Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
2 godziny temu, audiowit napisał:

Plusem jest to ze dźwiek niskich czestotliwosci kolumn nie bedzie nakladal się na dźwiek subwooferow,

25 minut temu, Kraft napisał:

W przypadku zgrywania suba z niewielkimi monitorami, otrzymujemy też system trójdrożny, bo sub zaczyna grać tam, gdzie kolumny w naturalny sposób już przestają. Taki automatyczny filtr górnoprzepustowy. 

Taki miałem zamysł z dodaniem suba do Heresy. Niby łatwiej bo Heresy nisko nie schodzą i teoretycznie nie trzeba odcinać od dołu, a wystarczy dodać sub poniżej pasma kolumn. Pojawił się problem basu poniżej modu osiowego wypadającego na 48Hz, gdzie zaczyna się "notch" w kierunku niższych f.

Pomieszczenie oprotestowało wysilki suba i moje starania by uzyskać jakiś zysk w tym zakresie. Da się ale kosztem zniekształceń i innych dodatków niekoniecznie przyjemnych dla ucha.

Witek obawiam się,  że zderzysz się z podobnym problemem chociaż jesteś w trochę innych geometriach gdzie kolumny stoją na krótszym boku prostokąta. Zwrotnica pomoże, ale wyzwanie to nie nakładanie się pasm bo można już wcześniej w domenie cyfrowej jakimś zgrabnym filtrem okiełznać podział tylko odzyskanie "notcha", którego pomieszczenie bez walki i kompromisów nie odda. Dwa suby plus DSP plus ustroje i będzie łatwiej, ale to mnóstwo nakładów ponad jeden sub , i zwrotnicę. 

Wierzę, że się zabierzesz na poważnie i z fachową pomocą profesjonalisty i bardzo liczę na jakiś osobny wątek z Twoimi doświadczeniami w pomieszczeniu o niedużej kubaturze. 

Pozdrawiam. M

Napisano (edytowany)
12 minut temu, MariuszZ napisał:

Taki miałem zamysł z dodaniem suba do Heresy. Niby łatwiej bo Heresy nisko nie schodzą i teoretycznie nie trzeba odcinać od dołu, a wystarczy dodać sub poniżej pasma kolumn. Pojawił się problem basu poniżej modu osiowego wypadającego na 48Hz, gdzie zaczyna się "notch" w kierunku niższych f.

Pomieszczenie oprotestowało wysilki suba i moje starania by uzyskać jakiś zysk w tym zakresie. Da się ale kosztem zniekształceń i innych dodatków niekoniecznie przyjemnych dla ucha.

Witek obawiam się,  że zderzysz się z podobnym problemem chociaż jesteś w trochę innych geometriach gdzie kolumny stoją na krótszym boku prostokąta. Zwrotnica pomoże, ale wyzwanie to nie nakładanie się pasm bo można już wcześniej w domenie cyfrowej jakimś zgrabnym filtrem okiełznać podział tylko odzyskanie "notcha", którego pomieszczenie bez walki i kompromisów nie odda. Dwa suby plus DSP plus ustroje i będzie łatwiej, ale to mnóstwo nakładów ponad jeden sub i zwrotnicę. 

Wierzę, że się zabierzesz na poważnie i z fachową pomocą profesjonalisty i bardzo liczę na jakiś osobny wątek z Twoimi doświadczeniami w pomieszczeniu o niedużej kubaturze. 

Pozdrawiam. M

Mariusz, wziolem to na klatę bo jakos inne rozwiazania w celu ulepszenia mojego systemu byly w moim przypadku tylko ruchami w bok.

Zdaję sobie sprawę z trudnosci i szczerze daję 20% szans na powodzenie i zadowolenie. Jest to trochę dla fanu czy dla budowania wlasnego doswiadczenia. W polaczeniu, ktorego sie podjolem jest niezliczona ilość zmiennych.

Mam nadzieję, że coś to wniesie na forum. Kiedyś wspomnialeś o zwrotnicy i byleś jedyną osoba na tym forum, ktora miala tą swiadomość. Tomek gdzieś pisał o procesorze, co przeoczylem.

12 minut temu, Kraft napisał:

Jest połączony zwrotnicą. W subie. 

Tak? A w jaki sposob zwrotnica w subwooferze wplywa na kolumny?

Edytowano przez audiowit
Napisano (edytowany)

Dobra, widzę, ze nie brniesz dalej i slusznie.

Otorz male monitory są tak projektowane, zeby schodzily mimo wszystko jak najnizej kosztem ogromnych znieksztalceń ( ladniej to na papierze wyglada, ze masz do 50db, a nie 80 czy 90).Spadek jest czesto przypadkowy. A filtr gornoprzepustowy w subwooferze mozesz dogiać zeby skompensować przypadkowy bas monitorow? Nie mowiac juz, ze podbija się w nich inne czestotliwosci zeby zamaskować niedoskonalosci.

Wiec chyba lepiej miec nad tym kontrolę?

Lepszym rozwiazaniem jest przepuszczenie przelotowo sygnalu z woofera na monitory jak robilo sie w studio.

Edytowano przez audiowit