdzieś wątek na ten temat... Z tą lampą wyżej to był żart analogiczny do tego o "specjalnych właściwościach" kabli Melodika.... To co możesz wyraźnie usłyszeć to zmiany: w akustyce swojego pokoju (najwyraźniej, najprościej i chyba też najtaniej zadziałać na średnicy), zmiany w ustawieniu paczek i samą zmianę głośników. Ewentualnie zmiana wzmacniacza z neutralnego i rozdzielczego na ciepłego lub odwrotnie czy na innego cudaka, który fałszuje, upraszcza itd. Kable zostaw w spokoju. 1 Odpisz, cytując
n1ck Napisano 30 października 2024 Autor Napisano 30 października 2024 27 minut temu, kaczadupa napisał: Z tą lampą wyżej to był żart analogiczny do tego o "specjalnych właściwościach" kabli Melodika.... To co możesz wyraźnie usłyszeć to zmiany: w akustyce swojego pokoju (najwyraźniej, najprościej i chyba też najtaniej zadziałać na średnicy), zmiany w ustawieniu paczek i samą zmianę głośników. Ewentualnie zmiana wzmacniacza z neutralnego i rozdzielczego na ciepłego lub odwrotnie czy na innego cudaka, który fałszuje, upraszcza itd. Kable zostaw w spokoju. Dobrze, amen 😅 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 30 października 2024 Napisano 30 października 2024 2 minuty temu, n1ck napisał: Dobrze, amen 😅 Rzecz w tym, że niekoniecznie dobrze. Nie znam Twojej Melodiki. Natomiast nie wierz w to, że akustyką zmienisz brzmienie na cieplejsze / bardziej lampowe. Możesz je ogólnie poprawić przez redukcję pogłosu i ewentualnie przyciemnić (jeśli zredukujesz pogłos na sopranach bardziej niż na średnicy - np. poprzez użycie absorberów o umiarkowanej grubości). Ale nie dodasz w ten sposób parzystych harmonicznych (a rozumiem, że o to Ci chodzi). Bo niby skąd miałyby się one nagle wziąć? Forumowicz kaczadupa najwyraźniej nie odróżnia przyciemnienia od ocieplenia (nie on jeden). Jeśli chciałbyś się bawić w testowanie kabli, to prawdopodobnie większe różnice usłyszysz na interkonektach analogowych (między streamerem a wzmacniaczem) niż kablach głośnikowych. Testy będą też wygodniejsze, a ewentualna zmiana wyjdzie taniej. (Choć docelowo głośnikowe Melodiki pewnie też się nie ostaną.) 1 Odpisz, cytując
n1ck Napisano 30 października 2024 Autor Napisano 30 października 2024 4 minuty temu, Rafał S napisał: najwyraźniej nie odróżnia przyciemnienia od ocieplenia Ja też 🙂 Wracając do pierwszego posta i tak obawiam się, że różnice będą na tyle niewielkie, że znów będę je sobie wmawiał. Jak pisałem, nie mam nic do zarzucenia niskim i średnim zakresom, tylko w górze jest jakby zbitek-klucha wszystkiego (bez należytej separacji, którą znam z niższych "zakresów"). No, ale bądźmy szczerzy - w ogóle (zanim nie poczytałem tutaj trochę) nie analizowałem jakości masteringu danej produkcji z określonego rocznika, a to nie jest bez znaczenia. Kiedyś kupiłem w sklepie CD Unknown Pleasures (reedycję) - poszła do kosza - na niczym nie brzmiało to nawet przyzwoicie. Masz rację - najpierw pobawię się połączeniem wzmacniacz-streamer oraz wzmacniacz-pre-amp gramofonowy, a gdy przejdę do głośników, to wtedy będę próbował kable wypożyczać na testy. BTW: większą różnicę powinienem zanotować zmieniając interkonekt między pre-amp a wzmacniaczem, czy między gramofonem a pre-amp? Oczywiście potestuję, ale zastanawiam się, co mówi teoria (fizyka). Odpisz, cytując
rajdek Napisano 30 października 2024 Napisano 30 października 2024 Zabawa z kabelkami będzie działać na podświadomość, różnice żadne lub subtelne. Góra jest zbita względem dołu? M2si zlepia trochę średnicę, posiadam ten piec i planuję teraz przejść na Teac AX-505 i to jest wyrazista zmiana. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 30 października 2024 Napisano 30 października 2024 14 minut temu, Rafał S napisał: Bo niby skąd miałyby się one nagle wziąć? Forumowicz kaczadupa najwyraźniej nie odróżnia przyciemnienia od ocieplenia (nie on jeden). Forumowiczu? (niech będzie ta nagła zmiana) Rafale S, z jakiego mojego wpisu wyciągnąłeś wniosek, że poprawą akustyki chcę dodać u Kolegi ocieplenia czy przyciemnienia? Napisałem o tym co może wnieść słyszalne zmiany w systemie na tle tego czego żadne kable wnieść nie mogą. Tylko tyle. Ps. Rafał, jak coś Cię gryzie to masz mój nr telefonu, zadzwoń, pogadamy i będzie łatwiej a z pewnością normalnie... Odpisz, cytując
