lpomis Napisano Niedziela o 17:54 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:54 (edytowany) Są tu fani nocnego nieba? Dzisiejszej nocy, tj. z 23.03 na 24.03 będzie można zobaczyć w Polsce zorzę polarną - szczególnie w części północnej. Prognozowany wskaźnik Kp, czyli aktywności geomagnetycznej to 7. Sporo. Zorza powinna być więc bez problemu widoczna gołym okiem. Zachęcam do obserwacji. Niestety, są też warunki konieczne do spełnienia - bezchmurne niebo i brak zanieczyszczenia sztucznym światłem. Osoby z większych miejscowości mogą więc zapomnieć o pięknym nocnym spektaklu. Informacje na temat aktywności zorzowej można śledzić na stronie https://www.spaceweatherlive.com/pl.html Lub https://www.swpc.noaa.gov/products/aurora-30-minute-forecast A tutaj kilka przykładowych fotek wspomnianego zjawiska. Niestety robione smartfonem. Nie śledziłem wtedy prognoz i zorza mnie zaskoczyła Edytowano Niedziela o 17:55 przez lpomis 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano Niedziela o 18:02 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:02 To juz wiem dlaczego tak zjawiskowo gra dziś mi mój secik. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Niedziela o 20:36 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:36 (edytowany) 2 godziny temu, lpomis napisał: Są tu fani nocnego nieba? No, raczej To moje pierwsze hobby i prawdziwa miłość. A zdjęcia Twoje? U mnie aktualnie 100% zachmurzenia i leje, więc bez wyrzutów sumienia leci kolejna płyta. Edytowano Niedziela o 20:48 przez Grzesiek202 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Niedziela o 20:53 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 20:53 Hej. Tak, moje. Ale niestety dziś też kicha z obserwacji. Naszło chmur. Może innym się poszczęści. Na pocieszenie wrzucam ustrzelonego jakiś czas temu Jowisza i parę galaktyk M81/M82 3 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Niedziela o 21:04 Udostępnij Napisano Niedziela o 21:04 O! Panie Wojtku, toś mnie Pan zaskoczył. Czym robione? Tylko astrofoto? Czy też spoglądasz czasem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Niedziela o 21:19 Udostępnij Napisano Niedziela o 21:19 Dzięki za info. Wsiadłem na dwa kółka, w laczkach, mam ze 100 metrów na otwarte pole po horyzont. Jeszcze nie widzę. I gwiazd także, zatem lipa. Ale podjadę o północy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Niedziela o 21:45 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 21:45 (edytowany) 47 minut temu, Grzesiek202 napisał: Czym robione? Do galaktyk użyty był refraktor apochromatyczny ustawiony na montażu paralaktycznym. Oczywiście klatek zapisanych było dużo, a potem poskładane w odpowiednim sofcie. Sprzęt nie jest mój, podpinam się pod znajomych - zapaleńców. Coś tam przy okazji pstryknę lub pomogę z ustawieniami samego aparatu. Ogólnie astrofotografia sama w sobie jest "kosmosem", a umiejętności jakie człowiek gdzieś tam kiedyś liznął w tradycyjnym foto nie zawsze mają w niej zastosowanie. Uczę się i obserwuję tych bardziej doświadczonych jak tylko jest okazja To jeszcze Słoneczko w widmie wodoru H-alfa. Do zdjęcia posłużył teleskop słoneczny Lunt oraz kamera ZWO ASI. Edytowano Niedziela o 21:52 przez lpomis 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Niedziela o 22:20 Udostępnij Napisano Niedziela o 22:20 22 minuty temu, lpomis napisał: Ogólnie astrofotografia sama w sobie jest "kosmosem", Tak, jest bardzo skomplikowanym zagadnieniem. Ale w kraju mamy kilku naprawdę świetnych ludzi. Może też się w końcu zdecyduję i spróbuję w to wejść. Latarni coraz więcej, o kawałek ciemnego nieba coraz trudniej. Kiedyś potrafiłem stać z lornetą lub teleskopem dosłownie pół nocy przy parunastu stopniach na minusie. Dziś już nie mam do tego takiego serca, ale widok Oriona na smoliście czarnym tle wciąż budzi ten zew :). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Niedziela o 22:44 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 22:44 14 minut temu, Grzesiek202 napisał: Latarni coraz więcej, o kawałek ciemnego nieba coraz trudniej Też mnie to irytuje. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że coś takiego jak "zanieczyszczenie światłem" w ogóle istnieje. Tutaj fajna mapka pokazująca skalę problemu: https://www.lightpollutionmap.info 19 minut temu, Grzesiek202 napisał: Może też się w końcu zdecyduję i spróbuję w to wejść. Jak chcesz robić naprawdę fajne zdjęcia to próg wejścia jest wysoki. Jest trudno. Ale za to nie jest tanio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano Poniedziałek o 20:19 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:19 Czy to jeszcze zorza? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Poniedziałek o 20:56 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:56 (edytowany) Zrzut paliwa przez rakietę Falcon 9. Twoje foty? Edytowano Poniedziałek o 20:56 przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano Wtorek o 08:02 Udostępnij Napisano Wtorek o 08:02 Tak moje, zrobione jak do domu wracałem, najlepsze że pół godziny później w całej dzielnicy zgasło światło, ten Musk to naprawdę niezły kombinator… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts