Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 844 tematów w tym forum

• 5 odpowiedzi
    • 4,9k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 3,9k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 4,6k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 1,5k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
  1. Bas w 2.0 vs w 2.1.

• 9 odpowiedzi
    • 7,5k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1,8k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 902 wyświetleń
    • 17 odpowiedzi
    • 7,7k wyświetleń
  2. Wzmacniacz do Dali Zensor 3

• 8 odpowiedzi
    • 2,7k wyświetleń
  3. Naprawa QUANTUM 673

• 3 odpowiedzi
    • 1,5k wyświetleń
  4. Mini wieża do 15000

• 9 odpowiedzi
    • 1,9k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
  5. Stereo do 3000

• 16 odpowiedzi
    • 3k wyświetleń
    • 856 odpowiedzi
    • 145,9k wyświetleń
  6. Update R-N402D

• 11 odpowiedzi
    • 3,3k wyświetleń
  7. Dobre głośniki 1000zł

• 3 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 4,5k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 2,3k wyświetleń
  8. iFi SPDIF iPurifier

• 3 odpowiedzi
    • 3,2k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Witam Odgrzewam ten temat, minęło trochę czaau i dochodzimy do momentu gdzie Denon AVR X1800H kosztuje ok. 2200zł a porównywalny AVR X2800H ok. 2800zł, wychodzi na to że model 1800 jest chyba "lipny" stąd taki spory spadek, ktoś się podzieli spostrzeżeniami? Może ktoś już tam zaglądał i może coś więcej napisać odnośnie "nowej płyty głównej" i ogólnie jakości. Natrafiłem na ten temat gdyż posiadam już dość leciwy i stary technologicznie AVR X1100W + Dali lektor 5.1,  chciałbym wymienić amplituner na coś nowszego i pojawił się pomysł żeby kupić avr x2800 ale "ludzie" twierdzą że nie warto i lepiej kupić tańszy avr x1800h Ktoś pomoże? Może warto iść w coś innego, nowego, budżetowo max 3k, jestem zadowolony z obecnego sprzętu więc jak widzicie nie mam jakoś wygórowanych wymagań.  Dzięki i pozdrawiam. 
    • Dzisiaj mój zestaw został poddany opiece Dirac  Sądziłem , że jest w miarę O.K przed kalibracją. Ale po Dirac ON , a Dirac OFF jest bardzo duża różnica . Oczywiście dla ON  Głośniki są cięte na 80 Hz , a 2 suby na 120 Hz  .  Dwa pierwsze zdjęcia są dla ,80hz  Dwa  następne dla full band
    • To jakby obrażać się na procesory skalujące obraz w TV i twierdzić, że to nie jest prawdziwy obraz i przez to gorszy. Jak patrzę na obraz full hd przeskalowany w moim Sony na Ultra HD to jest ewidentnie lepiej. A przecież tych pikseli nie ma, tylko zostały „obliczone” czy „wymyślone”.  Na pewno sporo zależy od tego kto i jak oblicza. Sony umie na przykład, Chińczycy dopiero się uczą. Najgorzej jak liczy jakiś domorosły filozof - ignorant.
    • Często w recenzjach subwooferów czytamy, że ten albo tamten model „gra szybko", "ma potężny bas”, albo „jest muzykalny i pięknie wtapia się w system”. Problem w tym, że takie opisy, mają niewiele wspólnego z rzeczywistą oceną pracy subwoofera. Wiele profesjonalnych redakcji jak np. nasze Audio czy Erin's Audio Corner, pomija w swoich testach kwestię brzmienia subwooferów. I według mnie słusznie. A brzmienie suba to nie tylko kwestia jego konstrukcji, parametrów ale przede wszystkim interakcji z pomieszczeniem i sposobu integracji z kolumnami. Ten sam model może zabrzmieć kompletnie inaczej w dwóch różnych pokojach, a nawet w tym samym, po przestawieniu go o kilkanaście centymetrów. Mówienie, że „sub X gra lepiej niż sub Y”, bez odniesienia do pomiarów i przede wszystkim warunków jest totalnie bez sensu. Dziwi mnie więc sporo mitów, które urosły do rangi faktów. Branża obecna na forum dokłada też tutaj swoje. Oczywiście każdy subwoofer ma swoje cechy konstrukcyjne, które w pewnym stopniu określają jego charakter. Obudowa zamknięta da zwykle lepszą kontrolę, a bas-refleks lub membrana bierna niższe zejście kosztem precyzji. Strojenie, czyli to jak nisko sub potrafi zejść i czy robi to równomiernie też swoje wniesie. Ważna jest kwestia zniekształceń - czy nie pojawiają się niechciane przydźwięki, czy sub nie brudzi pasma wyższymi harmonicznymi. Ale tutaj tak naprawdę większość dostępnych na rynku zamkniętych konstrukcji powyżej ~2000zł wypada dobrze i nie powinno sprawiać problemów. Niskie częstotliwości są znacznie trudniejsze do okiełznania niż średnie czy wysokie. Ich fale rozchodzą się w zupełnie inny sposób, łatwo wpadają w interakcję z pokojem. Dlatego nawet najlepsze parametry nie mają większego znaczenia, jeśli sub nie jest dobrze zintegrowany z całością. Pozornie drobne zmiany ustawienia, fazy czy korekcji potrafią całkowicie odmienić to, jak odbierzemy dany subwoofer. Dopiero wtedy słychać, jak naprawdę gra. Przebrnąłem przez nie. Pominąłem wzory i wyliczenia. Fajnie opisane. Dzięki. Trochę w głowie się rozjaśniło.
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...