Top Hi-Fi & Video Design Napisano wczoraj o 09:30 Napisano wczoraj o 09:30 1 minutę temu, stach_s napisał: Ta "nietrwała" technologia sprawdza się doskonale i po latach eksperymentów wielu producentów wraca właśnie do różnych form "papieru" W B&W "papier" jest "na basie" w całej serii 600 i 700. I to już od wielu, wielu lat... Odpisz, cytując
rajdek Napisano wczoraj o 09:33 Napisano wczoraj o 09:33 (edytowany) Pulpa papierowa świetnie oddaje naturalność w przeciwieństwie do membran z metali. Dali od dwóch dekad stosuje autorskie membrany z pulpy papierowej z dodatkiem włókien drewna. Edytowano wczoraj o 09:38 przez rajdek Odpisz, cytując
resi Napisano wczoraj o 11:24 Autor Napisano wczoraj o 11:24 1 godzinę temu, rajdek napisał: Osobiście najbardziej lubię brzmienie właśnie z celulozy, jest bardzo przyjemne i jeszcze z polipropylenu. Jakie minusy w dźwięku miał Sonus Faber? Minusów to nie było według mnie. Podobało mi się. Tylko nie mogę podjąć ostatecznej decyzji Odpisz, cytując
rajdek Napisano wczoraj o 11:37 Napisano wczoraj o 11:37 Dobierz do nich neutralny precyzyjny dynamiczny piec i będzie git Odpisz, cytując
resi Napisano wczoraj o 12:32 Autor Napisano wczoraj o 12:32 54 minuty temu, rajdek napisał: Dobierz do nich neutralny precyzyjny dynamiczny piec i będzie git Czyli konkretnie wybór do jakich modeli uściślić Odpisz, cytując
rajdek Napisano wczoraj o 12:54 Napisano wczoraj o 12:54 Pamiętaj że różnice w opisach często są subtelne. Spróbuj trzech odmiennych wzmacniaczy: Arcam A5/A15 Rega Elex MK4 Roksan Attessa 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano wczoraj o 13:47 Napisano wczoraj o 13:47 52 minuty temu, rajdek napisał: Arcam A5/A15 Rega Elex MK4 Roksan Attessa Możesz napisać co wg Ciebie je różni? Odpisz, cytując
rajdek Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Roksan obszernie spokojnie soczyście, Arcam rześki energetyczny zwarty, Rega pomiędzy. 1 Odpisz, cytując
resi Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu A jeżeli mam 2 wzmacniacze i jeden gra mniejszym basem Czyli on w środku w elektronice tak jest zestrojony i wystarczy dać mu potencjometr bass troszkę na plus i już? Boze jak ja bym to chciała zrozumieć wszytko Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 1 godzinę temu, resi napisał: Boze jak ja bym to chciała zrozumieć wszytko Tego nawet najstarsi audiofile nie rozumieją. 4 1 Odpisz, cytując
resi Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu A jak najlepiej rozłożyć budżet? Coś słyszałam że więcej pieniążków na kolumny potem wzmak na końcu najtańszy cd ? Odpisz, cytując
Rega Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu (edytowany) Pieniążków tyle, na ile Cię stać i ..... cieszyć się dźwiękiem, zamiast szukać dziury w całym, bo inaczej to poszukiwanie NIGDY się nie skończy. Edytowano 17 godzin temu przez Rega 5 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 5 minut temu, resi napisał: Coś słyszałam że więcej pieniążków na kolumny potem wzmak na końcu najtańszy cd ? W przypadku kolumn podłogowych - raczej tak. Ale jeśli mówimy o monitorach (a tego się chyba trzymamy), to już niekoniecznie. Są różne podejścia. Osobiście unikałbym znacznych dysproporcji w dowolną stronę. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 32 minuty temu, Rafał S napisał: W przypadku kolumn podłogowych - raczej tak. Ale jeśli mówimy o monitorach (a tego się chyba trzymamy), to już niekoniecznie. A co różni układ podłogówka+wzmacniacz od układu monitor+wzmacniacz, że w drugim przypadku proporcje powinny być inne? Odpisz, cytując
michaudio Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Może chodzi o reprodukcję basu? Podłogówki zazwyczaj lepiej sobie z nim radzą, choćby z racji większej objętości obudów. Więc gdyby chcieć podobny bas z monitorów, to trzeba wydać więcej grosza niż na podłogówki. Nie lekceważyłbym też źródła. Niby cedeki powinny odtwarzać pełne pasmo akustyczne, ale w praktyce różnie z tym bywa. To efekt strojenia ich części analogowej. Przez lata używałem kilkanaście cedeków w przedziale do 9kzł, i różnie z tym bywało, na ogół słabo. Kiedy wpiąłem w tor wyzerowany przetwornik Rme, usłyszałem bas z kilkudziesięciu płyt z mojej kolekcji, których wcześniej o taki bas nawet nie podejrzewałem. Równie ważny jest więc każdy element toru. Bez dobrego źródła sygnału żaden wzmacniacz ani kolumny, nie pokażą pełni swego potencjału. Dziś jest już łatwiej, dostępne, tanie dsp pozwala na wiele. Można bezboleśnie dopasować brzmienie systemu do zastanej akustyki, i ustawić je pod swój gust, czy nawet jakość nagrania danej płyty. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 2 godziny temu, Rafał S napisał: Osobiście unikałbym znacznych dysproporcji w dowolną stronę. Mnie jakoś tak wyszło, wg aktualnych cen, w przybliżeniu: Kolumny £20k Wzmacniacz £2k DAC £200 Chałupy w szkielecie - z wełną w ścianach - nie liczę 😉 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Dnia 14.06.2025 o 19:39, resi napisał: Ojezdzilam się. Omęczyłam. Co posłucham czegoś nowego wydaje się lepsze. A za chwilę gorsze. Mętlik. Powinien być jakiś wzorzec. Sprzęt grający "normalnie" wtedy kupić ustawić włączyć i odpocząć Bo za dużo bierzesz na siebie. Za dużo oczekujesz. I zapewne za dużo słuchasz sprzedawców. 5 godzin temu, pairtick napisał: Mnie jakoś tak wyszło, wg aktualnych cen, w przybliżeniu: Kolumny £20k Wzmacniacz £2k DAC £200 Chałupy w szkielecie - z wełną w ścianach - nie liczę 😉 Masz kolumny za 100 000 zł? Co to za paczki? Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) 7 godzin temu, Kraft napisał: A co różni układ podłogówka+wzmacniacz od układu monitor+wzmacniacz, że w drugim przypadku proporcje powinny być inne? Sądziłem, że to oczywiste. Podłogówki kosztują więcej od monitorów z tej samej serii ze względu na większą ilość materiałów i przetworników. Natomiast sama jakość wkładu technologicznego jest podobna. Do jednego i drugiego szukałbym więc wzmacniacza z tej samej półki. Co oznacza różną relację cenową. (Oczywiście moje podejście upada w momencie gdy podłogówki mają inne / bardziej wymagające przetworniki od monitorów.) Edytowano 9 godzin temu przez Rafał S 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 22 godziny temu, resi napisał: A są w świecie audio takie "pewniki" ? Najczęściej kupowane ? Najczesciej wybierane? Pewników nie ma Wśród najczęściej kupowanych u nas w tym budżecie są Audiolaby, Musical Fidelity, Rega, Cambridge Audio, Marantze Odpisz, cytując
resi Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu 2 minuty temu, Q21 napisał: Pewników nie ma Wśród najczęściej kupowanych u nas w tym budżecie są Audiolaby, Musical Fidelity, Rega, Cambridge Audio, Marantze A kolumny do tego? Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Dlatego idziesz w standardy , klasykę ? Oklepane ? Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 2 godziny temu, resi napisał: A kolumny do tego? Widzę, że bardzo chaotycznie do tego podchodzisz. Raz są B&W705, za chwilę jednak pierwszy wzmacniacz... Zacznij od kolumn. Ja bym się umówił do jakiegoś salonu, po uprzednim uzgodnieniu odsłuchu 3-4 par kolumn. Jeśli w ogóle nie masz porównania, to poprosiłbym o prezentację takich skrajnie różnych sposobów grania. Jak już zobaczysz co Ci "leży", to można szukać w podobnym guście. A jakiś wzmacniacz zawsze znajdziesz. 1 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 13 minut temu, Grzesiek202 napisał: Ja bym się umówił do jakiegoś salonu, po uprzednim uzgodnieniu odsłuchu 3-4 par kolumn. Jeśli w ogóle nie masz porównania, to poprosiłbym o prezentację takich skrajnie różnych sposobów grania. Jak już zobaczysz co Ci "leży", to można szukać w podobnym guście. A jakiś wzmacniacz zawsze znajdziesz. Dokładnie tak. Ten temat ma już tyle wpisów a dalej kluczy w tym samym miejscu. Grzesiek202 ma rację. Do salonu i poprosić o propozycję dzwieku jak w opisie. A co do tego wpisu... Dnia 1.06.2025 o 10:16, resi napisał: Z salonów audio raczej mam mieszane odczucia jeżeli chodzi o traktowanie mojej osoby więc wolę tam iść z gotowymi prośbami o podłączenie różnych zestawów To poinformuj że jesteś użytkownikiem jednego z największych forum audio w Polsce (moim zdaniem) i "nieodpowiednie" traktowanie Twojej osoby z pewnością pojawi się na łamach tego forum. 😉 Edytowano 4 godziny temu przez Chyba Miro 84 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 5 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Masz kolumny za 100 000 zł? Co to za paczki? Nie znam cen Polsce. Odpisz, cytując
Recommended Posts