Nie wszystko wiedzący Napisano 11 lutego Udostępnij Napisano 11 lutego 10 godzin temu, Rega napisał: 😉 O gustach się nie dyskutuje ale one są piękne. Profesjonalnie, surowe bez ,, audiofilskigo,, upiększania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 13 lutego Udostępnij Napisano 13 lutego Dnia 10.02.2025 o 21:26, Rega napisał: No w takim pokoju to ciężko nie być pod wrażeniem. Szczególnie jak się jest nieaudiofilem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego Dnia 10.02.2025 o 09:56, tmnich napisał: Możesz wszystko. 💪 Dnia 10.02.2025 o 09:56, tmnich napisał: Wiesz jak to zabrzmiało ? Ty i ta wąska grupa. Wyobraz sobie, że ja jestem w innej grupie, w której też lubimy dobry (ciekawe co to tu oznacza) sprzęt i nawet go posiadamy 😂 Jesteśmy w tej samej grupie. Mimo zapewne tego jak zabrzmiało to poprzednie zdanie Dnia 10.02.2025 o 12:37, waldi1965 napisał: Teufel i chińskie wzmacniacze chyba idealnie uderzyły w rynek swoją cena i zagospodarowaly niszę. Nisze tak, niski budżet tak. Niesyety te osoby wybierające ten sprzęt coraz bardziej go promują jako sprzęt godny do stawania obok tego kalsycznego HiFi nazwijmy to. Mamy jako polacy taką tendencję że po zakupie lubimy promowac nasz sprzęt mimo że porównania u niektórych brak. Forma dowartościowania. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego U mnie pierwsze wrażenie jest takie, ze ich zatyka :). Zresztą nie ma co się dziwić bo raczej zadko w domach prywatnych spotyka się tak użądzone pokoje. Zwracają głównie uwagę, ze jest duża róznica między hallem z ktorego weszli do pokoju odsluchowego. Chodzi o akustykę. Było kilka osób odemnie z pracy, znajomych, no i kilku audiofili. Zastanawiajace jest to, ze niewiele osob jest zainteresowanych sluchaniem tylko gadaniem o audio... Ostatnia wizyta byla w zeszły piatek i audiofil, ktory siedzial na fotelu miał uniesiony kciuk do góry. Nie wiem czy pokazywał ustroje na suficie czy coś innego 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego Ja zauważyłem jedną prawidłowość. Mężczyźni, którzy wchodzą do mojego pokoju zwracają uwagę na sam sprzęt i proszą o włączenie muzyki. Słuchają z uwagą i potrafią się wypowiedzieć na temat tego co usłyszeli choç żaden z nich nie jest audiofilem. Kobiety po minucie słuchania zaczynają dyskusję o torebkach , kosmetykach itp. po czy stwierdzają " Ładnie gra tak czysto". O dziwo dokładnie te same słowa powtórzyło kilka kobiet w różnym czasie. Inna sprawa , że nie mam żadnego punktu odniesienia co do dźwięku w moim pokoju. Nigdy nie miałem okazji słuchać muzyki w prawdziwie audiofilskim pokoju. Tworzę coś na czuja. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego (edytowany) 13 minut temu, Slawko69 napisał: Tworzę coś na czuja. Mam podobnie. Z tą różnicą, ze byłem w kilku pokojach. Między innymi w dwóch, urządzanych przez profesjonalne firmy. Wielkiej różnicy między tymi pokojami , a moim, nie usłyszałem. Drobne niuanse. Za to różnica w kosztach - ogromna. Moja, bardzo płaska, kieszeń nie pozwala mi na wiele. Po otwarciu portfela słyszę tylko tytuł utworu Perfectu ,,Niewiele ci mogę dać,,😋. Jak żyć? Dlatego kombinuję sam. Edytowano 15 lutego przez Rega 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldi1965 Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: 💪 Jesteśmy w tej samej grupie. Mimo zapewne tego jak zabrzmiało to poprzednie zdanie Nisze tak, niski budżet tak. Niesyety te osoby wybierające ten sprzęt coraz bardziej go promują jako sprzęt godny do stawania obok tego kalsycznego HiFi nazwijmy to. Mamy jako polacy taką tendencję że po zakupie lubimy promowac nasz sprzęt mimo że porównania u niektórych brak. Forma dowartościowania. To działa od zawsze w dwie strony. Ludzie kupujący tańsze rzeczy starają się udowodnić, że nie przepłacili za to samo a ludzie kupujący droższy deprecjonują tańsze. W jednym i drugim wypadku jest to forma dowartościowania. W branży motoryzacyjnej to najmocniej rzuca się w oczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego Ocena sprzętu jest zawsze skrajnie subiektywna.Wiekszosc z nas nie ma z czym porównać ale nawet gdy sam porównam sprzęt za 5 i za 50k to nie będzie to subiektywne? Też będzie. Więc pozostańmy przy tym, że jeden (ja tak mam) kieruje się tylko słuchem,a inny będzie mierzył pogłosy mikrofonem i dobierał sprzęt i utroje pod to. I może być tak, że obaj osiągniemy sukces albo żaden z nas. A sukcesem jest zadowolenie ( ja tak mam) albo osiągnięcie zamierzonych parametrów fizycznych, akustycznych itp. Każda droga jest dobra. Właśnie podliczyłem sobie, że tak nominalnie mój sprzęt to ok 20k (wliczając kable, wzmacniacze słuchawkowe w pracy itp, a jeszcze czeka mnie akustyka). Dla osoby niezorientowanej to szok. Tutaj to zupełnie średnia półka. Wszystko jest względne. Więc jeżeli ktoś ma kompleksy spowodowane cenami swojego sprzętu to niech porówna je sobie do ceny zestawu kina domowego z marketu, bo to dla większości ludzi jest wyznacznikiem jakości brzmienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego Jest taki wątek. Ale mogę coś dorzucić 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Poniedziałek o 06:23 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 06:23 Dnia 15.02.2025 o 10:03, Slawko69 napisał: Ja zauważyłem jedną prawidłowość. Mężczyźni, którzy wchodzą do mojego pokoju zwracają uwagę na sam sprzęt i proszą o włączenie muzyki. Słuchają z uwagą i potrafią się wypowiedzieć na temat tego co usłyszeli choç żaden z nich nie jest audiofilem. Kobiety po minucie słuchania zaczynają dyskusję o torebkach , kosmetykach itp. po czy stwierdzają " Ładnie gra tak czysto". O dziwo dokładnie te same słowa powtórzyło kilka kobiet w różnym czasie. No i dla mnie to jest git i jestem z tym ok Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano Poniedziałek o 11:51 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:51 Chyba o to właśnie chodzi, żeby muzyka dawała przyjemność, satysfakcję, czy inne wrażenia jakich kto szuka. Sprzęt to tylko dodatek, nośnik, narzędzie. Jak w wycieczce w dalekie strony - liczą się doświadczenia, wspomnienia, twarze ludzi, smaki i kolory, a nie samolot jakim lecisz..., a to, że może być wygodniej lub nie, to już inna kwestia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano Poniedziałek o 13:46 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:46 Dnia 15.02.2025 o 09:03, Slawko69 napisał: Kobiety po minucie słuchania zaczynają dyskusję o torebkach , kosmetykach itp. po czy stwierdzają " Ładnie gra tak czysto". O dziwo dokładnie te same słowa powtórzyło kilka kobiet w różnym czasie. Odpowiedź jest prosta. Sprzęt przeszkadzał w rozmowie o torebkach itp. Im wyraźniej, czy czyściej coś się pojawia w danej rozmowie tym bardziej przeszkadza/maskuje rozmowę (zrób sobie test - zdejmij treble na gałce korekcji a rozmowa w tym czasie będzie zrozumialsza). Moim zdaniem kobiety (już trochę się nauczyłem tych prawdziwych intencji i co tak naprawdę myślą), były poirytowane. Ale "wyszukana grzeczność" nakazała użyć w/w słów Ps: mam nadzieję że żona nie czyta tego🤪 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano Poniedziałek o 14:27 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:27 Tak to chyba mają baby a nie kobiety z klasą. Kobieta z klasą docenia sprzęt i jego jakość dźwięku. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano Poniedziałek o 15:45 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:45 1 godzinę temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Tak to chyba mają baby a nie kobiety z klasą. Kobieta z klasą docenia sprzęt i jego jakość dźwięku. Oj nie wiem. Na ostatnim AVS mimiwolnie byłem świadkiem rozmowy: ON : Świetne kolumny od długiego czasu o nich marzę. ONA: EEE takie brzydkie te białe byly ładniejsze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano Poniedziałek o 16:07 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:07 21 minut temu, Slawko69 napisał: Oj nie wiem. Na ostatnim AVS mimiwolnie byłem świadkiem rozmowy: ON : Świetne kolumny od długiego czasu o nich marzę. ONA: EEE takie brzydkie te białe byly ładniejsze No to była baba. Na pewno nie światła kobieta z klasą. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Wtorek o 06:37 Udostępnij Napisano Wtorek o 06:37 16 godzin temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Tak to chyba mają baby a nie kobiety z klasą. Kobieta z klasą docenia sprzęt i jego jakość dźwięku. Absolutnie się zgadzam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano Wtorek o 06:45 Udostępnij Napisano Wtorek o 06:45 3 minuty temu, Piotr Sonido napisał: Absolutnie się zgadzam! Jak prostak chłop może nie mieć nic z odczytanego mężczyzny. Taki burak pospolity tak samo można spotkać babę a nie kobietę z klasą. Każda kobieta, która chodź by trochę miała doczynienia z muzyką potrafi docenić świetniej jakości sprzęt i to jak on gra. Tylko kobiet nie da się zmanipulować i oszukać tak łatwo jak facetów. Albo coś gra świetnie i od razu zrobi wrażenie albo po prostu ten sprzęt to ściema wciskana audiofilowi. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Wtorek o 06:53 Udostępnij Napisano Wtorek o 06:53 (edytowany) Nie zauważyłem, żeby kobiety rozmawiały o torebkach. Raczej o katastrofie polskich rzek, sytuacji politycznej w Iranie albo ostatnio obejrzanym przedstawieniu teatralnym (jak zostanie czas, to jeszcze o tym, że ich szef to dupek, a komuś tam z kimś rozpada się małżeństwo;). Edytowano Wtorek o 07:13 przez Kraft 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Wtorek o 07:01 Udostępnij Napisano Wtorek o 07:01 5 minut temu, Kraft napisał: Nie zauważyłem Przy wyjściu na piwo podobno najpierw trzeba obgadać swoich facetów. A facet audiofil to wdzięczny temat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Wtorek o 07:04 Udostępnij Napisano Wtorek o 07:04 13 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Każda kobieta, która chodź by trochę miała doczynienia z muzyką potrafi docenić świetniej jakości sprzęt i to jak on gra. Tu mam wątpliwość. Znam kobietę, która zalicza więcej koncertów niż my razem wzięci (nawet po parę w tygodniu), a słucha na wieży za 300 zł, i to z jedną kolumną ustawioną na podłodze, a drugą na drapaku dla kotów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Wtorek o 07:09 Udostępnij Napisano Wtorek o 07:09 Bo ma takie potrzeby, nie czuje ich. Co nie koniecznie znaczy że to ignoruje. Nie wiem To Twoja znajoma. Ale z własnego doświadczenia. Ignnorowanie tematu a nie słyszenie różnic tylko nie koniecznie chęć posiadania to co innego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano Wtorek o 07:14 Udostępnij Napisano Wtorek o 07:14 Ludzie! Używajcie jakiejś interpunkcji i podstawowych form gramatycznych, jak np zdanie, bo nie można czasem zrozumieć tego strumienia świadomości. 5 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano Wtorek o 07:50 Udostępnij Napisano Wtorek o 07:50 56 minut temu, Kraft napisał: Nie zauważyłem, żeby kobiety rozmawiały o torebkach. Raczej o katastrofie polskich rzek, sytuacji politycznej w Iranie albo ostatnio obejrzanym przedstawieniu teatralnym (jak zostanie czas, to jeszcze o tym, że ich szef to dupek, a komuś tam z kimś rozpada się małżeństwo;). Obracamy się w śród zupełnie innych kobiet. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano Wtorek o 09:11 Udostępnij Napisano Wtorek o 09:11 2 godziny temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Tylko kobiet nie da się zmanipulować i oszukać tak łatwo jak facetów. Albo coś gra świetnie i od razu zrobi wrażenie albo po prostu ten sprzęt to ściema wciskana audiofilowi. Czyżby to była idealna grupa testowa dla kabli zasilających? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano Wtorek o 09:12 Udostępnij Napisano Wtorek o 09:12 Przed chwilą, Chmarski napisał: Czyżby to była idealna grupa testowa dla kabli zasilających? Myślę że kobiety by zrobiły idealny audyt nie tylko kabli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts