Nowy75 Napisano Sobota o 17:43 Napisano Sobota o 17:43 @Tomasz Kluczynski myślę,że @Kraft ma sporo racji. Mamy tu pełno postów właścicieli wielkich salonów,akustycznych koszmarów z gołymi ścianami,antresolami ,itd., którzy pytają na co zmienić wypasione kolumny za grubą kasę,bo im kiepsko gra. Z drugiej strony są tu ludzie ,którym sety napędza jakiś maleńki i tani WiiM i graty grają dobrze,bo stoją tam gdzie trzeba i tak jak trzeba. To jest to,na co powinniśmy zwracać nowym uwagę. Przeliczanie jakości grania na forsę ma sens,ale dopiero od momentu pewnej biegłości adepta w sztuce audio. Najpierw trzeba nauczyć się chodzić,nawet w tańszych butach😁 4 2 Odpisz, cytując
Kraft Napisano Sobota o 17:58 Napisano Sobota o 17:58 15 minut temu, Rafał S napisał: I kto o to pyta? Cytujesz wybiórczo, żeby zdyskredytować rozmówcę. @Tomasz Kluczynski wyraźnie napisał dalej, że zależy to od słuchu i oczekiwań kupującego. Wygodna szuflada. Skoro ci się podoba, to znaczy, że nie masz słuchu i/lub masz małe oczekiwania. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano Sobota o 18:08 Napisano Sobota o 18:08 1 godzinę temu, Tomasz Kluczynski napisał: Sporo jeszcze zależy od tego jaki mamy słuch. Możliwe że taki zestaw nam spokojnie wystarczy i będziemy zadowoleni, ale jeśli mamy słuch nietoperza, to trzeba poszukać innego sprzętu. Tomasz, zapytam i prawie jestem pewien, że nie odbierzesz tego jako atak. Jestem ciekawy, jaka według Ciebie jest zależność pomiędzy słuchem/jego „lepszością” a poziomem zadowolenia. Audio zadowolenia. Ps. Szarpałem się trochę z popręgiem u zaźrebionej 9 letniej klaczy i dostałem takiego strzała z głowy i jej zębów, że podnosili mnie z gleby. Konie nigdy nie kłamią, Ty Tomku zapewne coś o tym wiesz😊 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Sobota o 18:56 Napisano Sobota o 18:56 44 minuty temu, Kraft napisał: Wygodna szuflada. Skoro ci się podoba, to znaczy, że nie masz słuchu i/lub masz małe oczekiwania. Wszystko jest względne. Podobnie jak wielu innych forumowiczów na wyjazdach wakacyjnych słucham muzyki z głośnika BT i czerpię z tego przyjemność. Czy mógłbym z tym zostać? Oczywiście, przecież ludzie nie takie rzeczy znoszą. Ale na szczęście nie muszę. To forum poświęcone audio więc skupia osoby, które chcą dźwięku lepszego niż np. z popularnego Wiim Ampa. (Co nie znaczy, że ten Wiim jest zły - wprost przeciwnie.) 5 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano Sobota o 19:35 Napisano Sobota o 19:35 1 godzinę temu, Kraft napisał: Skoro ci się podoba, to znaczy, że nie masz słuchu i/lub masz małe oczekiwania. All-in-one nie jest dla ludzi szukających wybitnej jakości. All-in-one jest dla ludzi szukających wygody. I żeby grało. Oczywiście że na tarasie czy w ogródku przy pifku albo myciu roweru wystarczy i głośnik BT. Mam, używam, bardzo lubię. W ogródku nie mam większych oczekiwań. Pink Floyd nie przyjedzie i nie rozłoży się ze sprzętem, żeby mi tam zagrać. Ale głośnik BT spokojnie mogę przynieść. Odpisz, cytując
MMarek Napisano Sobota o 20:33 Napisano Sobota o 20:33 Gdyby ktoś chciał "wszystko w jednym" to cena bardzo atrakcyjna. Adam @kaczadupado boju 😀 https://www.premiumsound.pl/naim-uniti-nova-system-all-in-one.html 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Sobota o 20:43 Napisano Sobota o 20:43 8 minut temu, MMarek napisał: kaczadupado boju Jak tylko zwolni mi się chociaż jedno miejsce to biorę. 1 1 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano Sobota o 20:47 Napisano Sobota o 20:47 2 godziny temu, Nowy75 napisał: @Tomasz Kluczynski myślę,że @Kraft ma sporo racji. Mamy tu pełno postów właścicieli wielkich salonów,akustycznych koszmarów z gołymi ścianami,antresolami ,itd., którzy pytają na co zmienić wypasione kolumny za grubą kasę,bo im kiepsko gra. Z drugiej strony są tu ludzie ,którym sety napędza jakiś maleńki i tani WiiM i graty grają dobrze,bo stoją tam gdzie trzeba i tak jak trzeba. To jest to,na co powinniśmy zwracać nowym uwagę. Przeliczanie jakości grania na forsę ma sens,ale dopiero od momentu pewnej biegłości adepta w sztuce audio. Najpierw trzeba nauczyć się chodzić,nawet w tańszych butach😁 Masz rację, ale nie we wszystkim. Myślisz, że nawet takiego gościa który dopiero co tu wpadł i chce kupić niedrogi zestaw, namówisz by razem z zestawem zadbał o akustykę wydając na to grubą kasę? Oni tak nie robią, oczywiście trzeba zwracać na to uwagę, ale to przychodzi z czasem i lepszym sprzętem. A poza tym nie rozumiem o co chodzi Kraftowi, w stosunku do mojego posta, ja tam nie napisałem żeby nie kupowali. 2 godziny temu, AudioTube napisał: Tomasz, zapytam i prawie jestem pewien, że nie odbierzesz tego jako atak. Jestem ciekawy, jaka według Ciebie jest zależność pomiędzy słuchem/jego „lepszością” a poziomem zadowolenia. Audio zadowolenia. Ps. Szarpałem się trochę z popręgiem u zaźrebionej 9 letniej klaczy i dostałem takiego strzała z głowy i jej zębów, że podnosili mnie z gleby. Konie nigdy nie kłamią, Ty Tomku zapewne coś o tym wiesz😊 Spoko, wiesz jaka jest dla mnie ta zależność-taka że temu który ma ten słuch zwykły, nie wyłapujący różnic łatwo zapewnić poziom zadowolenia, nawet niedrogim sprzętem. Za to tym , "którzy słyszą wszystko" , bardzo ciężko zapewnić to zadowolenie. Dla takiej osoby liczą się wszystkie szczegóły i oni sami muszą wszystko przetestować i pracować nad akustyką pomieszczenia. Współczuję, nie chcesz wiedzieć ile ja miałem podobnych lub dużo gorszych przypadków z konikami(przeszedłem ponad 10 różnego rodzaju operacji), w ciągu ponad 40 lat pracy z nimi. A konie wyścigowe są chyba najtrudniejsze w codziennej obsłudze. 1 Odpisz, cytując
MMarek Napisano Sobota o 20:48 Napisano Sobota o 20:48 4 minuty temu, kaczadupa napisał: Jak tylko zwolni mi się chociaż jedno miejsce to biorę. Na taborecie jest doskonałe miejsce 😀 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Sobota o 22:22 Napisano Sobota o 22:22 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Jak tylko zwolni mi się chociaż jedno miejsce to biorę. Moment, aktywne kolumny i oddzielne wzmacniacze? Możesz podać konfigurację? PS. Pucharek za Pink Floyd 😇 1 godzinę temu, Tomasz Kluczynski napisał: temu który ma ten słuch zwykły, nie wyłapujący różnic łatwo zapewnić poziom zadowolenia, nawet niedrogim sprzętem. Za to tym , "którzy słyszą wszystko" , bardzo ciężko zapewnić to zadowolenie. Dla takiej osoby liczą się wszystkie szczegóły i oni sami muszą wszystko przetestować i pracować nad akustyką pomieszczenia. No tak, tylko czy mówimy o słuchu absolutnym, czy o czułości na zniekształcenia? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Sobota o 22:56 Napisano Sobota o 22:56 34 minuty temu, pairtick napisał: Możesz podać konfigurację? Konfiguracja szczytowa 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Sobota o 23:15 Napisano Sobota o 23:15 18 minut temu, kaczadupa napisał: Konfiguracja szczytowa Tylko czy do Pink Floyd 🤔 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano Sobota o 23:40 Napisano Sobota o 23:40 @Tomasz Kluczynski tylko małe sprostowanie ,nie myślałem o adaptacji akustycznej,to zdecydowanie za dużo na początek drogi. Bardziej o poprawnym ustawieniu gratów w przestrzeni, którą ktoś nowy dysponuje, żeby jakikolwiek sprzęt miał szansę zagrać . Często za bardzo skupiamy się, tu na Forum , na relacji cena- jakość sprzętu, potęgując błędne przekonanie świeżych forumowiczów,że lepszy sprzęt załatwi sprawę dobrego brzmienia,a dopiero jak dopytasz,gdzie to ma stać,włosy stają dęba😁. Ze słuchem masz 100 procent racji,ale słuchać też trzeba się nauczyć . Pozdrawiam ,z rozpoczynająca się niedzielą . Zapalcie z @Kraft fajkę pokoju. 2 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Sobota o 23:58 Napisano Sobota o 23:58 14 minut temu, Nowy75 napisał: dopiero jak dopytasz,gdzie to ma stać,włosy stają dęba😁 Czepiasz się, kiedyś Altusy leżały poziomo na regale i komu to przeszkadzało 😁 A i słynne 'czterdziestki' nawet. 2 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Dnia 26.10.2025 o 00:58, pairtick napisał: kiedyś Altusy leżały poziomo na regale i komu to przeszkadzało No i prawidłowo! Ludzie instynktownie wiedzieli, co dla nich dobre. Akurat zejście z osi przy tej energii wysokotonowego miało pozytywny wpływ na sound! 1 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu O jakiej energii tu mówimy? Tuby (40W) w mocniejszych wersjach Altusów były zbyt słabe mocowo w stosunku do reszty przetworników, w efekcie praktycznie ciągle charczały z powodu chronicznego przesterowania. Po prostu krew z uszu... Kupiłem używane 140-tki w 1990 roku. Pierwsza rzecz jaką zrobiłem, to wymiana nieszczęsnych tub na dwa razy mocniejsze kopułki od Mildtonów. Kolumny wreszcie przestały charczeć, i dało się na nich posłuchać muzyki bez zaciskania uszu w pięści. Ale już wtedy, w czasach wszechobecnych meblościanek, moje "stuningowane" Altusy wisiały na paskach pod sufitem, skierowane pod kątem w dól, i wycelowane w środek kanapy. Powód zawieszenia był banalny, zgoła nie audiofilski... Altusy położone bezpośrednio na meblościance powodowały brzęczenie umieszczonych w niej szyb i szklanych półek... 😁 2 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 3 godziny temu, il Dottore napisał: No i prawidłowo! Ludzie instynktownie wiedzieli, co dla nich dobre Dziś też instynktownie wiedzą,np.co jeść i jak głosować ,dlatego mamy epidemię grubasów i młotów na szczytach władzy 😁. Wracając do audio,na jednym z dostępnych portali redaktor testował Pylony, chyba model Ruby i opisywał cuda ,które można zobaczyć na fanpage'u Pylona- kolumny ustawione tak źle,że musiałby dłuższy czas pomyśleć,by na to wpaść. Żartował, że chyba są bardzo tolerancyjne na ustawienie ,skoro to komuś gra. To tak jeszcze w temacie tych instynktów. Powracamy do all-in -one. Autor wątku pytał,czy jest jakaś zasadnicza różnica między nimi,a tradycyjnymi integrami. Z technicznego punktu widzenia mają więcej źródeł potencjalnych problemów,bo mają więcej modułów, które zapewniają te różne funkcjonalności. Ale praktyka pokazuje ,że różnie to bywa. Niedawno czytałem opis techniczny dość purystycznej integry Soulnote,manufakturowa robota,selekcjonowane komponenty,a kolega @kaczadupaodesłał ich klocek do sklepu z powodu brumiącego trafo. W mojej naćkanej duperelami Tadze mam cały garnitur potencjalnych źródeł zakłóceń, począwszy od lamp, skończywszy na trafo właśnie,a w monitorach cisza. Także nie zniechęcajmy ludzi do all-in -one,bo to all-in-one , więc nie może grać dobrze. Otóż bywa , że może. 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Dnia 25.10.2025 o 22:43, kaczadupa napisał: Jak tylko zwolni mi się chociaż jedno miejsce to biorę. Zdejmij płytę ze stołka i masz. Jak byś jeszcze potrzebował pomocy w aranżacji wal jak w dym 2 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Mały OT @tomek4446 miałem w niedzielny poranek dobrą rozmowę o audio w domu. Ona mówi ,że praktycznie zdecydowała się na kupno ekspresu do kawy. Jestem zdeklarowanym przeciwnikiem urządzeń w kuchni i zwolennikiem ręcznej roboty, więc pytam ,czemu tak bardzo chce tego ekspresu. Bo ostatnio nic nie kupujemy do domu. To może gramofon...?😁 A gdzie go postawisz? Zrobi się stolik na wymiar pasujący do obecnych mebli, będzie dodatkowa półka... Myślę,że sfinansuję ten ekspres do kawy. Taka inwestycja w system audio, choć nie bezpośrednia😁 Aha ,stolik już upatrzony,4QB2, od Rogoza Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Sprawdź slbie all in one Arcam SA45 albo NAD M33. Nie uważam żeby to były produkty nie kompletne. Zarówno w kwestii sieci, jak i kalibracji jak i samego dzwieku który prezentują są urzadzeniami bardzo dobrymi. No chyba że CD musi być wbudowane. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Naimy z serii Uniti są obecnie w ludzkich cenach. NOVA gra bardzo przyjemnie, do tego świetna obsługa, wszystko śmiga aż miło. I to chyba nadal najładniejsze urządzenie typu wszystko w jednym. Za 13 -15 kzł do wyrwania w salonach. 2 Odpisz, cytując
MMarek Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 14 minut temu, kaczadupa napisał: Naimy z serii Uniti są obecnie w ludzkich cenach. NOVA gra bardzo przyjemnie, do tego świetna obsługa, wszystko śmiga aż miło. I to chyba nadal najładniejsze urządzenie typu wszystko w jednym. Za 13 -15 kzł do wyrwania w salonach. Do tego kapitalna apka na tablet lub smartfon, a także ekran na którym są wyświetlane okładki płyt lub loga stacji radiowych. 2 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 godziny temu, Nowy75 napisał: Dziś też instynktownie wiedzą,np.co jeść i jak głosować ,dlatego mamy epidemię grubasów i młotów na szczytach władzy Spokojnie, Braun już 9,9%! AfD w Reichu, LePen we Francji... Ludzie mądrzeją. 2 Odpisz, cytując
misiekx Napisano 59 minut temu Napisano 59 minut temu 24 minuty temu, il Dottore napisał: Spokojnie, Braun już 9,9%! AfD w Reichu, LePen we Francji... Ludzie mądrzeją Bez komentarza 🙈 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 55 minut temu Napisano 55 minut temu 23 minuty temu, il Dottore napisał: Spokojnie, Braun już 9,9%! AfD w Reichu, LePen we Francji... Ludzie mądrzeją Może gdyby te wzrosty wynikały z przyłączenia się do Brauna prawników i lekarzy to bym się cieszył . A to głównie patrioci , którzy w kontenerach z kiblami ,u mnie na delegacji wypisują "j...ć Ukraińca". Taki wzrost mnie nie satysfakcjonuje. Dość OT Odpisz, cytując
Recommended Posts