Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

@audiowit  ja nic nie mam do @S!N!, niech słucha na czym chce i nie jestem przeciwnikiem suba, komuś pasuje, lubi i jest ok. Ale uważam podobnie, że to trochę moda. Fakt, słyszałem mało systemów z subem a żadnego, powtarzam żadnego który by mnie przekonał. I szczerze, jakoś mnie do tego nie ciągnie. @S!N!- super, że jesteś zadowolony, że gra ci zajeb... e, tylko zbyt radykalnie o tym piszesz. Jeżeli ktoś się z Tobą nie zgadza to za ostro do tego podchodzisz. 

Napisano

No tak para monitorów Neumann kh420 to 40 tysięcy. Plus para subwooferów kh870 to kolejne zależnie od wersji, starsze 40 do 50 tysięcy za nowszą.

Do tego źródło, interfejs plus adaptacja akustyczna i kalibracja za kolejne kilkadziesiąt tysięcy i zagra cudownie.

Za dobrze ponad sto tysięcy na pewno zagra zajefajnie.

Tylko czy ten gloryfikowany w kółko system jest adekwatnym punktem odniesienia w wątku o tytule "Jaki subwoofer do 4000 zł"?

Napisano
49 minut temu, misiekx napisał:

A z wykresami to racja. Nie słucha że mu gra gorzej, tylko zagląda na wykresy. Jak linijki się zgadzają to jeden z drugim zadowolony. 

Pikuś. Znam gościa, który 'słuchał gwiazdkami' z "Tylko Rock" Weissa 😁

51 minut temu, audiowit napisał:

Sin chve sobie sluchać na zestawie studyjnym. I niech słucha 

Z tym, że on CHCE - taki, jak to się kiedyś mówiło, 'jebaka gawędziarz' 😉

Napisano
3 godziny temu, S!N! napisał:

jak u @pairtick w każdym poście, które od kilkunastu stron nic nie wnoszą do tematu tylko jęczenie

No to, pokażesz wreszcie swoją konfigurację, zamiast jęczeć? 

zrozumią

Tak z ciekawości, zapytam. Gdzie zdawałeś maturę?

2 godziny temu, S!N! napisał:

Nie znam się na wielu rzeczach tak samo

Konkretnie, to na czym się znasz więcej niż tak samo? 

nie wiem wszystkiego o audio

To, przepraszam, dlaczego ustawiasz się w pozycji eksperta audio?

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Odnosze sie do moich wlasnych odczuć gdzie czynnik wplywajacy na punktowosc, jakosc oraz moc basu  (np. dedykowany zasilacz liniowy do auralic aries s1, czy lepszy kabel zasilajacy z bardziej punktowym mocniejszym basem) przyczynia sie bezposrednio do odczucia wiekszej glebi na utworach posiadajacych dobrej jakosci bas. 

Cytat

Pasmo przenoszenia (-3dB) 45Hz-25kHz

No, ale bądźmy poważni, ok? 😉

Żeby uzyskać pełne pasmo utworu od a do z nie wystarczą Ci obecnie współczesne kolumny, nic nie zastąpi suba + kolumny.

Brutalna prawda jest taka, że pełnopasmowe duże podłogówki, swoje kosztują i stąd zapewne moda na podstawkowe popierdółki. 

A że 'praw fizyki Pan nie zmienisz i nie bądź Pan głąb', to aktualnie kreuje się modę na subwoofery.

Edytowano przez pairtick
Napisano (edytowany)
7 godzin temu, misiekx napisał:

Jeżeli ktoś się z Tobą nie zgadza to za ostro do tego podchodzisz

Są pewne kwestie, których nie przeskoczysz, może się ktoś nie zgadzać w temacie suba, ale faktów nie zaprzeczy i nie jest to żadna moda i nie myl tego z potrzebą. Jeśli chcesz dźwięk pełnopasmowy i słuchasz wymagających gatunków to nie ma opcji obecnie bez tego. Jak w końcu dobrze skalibrują swoje pudełka, choć wątpię to dojdą do tych wniosków, jak na razie widać, że niektórzy walczą z subem i gra im jak proteza i nie potrafią tego zgrać bo jest to cholernie trudne na przysłowiowe „oko”. Co jak co @Mikelas76 sobie radzi i zaczyna dostrzegać jako nieliczny do czego jest tak naprawdę stworzony sub. Zwróć uwagę na inny temat jak choćby poruszony przez użytkownika w kwestii popu, przecież do dziś niektórzy nie są w stanie tutaj przyswoić informacji, że ich ulubione gatunki są tym nurtem.

