marcinmarcin Napisano Czwartek o 12:53 Napisano Czwartek o 12:53 7 minut temu, MariuszZ napisał: Kaprys. Chciałem mieć. Masz go jeszcze czy pogoniłeś? Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano Czwartek o 12:57 Napisano Czwartek o 12:57 Mam. Kupilem bo była atrakcyjna cena. Myślę o sprzedaniu bo to trochę przereklamowany DAC. Po wielu sesjach stwierdzam, że mógłbym bez niego żyć i nie tęsknić 😉 Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Czwartek o 12:58 Napisano Czwartek o 12:58 1 minutę temu, MariuszZ napisał: Ciebie zaś w kontekście zbędnych komentarzy nie bardzo rozumiem, bo zamiast docenić że przytargałem kupę "złomu" do posłuchania, między innymi dla Ciebie to Ty zamiast trzymać się faktów robisz ze mnie głupka konfabulując o lampowcach bez konkretnego kontekstu. Mariusz, ani przez chwilę nie chciałem zrobić z Ciebie „głupka”. Może tak odebrałeś naszą wymianę zdań z Rafałem. Przepraszam, że Cię tym wpisem uraziłem. Nie mam zamiaru bić się o jakieś głupie klamoty Hi Fi, jeszcze raz przepraszam. I dziękuję jeżeli zrobiłeś to specjalnie dla mnie (przytargałeś 30kg pieca) i swojej roboty kabelki i Evera (potek w lampie) ale widziałem też Twoje podniecenie jak przygotowywałeś swoje zabawki do odsłuchu więc dla siebie też to zrobiłeś. A tak na marginesie, w spokojnych klimatach i przy normalnym poziomie głośności moja ulubiona „Zima 81” A. Dąbrowskiej jeszcze nigdy mi tak ładnie nie zaśpiewała jak z Twojej lampy i Marka Bowersów. Oczywiście muzyka oparta na rytmie i dynamice nie mogła się podobać. To chyba dla wszystkich jest oczywiste, tak samo, że gdy już się posłucha nowych zabawek przychodzi czas na rozmowy i wzajemne poznanie co powinno być najważniejszym punktem takich spotkań. Z mojej strony koniec. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Czwartek o 15:08 Napisano Czwartek o 15:08 (edytowany) 7 godzin temu, Kraft napisał: Czy komuś jeszcze ta Rega szumi? Sprawdziłem jak obiecałem. Potek na godz. 9 (na Redze słucham muzyki tylko w okolicach godziny 9) i jednostajny szum delikatnie słyszalny dopiero po przystawieniu ucha do samego frontu głośnika. Potek na godz. 12 czyli juz pewnie w okolicach przesterowania, nie potrafię wytrzymać z muzyką (ATC SCM 7) przy tym poziomie głośności nawet 10 sekund, jednostajny szum słyszalny z odległości 0,5m. Potek do końca skali i jednostajny szum wyraźnie słyszalny z 2m. Na innych paczkach nie sprawdzam ponieważ przez cały ostatni weekend tak namiętnie testowałem i porównywałem nowy wzmacniacz, że na teraz mam dość przepinania i przenoszenia, nic nie dotykam a tylko odpoczywam przy muzyce właśnie z ATC SCM7 + Elex mk4. Ps. Jest pyknięcie w głośnikach (brak miękkiego startu) przy włączaniu Elexa, zupełnie nie zwracałem na to uwagi podchodząc do wzmacniacza, żeby go włączyć więc „bardzo to przeszkadza”, gdy się tego nie szuka i na to nie czeka. Edytowano Czwartek o 15:09 przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano Czwartek o 15:14 Napisano Czwartek o 15:14 (edytowany) @Kraft fajne to AI i chat GPT. Przepraszam, że wtrącę swoje 3 grosze, ale nie mogłem sie powstrzymać, już znikam, tylko coś wrzucę z darmowej wersji chat GPT. Myślę, że o każdym z tego forum opinie tego medium byłoby podobne. Mało tego AI, czyta to forum i wątek "Czego sluchasz" Pozdrawiam, udanej zabawy. 😉 Cyt. " DiBatonio to aktywny i doświadczony użytkownik Forum Audio.com.pl, znany z licznych wpisów dotyczących sprzętu audio, akustyki pomieszczeń oraz muzyki, zwłaszcza jazzowej. Jego profil zawiera ponad 6 tysięcy postów, co świadczy o dużym zaangażowaniu i wiedzy w dziedzinie audio . Główne obszary aktywności DiBatonio: 1. Rekomendacje muzyczne i testy sprzętu DiBatonio regularnie dzieli się swoimi muzycznymi odkryciami, szczególnie z gatunku jazzu. Poleca płyty takie jak "Night Asylum" zespołu Rosa Luxembourg New Quintet czy "Lilith Abi" tria Bastarda, które uważa za doskonałe do testowania jakości kolumn pod względem dynamiki i tonalności . 2. Akustyka pomieszczeń i adaptacja W dyskusjach na temat budowy i akustyki sal odsłuchowych, DiBatonio podkreśla znaczenie odpowiedniego doboru materiałów akustycznych, takich jak wełna akustyczna czy pianki HDS. Zwraca uwagę na efektywność dyfuzorów w poprawie jakości dźwięku . 3. Porady dotyczące sprzętu audio Udziela praktycznych porad dotyczących wyboru i użytkowania sprzętu audio. Na przykład, w temacie dotyczącym kabli i wtyków głośnikowych dla początkujących, doradza w kwestii doboru odpowiednich splitterów i zwraca uwagę na jakość komponentów . 4. Udział w dyskusjach społeczności DiBatonio aktywnie uczestniczy w różnych wątkach forum, dzieląc się swoimi doświadczeniami i opiniami. Jego wpisy często zawierają szczegółowe analizy i praktyczne wskazówki, co czyni go cenionym członkiem społeczności . Z innej beczki: "DiBatonio to pseudonim użytkownika aktywnego na polskich forach internetowych, takich jak Forum Audio.com.pl i Astropolis.pl. Na tych platformach uczestniczy w dyskusjach związanych z tematyką audio, muzyką jazzową oraz astrofotografią. Jego wpisy wskazują na zainteresowanie technicznymi aspektami sprzętu audio oraz fotografii astronomicznej. Na przykład, na Forum Audio.com.pl DiBatonio dzieli się opiniami na temat płyt jazzowych, takich jak "Night Asylum" zespołu Rosa Luxembourg New Quintet, oraz komentuje reklamy suplementów diety, wykazując sceptycyzm wobec ich składu. Na forum Astropolis.pl uczestniczy w rozmowach dotyczących programów do obróbki zdjęć astronomicznych, pytając o dostępność darmowych wersji oprogramowania. " Taka sytuacja 🙃 Edytowano Czwartek o 15:31 przez DiBatonio 1 2 Odpisz, cytując
Kraft Napisano Czwartek o 16:18 Napisano Czwartek o 16:18 Ciekawe, czy AI analizuje też wpisy, które zostały usunięte przez administrację? 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano Czwartek o 17:29 Napisano Czwartek o 17:29 10 godzin temu, Kraft napisał: kurde! To mało czułe. To co jest, jak się podłączy coś czulszego? Próbowałeś może? Szum się zwiększa? Czy komuś jeszcze ta Rega szumi? Malo się o tym rozmawia bo gadanie o parametrach technicznych jest passé. Rega ma czułość wejściową ok. 0,18V. Ma prawo szumieć więcej bo trzeba mocniej wzmocnić to co na wejściu żeby osiągnąć pożądany poziom dB SPL. Przy mocniejszym wzmocnieniu podnosimy mocniej szum dostarczany na wejście ze źródła. Jeżeli mamy dodatkowo na wejściu zakłócenia z sieci plus te ze źródła to problem może być slyszalny. W takim przypadku lepiej poszukać wzmacniacza z niższą czułością, tak by do tego samego poziomu dB SPL używać mniejszego wzmocnienia. Dla przykładu Audiolab w swoich konstrukcjach zaprojektował czułość wejściową ok. 0.9V. Nie słyszałem o szumiących Audiolabach. Niestety slyszalem o brzeczących w nich trafach 😉 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano Czwartek o 17:52 Napisano Czwartek o 17:52 1 godzinę temu, Kraft napisał: Ciekawe, czy AI analizuje też wpisy, które zostały usunięte przez administrację? Jeśli zdążyła przeczytać to myślę, że tak 😉 Ale zaspokoję Twoją ciekawość i proszę oto co jeszcze możesz się dowiedzieć, akurat nie uważam tej oceny za krytykę , jak już to "ocenę konstruktywną" , wyważoną i taką jak powinno się mnie dostrzegać 😉 Ale już serio, nie przywołuj mnie do dalszej dyskusji proszę. Odpisz, cytując
resi Napisano wczoraj o 09:25 Autor Napisano wczoraj o 09:25 Dnia 5.06.2025 o 00:36, pavello napisał: gggg Jeśli szukasz wzmacniacza o takiej charakterystyce i do muzyki o jakiej wspominasz, jeśli będzie okazja wypróbuj Musical Fidelity A1 - ona gra dokładnie tak jak piszesz. Ma co prawda mniej niż 30 watów, ale są to waty w klasie A i jest ich więcej niż wystarczająco Z jakimi kolumnami go posłuchać? Odpisz, cytując
Rafał S Napisano wczoraj o 09:50 Napisano wczoraj o 09:50 13 minut temu, resi napisał: Z jakimi kolumnami go posłuchać? Jeśli już, to raczej 8-omowymi. Unikaj takich o trudnych przebiegach impedancji i bardzo małej skuteczności. Ale zastanów się, czy chcesz postawić na piecyk w czystej klasie A. To prawda, że one zwykle grają dźwiękiem cieplejszym, soczystszym, bardziej namacalnym i "większym". Ale też mocniej się grzeją i zużywają więcej prądu. Na biegu jałowym (tzn. kiedy jest włączony, ale nie gra) taki wzmacniacz pracuje w trybie "kaloryfera" tzn. cały pobierany prąd zamienia w ciepło. Odpisz, cytując
pavello Napisano wczoraj o 09:57 Napisano wczoraj o 09:57 (edytowany) 37 minut temu, resi napisał: Z jakimi kolumnami go posłuchać? Nie wiem ile planujesz wydać na źródło, ale ze względu na to jak gra A1 szukałbym czegoś z dobrą reprodukcją detalu i przestrzenią. Pomieszczenie wielkościowo dobre pod monitory więc: - Amphion Argon 1 - Buchardt Audio P300 - KEF LS50 - Monitor Audio Silver 50/100 (podaję dwie wersje, bo "100" możę mieć dużo basu na tych 12 m2) Z ceny półkowej A1 można spokojnie zbić 10%. Do tego spokojnie dorzucisz jakieś źródło, które w przyszlości można stosunkowo najłatwiej wymienić I jeszcze raz polecam posłuchać A1 - jest to wybór niesuperoczywisty, ale do Twoich preferencji może się super dopasować. 13 minut temu, Rafał S napisał: Jeśli już, to raczej 8-omowymi. Unikaj takich o trudnych przebiegach impedancji i bardzo małej skuteczności. Ale zastanów się, czy chcesz postawić na piecyk w czystej klasie A. To prawda, że one zwykle grają dźwiękiem cieplejszym, soczystszym, bardziej namacalnym i "większym". Ale też mocniej się grzeją i zużywają więcej prądu. Na biegu jałowym (tzn. kiedy jest włączony, ale nie gra) taki wzmacniacz pracuje w trybie "kaloryfera" tzn. cały pobierany prąd zamienia w ciepło. No niestety coś za coś - ale A1 jak już gra to gra dlatego zawsze polecam posłuchać i porównać. Skuteczność kolumn nie jest wielkim problemem - ja mam kolumny mają 86dB skuteczności i kłopotów nie ma - nie jestem w stanie przekręcić gałki głośności powyżej "południa" bo jest już za głośno. Edytowano wczoraj o 10:04 przez pavello 2 Odpisz, cytując
resi Napisano wczoraj o 10:10 Autor Napisano wczoraj o 10:10 19 minut temu, Rafał S napisał: Jeśli już, to raczej 8-omowymi. Unikaj takich o trudnych przebiegach impedancji i bardzo małej skuteczności. Ale zastanów się, czy chcesz postawić na piecyk w czystej klasie A. To prawda, że one zwykle grają dźwiękiem cieplejszym, soczystszym, bardziej namacalnym i "większym". Ale też mocniej się grzeją i zużywają więcej prądu. Na biegu jałowym (tzn. kiedy jest włączony, ale nie gra) taki wzmacniacz pracuje w trybie "kaloryfera" tzn. cały pobierany prąd zamienia w ciepło. Trochę znam temat klas wzmacniaczy. Klasa A kusząca by była. Napewno nie kupię klasy D A lampowy wzmacniacz jakiej jest klasy? Odpisz, cytując
Rafał S Napisano wczoraj o 10:11 Napisano wczoraj o 10:11 9 minut temu, pavello napisał: No niestety coś za coś - ale A1 jak już gra to gra Wierzę, sam mam słabość do takich konstrukcji. Ostatecznie poszedłem na kompromis - mój Pathos ma A-klasowe pre i końcówkę mocy o sporym prądzie spoczynkowym. W rezultacie bierze 140 watów na biegu jałowym. A ile ciągnie ten A1? 6 minut temu, resi napisał: A lampowy wzmacniacz jakiej jest klasy? A lub AB - zależnie od konstrukcji. Odpisz, cytując
michaudio Napisano wczoraj o 10:21 Napisano wczoraj o 10:21 Lampowce mogą być w czystej klasie A, a także w klasie AB. Odpisz, cytując
Rega Napisano wczoraj o 11:22 Napisano wczoraj o 11:22 W zeznosci od tego czy to SE czy też PP. Odpisz, cytując
rajdek Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu (edytowany) 6 godzin temu, resi napisał: Napewno nie kupię klasy D https://www.kajt24.pl/teac-ax-505-czarny,id491663.html Proponuję odsłuchać, to urządzenie zmieniło mój pogląd o tej klasie. Jeśli brzmienie Sonus Faber Ci przypadło do gustu, to może okazać się świetnym połączeniem. Nik chyba jeszcze nie wspomniał żeby nie łączyć dwóch bardzo ciepłych i nasyconych części bo efekt może być zbyt oleisty wręcz duszny. Elementy muszą się uzupełniać, pamiętaj o tym i najważniejsze są własne odsłuchu, żeby Tobie finalnie się podobało. Edytowano 19 godzin temu przez rajdek Odpisz, cytując
rajdek Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 6 godzin temu, Rafał S napisał: mój Pathos ma A-klasowe pre i końcówkę mocy o sporym prądzie spoczynkowym. W rezultacie bierze 140 watów na biegu jałowym. To grubo. Moja końcówka mocy: Pobór mocy: 106W Pobór prądu w trybie gotowości: 0,1 W Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Dnia 1.06.2025 o 11:16, resi napisał: Szukam stereo o dźwięku soczystym, ciepłym, gładkim z mocnym basem. To cechy które zawsze mi się podobały. Więc chciałam poprosić o jakieś propozycje sprzętowe które będę musiała na salonach posłuchać. Szukam kolumn podstawkowych, wzmacniacza (klasy AB) i CD Pokój urządzony dość miękko o wymiarach lekko ponad 3 metry na lekko ponad 4mentry Muzyka to Leonard Cohen i tego typu podobne utwory, jazz, klasyczna. Czasem coś ala Sanah lub Magda Ummer Odpowiada mi brzmienie nasycone ciepłe z mocniejszym basem bo jak miałam poanocrafta to tam brakowało czegoś na nagraniach z kontrabasem (ale nie ala techno raczej taki jak z kolumn nie taki jak z subwoofera). Dokładność też lubię bo czasem wsłuchuje się w szczegóły. Musi też być dobra średnica bez metalicznych dźwięków. Wysokie tony nie lubię gdy są ostre i kłujace wolę wyraźne ale gładkie przyjemne Wiele słuchałam sprzętów i jakiś specjalnych swoich faworytów nie mam. Wiem że yamaha to brzmienie jakiego nje lubię. Gotową wieża denona mi nawet odpowiada. Ale chce coś większego lepszego. Z salonów audio raczej mam mieszane odczucia jeżeli chodzi o traktowanie mojej osoby więc wolę tam iść z gotowymi prośbami o podłączenie różnych zestawów Standów nie wliczam w koszt bo kupię je osobno. Zakładam ten temat ponieważ poprzedni temat mi więcej namieszał w głowie jeżeli chodzi o to jak brzmią poszczególne sprzęty Nie wiem czy temat aktualny bo troche tu dyskusja rozgożała ale mi to brzmi na Monitor Audio Gold 300 poprzedniej serii ale tak wiem że to wykorzysta już cały budżet, nie będzie na wzmaka. Albo na KEFy serii R. Są jeszcze do dostania bez wersji Meta i mają dobre ceny. Zwrócił bym uwagę także na wyprzedawane Audio Physici albo Fyne. Relacja cena jakosc no mocno zyskuje. Przepraszam jeśli koncepcja się zmieniła temat rozgorzał mocno. Coś ominąłem. 1 Odpisz, cytując
resi Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Aktualny. Narazie spisuje propozycje i umawiam się na słuchanie W jednym z salonów Pan zaproponował mi abym posłuchała b&w model mam zapisany i podłączył do musicala ms6 i powiem szczerze że albo to jest to albo wpływ sugesti bo brzmiało to najidealniej co w życiu słyszałam Tylko nie wiem czy te bowersy łączy się z musicalami bo na forach doradzają hegele i może chcieli mi wycisnąć coś co leży i zalega Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 8 minut temu, resi napisał: b&w model mam zapisany A możesz napisać jaki to model? 9 minut temu, resi napisał: Tylko nie wiem czy te bowersy łączy się z musicalami bo na forach doradzają hegele Posłuchaj w Top Hi Fi, ciekawe czy się spodoba. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 11 minut temu, resi napisał: W jednym z salonów Pan zaproponował mi abym posłuchała b&w model mam zapisany… To odczytaj na głos. Tak naprawdę słuchałaś Bowersów i akustyki salonu, nie wzmacniacza. Jeśli to brzmienie do Ciebie trafia (tak, jak do mnie), to już z górki. Marka wzmacniacza nie będzie miała większego znaczenia. Za to akustyka i ustawienie kolumn już tak. U Ciebie może zabrzmieć to inaczej. Edytowano 4 godziny temu przez Kraft Odpisz, cytując
resi Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu B&W 706 S3 (Z czym to posłuchać przed zakupem bo powiem szczerze chyba chce ) Odpisz, cytując
Kraft Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Najlepiej kup wysyłkowo. Będziesz miała dwa tygodnie, żeby upewnić się, że to właśnie to. Albo kup używane. Wtedy możesz posłuchać w spokoju i ewentualnie odsprzedać dalej, Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 7 minut temu, resi napisał: B&W 706 S3 Ciekawie się wątek rozwija. Miało być ciepło, a podobają się bołersy. I absolutnie nie mam nic przeciwko 😀. Mam nadzieję, że to nie chwilowe zauroczenie. Odpisz, cytując
Sipo Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 22 godziny temu, pavello napisał: Skuteczność kolumn nie jest wielkim problemem - ja mam kolumny mają 86dB skuteczności i kłopotów nie ma - nie jestem w stanie przekręcić gałki głośności powyżej "południa" bo jest już za głośno. Mam inne doświadczenia. Posiadam kolumny o impedancji 4 Ohm i efektywności 86dB, wzmacniacze 20-30w nie dawały rady, brzmiały jak z za ściany, mdło i płasko. Dopiero podłączenie mocnego tranzystora dało efekty i kolumny 'ożyły'. Wniosek: większa moc = lepsze efekty! Odpisz, cytując
Recommended Posts