Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

18 012 tematów w tym forum

• 4 odpowiedzi
    • 2,3k wyświetleń
  1. Ogarnijcie mi temat, proszę

• 2 odpowiedzi
    • 913 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 867 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1k wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 3,1k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 760 wyświetleń
  2. Wysoko tonowe w kolumnach trzeszcza

• 14 odpowiedzi
    • 5k wyświetleń
    • 33 odpowiedzi
    • 23,6k wyświetleń
  3. Wybór odtwarzacza cd

• 1 odpowiedź
    • 884 wyświetleń
    • 41 odpowiedzi
    • 9,4k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 1,9k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 982 wyświetleń
  4. Budżetowy Wzmacniacz

• 3 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
  5. SX-S30DAB + JBL Arena 130

• 6 odpowiedzi
    • 2,7k wyświetleń
  6. Odtwarzacz CD jaki wybrać

• 0 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
  7. Konfiguracja audio do 4000zł

• 9 odpowiedzi
    • 2k wyświetleń
  8. Kable kolumnowe Van Damme

• 0 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1,1k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 3,3k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 973 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 720 wyświetleń

• Ostatnie posty

• Cześć Piotr, pewnie bym chciał mieć możliwość odsłuchu w domu, ale już niczego w przyszłości nie wykluczam 🙂 też sytuacja ze wzmacniaczem się trochę zmieniła, o czym niżej... Koledzy, jako, że wiele osób było zaangażowanych w ten wątek jestem Wam winien uaktualnienie w kwestii nowego wzmacniacza. Jak wiecie początkowo moje plany zakupowe były dosyć skonkretyzowane, był budżet, była lista potencjalnych celów, szukałem rad i opinii. Jednak pod wpływem kolejnych postów dokonywałem rewizji swoich założeń, początkowa lista przestała być aktualna, a mi wpadały do głowy coraz to nowe pomysły na sprzęty w coraz wyższej cenie. Pogodziłem się już z tym, że trzeba będzie wydać 7k, a i tak zacząłem wyrzucać sobie skąpstwo. Oczywiście wszystko to zaczęło się robić coraz bardziej chaotyczne, wszystko sprowadzało się tylko do kalkulacji budżetu, pewnie pierwszy wzmacniacz, który by do mnie przyjechał już by został, bo nie sądzę żebym był zdolny do rzetelnej oceny jego walorów i wad. I wtedy powiedziałem sobie STOP. Zastanowiłem się czego w ogóle oczekiwałem,  czy faktycznie wierzyłem w to, że jak kupię dwa razy droższy wzmacniacz to będę miał dwa razy lepszą jakość dźwięku? I co to w ogóle znaczy 🙂? To czego oczekiwałem to pewne ocieplenie, niewielka zmiana brzmienia, coś czego ponoć nie da się osiągnąć w zakładanym na początku budżecie. Pojawiły się też kwestie akustyki, ustawienia monitorów, jakości i brzmienia samych monitorów. To wszystko sprawiło, że na pytanie czy na pewno chcę angażować 7k w coś co będzie eksperymentem i zmianą dla zmiany, odpowiedziałem przecząco. Lecz chęć do eksperymentu pozostała 🙂 Wtedy postanowiłem zerknąć jeszcze raz na sprzęt vintage, co parokrotnie wcześniej już czyniłem, ale finalnie nigdy na żaden zakup się nie decydowałem. Tym razem było inaczej, zakupiłem wzmacniacz Fisher CA 2310. Już do mnie jedzie, mam nadzieję, że jutro zacznie grać 🙂 Będzie to w jakimś sensie właśnie eksperyment (przeprowadzany niewielkim kosztem), sprawdzenie, ile daje od siebie wzmacniacz, czy można mówić o innym brzmieniu, jak wygląda taki mariaż współczesnych źródeł i głośników z wiekowym co by nie mówić sprzętem. Co z tego wyjdzie, zobaczymy 🙂 może będzie to pojedyncza wycieczka, a może wciągnę się w elektronikę vintage 🙂 jakby co to wrócę z radością do mojej Yamahy najwyżej 😉 temat wzmacniacza na dłuższy czas na pewno zamykam, pewnie teraz przyjdzie czas budowania jakiegoś solidniejszego budżetu i przymiarki do innych monitorów, ale to perspektywa dosyć odległa, przynajmniej kilkunastu miesięcy.  Tak czy inaczej dziękuję za wszystkie opinie i rady, myślę, ze jak już nowy sprzęt będzie wkomponowany w system to podzielę się wrażeniami, może już w naszych systemach. Jeślibym długo nie pisał to będzie znaczyło, że przy pierwszym odpaleniu coś poszło nie tak... Żarcik, mam nadzieję 🙂
    • No tak, audio to audio. Nie wnikam. Tu telewizor może nie mieć w ogóle głośników, wystarczy player i ampli więc jeśli TV czegoś nie obsługuje nie jest wielkim problemem. Ale brak wsparcia Dolby Vision jest trudny do przełknięcia, bo tu chodzi o mapowanie kolorów. Samsung od paru lat wszedł w wojnę z Dolby i promuje wyłącznie HDR10+. Całe szczęście sporo filmów ma hybrydowe video zgodne z obyma formatami (zarówno na BluRay jak i VOD), ale to dotyczy tylko w miarę świeżych wydań. Bardzo dużo jest DV/HDR gdzie DV jest dużo bardziej efektywny. Dopiero HDR10+ jest porównywalny.
    • Coś na zimową chandrę.    
    • Witam u mnie pojawił się M-80 jako końcówka do Amplitunera TX-RZ70  do odsłuchów stereo    Gra na modyfikowanych (w Wilk Audio Projekt) kolumnach Dali Opticon 8 MK2, kable głośnikowe TCI Python 2, interkonekty TCI Cobra 2. Wrażenia bardzo pozytywne, do tego stopnia, że w ślepym teście nie byłbym w stanie stwierdzić czy odsłuch stereo jest realizowany z markowego wzmacniacza stereo czy z tego właśnie zestawu amplituner z końcówką M80. Dźwięk: bas sprężysty konturowy, śpiewna średnica i nienatarczywe subtelne soprany, poukładana szeroka scena.  Już sam TX-RZ70 robił dobre stereo ale po podłączeniu M-80 dźwięk uległ znaczącej poprawie co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło bo spodziewałem się tylko odciążenia końcówek z amplitunera.
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...