lpomis Napisano wczoraj o 15:16 Napisano wczoraj o 15:16 (edytowany) @tomek4446 Ty to lubisz komplikować sobie życie, nie? Nie może być zbyt łatwo. Byłoby wtedy nudno To dopiero dyskusja o podłączaniu samego suba, a co będzie się działo z jego ustawianiem i kalibracją? Kibicuję mocno, będę śledził wątek. No i pochwal się bestią jak już przyjdzie na tej palecie 🥰 Edytowano wczoraj o 15:19 przez lpomis 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano wczoraj o 15:18 Napisano wczoraj o 15:18 @tomek4446 chciałeś zabawy to Ci @MariuszZ zaplanował...😁 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 5 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: Nastepnie odepnij kable rca (IC) i powtórz czynnosć. Przedzwoniłem , we wszystkich konfiguracjach cisza. Miernik na wyświetlaczu też niczego nie wskazuje. 3 godziny temu, MariuszZ napisał: plus wtyczkę speakon 3 pinową Jak , 3 pinową ! Kupiłem 4 pinową ! Nada się ? 3 godziny temu, MariuszZ napisał: to w przyszłym roku na urodziny sprawisz sobie drugiego a to już załatwiłem , na gwiazdkę . Prawda @Piotr Sonido 3 godziny temu, MariuszZ napisał: Oczywiscie przewody będziesz musiał zmienić bo dojdzie zwrotnica cyfrowa i zabawa DSP. A żebyś wiedział. Cały czas myślę o https://musiccenter.pl/sklep/naglosnienie/systemy-antysprzezeniowe/dbx-driverack-pa2/ A tak jeszcze . Czy ktoś mi powie dlaczego kawałek kabla głośnikowego z wtykiem speacon 5 mb. kosztuje 939 zł ? https://www.liniadzwieku.pl/Melodika-MDRSUB-Purple-Rain-Kabel-do-subwoofera-REL?srsltid=AfmBOoogTfEKmFF-csyPuwls80rtqQzIf7s195igqqblnd-QjBBfBTzK Skoro można go zrobić / 5 mb. / za 1/6 tej kwoty , a jak bym się uparł to jeszcze mniej . Bo sam wtyk to 25 zł. @lpomis przesyłka ruszyła. 1 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 38 minut temu, tomek4446 napisał: Przedzwoniłem , we wszystkich konfiguracjach cisza. Miernik na wyświetlaczu też niczego nie wskazuje. Dzięki za info. Wolałem się dowiedzieć jak to jest z tym połaczeniem pomiedzy segmentami. Zapytanie o przedzwonienie powstało w mojej głowie po wpisie w tamtym linku by czarny kabel zapiąć na obudowę z pre, a pozostałe kable do zacisków na monoblokach. Ale to juz nie ważne... bo jest cisza pomiedzy nimi. 🤔 Najlepsza opcja to po jednym subie na niezależny kanał i będzie "miodzio" Ps: koszty niestety rosną o 100% 🫤 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 21 godzin temu, tomek4446 napisał: No , wiesz , gwiazdka blisko , liczę na Ciebie Po zakupie tego REL-a ,to mi nawet już w Żabce na kreskę nie dają Ile tu jest użytkowników? Może jakaś ściepa po złotówce? 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 11 godzin temu, tomek4446 napisał: przesyłka ruszyła. Będziesz miał swój pokój na AVS? 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 14 minut temu, kaczadupa napisał: Będziesz miał swój pokój na AVS? Miałem mieć , ale jak podałem ilość klocków jakie posiadam to mi przydzielili murawę na Narodowym 33 minuty temu, Piotr Sonido napisał: Może jakaś ściepa po złotówce? Właśnie Piotr stałeś się moim najlepszym kolegą 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 48 minut temu, tomek4446 napisał: to mi przydzielili murawę na Narodowym Szkoda, w poprzednich latach tylko w Twoim pokoju zawsze grała muzyka a nie jazgot i dudnienie. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Tomek, czy masz w planach zastosowanie zwrotnicy cyfrowej? Zastanawiam się do tego jakim cudem odetniesz „dół” z midwoofera? Bo liczyć na cud, że energii, mięsa i sprężystości przybędzie to chyba nie możesz liczyć. A jeśli do filmów, to prawdopodobnie sub/y do rogu. A do stereo no targanie ich w korzystne miejsca. Przeczytałem po łebkach te wpisy i czy te suby, które kupisz posiadają dsp? No bo tylko wtedy możesz „wyrzeźbić/wymodelować” brzmienie w zastałej akustyce. Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 7 minut temu, AudioTube napisał: Przeczytałem po łebkach te wpisy i czy te suby, które kupisz posiadają dsp? No bo tylko wtedy możesz „wyrzeźbić/wymodelować” brzmienie w zastałej akustyce. Tak by było najlepiej (wyposażone w dsp). Ale... w bezpośrednim porownaniu do kolumn wolnostojących, nawet bez dsp i postawione obok standów monitora i tak zrobią lepszą robotę na basie, niż "typowe" pełnopasmowe kolumny. Suby plus monitor to moim zdaniem Zawsze lepsze wyjscie, niz kolumny wolnostojace, wyposazone w "baterię" przetworników. Mody i tu i tu- w obu przypadkach. 😎 3 Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Tomku , może Mini DSP Flex i Dirac ? Wiem , koszty rosną Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Jeśli bym słuchał tylko Karen Souza, czy inne „Diany”, stały by u mnie Herbatniki. Zależnie od budżetu jaki tam model. Lub customowe; jest trochę driverów, które znacznie lepiej ukazują tzw wokale. Ale no jak często można jeść 🍓 To przepis na traumę. Spekuluję, że jednak tu my wszyscy słuchamy po trochu wszystkiego. I każdy bez wyjątku z chęcią przyłoży ucho do stopy, basowej, werbla bez sprężyn, najniższej struny kontrabasu czy e-basu. Monitorki plus sub i od razu będzie lepiej, to kolejny dogmat. Wcześniej jeszcze moda, dziś już dogmat. Bez kilku „ale” to przepis na frustrację, złość, agresję i nieskończoną ilość bitew. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 45 minut temu, AudioTube napisał: Tomek, czy masz w planach zastosowanie zwrotnicy cyfrowej? Myślałem o niej jak miałem Alteci. Firma , która przejęła opiekę nad Alteciem polecała takie rozwiązanie , czyli zwrotnicę zewnętrzną DBX. Teraz póki co nie widzę takiej potrzeby. W Altecach odłączenie zwrotnicy wewnętrznej było dziecinnie proste , w QLN już nie koniecznie. 49 minut temu, AudioTube napisał: Przeczytałem po łebkach te wpisy i czy te suby, które kupisz posiadają dsp? Uściślę , sub jest jeden / właśnie dotarł/ , nie ma DSP i jest to moja świadoma decyzja. 21 minut temu, maciek72 napisał: może Mini DSP Flex i Dirac ? Mam już jednego Diraca , Więcej póki co nie przewiduje , ale nigdy nie mówię nigdy 21 minut temu, AudioTube napisał: Monitorki plus sub i od razu będzie lepiej, to kolejny dogmat. I właśnie po to ten subwoofer. Ufaj , ale sprawdzaj. 3 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Miałem kilka epizodów z subami w swoim systemie. Każdorazowo było podobnie: na początku przesadzone ustawienia, fascynacja niskim zejściem i obecnością basu. Potem stopniowa modyfikacja ustawień na coraz bardziej „ostrożne”, nie ingerujące mocno w całościowy przekaz. Potem refleksja, że nie jestem jednak w stanie osiągnąć jakości basu (kontury, barwa, rytmika) porównywalnej z tą z monitorów napędzanych mocnym piecem. No i na koniec pozbywałem się suba. Mowa oczywiście o stereo. Do filmów to zawsze była super opcja. Bardzo jestem ciekawy, jak będzie w przypadku @tomek4446 3 Odpisz, cytując
MMarek Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Dnia 16.10.2025 o 21:25, tomek4446 napisał: Co do Waszej propozycji B&W , to zapewne zacny subwoofer , ale jakoś nie po drodze mi z tą z marką. I nie chodzi o jakość , to bardziej psychika Oj, grabisz Pan sobie okrótnie 🤨 Jakiś czas temu rozważałem także zakup suba B&W, ale wobec opisywanych trudności z regulacją, kalibracǰą, ustawieniem, zrezygnowałem. Poza tym zniechęcił mnie kolega Adam @kaczadupa, twierdząc, że basy u mnie są całkiem przyzwoite. Ale kto wie...nigdy nie mów nigdy. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 4 minuty temu, MMarek napisał: Oj, grabisz Pan sobie okrótnie Marek przepraszam Cię bardzo. Jedyne co mam na swoje usprawiedliwienie , to to , że pisząc tak wierutne bzdury , musiałem być niepoczytalny W ramach przeprosin i rekompensaty za straty moralne mogę Ci sprezentować suba Mivoca 1500. Tylko byś musiał najpierw przykręcić swoje Bowersy do standów , bo jak się bydle uruchomi to pospadają Odpisz, cytując
MMarek Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 11 minut temu, tomek4446 napisał: Marek przepraszam Cię bardzo. Jedyne co mam na swoje usprawiedliwienie , to to , że pisząc tak wierutne bzdury , musiałem być niepoczytalny W ramach przeprosin i rekompensaty za straty moralne mogę Ci sprezentować suba Mivoca 1500. Tylko byś musiał najpierw przykręcić swoje Bowersy do standów , bo jak się bydle uruchomi to pospadają Nie miałbym sumienia przyjąć takiego prezentu, tym bardziej że już mi sprezentowałeś linki hamulcowe Shimano. Z tą niepoczytalnością to doskonale rozumiem, ponieważ sam czasami coś chlapnę 😁 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 22 minuty temu, MMarek napisał: twierdząc, że basy u mnie są całkiem przyzwoite Tak dobrze to nie ma. To było parę lat wstecz, od tego czasu basy z pewnością osłabły i pora pomyśleć o subie. Ale nie taki podstawowy model jak kupił Tomek a konsekwentnie jak z Bowersem najwyższą serię. Inaczej zwyczajnie nie będzie synergii proszę Pana. 3 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 15 minut temu, kaczadupa napisał: To było parę lat wstecz, od tego czasu basy z pewnością osłabły Takie czary to tylko, jak ktoś ma pułapki basowe. W miarę wygrzewania się tych ustrojów pochłanianie zyskuje na sile i basu w pokoju ubywa. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Tak, ja po 5 latach wygrzewania wyciągnąłem cały bas z głośników, właśnie takimi pułapkami. Odpisz, cytując
Recommended Posts