Rega Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Nosz, kur... , nie zaskoczyłem😉. 1 Odpisz, cytując
RoRo Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Siła ekspresji B&W Nautilus udzieliła się prowadzącemu-albo na odwrót 😎 Pozdrawiam 1 Odpisz, cytując
MarcKrawczyk Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Te rury to tylko peszel na kable był… 1 godzinę temu, Misio38 napisał: Unitra mi się podobała. Gato było świetne No zupełnie inaczej niż mi, unitra dudniła i niech ktoś mi powie po co tak dziwacznie kolumny ustawili? Te nowe kolumny gato clc to średnio designem do elektroniki pasują i chyba były za duże do tego pomieszczenia… Edytowano 4 godziny temu przez MarcKrawczyk Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, Misio38 napisał: Mój dźwięk Jaki to konkretnie model? To także i mój dźwięk. Z 5 lat temu godzinami wysiadywałem w salonach i w końcu trafiłem. Dynamika, atak, precyzja i no jeńców nie bierze. Jak się spodoba to zostaje z tyłu głowy. Coraz więcej podobnych konstrukcji na audio show. Od 4 lat posiadam. Customowe, coś na wzór 3700/4700, dodatkowo z subwooferem na problematyczny akustycznie zakres 20 do 100Hz i +/- 5dB regulacji w paśmie od 1000Hz. Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, Misio38 napisał: Mój dźwięk wystawy (byłem tylko na stadionie) Jbl z Levinsonem u mnie też wysoko, pewnie top 3. Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 41 minut temu, MarcKrawczyk napisał: unitra dudniła Mi w większości pokoi na stadionie dudniło. Jakby przesadzony bas z głośników BT JBLa byl teraz normą w sprzęcie większym. Dźwiękowo tylko w kilku miejscach mi się w miarę podobało. Najbardziej mi się spodobało brzmienie Borresenów, a szczegolnie zaskoczyla mnie ich w miarę dostępne finansowo połączenie X2 z Axxess Forte 3. 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 52 minuty temu, MarcKrawczyk napisał: unitra dudniła i niech ktoś mi powie po co tak dziwacznie kolumny ustawili? Zgadzam się, słuchałem krótko ale też wydawało mi się, że coś tam dudni. Na ile to była wina kolumn a na ile akustyki, można tylko zgadywać. A teraz kilka innych moich spostrzeżeń. W tym roku postanowiłem przeprowadzić mały eksperyment i w pokojach w Sobieskim prosiłem o włączenie jednego utworu, który dobrze znam, a który nie jest typowym audiofilskim plumkaniem, słyszanym zazwyczaj na audio show. Chodzi o utwór Tool - 7empest. Wiem, kawałem mało audiofilski, chociaż nagrany naprawdę dobrze, jak na ten rodzaj muzyki. Oczywiście nie udało mi się przetestować wszystkich systemów, bo raz, że nie każdy wystawca ma tyle odwagi, żeby grać tego rodzaju muzykę, a dwa, nie każdy gra ze streamingu. Nie będę też wymieniał, na jakich systemach udało mi się "zagrać" ale refleksja jest jedna i niestety dość smutna. Prawie żaden z zestawów nie zagrał tak, jak (przynajmniej w moim odczuciu) powinien. Dlaczego? Główny problem to brak odpowiedniej separacji instrumentów. W szczególności zlewanie się linii basu i stopy perkusji. Często też ta stopa była po prostu zbyt "mała" przez co brak było jej odpowiedniego "ciężaru". A jeśli już zdarzał się systemy, gdzie instrumenty się nie "sklejły" i miały odpowiednią "masę" to góra potrafiła sypnąć wysokimi tonami w uszy. Oczywiście były systemy gdzie utwór ten zagrał w sposób zbliżony do tego jak pamiętam z "odtworzenia" na systemie opartym o kolumny Wilson audio, ale były to jedne podłogówki i...kolumny z pokoików ze sprzętem DIY 🙂. Oczywiste te same systemy zazwyczaj grały bardzo przyjemnie jazz czy inną "audiofilską" muzykę ale po odtworzeniu Tool'a pozostał u mnie spory niesmak, szczególnie w przypadku jednej manufaktury, której system od kilku lat bardzo lubię słuchać na AVS. Edytowano 3 godziny temu przez KrólKiczu 2 1 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Polecam i zachęcam do choć przyłożenia ucha do takiej prezentacji JBL. Tak dla eksperymentu. Jeśli lubisz wszystko na instrumentach szarpanych, rockowe, fortepian, elektronika to powinno być zjawiskowo. Edytowano 3 godziny temu przez AudioTube Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Nautiliusy Bowersa to z kolei kapitalne oderwanie dźwięku od głośników, wspaniałe wysokie tony, selektywność i tzw. powietrze. Myślę że wieje osób mogło być zdziwionych, że to w sumie niezbyt duże kolumny. 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 5 godzin temu, Adi777 napisał: takiego Erina, z Erin's Audio Corner lub naszego rodzimego Audiofanatyka? Pisałem o Małpiarni. Ci których wymieniłeś, to nawet nie wiem kim są. Mało! Nie wiem, że istnieją. Więc skąd mogę wiedzieć, czy szanuję, czy nie szanuję? Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 15 minut temu, Chmarski napisał: a szczegolnie zaskoczyla mnie ich w miarę dostępne finansowo połączenie Nooo, jeśli one są w miarę dostępne finansowo, to gratuluję wypłaty 😀 Ogólnie granie tych skandynawskich sprzętów i mnie przypadło do gustu. Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 3 minuty temu, terracan1929 napisał: Nooo, jeśli one są w miarę dostępne finansowo, to gratuluję wypłaty 😀 X2 to jesli dobrze pamiętam 36k pln katalogowo za parę. Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @il Dottore Ponieważ to podobny sposób postrzegania świata audio. Co do "Małpiarni", nie każdy tam wychwala pod niebiosa tylko najtańszy sprzęt, nie każdy jest posiadaczem Toppinga za 50$, nie każdy zgadza się z Amirmem. Jest sporo inżynierów i producentów dobrego sprzętu audio, także pisanie o idiotach jest po prostu głupie i chamskie, a że forum techniczne? Jeśli ktoś się tam rejestruje i dołącza do dyskusji, to musi mieć na uwadze fakt, że to nie AS czy inny Audiogon. Proste. Sorry za offtop. 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 22 minuty temu, Adi777 napisał: pisanie o idiotach jest po prostu głupie i chamskie Rozumiem, że znasz i czytasz Małpiarnię. No to przecież wiesz, co tam się liczy, jaki sprzęt oni wychwalają a jaki flekują. I teraz wyobraź sobie, że składasz system wedle ich zaleceń, kierując się tylko ich kryteriami. Czy to zagra? Więc tak - to są idioci. Edytowano 2 godziny temu przez il Dottore 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu A tu jeszcze playlista, składająca się z kilku ciekawszych (wg mnie 😁)i mniej oczywistych utworów z tegorocznego audio show. https://spotify.link/JOkH2Y9SMXb Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 21 minut temu, Chmarski napisał: X2 to jesli dobrze pamiętam 36k pln katalogowo za parę. a to mówisz o tych czarnych, jednych z dwóch par stojących za tymi T5 z mojego zdjęcia powyżej? Tak, te były w cenie ok 30 tysięcy. Bo T5 jak widać na metryczce są w cenie OD 599 900 zł Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Przed chwilą, terracan1929 napisał: a to mówisz o tych czarnych, jednych z dwóch par stojących za tymi T5 z mojego zdjęcia powyżej? Tak, te były w cenie ok 30 tysięcy. Bo T5 jak widać na metryczce są w cenie OD 599 900 zł Nie. To były Axxessy, jeszcze tańsze. Borresen X2 były białe, a grały w Sobieskim na parterze. Odpisz, cytując
soberowy Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Przed chwilką wróciliśmy do domu, muszę odpocząć i się wyciszyć po deszczowej trasie. Na tegorocznej wystawie nie przesłuchałem wszystkich systemów, w tym roku zrobiłem sobie selekcję. Poniżej zdjęcia dwóch systemów, które zrobiły na mnie największe wrażenie. Mają pewne cechy wspólne 😀 1 Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 5 minut temu, Chmarski napisał: Borresen X2 były białe, a grały w Sobieskim na parterze. Te? No tak, zgadza się. Teraz przeglądam broszurę, kosztują dokładnie 8 tys Euro, amplituner 10. Bardzo dobrze grał ten zestaw. 1 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 minuty temu, terracan1929 napisał: Te? No tak, zgadza się. Teraz przeglądam broszurę, kosztują dokładnie 8 tys Euro, amplituner 10. Bardzo dobrze grał ten zestaw. Tak, to ten zestaw. Patrząc na cenę i jak to gra, to większość wystawionego sprzętu mogło się według mnie schować. Dla mnie najlepszy stosunek ceny do jakości brzmienia tego co słuchałem. W Sobieskim nie biegałem po pokojach. Zaliczyłem tylko parter. Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 5 minut temu, Chmarski napisał: to większość wystawionego sprzętu mogło się według mnie schować. A to pełna zgoda. Ale mnie osobiście jeszcze bardziej spodobał się inny skandynawski zestaw. Kolumny Audio Frigg 02 - 14 tys Euro Odpisz, cytując
maxredaktor Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 3 godziny temu, Rafał S napisał: Z czym grały? Miałem okazję słuchać ich w sopockim salonie. Moim zdaniem b. potrzebują muzykalnego pieca z soczystą średnicą. Z Luxmanem 509z kompletnie się nie dogadywały. Dużo lepiej było z moim (wtedy jeszcze Waszym) Pathosem. Jeśli dobrze pamiętam, to z NAD-em M33. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts