Skocz do zawartości

Co widać na niebie? Aktualne zjawiska astronomiczne

Recommended Posts

Są tu fani nocnego nieba? Dzisiejszej nocy, tj. z 23.03 na 24.03 będzie można zobaczyć w Polsce zorzę polarną - szczególnie w części północnej. Prognozowany wskaźnik Kp, czyli aktywności geomagnetycznej to 7. Sporo. Zorza powinna być więc bez problemu widoczna gołym okiem. Zachęcam do obserwacji. Niestety, są też warunki konieczne do spełnienia - bezchmurne niebo i brak zanieczyszczenia sztucznym światłem. Osoby z większych miejscowości mogą więc zapomnieć o pięknym nocnym spektaklu.

Informacje na temat aktywności zorzowej można śledzić na stronie https://www.spaceweatherlive.com/pl.html

zorza.jpg.fa804714fce83ad23cf317c1f46e1c01.jpg

Lub https://www.swpc.noaa.gov/products/aurora-30-minute-forecast

latest.jpg.453d0fb699808961c56a10e0da68f605.jpg

A tutaj kilka przykładowych fotek wspomnianego zjawiska. Niestety robione smartfonem. Nie śledziłem wtedy prognoz i zorza mnie zaskoczyła :)

mixzorza.jpg.86f70d3055bded9926708daa73f7e785.jpg

zorzauniescie2.jpg.f58d8374aa92ccbf9be1175e71c0a386.jpg

Edytowano przez lpomis

Napisano (edytowany)
47 minut temu, Grzesiek202 napisał:

Czym robione?

Do galaktyk użyty był refraktor apochromatyczny ustawiony na montażu paralaktycznym. Oczywiście klatek zapisanych było dużo, a potem poskładane w odpowiednim sofcie. Sprzęt nie jest mój, podpinam się pod znajomych - zapaleńców. Coś tam przy okazji pstryknę lub pomogę z ustawieniami samego aparatu.

Ogólnie astrofotografia sama w sobie jest "kosmosem", a umiejętności jakie człowiek gdzieś tam kiedyś liznął w tradycyjnym foto nie zawsze mają w niej zastosowanie. Uczę się i obserwuję tych bardziej doświadczonych jak tylko jest okazja :)

To jeszcze Słoneczko w widmie wodoru H-alfa. Do zdjęcia posłużył teleskop słoneczny Lunt oraz kamera ZWO ASI.

sl50.jpg

Edytowano przez lpomis

22 minuty temu, lpomis napisał:

Ogólnie astrofotografia sama w sobie jest "kosmosem",

Tak, jest bardzo skomplikowanym zagadnieniem. Ale w kraju mamy kilku naprawdę świetnych ludzi. Może też się w końcu zdecyduję i spróbuję w to wejść. Latarni coraz więcej, o kawałek ciemnego nieba coraz trudniej. Kiedyś potrafiłem stać z lornetą lub teleskopem dosłownie pół nocy przy parunastu stopniach na minusie. Dziś już nie mam do tego takiego serca, ale widok Oriona na smoliście czarnym tle wciąż budzi ten zew :). 

14 minut temu, Grzesiek202 napisał:

Latarni coraz więcej, o kawałek ciemnego nieba coraz trudniej

Też mnie to irytuje. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że coś takiego jak "zanieczyszczenie światłem" w ogóle istnieje. Tutaj fajna mapka pokazująca skalę problemu:

https://www.lightpollutionmap.info

19 minut temu, Grzesiek202 napisał:

Może też się w końcu zdecyduję i spróbuję w to wejść.

Jak chcesz robić naprawdę fajne zdjęcia to próg wejścia jest wysoki. Jest trudno. Ale za to nie jest tanio ;)

• 2 weeks later...

Aktualnie na zachodnim, lub nieco północno-zachodnim niebie Księżyc, a ten jasny punkt na lewo to Jowisz. Przez prawie każda lornetkę widać jego  czyery najjaśniejsze księżyce. Ale, dziś dołączy tam jeszcze jeden punkt - tym razem stworzony przez człowieka. Statek kosmiczny Crew Dragon. Od około 21.34 powinien być widoczny nad horyzontem w kierunku NE, a cztery minuty później obok Księżyca i Jowisza. Zobaczymy... 

Edytowano przez Grzesiek202

Napisano (edytowany)
21 minut temu, Grzesiek202 napisał:

Jowisz

Kolega Adrian (Charon_X z forumastronomiczne.pl) mi właśnie podesłał. Pięknie widać księżyce. Za lupkę posłużył teleskop Schmidt-Cassegrain StarSense Explorer i kamera ZWO ASI 224MC.

jowisz.jpg

Edytowano przez lpomis

Dnia 23.03.2025 o 23:44, lpomis napisał:

Też mnie to irytuje. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że coś takiego jak "zanieczyszczenie światłem" w ogóle istnieje. Tutaj fajna mapka pokazująca skalę problemu:

W takim razie zapraszamy na Warmię i Mazury. Z mapki wynika , że jeszcze coś tu można zobaczyć

@Adi777 - na początku na pewno skupiłbym się na obserwacji Księżyca, planet, a z odpowiednimi akcesoriami też Słońca. Jeśli mieszkasz na terenie intensywnie oświetlonym nocą, to te obiekty i tak będą największą atrakcją.

Gdzie planujesz ustawić teleskop? Niewielki balkon czy raczej, taras, kawałek ogrodu? Chcesz go przewozić w inne miejsca, na wypady poza miasto? Od tego zależy rodzaj montażu teleskopu i jego wielkość.

1. Jeśli miejsce Cię nie ogranicza, możesz spróbować totalnego klasyka jakim jest Sky-Watcher Dobson 6”. Sprawdzona, prosta konstrukcja, klepana od lat. W zestawie dwa okulary za pomocą których otrzymasz różne powiększenia, szukacz do „namierzania” obiektów.

https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-watcher-dobson-6

2. Coś lekkiego, przenośnego, również prostego w obsłudze. Sky-Watcher BK 909 AZ3 90/900. W komplecie również dwa okulary + akcesoria.

https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-watcher-bk-909-az3-90-900-akcesoria

3. Również niewielki, z ciekawym montażem umożliwiającym śledzenie obiektów i też w zestawie z okularami Sky-Watcher MAK 90 Virtuoso.

https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-watcher-mak-90-virtuoso

4. Ostatnia propozycja na montażu paralaktycznym - Sky-Watcher BK 1309 EQ2 130/900 wraz z akcesoriami. Nieco większy kaliber niż dwa poprzednie.

https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-watcher-bk-1309-eq2-130-900-akcesoria

W linkach znajdziesz też szczegółowe opisy poszczególnych teleskopów podane w prosty i zrozumiały sposób :)

2 godziny temu, Adi777 napisał:

Jaki byście polecili teleskop początkującemu?

Z tą astronomią amatorską to jest trochę jak z audio :). Wszak fale świetlne i dźwiękowe rządzą się podobnymi, a niekiedy tymi samymi prawami. Zagadnienie jest dość złożone :) Może kilka pytań na początek?

1) Jakie masz niebo? Skąd miałbyś głównie obserwować? Bo jak nie masz dobrej akustyki, ciemnego nieba, to po prostu tego nie przeskoczysz i nie warto pchać się w zbyt duży budżet.
2) Co chcesz głównie obserwować (gatunki :)). Księżyc, planety, obiekty głębokiego nieba (gromady gwiazd, galaktyki, mgławice?) Bo różne konstrukcje są lepsze do pewnego rodzaju obiektów, oczywiście taki standardowy ośmiocalowy Dobson (teleskop systemu Newtona na montażu azymutalnym typu Dobsona)  jest w miarę uniwersalny, ale można lepiej, można i gorzej.
3) Czy masz jakiekolwiek doświadczenie? Bo uwierz mi, możesz wydać mnóstwo pieniędzy i być rozczarowanym, co zależy od Twoich oczekiwań i właśnie doświadczenia w ogóle w posługiwaniu się mapami nieba i wyszukiwaniu obiektów. Rodzaj montażu teleskopu ma takie samo znaczenie jak i teleskop (kolumny i wzmacniacz :))

Ja osobom po raz pierwszy chcącym samemu poszukać czegoś na niebie polecam.... lornetkę. Bo:

jest intuicyjna (obraz w teleskopie jest najczęściej odwrócony w jednej lub obu płaszczyznach,
jest poręczna (jeśli jest niewielka), teleskop wraz z montażem może ważyć klikanaście lub i kilkadziesiąt kilogramów,
jest gotowa do użycia od razu, podczas gdy w teleskopie musisz najpierw go ustawić na montażu, który to montaż najpierw też musisz odpowiednio ustawić,
nie wymaga akcesoriów typu okulary, szukacz, filtry, przejściówki, kątówki etc...
ma dużo większe pole widzenie niż teleskopy, co szczególnie dla początkujących ma ogromne znaczenie podczas odnajdywania obiektów, jeśli pierwszy raz masz do czynienia z teleskopem, to zaufaj mi - będziesz miał trudności, żeby nim odnaleźć Księżyc w pełni, nie mówiąc już o pojedynczych gwiazdach..

No, to tak "na szybko" :)

7 godzin temu, Nowy75 napisał:

W takim razie zapraszamy na Warmię i Mazury. Z mapki wynika , że jeszcze coś tu można zobaczyć

Tak, Mazury, okolice Borów Tucholskich i przede wszystkim Bieszczady - smoliście czarne niebo potrafi wywołać zachwyt, albo i konsternację u ludzi żyjących głównie w poświacie miast, a wsi w sumie też.

https://www.lightpollutionmap.info/#zoom=6.02&lat=52.8706&lon=18.5672&state=eyJiYXNlbWFwIjoiTGF5ZXJCaW5nUm9hZCIsIm92ZXJsYXkiOiJ3YV8yMDE1Iiwib3ZlcmxheWNvbG9yIjpmYWxzZSwib3ZlcmxheW9wYWNpdHkiOiI2MCIsImZlYXR1cmVzb3BhY2l0eSI6Ijg1In0=

6 minut temu, Nowy75 napisał:

Zacznę od lornetki,tego sprzętu mi nie brakuje😁

Co masz?

W tym hobby jest fajne to, że to nie musi NIC kosztować. Główne gwiazdy poszczególnych konstelacji widać na podmiejskim niebie gołym okiem. Jednak na sam początek polecam ten, nie za szczegółowy (to dobrze dla początkujących), ale bardzo przejrzysty atlas:
https://sklep.pta.edu.pl/ksiazki/135-atlas-nieba-20000.html