lpomis Napisano wczoraj o 15:16 Napisano wczoraj o 15:16 (edytowany) @tomek4446 Ty to lubisz komplikować sobie życie, nie? Nie może być zbyt łatwo. Byłoby wtedy nudno To dopiero dyskusja o podłączaniu samego suba, a co będzie się działo z jego ustawianiem i kalibracją? Kibicuję mocno, będę śledził wątek. No i pochwal się bestią jak już przyjdzie na tej palecie 🥰 Edytowano wczoraj o 15:19 przez lpomis 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano wczoraj o 15:18 Napisano wczoraj o 15:18 @tomek4446 chciałeś zabawy to Ci @MariuszZ zaplanował...😁 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 18:39 Napisano wczoraj o 18:39 5 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: Nastepnie odepnij kable rca (IC) i powtórz czynnosć. Przedzwoniłem , we wszystkich konfiguracjach cisza. Miernik na wyświetlaczu też niczego nie wskazuje. 3 godziny temu, MariuszZ napisał: plus wtyczkę speakon 3 pinową Jak , 3 pinową ! Kupiłem 4 pinową ! Nada się ? 3 godziny temu, MariuszZ napisał: to w przyszłym roku na urodziny sprawisz sobie drugiego a to już załatwiłem , na gwiazdkę . Prawda @Piotr Sonido 3 godziny temu, MariuszZ napisał: Oczywiscie przewody będziesz musiał zmienić bo dojdzie zwrotnica cyfrowa i zabawa DSP. A żebyś wiedział. Cały czas myślę o https://musiccenter.pl/sklep/naglosnienie/systemy-antysprzezeniowe/dbx-driverack-pa2/ A tak jeszcze . Czy ktoś mi powie dlaczego kawałek kabla głośnikowego z wtykiem speacon 5 mb. kosztuje 939 zł ? https://www.liniadzwieku.pl/Melodika-MDRSUB-Purple-Rain-Kabel-do-subwoofera-REL?srsltid=AfmBOoogTfEKmFF-csyPuwls80rtqQzIf7s195igqqblnd-QjBBfBTzK Skoro można go zrobić / 5 mb. / za 1/6 tej kwoty , a jak bym się uparł to jeszcze mniej . Bo sam wtyk to 25 zł. @lpomis przesyłka ruszyła. 1 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano wczoraj o 19:26 Napisano wczoraj o 19:26 38 minut temu, tomek4446 napisał: Przedzwoniłem , we wszystkich konfiguracjach cisza. Miernik na wyświetlaczu też niczego nie wskazuje. Dzięki za info. Wolałem się dowiedzieć jak to jest z tym połaczeniem pomiedzy segmentami. Zapytanie o przedzwonienie powstało w mojej głowie po wpisie w tamtym linku by czarny kabel zapiąć na obudowę z pre, a pozostałe kable do zacisków na monoblokach. Ale to juz nie ważne... bo jest cisza pomiedzy nimi. 🤔 Najlepsza opcja to po jednym subie na niezależny kanał i będzie "miodzio" Ps: koszty niestety rosną o 100% 🫤 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 21 godzin temu, tomek4446 napisał: No , wiesz , gwiazdka blisko , liczę na Ciebie Po zakupie tego REL-a ,to mi nawet już w Żabce na kreskę nie dają Ile tu jest użytkowników? Może jakaś ściepa po złotówce? 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 11 godzin temu, tomek4446 napisał: przesyłka ruszyła. Będziesz miał swój pokój na AVS? 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 14 minut temu, kaczadupa napisał: Będziesz miał swój pokój na AVS? Miałem mieć , ale jak podałem ilość klocków jakie posiadam to mi przydzielili murawę na Narodowym 33 minuty temu, Piotr Sonido napisał: Może jakaś ściepa po złotówce? Właśnie Piotr stałeś się moim najlepszym kolegą 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 48 minut temu, tomek4446 napisał: to mi przydzielili murawę na Narodowym Szkoda, w poprzednich latach tylko w Twoim pokoju zawsze grała muzyka a nie jazgot i dudnienie. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Tomek, czy masz w planach zastosowanie zwrotnicy cyfrowej? Zastanawiam się do tego jakim cudem odetniesz „dół” z midwoofera? Bo liczyć na cud, że energii, mięsa i sprężystości przybędzie to chyba nie możesz liczyć. A jeśli do filmów, to prawdopodobnie sub/y do rogu. A do stereo no targanie ich w korzystne miejsca. Przeczytałem po łebkach te wpisy i czy te suby, które kupisz posiadają dsp? No bo tylko wtedy możesz „wyrzeźbić/wymodelować” brzmienie w zastałej akustyce. Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 7 minut temu, AudioTube napisał: Przeczytałem po łebkach te wpisy i czy te suby, które kupisz posiadają dsp? No bo tylko wtedy możesz „wyrzeźbić/wymodelować” brzmienie w zastałej akustyce. Tak by było najlepiej (wyposażone w dsp). Ale... w bezpośrednim porownaniu do kolumn wolnostojących, nawet bez dsp i postawione obok standów monitora i tak zrobią lepszą robotę na basie, niż "typowe" pełnopasmowe kolumny. Suby plus monitor to moim zdaniem Zawsze lepsze wyjscie, niz kolumny wolnostojace, wyposazone w "baterię" przetworników. Mody i tu i tu- w obu przypadkach. 😎 3 Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Tomku , może Mini DSP Flex i Dirac ? Wiem , koszty rosną Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Jeśli bym słuchał tylko Karen Souza, czy inne „Diany”, stały by u mnie Herbatniki. Zależnie od budżetu jaki tam model. Lub customowe; jest trochę driverów, które znacznie lepiej ukazują tzw wokale. Ale no jak często można jeść 🍓 To przepis na traumę. Spekuluję, że jednak tu my wszyscy słuchamy po trochu wszystkiego. I każdy bez wyjątku z chęcią przyłoży ucho do stopy, basowej, werbla bez sprężyn, najniższej struny kontrabasu czy e-basu. Monitorki plus sub i od razu będzie lepiej, to kolejny dogmat. Wcześniej jeszcze moda, dziś już dogmat. Bez kilku „ale” to przepis na frustrację, złość, agresję i nieskończoną ilość bitew. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 45 minut temu, AudioTube napisał: Tomek, czy masz w planach zastosowanie zwrotnicy cyfrowej? Myślałem o niej jak miałem Alteci. Firma , która przejęła opiekę nad Alteciem polecała takie rozwiązanie , czyli zwrotnicę zewnętrzną DBX. Teraz póki co nie widzę takiej potrzeby. W Altecach odłączenie zwrotnicy wewnętrznej było dziecinnie proste , w QLN już nie koniecznie. 49 minut temu, AudioTube napisał: Przeczytałem po łebkach te wpisy i czy te suby, które kupisz posiadają dsp? Uściślę , sub jest jeden / właśnie dotarł/ , nie ma DSP i jest to moja świadoma decyzja. 21 minut temu, maciek72 napisał: może Mini DSP Flex i Dirac ? Mam już jednego Diraca , Więcej póki co nie przewiduje , ale nigdy nie mówię nigdy 21 minut temu, AudioTube napisał: Monitorki plus sub i od razu będzie lepiej, to kolejny dogmat. I właśnie po to ten subwoofer. Ufaj , ale sprawdzaj. 3 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Miałem kilka epizodów z subami w swoim systemie. Każdorazowo było podobnie: na początku przesadzone ustawienia, fascynacja niskim zejściem i obecnością basu. Potem stopniowa modyfikacja ustawień na coraz bardziej „ostrożne”, nie ingerujące mocno w całościowy przekaz. Potem refleksja, że nie jestem jednak w stanie osiągnąć jakości basu (kontury, barwa, rytmika) porównywalnej z tą z monitorów napędzanych mocnym piecem. No i na koniec pozbywałem się suba. Mowa oczywiście o stereo. Do filmów to zawsze była super opcja. Bardzo jestem ciekawy, jak będzie w przypadku @tomek4446 3 Odpisz, cytując
MMarek Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Dnia 16.10.2025 o 21:25, tomek4446 napisał: Co do Waszej propozycji B&W , to zapewne zacny subwoofer , ale jakoś nie po drodze mi z tą z marką. I nie chodzi o jakość , to bardziej psychika Oj, grabisz Pan sobie okrótnie 🤨 Jakiś czas temu rozważałem także zakup suba B&W, ale wobec opisywanych trudności z regulacją, kalibracǰą, ustawieniem, zrezygnowałem. Poza tym zniechęcił mnie kolega Adam @kaczadupa, twierdząc, że basy u mnie są całkiem przyzwoite. Ale kto wie...nigdy nie mów nigdy. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 4 minuty temu, MMarek napisał: Oj, grabisz Pan sobie okrótnie Marek przepraszam Cię bardzo. Jedyne co mam na swoje usprawiedliwienie , to to , że pisząc tak wierutne bzdury , musiałem być niepoczytalny W ramach przeprosin i rekompensaty za straty moralne mogę Ci sprezentować suba Mivoca 1500. Tylko byś musiał najpierw przykręcić swoje Bowersy do standów , bo jak się bydle uruchomi to pospadają Odpisz, cytując
MMarek Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 11 minut temu, tomek4446 napisał: Marek przepraszam Cię bardzo. Jedyne co mam na swoje usprawiedliwienie , to to , że pisząc tak wierutne bzdury , musiałem być niepoczytalny W ramach przeprosin i rekompensaty za straty moralne mogę Ci sprezentować suba Mivoca 1500. Tylko byś musiał najpierw przykręcić swoje Bowersy do standów , bo jak się bydle uruchomi to pospadają Nie miałbym sumienia przyjąć takiego prezentu, tym bardziej że już mi sprezentowałeś linki hamulcowe Shimano. Z tą niepoczytalnością to doskonale rozumiem, ponieważ sam czasami coś chlapnę 😁 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 22 minuty temu, MMarek napisał: twierdząc, że basy u mnie są całkiem przyzwoite Tak dobrze to nie ma. To było parę lat wstecz, od tego czasu basy z pewnością osłabły i pora pomyśleć o subie. Ale nie taki podstawowy model jak kupił Tomek a konsekwentnie jak z Bowersem najwyższą serię. Inaczej zwyczajnie nie będzie synergii proszę Pana. 4 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 15 minut temu, kaczadupa napisał: To było parę lat wstecz, od tego czasu basy z pewnością osłabły Takie czary to tylko, jak ktoś ma pułapki basowe. W miarę wygrzewania się tych ustrojów pochłanianie zyskuje na sile i basu w pokoju ubywa. 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Tak, ja po 5 latach wygrzewania wyciągnąłem cały bas z głośników, właśnie takimi pułapkami. 1 Odpisz, cytując
MMarek Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 3 godziny temu, kaczadupa napisał: Tak dobrze to nie ma. To było parę lat wstecz, od tego czasu basy z pewnością osłabły i pora pomyśleć o subie. Ale nie taki podstawowy model jak kupił Tomek a konsekwentnie jak z Bowersem najwyższą serię. Inaczej zwyczajnie nie będzie synergii proszę Pana. Zawsze wiedziałem, że mogę na Ciebie liczyć. To jaki Twoim zdaniem byłby odpowiedni, aby była zajebiszcza synergia? Do kina domowego mnie nie interesuje, ponieważ mam w TV, jak kiedyś rzekłeś "grający ekran". Poza tym nie jestem zbyt telewizyjny. Wojtek @lpomiszaraz przytoczy argumenty jak Tomkowi powyżej 😃 Edytowano 2 godziny temu przez MMarek Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 15 minut temu, MMarek napisał: To jaki Twoim zdaniem byłby odpowiedni, aby była zajebiszcza synergia? Lubisz kupić raz a konkretnie. Proszę bardzo. @tomek4446 i co, zatkało kakao Edytowano 2 godziny temu przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując
MMarek Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) No nie, patrząc na cenę, aż tak bardzo niet jestem jeb...ty 😀 Poza tym ewentualnie interesowałby mnie B&W w przyzwoitej cenie. Edytowano 2 godziny temu przez MMarek 1 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 49 minut temu, kaczadupa napisał: Lubisz kupić raz a konkretnie. Proszę bardzo. @tomek4446 i co, zatkało kakao Gdyby jeszcze była konkretna czestotliwość odcięcia np. 35/40hz a najlepiej od 25hz Odpisz, cytując
Recommended Posts