Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

No przecie przekaz jasny i niezmienny - Adam da telefon do właściwej osoby. Osoba ta w tydzień zrobi audionirvanę i pół roku życia zaoszczędzone.

Chyba że i ja źle interpretuję tę przypowieść, bo przyznają że niektóre przekazy są dla mnie nieodgadnione 😁

Napisano
22 godziny temu, Kraft napisał:

A czy dołożenie suba nie zmienia rozkładu rezonansów w pomieszczeniu? To dodatkowe źródło interferencji. 

Dodatkową zaleta subwoofera jest to, ze mozna go postawić w takim miejscu zeby uzupełnić to czego brakuje z powodu pomieszczenia. To czego jest za duzo wyciąć DSP. 

Napisano
59 minut temu, kaczadupa napisał:

cała przyroda uśpiona

A guzik tam uśpiona. Praktycznie nie ma tygodnia, żebym się nie wpakował na dziki. Niby są spokojne, ale jednak pewna obawa pozostaje. Ostatnio jeden taki kaban wypadł na mnie niespodziewanie z krzaków - mało nie podskoczyłem z wrażenia. Ale on, choć już spory, był najwyraźniej dość młody i przestraszył się mnie prawie tak, jak ja jego. Zatrzymał się metr ode mnie, chrząknął głośno i z powrotem myknął w te krzaki. Z boku wyglądało to pewnie komicznie, jednak mnie do śmiechu nie było, szczególnie, że działo się to już po zmroku i nie było żadnych ludzi w pobliżu. Zresztą, nawet przy świetle dziennym zdarzają mi się bliskie spotkania, bo się zamyślam idąc, a i wzrok już nie ten, co kiedyś. :) 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, PanKlor napisał:

Dodatkową zaleta subwoofera jest to, ze mozna go postawić w takim miejscu zeby uzupełnić to czego brakuje z powodu pomieszczenia.

Zanim zgłębimy problematykę dyspersji i takich tam , to proponuje wrócić do korzeni. Zwracam się do właścicieli subwooferów. Zmierzyliście może Panowie jak to u Was jest poziomem głośności lewego i prawego kanału ? Dzisiaj robiłem eksperyment i oczywiście zawsze głośniej gra ta strona gdzie stoi sub. Na pomiarze poniżej sub ustawiony z prawej strony.

volume.jpg

POMIAR VOLUME.mdat

Edytowano przez tomek4446
Napisano
48 minut temu, kaczadupa napisał:

Na ucho chyba tego nie słychać, prawda? 

Raczej nie , ale purystę to wkurzy :) Wychodzi za każdym razem podczas ustawiania głośności przy pomiarach tak REW-em jak i Diraciem. W przypadku REW-a to tylko pomiar , ale sytuacja komplikuje się przy Diracu. Jak nie wyrównamy poziomów to po prostu jeden kanał zaczyna grać głośniej. Pokazuje mi to dobitnie wykres na RME.

Napisano (edytowany)
6 godzin temu, audiowit napisał:

Wojtuś, proszę Cię nie naginaj rzeczywistosci :) (...) Przyznaj się sam to wymyslileś? ;)

Dobra. Z jednej strony wyśmiewasz funkcję suba jako ewentualne wsparcie do zasypywania akustycznych dołków, z drugiej zaś piszesz w innych wątkach:

"Umowmy się, ponizej 30hz ba nawet 40hz to tak srednio jest nam potrzebny ten bas ( nie licząc muzyki elektronicznej). Niby mam te kolumny schodzące do 20 czy 18hz tylko nawet w 50 czy 60m salonie jakoś to slabo slyszę. Ale za to mozna pobawić się kartką papieru polożoną na br ;)

-------------------------

Nie oszukuj się, że usłyszysz te 40hz. To chwyt marketingowy. Poniżej 40 hz co gra? Organy lub elektronika. Wogóle bym się tym nie przejmował.

Oczywiście 30 czy 35 hz są abstrakcyjne bo żaden instrument nie schodzi poniżej 40hz, no chyba, że organy"

Zasypanie dołków złe, zejście też złe, bo to "chwyt marketingowy" i masz kolumny grające "pełnym pasmem". Po co Ci w takim razie w zasadzie subwoofer? I kto tu nagina rzeczywistość?

Edytowano przez lpomis
Napisano (edytowany)
19 minut temu, lpomis napisał:

Dobra. Z jednej strony wyśmiewasz funkcję suba jako ewentualne wsparcie do zasypywania akustycznych dołków, z drugiej zaś piszesz w innych wątkach:

"Umowmy się, ponizej 30hz ba nawet 40hz to tak srednio jest nam potrzebny ten bas ( nie licząc muzyki elektronicznej). Niby mam te kolumny schodzące do 20 czy 18hz tylko nawet w 50 czy 60m salonie jakoś to slabo slyszę. Ale za to mozna pobawić się kartką papieru polożoną na br ;)

Nie oszukuj się, że usłyszysz te 40hz. To chwyt marketingowy. Poniżej 40 hz co gra? Organy lub elektronika. Wogóle bym się tym nie przejmował.

Oczywiście 30 czy 35 hz są abstrakcyjne bo żaden instrument nie schodzi poniżej 40hz, no chyba, że organy"

Zasypanie dołków złe, zejście też złe, bo to "chwyt marketingowy" i masz kolumny grające "pełnym pasmem". Po co Ci w takim razie w zasadzie subwoofer? I kto tu nagina rzeczywistość?

Ja do tego wszystkiego dodałbym jeszcze to, że Witold wspominał kiedyś w jednym ze swoich postów, iż dodawanie suba do gotowych zespołów głośnikowych jest niekoszerne, bo sub nie zgra się sonicznie z kolumnami/monitorami. Ale jak zauważyłeś, we wpisach Witolda jest dużo sprzeczności 😉

Edytowano przez KrólKiczu
Napisano
9 minut temu, KrólKiczu napisał:

Ja do tego wszystkiego dodałbym jeszcze to, że Witold wspominał kiedyś w jednym ze swoich postów, iż dodawanie suba do gotowych zespołów głośnikowych jest niekoszerne, bo sub nie zgra się sonicznie z kolumnami/monitorami. Ale jak zauważyłeś, we wpisach Witolda jest dużo sprzeczności 😉

Przecież ogólnie wiadomo, że audiofil, niczym płeć piękna zmiennym jest 😀

Napisano
5 godzin temu, majkel74 napisał:

Andrzej Kisiel zna się trochę na głośnikach i do tego jest „techniczny”, ale często w testach głośników przyznaje, że pomiary nie bardzo pasują do tego co słyszy.

O ile, po takiej dawce Altusów, jeszcze coś słyszy 🤔

https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/486-kef-r900 

Screenshot_20251206-152320~2.jpg

3 godziny temu, kaczadupa napisał:

Widać jak na dłoni kto czytał Mickiewicza a kto tylko streszczenia. I teraz Adam punktuje. :) 

Ach, Mickiewicz... to on napisał tę powieść 'Ogniem i mieczem' - znam, znam 😉 

Napisano
3 godziny temu, Rafał S napisał:

Zresztą, nawet przy świetle dziennym zdarzają mi się bliskie spotkania, bo się zamyślam idąc, a i wzrok już nie ten, co kiedyś. :) 

To lepiej uważaj, bo czasy takie, że jak wpadniesz na jakąś feministkę, to Cię o molestowanie oskarży.

Napisano
32 minuty temu, tomek4446 napisał:

mam prośbę do

Tomek. Ty lepiej zobacz na zakładkę distortion i to co tam się dzieje. Tu już serio Mariusza @MariuszZ potrzeba. Dlaczego tak wywaliło w kosmos zniekształcenia?

distortion.jpg.d550298eb9351b5b6aa54b294dddbaf4.jpg

Dla porównania szara (same kolumny) i pomarańczowa (kolumny + sub) linia z moich pomiarów.