MariuszZ Napisano wczoraj o 10:18 Napisano wczoraj o 10:18 16 minut temu, KrólKiczu napisał: Mariusz, jako posiadacz subwoofera potrafisz "na ucho" stwierdzić gdzie kończy grać sub, gdzie nakładają się pasma i w którym momencie on rzeczywiście gra? Tylko w specyficznym repertuarze, gdy basu w muzyce jest dużo słyszę jak zaczyna pobudzać pomieszczenie. Trudno to nazwać rozróżnianiem. Po prostu czuć, że zaczyna być przewalony, ale głównie na częstotliwości tego pierwszego rezonansu. Jak jest bardzo niski np. okolice 30Hz to jest OK. Pojawi się nuta z okolic 50Hz i od razu wiadomo, że gra sub. Mogę zmniejszyć gain w subie ale mija się to z celem jego stosowania. Może powinienem zaopatrzyć się w mniejszego brata Rela 5ti lub użyć DSP w Eversolo i przyciąć tylko tą jedną czestotliwość modalną. U mnie 50Hz. Spróbuję z ciekawości zmontować filtr w impulsie i dodać w domenie cyfrowej. Jeżeli w muzyce jest umiarkowana ilość basu to nie ma szans uchwycić gdzie sub zaczyna grać. Nie potrafię. Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano wczoraj o 10:21 Autor Napisano wczoraj o 10:21 4 minuty temu, tomek4446 napisał: Fajne te surroundy do KD BTW. Wpadły na chwilę w moje ręce prawdziwe surroundy do KD - Jamo S60 SUR. Zamierzam zrobić im mały teścik. Zobaczyć, co może zaoferować zestawienie najtańszych kolumn i ogarniętej akustyki. Czy nie będzie przypadkiem lepiej grać niż dobre kolumny w kiepskiej akustyce. 2 Odpisz, cytując
soberowy Napisano wczoraj o 10:28 Napisano wczoraj o 10:28 40 minut temu, Kraft napisał: Zmiana zawodnika. Po pierwszej tercji za LS-y wchodzą Concepty (5,50 kg) Nie posiadasz już B&W 607? Z nimi byłby ciekawy pojedynek Odpisz, cytując
Kraft Napisano wczoraj o 10:30 Autor Napisano wczoraj o 10:30 Posiadam, ale Adam ten pojedynek już rozstrzygnął (27:1). W trzeciej tercji wejdą jeszcze Dali i to będzie na tyle, bo muszę już Adamowi odsyłać ATC. 3 Odpisz, cytując
RoRo Napisano wczoraj o 10:40 Napisano wczoraj o 10:40 21 godzin temu, Kraft napisał: Zastrzeżenia mam za to do basu z ATC. ... I tu pojawia się pytanie, co dalej z tym testem? Możemy zmienić konkurenta z KEF-a na małe Dali (te powinny być basem będą bardziej zbliżone do siódemek). Możemy zatkać BR w KEF-ach i testować je jako kolumny zamknięte. Możemy wreszcie cały test przenieść do systemy biurkowego, do 10 m2, blisko ścian i słuchać ATC w bliskim polu. Jarek-bardzo dobre pomysły: by rozszerzyć test o pokój 10m2 oraz porównać (a dokładniej dodać jako trzecią parę) pierwotnego konkurenta, czyli Dali Menuet. Będziesz miał więcej roboty, ale niewątpliwie będzie to przydatne wszystkich. Dali będziesz porównywał do ATC - czy od razu również do Kefów? Pozdrawiam Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 10:47 Napisano wczoraj o 10:47 15 minut temu, Kraft napisał: rozstrzygnął Tak ale i wysłał swoje naj. ATC do jaskini lwa! Odpisz, cytując
Rafał S Napisano wczoraj o 10:49 Napisano wczoraj o 10:49 Przed chwilą, kaczadupa napisał: wysłał swoje naj. ATC do jaskini lwa! Jaskinia lwa to byłaby u Wojtka. Tam się trafiają oceny typu 2/5. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano wczoraj o 11:15 Autor Napisano wczoraj o 11:15 (edytowany) 27 minut temu, Rafał S napisał: Jaskinia lwa to byłaby u Wojtka. Tam się trafiają oceny typu 2/5. 21 godzin temu, lpomis napisał: Zgadzam się z opisem. I co? Wojtek wcale nie groźniejszy. Edytowano wczoraj o 11:16 przez Kraft 2 Odpisz, cytując
Rega Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Z całym szacunkiem - co Wy wiecie o niskim basie BEZ suba?🤣 2 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu (edytowany) Druga część porównania. ATC SCM7 kontra Q Acoustics Concept 20. Utwory: Hellmut Hattler "Siesta" - dwie grające równocześnie gitary basowe. Efektowny, przebojowy kawałek. Lee Ritenour "Papa Was a Rollin' Stone" - cover z niezwykle energetycznym basem i ciekawymi wokalami. Monika Borzym "Edith and the Kingpin" - utwór z kłopotliwym do odtworzenia kontrabasem. Albins Alpin Quintet "Pilatus - Suite" - piękny utwór z pięknie brzmiącymi dęciakami. The Byrds "Draft Morning" - ładna realizacja w starym stylu, z ciekawym basem, gitarami, perkusją i wokalami. Brendan Perry "The Bogus Man" - ciekawy "trójwymiarowy" bas, dużo efektów i piękny wokal. Cóż. Nudy. Obie konstrukcje grają bardzo podobnie. Ilość i zejście basu powiedziałbym, że identyczna. Nikt nikogo nie zjadł, ani nawet nie poniżył. Znowu ATC wydają się odstawać od konkurenta ilością powietrza i czarnego tła, ale różnica jest już mniejsza niż wcześniej w porównaniu z LS-ami. Zależnie od utworu słychać to mniej lub więcej. Ogólnie jednak stereofonia taka sama. Wokale moim zdaniem na niewielki plus w QA. Ale podobnie - zależy od utworu. Bas może na plus w ATC - ciut bardziej sprężysty i może dynamiczniejszy - ale BR w QA radzi sobie zadziwiająco dobrze - wcale nie przeciąga wybrzmień. Obie konstrukcje grają nieco nerwowo, nie jest to relaksujące plumkanie. Concepty wydają się przy tym trochę bardziej wysublimowane. Chyba słuchać z nich nieco więcej mikrodetali, ATC grają bardziej bezpośrednio, ale znowu nie są to duże różnice. Druga tercja na remis (z małym wskazaniem na QA, bo lubię te drobne smaczki w muzyce, których one dostarczają ciut więcej). Jednak to granie w tym samym stylu, moim stylu, co oznacza że ATC mi się podobają (tak jak KEF-y i QA). Concepty zadziwiająco skuteczne (no chyba, że miernik w iPhonie jest guzik wart). Edytowano 17 godzin temu przez Kraft 8 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu To wszystko na pewno przez kable. ATC miały srebrne, a QA jakieś purpurowe Ładne standy. To Solidsteel? Odpisz, cytując
Kraft Napisano 16 godzin temu Autor Napisano 16 godzin temu Przed chwilą, lpomis napisał: Ładne standy. To Solidsteel? Tak. SS-6. Dzisiaj kupiłem. Wyglądają zarąbiście. Jeden z moich najlepszych zakupów w audio (choć pewnie bez najmniejszego wpływu na brzmienie - no chyba, że patent z odsprzęgnięciem blatu na kulkach łożyskowych coś daje). 4 3 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Jarek, zaraz mi się lajki skończą … 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu (edytowany) @KraftNo, skromność uderzająca. 😉. A odnośnie standów - ładne. Sprawdziłęm cenę i już mi się podobają duuuużo mniej. Zrobie sobie podobne. (za ułamek ceny sklepowej😋). Podobnie jak ustroje akustyczne. Mam nadzieję, że producent nie będzie miał do mnie pretensji. Ostatecznie będą na własny użytek. Edytowano 15 godzin temu przez Rega Odpisz, cytując
Sipo Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Standy Solidsteel ładne i w ostatnich latach dość popularne, często można je obejrzeć na utubowych recenzjach sprzętu. Q Acoustic to firma zdecydowanie niedoceniana, szczególnie modele Concept. W UK można obecnie znalesc dobre promocje na Concepty 300, nawet rozważałem taki zakup. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu 10 minut temu, Sipo napisał: Standy Solidsteel ładne No i Made in Italy. W audio to coś znaczy;). Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 2 godziny temu, Kraft napisał: Druga tercja na remis (z małym wskazaniem na QA, bo lubię te drobne smaczki w muzyce, których one dostarczają ciut więcej). QA czyli budżetowe monitorki za 2 tys mają więcej smaczków od ATC. To nie stawia tych ostatnich w szczególnie dobrym świetle. Wokale rozumiem też lepsze w QA. Poki co ATC przegrywa (niech będzie że o wlos) drugi pojedynek rozgrywkach grupowych. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu 17 minut temu, majkel74 napisał: QA czyli budżetowe monitorki za 2 tys mają więcej smaczków od ATC. Nie ma tak dobrze. To historyczna cena. Aktualnie Concept 30, czyli następca dwudziestek kosztuje pod 6000 zł, czyli porównywalne pieniądze do SCM7. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowany) Jak już wynik na wyjeździe będzie w okolicy 0:7 w plecy dla ATC to wybierzcie coś z maluchów Jarka a wypożyczę i zrobię rewanż u siebie. Nawet dogrywka nie będzie potrzebna bo po pierwszej połowie będzie można wyłączać TV śpiewając - QA nic się nie stało… Edytowano 14 godzin temu przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując
soberowy Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Ok, Dali Menuet i nie będziesz już tak wesoło śpiewał 😉 Odpisz, cytując
Recommended Posts