6 godzin temu, michaudio napisał:

kalibracja za kolejne kilkadziesiąt tysięcy i zagra

Kalibracja to koszt w zależności od rabatów do 1300 zł. A jak chcesz uzyskać świetne brzmienie bez dobrego pokoju akustycznego lub adaptacji tego miejsca? Przecież tego w żaden sposób nie przeskoczysz chyba, że sobie założysz słuchawki.Osobiście nie jestem milionerem i rozumiem, że to są duże $ ale albo Ci to gra dobrze, albo średnio.

6 godzin temu, michaudio napisał:

Tylko czy ten gloryfikowany w kółko system jest adekwatnym punktem odniesienia w wątku o tytule "Jaki subwoofer do 4000

To nie jest żadna gloryfikacja tylko kolejny fakt -  te systemy to pełna synergia, posłuchaj i się przekonaj, myślisz, że ludzie mający trochę większe pojęcie łączyliby suby jak piąte koło u wozu. 

@pairtickCo Ty tam jęczysz ? Napisałeś kolejne nic nie wnoszące posty, jeszcze jeden pod drugim, które i tak wszyscy oleją.

@KrólKiczu Bardziej chodzi o to, że dsp masz cyfrowe i z jednej strony to rozumiem bo sam jestem dzieckiem lat 80 i unikałem cyfry, ale ma1 i glm kalibrują poprawnie.

Edytowano przez S!N!
Napisano
8 godzin temu, audiowit napisał:

O mnożeniu źrodel dźwięku w celu eliminacji efektu granicznego? 

Nie ma czegoś takiego. To jakaś bzdurna teoria. Mozna to zrobić tylko przesuwajac źrodło lub stosując adaptację akustyczną.

Nie chce mi sie wchodzić w teorie czy to sbir czy inny efekt ale dodawanie subwooferów to pierwsza i najtansza (chyba) metoda aby zredukować gorki i dołki w pasmie niskich tonów. 

Napisano
46 minut temu, PanKlor napisał:

Nie chce mi sie wchodzić w teorie czy to sbir czy inny efekt ale dodawanie subwooferów to pierwsza i najtansza (chyba) metoda aby zredukować gorki i dołki w pasmie niskich tonów. 

Okazuje się, że to nie po audiofilsku 😉

Napisano
11 godzin temu, lpomis napisał:

Najniższe częstotliwości mają w pokoju zdecydowanie najdłuższy czas wygaszania. W naszych pomiarach widać to niemal zawsze.

8 godzin temu, audiowit napisał:

Mikelas, Wojtkowi chodzi o Rt60

Norma wykazuje tolerancje w tym zakresie, ale wcale nie znaczy to ze tak ma byc. Moje doswiadczenia mowia mi zeby dazyc do rownego wykresu nawet w nizszym zakresie. Dopuszczalna jest oczywiście wyzsza wartosc, ale to nie jest optimum.  Ponizej przykladowy wykres Bartka i to co ja uzyskuje

Screenshot_20240329_135248.jpg

L R mar 16.jpg

7 godzin temu, pairtick napisał:

No, ale bądźmy poważni, ok?

Moze kiedys zrozumiesz... 

Napisano

Subem, idealnie sie nie naprawi bolączek systemu. Idealnie widze to tylko na zasadzie modulow basowych szytych razem z kolumnami i ustawiane pod akustyke danego pokoju. System jednorazowy ktory sprawdzi sie tylko w jednym jedynym pokoju. Zrobi to wam np. Audiosynergia. Ma to Adam. 

Dla reszty z nas zostaja protezy z dokladaniem subow i grzebanie w dsp. Ma to sens ale nie jest idealne. Probowalem tylko raz i tylko jednego suba i jest poprawa ale nie diametralna. Moim zdaniem nadal warta zachodu. Juz mi brak tego suba w systemie. Wazne aby nie przesadzic ze wzmocnieniem. Dodanie suba wplywa posrednio na pozostale pasma.

Napisano
10 godzin temu, audiowit napisał:

No dobra Tomek, ale juz pomijając rap.

No , wreszcie :)

Witek , naprawdę nie neguję i nie napisałem ani jednego złego słowa o sprzęcie studyjnym kolegi. Nie mam bladego pojęcia jak to gra tak u kolegi @S!N! jak i w studiach. Wkurzam się tylko za idący przekaz , że jak ktoś nie ma monitorów studyjnych w chałupie i takiegoż suba to ma gówno i takie tam.

10 godzin temu, audiowit napisał:

Chyba sam slyszysz, ze narazie ten Twoj subwoofer jest doklejony? 

Ten sub to eksperyment. Od początku miałem w głowie , że może trafić pod KD i tyle. Na razie sprawia mi dużo frajdy. Co do zszycia to jestem blisko , ale ideału nie ma. To co mnie najbardziej ogranicza to zakres głośności REL-a . Dzięki filtrom DL , mogłem dać dwa oczka wyżej , niż bez , ale i tak oscyluje na minimum. Dążę do takiego ustawienia by sub był słyszalny jedynie wówczas, jak go się wyłączy :) Tj. by można było zobaczyć różnice w dźwięku wyłącznie poprzez porównanie, gdy jest włączony, bądź nie. Taką konfigurację słyszałem tylko raz na AVS w boxie .... REL-a / przypadek ? :) /. Bez korekcji cyfrowej , czy analogowej lub bez idealnej adaptacji akustycznej wg. mnie nie zszyjesz suba. No i jeszcze kwestia masteringu samych utworów muzycznych , to jest coś co mnie chyba wkurza najbardziej. Raz mam ideał , a za moment nie do przyjęcia.

Pomiary ? A czemu nie ? Choć w moim przypadku na razie ta droga się średnio sprawdza. Ale się nie poddaje.

Zwróć uwagę na inny temat jak choćby poruszony przez użytkownika w kwestii popu, przecież do dziś niektórzy nie są w stanie tutaj przyswoić informacji, że ich ulubione gatunki są tym nurtem.

Od kiedy Blues jest POP-em , może coś mi umknęło ?

Napisano
10 minut temu, tomek4446 napisał:

Ten sub to eksperyment. Od początku miałem w głowie , że może trafić pod KD i tyle. Na razie sprawia mi dużo frajdy

Tomek,paru osobom właśnie to umknęło, że chodziło Ci o zabawę i nowe doświadczenie 😁

Napisano

Śledzę wpisy kolegów , na zasadzie co dwie głowy to nie jedna. Wypróbuje u siebie wszelkie sugestie dotyczące takiego zszycia suba ,by bez względu na utwór , gatunek muzyczny zawsze było ok. przy tym samym nastawie .

@Mikelas76 też tak mam ......jak wyłączę system :)

l+r.PNG

Napisano (edytowany)
27 minut temu, tomek4446 napisał:

Śledzę wpisy kolegów , na zasadzie co dwie głowy to nie jedna. Wypróbuje u siebie wszelkie sugestie dotyczące takiego zszycia suba ,by bez względu na utwór , gatunek muzyczny zawsze było ok. przy tym samym nastawie .

@Mikelas76 też tak mam ......jak wyłączę system :)

l+r.PNG

idzie dojsc do tego. ja rozne miejsca probowalem gdzie dac absorbery i tak wyszlo.

Pokaz jaki masz rt60 😉

Edytowano przez Mikelas76