Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, majkel74 napisał:

Z zastrzeżeniem, że wymiana kolumn na lepsze z amplifikacją w postaci mini wieży Denona mija się moim zdaniem z celem.

Czy chcesz przez to powiedzieć, że po podłączeniu np. Epiconów nie będzie różnicy względem grania Oberonów? 

Napisano

Dobrze wiesz że wyolbrzymiasz i zakłamujesz. Różnica będzie, ale ten Denon nie pokaże potencjału tych kolumn. To naginanie tylko po to, żeby postawić na swoim, jak to u Ciebie, zawsze musisz mieć rację. 

24 minuty temu, Kraft napisał:

Czy chcesz przez to powiedzieć, że po podłączeniu np. Epiconów nie będzie różnicy względem grania Oberonów? 

Napisano
6 godzin temu, Lord79 napisał:

Na wzmacniacz/amplituner mam budżet ok 4000-5000 zł

Ja ma być nowy to wybór ograniczony

Audiolab 6000A Play - podobno kiepska obsługa stream

YAMAHA R-N800A - dla wielu Yamaha zgrywa się dobrze z Dali

Odsłuchaj przynajmniej dwa piecyki, opisz wrażenia.

Moim zdaniem wydaj teraz jak najwięcej na elektronikę, później nie będziesz musiał zmieniać i wyciągnie więcej od słabszych monitorów. Jak Dali przypasują możesz później przejść na wyższy model. Użytkuje i polecam Rubicon 2, mam bardzo podobne ustawienie salonu i ten sam metraż, podstawkowce w zupełności wystarczają. Przeszedłem długą drogę pełną metamorfoz, życzę powodzenia.

Napisano
4 godziny temu, Lord79 napisał:

To fotki mojego salonu. Wiem, że kolumny są za nisko, ale to tymczasowa szafka. Bede robił zabudowę na zamówienie. Co oprócz wysokości kolumn może być do poprawy?

IMG_20251102_110748.jpg

IMG_20251102_110738.jpg

Witam 

Osobiście bym zainwestował w standy i ustawił kolumny tak by tworzyły trójkąt równoboczny. 

Napisano
4 godziny temu, Kraft napisał:

Grawitacja też jest nudna.

A chciałoby się pobujać w obłokach...

@Lord79, jak masz pod ręką jakieś taborety, to spróbuj ustawić na nich kolumny przed szafką, dalej od tylnej ściany. Postaraj się, żeby głośnik wysokotonowy był mniej więcej na wysokości Twoich uszu, jak siedzisz. Zobacz, co się zmieni.

Będę próbował. Od ściany są oddalone o 20 cm. Wg instrukcji minimalna odległość od ściany to 5cm, więc te 20 wydaje się być ok.

Napisano

Jeśli chodzi o wzmacniacz z funkcjami sieciowymi, to od siebie mogę polecić Powernode. Jestem z niego zadowolony a i mocy mu starcza. Sam posiadam wersję z 2024 roku, którą kupisz taniej a jest też wersja tegoroczna, z większą mocą, przyszłą obsługą Dirac. Oprócz tego bardzo przyjemna apka do obsługi, działa płynnie, nie zawiesza się i jest całkiem intuicyjna. 

A najlepiej to jak wszyscy wyżej piszą, weź kolumny i pojeździj po sklepach jak masz możliwości i... słuchaj! 

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, AudioTube napisał:

@Lord79 cześć. Mam na imię Adam. Tak jest dla mnie przyjemniej. Być może będziemy mieli okazję porozmawiać na tym forum.

Wielki szacun, że zadałeś sobie trudu i odwagi, by wykonać i wkleić zdjęcia. 
Czuję takie ciepełko, gdy patrzę na kolorystykę w Twoim/Waszym salonie. Mam podobnie u siebie😊.

Chlopaki już pomagają. A ja cierpliwie poczekam kiedy już dasz znać jak tam u Ciebie w Twojej głowie nowe brzmienie się przyjmie. 

A co najbardziej lubisz słuchać?

Cześć, dzięki za miłe przyjęcie :) To czego słuchamy zależy od nastroju więc szukam czegoś w miarę uniwersalnego.

4 godziny temu, rajdek napisał:

Zatykałeś bas port?

Nie

1 godzinę temu, majkel74 napisał:

Czy chcesz powiedzieć i polecać łączenie wysokiej klasy monitorów z miniwieżą?

Ps. każdy średnio inteligentny człowiek zrozumiał mój wpis, nie był szczególnie wymagający.

Nie planuję zostawiać miniwieży.

45 minut temu, RLC2 napisał:

Witam 

Osobiście bym zainwestował w standy i ustawił kolumny tak by tworzyły trójkąt równoboczny. 

Musiałbym szafką odjechać od okna. Siedząc na kanapie ma aż 3 metry do głośników, więc może być ciężko.

Edytowano przez Lord79
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Lord79 napisał:

Musiałbym szafką odjechać od okna. Siedząc na kanapie ma aż 3 metry do głośników, więc może być ciężko.

Wystarczy przesunąć jakieś 20cm tak żeby weszły podstawki ( standy ) pod kolumny. Zdjęcia pokazują że masz miejsce na taki ruch.  

Chodzi o szersze rozstawienie jak i o głośnik wysokotonowy żeby był na wysokości uszu jak siedzisz.

Edytowano przez RLC2
Napisano (edytowany)
3 godziny temu, Lord79 napisał:

Podstawowe pytanie czy chcesz by to grało lepiej czy nie chcesz?

Bo jeśli zrobisz tak jak ci mówią szafkę ciut przesunąć ,dokupić standy, ja bym jeszcze koniecznie powiesił wtedy na ścianie za kolumnami ze dwa absorbery( bo za dużo u ciebie pustych ściań a stąd pewnie dudnienie i za duży pogłos), i zmienić denona na coś innego. Wtedy poczujesz progres. Na standy i absorbery wydasz około 1500zł a może i mniej jak poszukasz używanych standów.

Edytowano przez Tomasz Kluczynski
Napisano

Na pewno wybiorę się na odsłuchy. Chociaż to i tak pewnie nie powie mi jak sprzęt zagra u mnie. Może faktycznie najlepiej będzie sprzedać te oberony  (oraz oczywiście tego ceola n10, do którego mam głośniki z zestawu) i kupić od razu podłogówki. Pewnie łatwiej będzie coś dobrać by dobrze wszystko ze sobą zagrało. Z racji tego, że słuchamy bardzo zróżnicowanej muzyki, bo rocka, jazzu, popu, czasem elektronicznej, czasem poważnej to pewnie dobrze byłoby znaleźć coś uniwersalnego. W takiej sytuacji miałbym na sprzęt ok 9000.