Rega Napisano wczoraj o 06:34 Napisano wczoraj o 06:34 Tak, Wojtek ma wyrobione ucho. Miałem okazję się o tym przekonać. I dobrze bo wyłapał to, czego ja nie słyszałem. Coś, co degradowalo nieznacznie wysokie częstotliwości. 4 Odpisz, cytując
MMarek Napisano wczoraj o 07:11 Napisano wczoraj o 07:11 28 minut temu, Rega napisał: Tak, Wojtek ma wyrobione ucho. Miałem okazję się o tym przekonać. Młodość Panie młodość. Potwierdzam, Wojtek może konkurować z nietoperzem, a i wzrok ma sokoli W moim TV z matrycą QD-Oled, widział takie szczegóły ekranu, których ja nie widziałem. Odpisz, cytując
Kraft Napisano wczoraj o 07:18 Napisano wczoraj o 07:18 - Widzisz te muchę tam na drzewie? - Widzę. - A ja nie. 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 07:36 Napisano wczoraj o 07:36 18 minut temu, MMarek napisał: Młodość Panie młodość Zgadzam się. Niestety nikt nie będzie miał wiecznie słuchu i wzroku zdrowego 18 latka. Z drugiej strony nie ma też co dramatyzować, cieszyć się tym co jeszcze słyszymy, dbać o słuch i tyle. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano wczoraj o 07:38 Napisano wczoraj o 07:38 1 minutę temu, kaczadupa napisał: ...dbać o słuch... Czyli odstawić Bowersy? 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 07:43 Napisano wczoraj o 07:43 (edytowany) 4 minuty temu, Kraft napisał: Czyli odstawić Bowersy? Bardziej ogarnąć dzwoniące betony w pokoju. Można też kombinować z dogięciem monitora. No i chyba najważniejsze, nie robić codziennie ściany decybeli jak na koncertach. Ty akurat słuchasz muzyki bardzo cicho więc Bowers, rozjaśnienie czy inna Vka mogą być nawet przydatne. Edytowano wczoraj o 07:43 przez kaczadupa Odpisz, cytując
Kraft Napisano wczoraj o 07:48 Napisano wczoraj o 07:48 Betony ogarnięte. To włączam (Steve khan - Casa Loco - 1983 r.) 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano wczoraj o 07:53 Napisano wczoraj o 07:53 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: uważnie słucha Nokturn op. 48 Chopina Po pierwsze: żartowałem. Po drugie: nie widzę wielkiego związku brzmieniowego między fortepianowym nokturnem Chopina, a aranżacyjnym szaleństwem wcześniej wymienionych kompozytorów. (Mam nadzieję, ze nie wrzucasz całej muzyki poważnej do jednego worka. Jeśli to jednak robisz - nie przyznawaj się! .) Swoją drogą, ciekawe, czym Stryjecki napędzał te paczki, skoro podkreślał, że nieźle radzą sobie z dużymi składami orkiestrowymi (mógł ich łatwo bronić w inny sposób, co zresztą byłoby bardziej zrozumiałe w przypadku tak małych monitorów). Czyżby podpiął jakąś absurdalnie drogą, tysiącwatową dzielonkę do budżetowych mikrusów? Recenzja dość stara, wtedy chyba jeszcze nie mieli w redakcji tak kosztownych zabawek... Odpisz, cytując
Adi777 Napisano wczoraj o 07:55 Napisano wczoraj o 07:55 11 godzin temu, kaczadupa napisał: Chociaż granie przyciemnione przez górę pasma to barwy średnicy z Regą Elex na mnie działały…. ale głowa do góry, w domu są już ATC SCM7. Dlaczego nie idziesz wyżej? Chyba, że coś przegapiłem i słuchałeś wyższych modeli, ale coś Ci w nich nie pasowało. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 07:56 Napisano wczoraj o 07:56 1 minutę temu, Rafał S napisał: żartowałem A ja pisałem poważnie. Odpisz, cytując
MMarek Napisano wczoraj o 08:03 Napisano wczoraj o 08:03 20 minut temu, Kraft napisał: Czyli odstawić Bowersy? Broń Cię Boże 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 08:06 Napisano wczoraj o 08:06 9 minut temu, Adi777 napisał: Dlaczego nie idziesz wyżej? Chyba, że coś przegapiłem i słuchałeś wyższych modeli, ale coś Ci w nich nie pasowało. Kiedyś będą zmiany. Może nie takie jak myślisz ale będą. Kwestia czasu. 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano wczoraj o 08:08 Napisano wczoraj o 08:08 13 minut temu, Rafał S napisał: kosztownych E, tam. Widziałem Pivette w korytarzu. 😉. 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano wczoraj o 08:30 Napisano wczoraj o 08:30 14 godzin temu, lpomis napisał: Zachwyty serwisu What Hi-Fi czy kanału A British Audiophile nad tymi kolumnami wydają mi się kompletnie niezrozumiałe, a ich porównania do B&W serii 600 absolutnie nietrafione Hej, Każdy orze jak może 😉 Jestem szczerze zaskoczony Twoim opisem wrażeń, który jest mocno rozbieżny z achami i ochami większości prasowych recenzentów. Zacząłem się zastanawiać, gdzie jest przyczyna rozbieżności. Pomijając brzegowe przypadki jak jakieś uszkodzenie lub fabryczna wada nie widzę poza kilkoma niuansami jakichś innych przesłanek. Szkoda, że nie ma dostępnych rzetelnych pomiarów tych kolumienek bo to ciekawy przypadek jest. Z jednej strony dbałość o szczegóły jak bitumiczną powłoka na MDFie zapobiegająca rezonansom, a z drugiej widoczna słaba filtracja midwooferka co widać na tych jedynych dostępnych w sieci nieco "prowizorycznych" pomiarach link. Widać przebijający się rezonans "cone breakup" ok. 5kHz jak również "łagodne" rolowanie pasm z cięciem przy 3,5 kHz. Zastosowano płytki falowód z perforacją celem minimalizacji dyfrakcji i zapewnienia odpowiedniej kierunkowości dość dużej kopułki tweetera, ale pozostawiono małemu midwooferowi o dość niskiej efektywności całe pasmo niskosredniotonowe do odtworzenia ustawiając podział z tweeterem przy 3,5kHz. Może efekt tego siodla w środkowym zakresie pasma był zamierzony, ale taki trick obarczony jest kompromisami co zapewne wychodzi w słuchaniu. Widać też, że charakterystyka dB SPL dostępnego pomiaru dość mocno różni się w osi i poza nią, i na moje oko w zależności od zakresu ich skręcenia na słuchacza otrzymamy tyle różnych wrażeń ile pozycji kolumn. Wrażliwe są dość mocno na pozycjonowanie. Pofantazjuję, a co mi tam 😉 Bezpośrednio na słuchacza zapewni dobry obraz stereo, odrywanie się dźwięku od kolumn, wiecej powietrza, detalu i wszystkiego co zaszyte w sopranach. Mniejszy "kąt dogiecia" rozmyje obrazowanie bo to mimo wszystko falowodzik jest. Góra pasma będzie mniej ostra, mniej detaliczna i napowietrzona. Łagodniejsze siodlo to mniej efektowne granie. Szczelinowy BR. Nie wiem jak jest strojony, ale konstrukcyjnie trudniej się to robi, bo zaprojektować w kalkulatorze to jedno, ale później słuchać i dobierać długość, wysokość czy szerokość szczeliny to drugie. Bez pomiarów trudno oceniać, ale z Twojego opisu czytam, że coś poszło nie tak. Na pewno wrócimy do tego ciekawego przypadku z bardziej merytoryczną dyskusją jak pojawią się "porządne" pomiary w sieci. Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
bulbulator1 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Z kolumn cechujących się dysonansem recenzentów, to jeszcze mamy (w podobnej cenie) QA 5020. Zachwyty m.in. Stereolife, czy CheapAudioman, a z drugiej strony bardzo słabe opinie od np. Erin'sAudioCorner. Odpisz, cytując
Recommended Posts