lukluk71 Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowany) Mój zestaw to Lyngdorf TDAI 1120 + Gato FM 15 Do tego jest też gramofon, CD no i jest też SUB. W sumie bardzo podoba mi się dźwięk z tego zestawu, w Lyngdorfie jestem zakochany, jego możliwości są wyśmienite, ale wzięła mnie chęć spróbowania czegoś innego, czegoś mocniejszego w sensie żeby Gato dostało więcej prądu, nie czuje jakiegoś braku w mocy, ale wiadomo - króliczek się odpalił... Swoją drogą, po remoncie pokoju, całkowicie się zmieniła akustyka pokoju (na lepsze) więc teraz już nie wykorzystuje ROOM-PERFECT i mam wrażenie że TDAI 1120 traci potencjał u mnie, bo po kalibracji już nie słychać różnić, choć wcześniej dużo dawało, teraz akustyka w miarę możliwości miejsca zamieszkania jest dobra. Do rzeczy, myślałem żeby spasować Gato z Gato Lubię klasę D i chodzi mi po głowie kilka opcji: Gato Audio DIA-250S + EverSolo DMP-A6 (Nowe komplet ok 15k pln) choć nie ukrywam że tak w okolicach 10k pln. chciałbym się zatrzymać. Ale jest druga opcja, olać nowe i poszukać używanego Gato Audio DIA 250 (bez wersji S) do tego zakupić osobno DAC'a + jakiś strimer - może wiim ultra, jako sam transpor ? Teraz na OLX Dia 250 za 5500 wystawione, a wersja 400 za 6300. Ale bez pośpiechu, bo obserwuje od dłuższego ceny używanych i te wzmaki często się pojawiają używane. Czy ktoś próbował porównać wersje S do wersji bez S? Warto dopłacać worek kasy do S? Są oczywiste różnice w graniu ? Myślałem jeszcze o HEGLU H190 + strimer + DAC podobno te Hegle ładnie się zgrywają z Gato. 190 kiedyś słuchałem z Kef R3 i fajnie napędził ten hegel R3 Teraz 190 nowej już nie widać, jest wersja V ale odlecieli z ceną 15k pln. więc wolę poszukać używanego, osobno sobie dokupić daca i strimer. No i zostawiam foteczke dla uwagi Edytowano 19 godzin temu przez lukluk71 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu Pytanie, czy w określonym budżecie na zmiany większego progresu nie uzyskasz wymieniając monitory na coś z wyższej półki. Bo pewnie masz świadomość, że jak króliczek odpalony to prędzej czy później i tak do tego dojdzie 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowany) 47 minut temu, lukluk71 napisał: w Lyngdorfie jestem zakochany, jego możliwości są wyśmienite, ale wzięła mnie chęć spróbowania czegoś innego, czegoś mocniejszego w sensie żeby Gato dostało więcej prądu Łukasz, DIA-250 / 250S do monitorów Gato poleca wiele osób, na naszym forum posiadaczem tego pieca i kolumn tej marki jest np. @PianoMan, który bardzo sobie chwali to połączenie. Jest tylko jedno "ale" - w Lyngdorfie masz DSP. Na Twoim miejscu spróbowałbym najpierw wyłączyć to DSP w 1120 i ocenić, na ile podoba Ci się brzmienie FM-15 w Twojej akustyce z "gołym" piecem. Bo może się okazać, że będzie coś za coś i zysk z przejścia na DIA-250 przyjdzie w parze z gorszą charakterystyką SPL po rezygnacji z korekcji akustyki. (FM-15 dość nisko schodzą na basie.) Ale może już to sprawdziłeś? Edytowano 18 godzin temu przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu @MarcKrawczyk Marcin ,co Ty tam masz podpięte pod te paczki ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowany) @tomek4446 Toć w sygnaturze stoi: Audio Analogue Verdi Settanta VT. 47 minut temu, majkel74 napisał: Pytanie, czy w określonym budżecie na zmiany większego progresu nie uzyskasz wymieniając monitory na coś z wyższej półki. Może i tak, ale Gato nie wypadły sroce spod ogona, więc pytanie ile trzeba by wydać, żeby je przebić i czy oprócz "lepiej" nie będzie też za bardzo "inaczej". A pamiętam, że Łukasz lubi swoje FM-15. Do tego wymiana pieca wydaje się bezpieczniejsza niż kolumn, gdy ma się rocznego szkraba biegającego po domu. @lukluk71 Łukasz - Twoje dziecko zostało już audiofilem - interesuje się tweeterami? Edytowano 18 godzin temu przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukluk71 Napisano 18 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 18 godzin temu 30 minut temu, Rafał S napisał: Łukasz, DIA-250 / 250S do monitorów Gato poleca wiele osób, na naszym forum posiadaczem tego pieca i kolumn tej marki jest np. @PianoMan, który bardzo sobie chwali to połączenie. Jest tylko jedno "ale" - w Lyngdorfie masz DSP. Na Twoim miejscu spróbowałbym najpierw wyłączyć to DSP w 1120 i ocenić, na ile podoba Ci się brzmienie FM-15 w Twojej akustyce z "gołym" piecem. Bo może się okazać, że będzie coś za coś i zysk z przejścia na DIA-250 przyjdzie w parze z gorszą charakterystyką SPL po rezygnacji z korekcji akustyki. (FM-15 dość nisko schodzą na basie.) Ale może już to sprawdziłeś? Właśnie, właśnie... często używam Voicingów (presetów) w TDAI, np. jak oglądam film to zmieniam sobie voicing, jak słucham muzyki to zmieniam znów na swój ulubiony do muzyki, działa to świetnie, bo jest w app na wyciągnięcie ręki i na kliknięcie. Obawiam się że tego mi będzie brakowało. Czasami też przy różnych rodzajach muzyki sobie zmieniam. No i oczywiście fajnie można dostosować do np. słuchania po nocy, basiku brakuje, to nic... dokręcasz sobie to, zmieniasz preset i można słuchać po cichu. Ale chciałbym spróbować czegoś mocniejszego, chciałbym zobaczyć jak grają gato z większym pruuundem, a tutaj widzę że te wzmaki od Gato mają spory potencjał. No ale właśnie obawiam się że będzie mi brakować tego DSP bo przyzwyczaiłem się do tego. Może trochę szukanie na siłę, zmiany dla zmiany, trochę próżność może, sam nie wiem, spróbowałbym czegoś nowego :] Trochę szkoda kasy z drugiej strony, bo nieźle wszystko gra, ale nie pale fajek, nie pije browarów, więc trzeba jakoś sobie to wynagrodzić doszedł dzisiaj sub, zobaczę jak to się zgrywa, może zaspokoi mojego króliczka. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 1 minutę temu, lukluk71 napisał: ale nie pale fajek, nie pije browarów, więc trzeba jakoś sobie to wynagrodzić Też sobie zawsze tak mówię. Lubię się wynagradzać i z wiekiem jestem w tym coraz lepszy. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukluk71 Napisano 17 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 17 godzin temu (edytowany) 18 minut temu, Rafał S napisał: Też sobie zawsze tak mówię. Lubię się wynagradzać i z wiekiem jestem w tym coraz lepszy. No haha... też mam takie wrażenie że to idzie w parze z wiekiem. Cytat Łukasz - Twoje dziecko zostało już audiofilem - interesuje się tweeterami? Staramy się uczyć dzieci od początku żeby pchały rąk w miejsca w które im nie wolno - dużo z tym roboty, ale jeśli poświęci się odpowiednią ilość czasu na naukę to jest to bez problemu do zrobienia, żeby dzieciaki wiedziały że pewnych rzeczy nie można - to wszystko z czasem zostanie wynagrodzone, np. tym że mój 7 letni syn, nigdy nie miał okazji poczuć czym jest wciskanie kopułki w głośniku i można zawsze było go swobodnie zostawić sam na sam w pokoju z kolumnami bez maskownic. Omijając wciskanie kopułek w dzieciństwie, niczego nie stracą Edytowano 17 godzin temu przez lukluk71 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu Na ostatnim AS słuchałem ich w systemie z elektroniką Gato i grało to bardzo przyjemnie, z mocnym basem, gęstą średnicą i dość przyjemną górą, ale nie czuć było jakiegoś kopa czy zrywności / mikrodynamiki. Być może 15-tki mają na tyle silny własny charakter, że z każdym wzmacniaczem grają podobnie, po „gatowemu”. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukluk71 Napisano 17 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 17 godzin temu Cytat grają podobnie, po „gatowemu”. Za to je kocham ! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu Ja bym na Twoim miejscu zostawił tego 1120, dokupił drugi zestaw paczek i zmieniał sobie co jakiś czas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 5 minut temu, Tomasz S. napisał: Ja bym na Twoim miejscu zostawił tego 1120, dokupił drugi zestaw paczek i zmieniał sobie co jakiś czas. A może zamiast kupować, kolejne"klamoty" zrobić sobie przerwę na jakiś czas? Bywa, że to pomaga i nie szukajmy na siłę czegoś innego, nie zawsze lepszego, zazwyczaj jedynie taki skok w bok. Szkoda kasy, pauza w odsłuchach tańsza i efekty podobne 😉 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu Albo pożyczyć jakieś gorsze głośniki / wzmacniacz i potem wrócić do swoich 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukluk71 Napisano 15 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 15 godzin temu Pytanie, czy to możliwe że sub poprawia pełny zakres ? Oprócz lepszego basu mam też wrażenie że jest więcej przestrzeni, jest lepiej na środku i na górze ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu (edytowany) 8 minut temu, lukluk71 napisał: czy to możliwe że sub poprawia pełny zakres ? Mimo, że nigdy nie miałem suba, kiedyś z ciekawości zadałem na forum podobne pytanie: jak wpłynie na średnicę odcięcie basu z kolumn poniżej pewnej częstotliwości. Na zdrowy rozum wydaje mi się, że midwoofer zwolniony z obowiązku generowania niższego basu powinien być w stanie lepiej reprodukować wyższy bas i średnicę. To byłoby jakimś wyjaśnieniem Twoich wrażeń (o ile rzeczywiście odciąłeś kolumny poniżej częstotliwości progowej). Drugie wytłumaczenie jest takie, że przy klarowniejszym basie nasze uszy mniej się męczą i mogą bardziej docenić uroki reszty pasma. Może @MariuszZ mógłby powiedzieć nam coś więcej? Edytowano 15 godzin temu przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu @lukluk71 to SVS SB1000 ? Też właśnie nad nim myślę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukluk71 Napisano 14 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Mimo, że nigdy nie miałem suba, kiedyś z ciekawości zadałem na forum podobne pytanie: jak wpłynie na średnicę odcięcie basu z kolumn poniżej pewnej częstotliwości. Na zdrowy rozum wydaje mi się, że midwoofer zwolniony z obowiązku generowania niższego basu powinien być w stanie lepiej reprodukować wyższy bas i średnicę. To byłoby jakimś wyjaśnieniem Twoich wrażeń (o ile rzeczywiście odciąłeś kolumny poniżej częstotliwości progowej). Drugie wytłumaczenie jest takie, że przy klarowniejszym basie nasze uszy mniej się męczą i mogą bardziej docenić uroki reszty pasma. Może @MariuszZ mógłby powiedzieć nam coś więcej? Jest na 100 % poprawa w całym paśmie, mam wrażenie że dźwięk zrobił się bardziej 3D. Przy cichych odsłuchach zrobiło się mega dobrze, było spoko, ale teraz jak jest cicho to doszło jeszcze mięsa. Ale problem pojawił się przy głośniejszych odsłuchach, mam wrażenie że po prostu moje GATO grają za jasno, za ostro. Jutro będę walczył z ustawieniami, znów może odpalę roomPerfect. Może trochę jeżdżenia z głośnikami po podłodze. Stety i niestety mam wrażenie że sub zmienił charakterystykę w pełnym zakresie. To zupełnie inny zestaw, trochę jakby odjęło uroku GATOWEGO przy głośniejszym słuchaniu (pewnie kwestia akustyki) a przy cichym gato się zrobiło jeszcze bardziej wykwitnę z większą kulturą i większym mięsem w pełnym zakresie. Ciekawe doświadczenie. Sub miał być tylko na testy, ale chyba zostanie... Co do gato wzmaka, ciekawy jestem, bardzo ciekawy, dużo właśnie dobrego przeczytałem w połączeniu gato-gato. 1 godzinę temu, Tomasz S. napisał: @lukluk71 to SVS SB1000 ? Też właśnie nad nim myślę. Tak, ale nie mam porównania do innych. Generalnie fajnie gra. Edytowano 14 godzin temu przez lukluk71 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu Gato z Gato bardzo dobrze się zgrywa DIA-250S NPM mamy nawet w outlecie w zabójczo dobrej cenie Osobiście też lubię je z Regą Elicit MK5, jak szukasz jeszcze większej zmiany to Fezz Titania EVO jest wart posłuchania Sprawdziłbym też Cambridge EXA100, czy Moona Ace Jeśli szukasz bardziej spokoju w brzmieniu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 2 godziny temu, lukluk71 napisał: Jest na 100 % poprawa w całym paśmie, mam wrażenie że dźwięk zrobił się bardziej 3D. Przy cichych odsłuchach zrobiło się mega dobrze, było spoko, ale teraz jak jest cicho to doszło jeszcze mięsa. Ale problem pojawił się przy głośniejszych odsłuchach, mam wrażenie że po prostu moje GATO grają za jasno, za ostro. Czy w obecnym ustawieniu do Gato idzie pełne pasmo czy we wzmacniaczu robisz odcięcie? Jeśli robisz odcięcie we wzmacniaczu, to w subie odcięcie powinno być na maksa, żeby przypadkiem nie wyparowało cześć zakresu basowego, co mogłoby być odpowiedzialne za wrażenie krzykliwości przy wyższych glosnosciach (np. we wzmacniaczu ustawiasz odcięcie na 80 Hz a w subie dodatkowo na 60 Hz, to zakres 60-80 Hz będzie bardzo osłabiony). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 4 godziny temu, Rafał S napisał: mógłby powiedzieć nam coś więcej? Dobrze to wyłożyłeś, nie ma co wymyślać. Ostatnio @KrólKiczu implementował suba do systemu opartego na monitorach. Zachęcam Sebastiana do podzielenia się doświadczeniem. Ma pomiary i przemyślenia swoje więc warto wspomnieć. Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowany) Ja też próbuję zgrywać suba z różnymi monitorami. Pomiarów na razie nie robiłem, ale wygląda mi na to, że to ogólnie dobry kierunek. Liczę, że jak się do tego przyłożę to będzie bajka. Tylko muszę znaleźć czas i ochotę. Edytowano 10 godzin temu przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukluk71 Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu 2 godziny temu, majkel74 napisał: Czy w obecnym ustawieniu do Gato idzie pełne pasmo czy we wzmacniaczu robisz odcięcie? Jeśli robisz odcięcie we wzmacniaczu, to w subie odcięcie powinno być na maksa, żeby przypadkiem nie wyparowało cześć zakresu basowego, co mogłoby być odpowiedzialne za wrażenie krzykliwości przy wyższych glosnosciach (np. we wzmacniaczu ustawiasz odcięcie na 80 Hz a w subie dodatkowo na 60 Hz, to zakres 60-80 Hz będzie bardzo osłabiony). W lyngdorfie to wszystko możba ustawiać z poziomu aplikacji. Troszkę się pobawiłem i faktycznie idzie załagodzić. Ale najpierw muszę ustawić odpowiednio suba w jakimś miejscu, a później będę kombinował z odpowiednimi ustawieniami w apce. Jest trochę zabawy ... 1 godzinę temu, Kraft napisał: Ja też próbuję zgrywać suba z różnymi monitorami. Pomiarów na razie nie robiłem, ale wygląda mi na to, że to ogólnie dobry kierunek. Liczę, że jak się do tego przyłożę to będzie bajka. Tylko muszę znaleźć czas i ochotę. U mnie jedyne pomiary to „na ucho" ale pierwsze wrażenia też mocno pozytywne. Jestem zaskoczony, bo takiej różnicy nie dała mi nawet wymiana wzmacniacza (wcześniej jak się bawiłem z wypożyczaniem) mogę nawet o krok dalej powiedzieć, nawet wymiana kolumn. W sensie jest to zupełnie nowe dla mnie, wszystko się zmieniło, nawet bez konkretnych ustawień jest lepiej, tak jakby cały mój zestaw zrobił krok do przodu. No jest 3D! Ja mam właśnie ochotę, gorzej z czasem... Ale może będzie tak że wzmaka nie będę wymieniał. A tytuł tematu zmienię. Zrobiło się ciekawie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 41 minut temu Udostępnij Napisano 41 minut temu (edytowany) Jeśli będziesz miał możliwość warto odsłuchać zasilanie od Teac. Myślę że króliczka nie dogonisz póki nie wymienisz również kolumn, w porównaniu z innymi grają z pod grubego koca... Edytowano 41 minut temu przez rajdek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts