Skocz do zawartości

Kolumny głośnikowe o zbliżonym brzmieniu do słuchawek Sennheiser

S Komp

Recommended Posts

Cześć :) 

Trudny temat, bo słuchawki nie są zależne od akustyki. Tak bardzo wstępnie z HD599 kojarzą mi się Jade 20 od Pylona z jaśniejszym wzmakiem, Monitor Audio Gold z np. Audiolabem 9000A, może KEFy R5 Meta z Primare. 

To wszystko jednak patrząc pod kątem sygnatury brzmienia, a Jade'y nieco pod kątem sceny. Detal to już oddzielna kwestia :) W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch :) 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

nie dobieramy nigdy kolumn do słuchawek. To dwa rożne elementy i nigdy do siebie podobne nie będą. Odbiór tych rzeczy jest kompletnie inny.

Jakbys szukał motocykla a porównywał do obecnej jazdy ciągnikiem

Jaki budżet?

A dlaczego niby nie?

Dlaczego kolumny nie mogą mieć brzmienia podobnego do brzmienia słuchawek?

Nie da się znaleźć kolumn, które, po zdjęciu z głowy słuchawek będą brzmiały podobnie?

2 godziny temu, majkel74 napisał:

Jak byś opisał brzmienie, które chciałbyś powtórzyć?

Tzn. jakie cechy brzmienia Twoich słuchawek są dla Ciebie najistotniejsze?

Opisywanie dźwięku to jak opisywanie smaku czy zapachu, dla każdego może znaczyć co innego.

Dlatego napisałem o brzmieniu konkretnych  słuchawek - Sennheiser HD599, które mi po prostu odpowiada, licząc że na forum są ludzie znający ich dźwięk i potrafiący doradzić odpowiednie kolumny.

@S Komp Widzisz już choćby różna wielkość i kształt małżowin usznych powodują że te same słuchawki mogą zostać odebrane w różny sposób. A to dopiero początek serii zmiennych, pomnóż przez kombinacje elektroniki, która znowu zmienia indywidualny odbiór dźwięku słuchawek.

I w przypadku kolumn znowu pomnóż kolejno przez ilość kombinacji z elektroniką, i dalej przez X kombinacji zmiennej akustyki...

A i nie zapominaj o podstawowej różnicy: w słuchawkach lewy kanał gra najczęściej tylko do lewego ucha, a prawy tylko do prawego.

W kolumnach dostajesz do każdego ucha mix dźwięku bezpośredniego z mieszanką odbić obydwu kanałów.

Biorąc pod uwagę gigantyczną liczbę zmiennych, rozsądna rada może być tylko jedna:

Wybierz się ze słuchawkami do jakiegokolwiek salonu audio, i spróbuj porównań z kolumnami. Przekonasz się, że na Twoje pytanie możesz odpowiedzieć wyłącznie sam w drodze praktycznych odsłuchów. Ale to nie wszystko...

Żeby nie było tak łatwo, kolumny które zagrają w salonie audio podobnie do słuchawek, mogą w domu zagrać już mniej podobnie. Dlatego jeśli wytypujesz coś co zagra Ci w salonie audio, to ostatecznego wyboru możesz dokonać dopiero testując kolumny w domu.

Mam nadzieję, że teraz rozumiesz skalę złożoności Twojego pytania.

Nikt rozsądny nie poda Ci konkretnego modelu kolumn, bo to jak trafienie szóstki w Lotto.

Życzę Ci powodzenia w poszukiwaniach, jeśli uda Ci się coś znaleźć, pochwal się na forum. Może Twoje doświadczenie pomoże kolejnemu użytkownikowi forum.

Pozdrawiam

20 minut temu, michaudio napisał:

@S Komp Widzisz już choćby różna wielkość i kształt małżowin usznych powodują że te same słuchawki mogą zostać odebrane w różny sposób. A to dopiero początek serii zmiennych, pomnóż przez kombinacje elektroniki, która znowu zmienia indywidualny odbiór dźwięku słuchawek.

I w przypadku kolumn znowu pomnóż kolejno przez ilość kombinacji z elektroniką, i dalej przez X kombinacji zmiennej akustyki...

A i nie zapominaj o podstawowej różnicy: w słuchawkach lewy kanał gra najczęściej tylko do lewego ucha, a prawy tylko do prawego.

W kolumnach dostajesz do każdego ucha mix dźwięku bezpośredniego z mieszanką odbić obydwu kanałów.

Biorąc pod uwagę gigantyczną liczbę zmiennych, rozsądna rada może być tylko jedna:

Wybierz się ze słuchawkami do jakiegokolwiek salonu audio, i spróbuj porównań z kolumnami. Przekonasz się, że na Twoje pytanie możesz odpowiedzieć wyłącznie sam w drodze praktycznych odsłuchów. Ale to nie wszystko...

Żeby nie było tak łatwo, kolumny które zagrają w salonie audio podobnie do słuchawek, mogą w domu zagrać już mniej podobnie. Dlatego jeśli wytypujesz coś co zagra Ci w salonie audio, to ostatecznego wyboru możesz dokonać dopiero testując kolumny w domu.

Mam nadzieję, że teraz rozumiesz skalę złożoności Twojego pytania.

Nikt rozsądny nie poda Ci konkretnego modelu kolumn, bo to jak trafienie szóstki w Lotto.

Życzę Ci powodzenia w poszukiwaniach, jeśli uda Ci się coś znaleźć, pochwal się na forum. Może Twoje doświadczenie pomoże kolejnemu użytkownikowi forum.

Pozdrawiam

Napisałeś dużo, ale nie na temat.

Nie pisz o "złożoności" itd, bo to nie laboratorium,, ani apteka, chodzi o podobne brzmienie.

Tu nie chodzi o "audiofilozofowanie", tylko o kolumny, które po zdjęcie z głowy słuchawek Sennheisser będą brzmiały podobnie, tak trudno to zrozumieć?

Przeprowadziłem kilka odsłuchów w "salonie" audio  i nie jest to wcale tak "skomplikowane" jak piszesz, np. Pylon Perl 27 przy HD599 jest jak to na forum piszą mocno "zamulony, Opal 30 "suchy", "bez wyrazu"  Saphire 25 podobnie, Ruby 30 w miarę ok,   choć to jeszcze nie całkiem to, podobnie do, o dziwo, Tonsila Maestro III.

Salon niestety nie dysponował innymi kolumnami do odsłuchu, nie praktykuje udostępniania do odsłuchu kolumn sprzedawanych potem  jako nowe.

1 godzinę temu, S Komp napisał:

Opisywanie dźwięku to jak opisywanie smaku czy zapachu, dla każdego może znaczyć co innego.

Poszedłbym o krok dalej. To nie jest kwestia "znaczenia" czegoś innego. 

Wszyscy opisują kwieciście brzmienie audio, problem jest jeden każdy słyszy inaczej (z wiekiem jest to widoczne idealnie)

Ciężko wzorować się na opisach gdy nie wiemy "w jakim stanie" jest słuch autora. To co dla jednych jest sufitem, dla innych jest podłogą.

To co mogę Ci doradzić to odsłuchy i latanie po salonach aż trafisz;)

uraz_akustyczny.gif

2 minuty temu, Heathen napisał:

Wszyscy opisują kwieciście brzmienie audio, problem jest jeden każdy słyszy inaczej (z wiekiem jest to widoczne idealnie)

To inne słyszenie o którym piszesz dotyczy zarówno słuchawek jak i kolumn, więc tak naprawdę nie ma w zasadzie znaczenia.

Jeżeli ktoś np.  słabiej słyszy wysokie tony czy inne dźwięki to jest tak  i w przypadku słuchawek i  kolumn.

1 godzinę temu, S Komp napisał:

Tu nie chodzi o "audiofilozofowanie", tylko o kolumny, które po zdjęcie z głowy słuchawek Sennheisser będą brzmiały podobnie, tak trudno to zrozumieć?

Dopisałbym za " będą" , a przed " brzmiały " słowo " dla mnie ". I już wszystko robi się proste :)

Mam co prawda Senki HD 650 , ale Twoje 599 też miałem na uszach i sądzę , że podobne brzmienie uzyskasz z Rockportów .

https://sklep.audiocolor.pl/produkt/rockport-technologies-avior-ii-kolumna-glosnikowa-podlogowa-sztuka/

może tylko mniej wyrafinowane.

1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Dopisałbym za " będą" , a przed " brzmiały " słowo " dla mnie ". I już wszystko robi się proste :)

Mam co prawda Senki HD 650 , ale Twoje 599 też miałem na uszach i sądzę , że podobne brzmienie uzyskasz z Rockportów .

https://sklep.audiocolor.pl/produkt/rockport-technologies-avior-ii-kolumna-glosnikowa-podlogowa-sztuka/

może tylko mniej wyrafinowane.

Nic "mądrzejszego inaczej" już chyba napisać nie mogłeś.

Przecież nie musisz nic odpowiadać, jeżeli nie masz nic mądrego, ani tym bardziej pomocnego do powiedzenia!

Co Ty byś dopisał tak naprawdę mnie nie interesuje, napisałem dokładnie to, co chciałem napisać, a Ty nie musisz tego ani czytać ani niemądrze odpowiadać.

JAK TE POLECANE PRZEZ SIEBIE KOLUMNY JUŻ KUPISZ, WTEDY NAPISZ!

16 minut temu, MarcKrawczyk napisał:

ECH, a chciałem pomóc…

No to, jeżeli znasz brzmienie, czy może masz słuchawki Sennheiser HD599 i znasz podobnie brzmiące kolumny, przy jakimkolwiek wzmacniaczu, to pomóż, tylko rzeczowo, bez doradzania kolumn za pierdylion zł.

43 minuty temu, majkel74 napisał:

Fakt, mają coś z słuchawkowego brzmienia, nawet tańsze modele.

Dobry kierunek ;)

Czysto teoretyczny "fachowiec" z internetu? ;)

PROŚBA

Proszę o niepisanie przez osoby nie mające chęci pomocy w temacie.

Edytowano przez S Komp

Przychodzisz gościu na forum prosząc o pomoc i każdego jedziesz swoimi mądrościami. Wiesz lepiej, a nawet najlepiej, to po kiego tworzysz wątek?

-------------

Słuchawki Sennheiser HD599 mają charakterystyczne brzmienie:

lekko ocieplone, z delikatnie podkreślonym basem (ale nienachalnym),

gładka, nieagresywna góra – bez sybilantów, niemęcząca,

przyjemna, nieco wysunięta średnica – zwłaszcza wokale,

szeroka scena dźwiękowa i dobra separacja instrumentów,

ogólna "muzykalność" – relaksujące, przyjemne do dłuższego słuchania.

Jeśli chcesz kolumn podłogowych, które oddają podobny klimat, warto szukać modeli o ciepłym, nieagresywnym brzmieniu z dobrą średnicą i naturalną prezentacją sceny. Oto kilka propozycji:

🔸 Dali Oberon 5

Bardzo muzykalne i lekkostrawne brzmienie.

Ciepła średnica, gładka góra, przyjemny bas.

Nie męczą, bardzo dobre do wokali, popu, rocka, jazzu.

Świetne do słuchania cicho i średnio głośno.

🔸 Wharfedale Diamond 12.3

Naturalne, pełne, ocieplone brzmienie.

Łagodne wysokie tony, dobra scena i głębia.

Świetne do relaksu i długiego słuchania.

Bardzo dobry stosunek cena/jakość.

🔸 Elac Debut F6.2

Ciepłe, solidne brzmienie, bardzo dobra średnica.

Bas pełny, ale kontrolowany.

Góra niekłująca, przyjemna.

🔸 Q Acoustics 3050i

Neutralno-ciepłe brzmienie, z miękką, gładką górą.

Bardzo dobra przestrzenność i separacja.

Świetne do szerokiego spektrum gatunków muzycznych.

🔸 Polk Audio Signature S55e

Ciepłe, pełne brzmienie z lekkim podbiciem basu.

Wokale naturalne i przyjemne.

Trochę bardziej "rozrywkowe" niż HD599, ale zbliżony charakter.

Edytowano przez d00

18 minut temu, d00 napisał:

Przychodzisz gościu na forum prosząc o pomoc i każdego jedziesz swoimi mądrościami. Wiesz lepiej, a nawet najlepiej, to po kiego tworzysz wątek?

Piszesz nie dość, że niegrzecznie, niekulturalnie, to jeszcze dodatkowo zmyślasz.

Nie podoba Ci się temat, nie pisz.

13 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Skąd takie "mądre" osoby się biorą, i to jeszcze w jaki sposób starają się pouczyć starych, doświadczonych użytkowników tego forum.

Gościu lepiej się wyrejestruj bo po twoich odpowiedziach, nikt Tobie nawet nie będzie chciał udzielić pomocy.

Jeżeli piszesz o niekulturalnych, nierzeczowych użytkownikach forum jak Ty, to owo "doświadczenie" chyba niezbyt wielkie, bo w temacie nic nie napisałeś, a i ogłady by Ci się nieco przydało.

20 minut temu, d00 napisał:

Jeśli chcesz kolumn podłogowych, które oddają podobny klimat, warto szukać modeli o ciepłym, nieagresywnym brzmieniu z dobrą średnicą i naturalną prezentacją sceny. Oto kilka propozycji:

🔸 Dali Oberon 5

Bardzo muzykalne i lekkostrawne brzmienie.

Ciepła średnica, gładka góra, przyjemny bas.

Nie męczą, bardzo dobre do wokali, popu, rocka, jazzu.

Świetne do słuchania cicho i średnio głośno.

🔸 Wharfedale Diamond 12.3

Naturalne, pełne, ocieplone brzmienie.

Łagodne wysokie tony, dobra scena i głębia.

Świetne do relaksu i długiego słuchania.

Bardzo dobry stosunek cena/jakość.

🔸 Elac Debut F6.2

Ciepłe, solidne brzmienie, bardzo dobra średnica.

Bas pełny, ale kontrolowany.

Góra niekłująca, przyjemna.

🔸 Q Acoustics 3050i

Neutralno-ciepłe brzmienie, z miękką, gładką górą.

Bardzo dobra przestrzenność i separacja.

Świetne do szerokiego spektrum gatunków muzycznych.

🔸 Polk Audio Signature S55e

Ciepłe, pełne brzmienie z lekkim podbiciem basu.

Wokale naturalne i przyjemne.

Trochę bardziej "rozrywkowe" niż HD599, ale zbliżony charakter.

Nie wystarczyłoby Ci tego napisać?

Musisz jeszcze "pouczać", nie mając do tego jakichkolwiek podstaw?

Edytowano przez S Komp

Dnia 21.03.2025 o 20:16, S Komp napisał:

kolumny głośnikowe podłogowe o zbliżonym brzmieniu do słuchawek

Chłopie, mam odfajkowanych ze 40 modeli słuchawek za które „zapłaciłem” z półtora roku a i z dobre kilkanaście kolumn o skrajnie różnym brzmieniu. 

Nie przypominam sobie, bym w którymś zestawieniu kolumna - słuchawki zaobserwował zbieżności. No mam chyba inny łeb i ta cholerna uważność mnie kiedyś zaprowadzi do psychiatry.

Zbliżone brzmienie, według mnie niemożliwe.

11 minut temu, AudioTube napisał:

Nie przypominam sobie, bym w którymś zestawieniu kolumna - słuchawki zaobserwował zbieżności. No mam chyba inny łeb i ta cholerna uważność mnie kiedyś zaprowadzi do psychiatry.

To raczej brak "uważności" :)

11 minut temu, AudioTube napisał:

Zbliżone brzmienie, według mnie niemożliwe.

No to musisz, jak  piszesz, "odfajkować" sporo więcej sprzętu i słuchać uważniej.

ps  Prosiłem, żeby nie pisali Ci, którzy nic nie maja do powiedzenia w temacie.

Nie wiesz, nie znasz, nie pisz.

@S Komp przeczytałem i zrozumiałem co napisałeś. Mam prośbę. Bardzo proszę, gdy już spełnisz swoją potrzebę, napisz na pw jakie to kolumny. Senki wypożyczę i znajdę dealera kolumn. W tym samym pomieszczeniu, fotelu chciałbym posiedzieć i z należną uważnością samemu się przekonać. To może być bardzo pouczające i ubogacające.

Kolego @S Komp, wiesz ilu jest aktywnych użytkowników tego forum? Ja nie wiem ale myślę, że pewnie między 30 a 50 osób. Ilu z nich mogło słuchać Twoich słuchawek? A ilu słuchało kolumn o zbliżonej sygnaturze brzmienia do tych nauszników? Z tego co zauważyłem na razie chyba jedna osoba napisała, że miała te słuchawki na uszach. Także szanse znalezienia kogoś, kto da Ci odpowiedź, jakiej oczekujesz, jest równa 0. Ale możesz pójść na skróty. Zadzwoń do @Q21, opisz swój problem i może ktoś z ich konsultantów będzie potrafił Ci pomóc.

1 minutę temu, KrólKiczu napisał:

Także szanse znalezienia kogoś, kto da Ci odpowiedź, jakiej oczekujesz, jest równa 0

Jedna , całkiem sensowna odpowiedź (właściwie  część wypowiedzi) osoby, która jak napisałeś miała te słuchawki na uszach, już się tu znalazła.

Sennheiser HD599 to dość popularne słuchawki, sądziłem, że na forum znajdą się ludzie, którzy je znają oraz  że np przedstawiciele sklepów audio, którzy tu się często wypowiadają, będą mogli coś sensownego, opartego na faktach i prawdziwych porównaniach i odsłuchach, napisać.