Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 577 tematów w tym forum

1. Jaki odtwarzacz cd

• 3 odpowiedzi
    • 1,3k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 1,9k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 1,9k wyświetleń
    • 27 odpowiedzi
    • 4,7k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 869 wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 4,1k wyświetleń
    • 68 odpowiedzi
    • 20,7k wyświetleń
  2. Jakość audio

• 14 odpowiedzi
    • 3,6k wyświetleń
    • 19 odpowiedzi
    • 4,3k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 4,7k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 1,5k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 3k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 909 wyświetleń
    • 33 odpowiedzi
    • 4,5k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 1,3k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,5k wyświetleń
  3. jaki zestaw stereo

• 10 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 26 odpowiedzi
    • 3,9k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 914 wyświetleń
    • 27 odpowiedzi
    • 6,3k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 25 odpowiedzi
    • 4,8k wyświetleń
  4. Soundbar 2.1 do domu

• 2 odpowiedzi
    • 955 wyświetleń
    • 35 odpowiedzi
    • 5,4k wyświetleń

• Ostatnie posty

• "to tak w skrocie" - to zajebiście, że to jest skrót... Czyli jednak trzeba być inżynierem dźwięku, żeby to ogarnąć 😅 Właśnie dlatego skorzystałem z aplikacji na telefon, bo tam suwak był 1 a nie 20... A i tak nie wiedziałem do końca na jaką głośność mam ustawić, więc dałem na połowę... No nic dzięki za wyjaśnienie i materiały. Postaram się to ogarnąć, ale szczerze to chyba już wolałbym zapłacić komuś, żeby mi to zrobił i wyjaśnił wszystko krok po kroku po polsku (po angielsku rozumiem dosyć sporo, ale to jednak nie to samo)... Jest ktoś taki w Krakowie?  Co do tego, że audyssey mi lepiej ustawił poziomy głośników no to chodzi o to, że potem mierząc apką do natężenia hałasu nie musiałem nic poprawiać, a tu mi centralny i tyły ustawiło sporo głośniej niż fronty. 
    • Jako ciekawostka porównanie Umik 1 i mikrofonu dodawanego z Onkyo  
    • w jakim znaczeniu Audyssey robił dużo lepszą robotę? a w aplikacje na telefon nie trzeba robić tego ustawienia poziomu? To dość ważna rzecz moim zdaniem, tutaj masz fajną instrukcję jak ustawić te poziomy. Generalnie należy najpierw ustawić czułość mikrofonu, później podnieść pierwszym suwakiem (Master output) moc ogólną odtwarzając sygnał np. dla lewego frontu do zadowalającego poziomu, dalej odtwarzasz kolejne głośniki z pominięciem subwoofera (to zrobisz na końcu), znajdujesz "najcichszy" głośnik i regulujesz tak Master Output aby różnica sygnału między tłem odczytanym pod mikrofonem a sygnałem głośnika wynosiła więcej niż 20dB, zalecane jest między 20 a 30dB. Pozostałe głośniki wyreguluj do podobnego poziomu jaki zarejestrował najcichszy głośnik po uzyskaniu właściwej różnicy. Na końcu przejdź do subwoofera i ustaw suwak na poziomie podobnym do najgłośniejszego kanału, odtwórz sygnał i obserwuj czy masz ten sam odstęp - różnicę jak w pozostałych głośnikach, jeżeli nie regulujesz wzmocnieniem na subwooferze aż wyrównasz - nie w Dirac-u. To tak w skrócie. Ta podlinkowana instrukcja jest do starszej wersji DL, ale powinieneś bez problemu ogarnąć. Po zrobieniu kalibracji, wgraniu do amplitunera możesz sprawdzić sygnałem testowym w amplitunerze poziom dźwięku wspomnianym miernikiem hałasu - powinien być na poziomie 75dB dla każdego głośnika. Jako ciekawostka porównanie mikrofonu Onkyo i Umik  
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...