Kraft Napisano 30 października 2024 Napisano 30 października 2024 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Jeśli chciałbyś się bawić w testowanie kabli, to prawdopodobnie większe różnice usłyszysz na interkonektach analogowych (między streamerem a wzmacniaczem) niż kablach głośnikowych. A kable potrafią ocieplać (dodawać harmonicznych)? Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 30 października 2024 Napisano 30 października 2024 (edytowany) 33 minuty temu, Kraft napisał: A kable potrafią ocieplać (dodawać harmonicznych)? Z mojego doświadczenia: do pewnego stopnia tak. (Choć oczywiście nie przerobią tranzystora na lampę.) I teraz ważne jest to, co za nimi. Wzmacniacz o sporym THD spotęguje zmiany wniesione przez interkonekty analogowe i w rezultacie odczuwalne "ciepło" barwy może być już zupełnie inne. U mnie Pathos (z lampowym pre) różnicuje intekonekty znacznie bardziej niż wcześniej Norma. Mimo, że są to XLR-y, a z Normą porównywałem RCA (bardziej wrażliwe na zakłócenia zewnętrzne). [Edit] Prof. Kunchur twierdzi, że w rzeczywistości IC nie wnoszą znaczących zniekształceń w domenie częstotliwości, tylko w domenie czasu, a nasz aparat słuchowy subiektywnie interpretuje to jako różnice w domenie częstotliwości. Moje doświadczenie mówi mi co innego: zmiany w domenie czasu odbieram jako miękko / twardo a nie ciepło / chłodno. Edytowano 30 października 2024 przez Rafał S Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 30 października 2024 Napisano 30 października 2024 2 godziny temu, kaczadupa napisał: Ps. Rafał, jak coś Cię gryzie to masz mój nr telefonu, zadzwoń, pogadamy i będzie łatwiej a z pewnością normalnie... A ja mogę zadzwonić z kolegą @KrólKiczu ? 😁 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 30 października 2024 Napisano 30 października 2024 6 minut temu, DiBatonio napisał: A ja mogę zadzwonić z kolegą @KrólKiczu ? 😁 @RoRo rozumiem, że ten wpis możesz usunąć jako nie wnoszący nic do tematu. Zwłaszcza, że forumowicz poucza innych, gdzie i co mogą pisać na forum. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 30 października 2024 Napisano 30 października 2024 19 minut temu, kaczadupa napisał: @RoRo rozumiem, że ten wpis możesz usunąć jako nie wnoszący nic do tematu. Zwłaszcza, że forumowicz poucza innych, gdzie i co mogą pisać na forum. A Twoje wpisy pod adresem Rafała coś wnoszą? Moralność Kalego przez Ciebie przemawia Adam, poza tym w którym miejscu kogoś pouczam co i gdzie mogą pisać inni ? Wyjaśnisz ten zarzut? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 30 października 2024 Napisano 30 października 2024 Skończyłem. Daremne Twoje szukanie zaczepki. A już było całkiem sympatycznie na forum. Niestety wszystko co dobre szybko się kończy. Narra. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 30 października 2024 Napisano 30 października 2024 2 minuty temu, kaczadupa napisał: Skończyłem. Daremne Twoje szukanie zaczepki. A już było całkiem sympatycznie na forum. Niestety wszystko co dobre szybko się kończy. Narra. To żadna zaczepka, zadałem proste pytanie odnośnie Twojego zarzutu pod moim adresem. Czego nie zrozumiałeś w pytaniu? Odpisz, cytując
RoRo Napisano 30 października 2024 Napisano 30 października 2024 Koledzy, jest w miarę spokojnie-proszę bez zaczepek wobec siebie (dotyczy kilku osób). Nie wiem również skąd się biorą nagłe zmiany nastroju, a także niechęć osoby umownie zwanej "x" wobec osoby "Y", z którą poprzednio bez problemów się dogadywała i sympatycznie rozmawiała. Proszę jednak, by trzymać odpowiedni poziom i nie szukać zwady. Pozdrawiam PS. Niepotrzebne wpisy usunę wtedy, gdy parę osób przeczyta je sobie na spokojnie...A może więcej niż parę ... 2 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 30 października 2024 Napisano 30 października 2024 35 minut temu, kaczadupa napisał: A już było całkiem sympatycznie na forum. Adam, dołącz do klubu sansui A zobaczysz jak tam jest sympatycznie 🙂. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts