Skocz do zawartości

Co widać na niebie? Aktualne zjawiska astronomiczne

lpomis

Recommended Posts

Są tu fani nocnego nieba? Dzisiejszej nocy, tj. z 23.03 na 24.03 będzie można zobaczyć w Polsce zorzę polarną - szczególnie w części północnej. Prognozowany wskaźnik Kp, czyli aktywności geomagnetycznej to 7. Sporo. Zorza powinna być więc bez problemu widoczna gołym okiem. Zachęcam do obserwacji. Niestety, są też warunki konieczne do spełnienia - bezchmurne niebo i brak zanieczyszczenia sztucznym światłem. Osoby z większych miejscowości mogą więc zapomnieć o pięknym nocnym spektaklu.

Informacje na temat aktywności zorzowej można śledzić na stronie https://www.spaceweatherlive.com/pl.html

zorza.jpg.fa804714fce83ad23cf317c1f46e1c01.jpg

Lub https://www.swpc.noaa.gov/products/aurora-30-minute-forecast

latest.jpg.453d0fb699808961c56a10e0da68f605.jpg

A tutaj kilka przykładowych fotek wspomnianego zjawiska. Niestety robione smartfonem. Nie śledziłem wtedy prognoz i zorza mnie zaskoczyła :)

mixzorza.jpg.86f70d3055bded9926708daa73f7e785.jpg

zorzauniescie2.jpg.f58d8374aa92ccbf9be1175e71c0a386.jpg

Edytowano przez lpomis

47 minut temu, Grzesiek202 napisał:

Czym robione?

Do galaktyk użyty był refraktor apochromatyczny ustawiony na montażu paralaktycznym. Oczywiście klatek zapisanych było dużo, a potem poskładane w odpowiednim sofcie. Sprzęt nie jest mój, podpinam się pod znajomych - zapaleńców. Coś tam przy okazji pstryknę lub pomogę z ustawieniami samego aparatu.

Ogólnie astrofotografia sama w sobie jest "kosmosem", a umiejętności jakie człowiek gdzieś tam kiedyś liznął w tradycyjnym foto nie zawsze mają w niej zastosowanie. Uczę się i obserwuję tych bardziej doświadczonych jak tylko jest okazja :)

To jeszcze Słoneczko w widmie wodoru H-alfa. Do zdjęcia posłużył teleskop słoneczny Lunt oraz kamera ZWO ASI.

sl50.jpg

Edytowano przez lpomis

22 minuty temu, lpomis napisał:

Ogólnie astrofotografia sama w sobie jest "kosmosem",

Tak, jest bardzo skomplikowanym zagadnieniem. Ale w kraju mamy kilku naprawdę świetnych ludzi. Może też się w końcu zdecyduję i spróbuję w to wejść. Latarni coraz więcej, o kawałek ciemnego nieba coraz trudniej. Kiedyś potrafiłem stać z lornetą lub teleskopem dosłownie pół nocy przy parunastu stopniach na minusie. Dziś już nie mam do tego takiego serca, ale widok Oriona na smoliście czarnym tle wciąż budzi ten zew :). 

14 minut temu, Grzesiek202 napisał:

Latarni coraz więcej, o kawałek ciemnego nieba coraz trudniej

Też mnie to irytuje. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że coś takiego jak "zanieczyszczenie światłem" w ogóle istnieje. Tutaj fajna mapka pokazująca skalę problemu:

https://www.lightpollutionmap.info

19 minut temu, Grzesiek202 napisał:

Może też się w końcu zdecyduję i spróbuję w to wejść.

Jak chcesz robić naprawdę fajne zdjęcia to próg wejścia jest wysoki. Jest trudno. Ale za to nie jest tanio ;)