Krzysztof29 Napisano 14 listopada 2019 Udostępnij Napisano 14 listopada 2019 (edytowany) to 30% tego co posiadam ....... Ale jakoś z wiekiem ciągnie do "starego " - najmłodsze Tannoy'e - ok 25 lat , Acr RP 300 - ok 35 lat a Tandbergi - bagatela ok 45 ... Edytowano 14 listopada 2019 przez Krzysztof29 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 14 listopada 2019 Udostępnij Napisano 14 listopada 2019 Do tych kolumn Tandberga polecam TR2055. Mam, używam i uwazam że mało który wzmacniacz dorówna tej parze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 listopada 2019 Udostępnij Napisano 14 listopada 2019 @Krzysztof29 łał! Super to wszystko wygląda, zwłaszcza te stare kolumny. Gratuluję całej kolekcji 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof29 Napisano 14 listopada 2019 Udostępnij Napisano 14 listopada 2019 3 minuty temu, JohnDoe napisał: @Krzysztof29 łał! Super to wszystko wygląda, zwłaszcza te stare kolumny. Gratuluję całej kolekcji 🙂 T+A też już swoje lata mają - ok 25 - ale to gra ... najmłodsze ( 3 lata ) to Mangaty - niby daj radę ale ..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaGav Napisano 15 listopada 2019 Udostępnij Napisano 15 listopada 2019 (edytowany) Fajny wątek więc się przyłączę. Ładne zestawy niektórzy tu mają. Mój skromny poniżej: Sprzęt: Magnat MR780 + Magnat MCD750 + Klipsch RP600m. Muzyka: szeroki zakres z przewaga rocka (Jarocin, Woodstock, Polandrock) + pop + elektro itp. Miejsce odsłuchu: pokój do pracy. Edytowano 15 listopada 2019 przez MaGav Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wallace Napisano 15 listopada 2019 Udostępnij Napisano 15 listopada 2019 postaw wzmacniacz na odtwarzaczu, bo teraz ma za słabą wentylację Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 listopada 2019 Udostępnij Napisano 15 listopada 2019 To fakt. Odtwarzaczowi również powinno pomóc gdy będzie dociążony ciężarem wzmacniacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaGav Napisano 15 listopada 2019 Udostępnij Napisano 15 listopada 2019 Racja. Przestawione. Kolumny też stoją inaczej, tak blisko postawiłem tylko do zdjęcia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 16 listopada 2019 Udostępnij Napisano 16 listopada 2019 kurcze fajne sprzety Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 18 listopada 2019 Udostępnij Napisano 18 listopada 2019 Dnia 15.11.2019 o 21:48, MobyDick napisał: Odtwarzaczowi również powinno pomóc gdy będzie dociążony ciężarem wzmacniacza. Mozna prosic o szersze wyjasnie dlaczego to pomaga? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 listopada 2019 Udostępnij Napisano 18 listopada 2019 Są nawet specjalne audiofilskie płyty dociskowe do odtwarzaczy CD. Generalnie takie dociążenie lepiej stabilizuje całą obudowę odtwarzacza , przez wprowadzenie naprężeń. Mniej wtedy rezonuje, co daje lepsze warunki do pracy lasera. Trzeba pamiętać ze odległości pomiędzy ścieżkami to tysięczne części milimetra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zenobi Napisano 18 listopada 2019 Udostępnij Napisano 18 listopada 2019 I wzmacniacz na górze ma lepsze chłodzenie. Nie podgrzewa napędu od dołu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 listopada 2019 Udostępnij Napisano 18 listopada 2019 To już sprawa dość podstawowa. Zbyt wielu ludzi to ignoruje. Wzmacniacze pracujące w klasie AB i A z zasady nie są przewidziane do tego aby coś na nich stawiać. Niektóre końcówki mocy bywają przewidziane do tego aby stały jedna na drugiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 18 listopada 2019 Udostępnij Napisano 18 listopada 2019 (edytowany) U mnie odtwarzacz cd i wzmacniacz stoja na osobnych polkach o podstawach o grubosci 4cm. Rezonanse i wibracje nigdy mnie spotkaly mimo malego pokoju. Z wentylacja tez nie mam problemu poniewaz przy projektowaniu tego elemetu mebla postanowilem, ze bedzie niezabudowany z tylu i widac tam po prostu gola sciane. Zrobilem tak pomimo to ze glebokosc tego mebla wynosi az 50cm. -wzmacniacz ma nad soba 15cm i po bokach po 12cm, -odtwarzacz cd nad soba 11cm i po bokach po 12cm. Edytowano 18 listopada 2019 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 listopada 2019 Udostępnij Napisano 18 listopada 2019 W odtwarzaczu CD głównym źródłem wibracji jest sama wirująca płyta. Dopuszczalne bicie osiowe przewiduje rozmiar 200 ścieżek. Dlatego sporo zależy od wykonania konkretnego krążka CD. Nawiasem mówiąc tylko w sytuacji gdy sprzęty stoją na osobnych półkach, płyty dociskowe mają sens. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 19 listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 listopada 2019 21 godzin temu, MobyDick napisał: Nawiasem mówiąc tylko w sytuacji gdy sprzęty stoją na osobnych półkach, płyty dociskowe mają sens. Wezme to pod uwage przy ewentualnej wymianie mebli lub sprzetu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Pszczoła Napisano 24 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2019 (edytowany) Nie mam niestety tak zacnego sprzętu jak koledzy pokazujący wcześniej, ale mimo wszystko, w szczególności ponieważ takie zacne zestawy nieco mnie zainspirowały do poszukiwania dalej, to postanowiłem pokazać co u mnie gra Mamy tu: - Marantz PM6006 - MiBox 4k jako streamer/transport - Gramofon Universum F2095 z epoki - wintydżowe JVC SP-X220 - Tannoy F4 w nieco nietypowym, prawie diagonalnym ustawieniu które robię na czas odsłuchów, bo niestety jeśli kolumny stoją po bokach telewizora to mam spore podbicie basu, dudnienie i ogólnie jest słabo. Tak jak widać na zdjęciach jest za to zaskakująco dużo lepiej Szału nie ma, ale już kombinuję co by tu zmienić Edytowano 24 grudnia 2019 przez Piotrek Pszczoła Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 24 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2019 @Piotrek Pszczoła Piękny gramofon i te JVC też super. Maskownice są na stałe? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Pszczoła Napisano 24 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2019 (edytowany) @1Ender - dzięki Faktem jest, że gramofon z wyglądu robi niezłe wrażenie na każdym kto go zobaczy A JVC mają siatkę na stałe, dopiero wyższe modele serii SP-X jak 440 czy 660 miały zdejmowane maskownice. Edytowano 24 grudnia 2019 przez Piotrek Pszczoła Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sthEn Napisano 22 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2020 Nic audiofilskiego, raczej skromnie i schludnie. Żona ogranicza Yamaha A-S701System Audio Saxo 50Yamaha NP-S303Raspberry Pi 4 + Digi+ Pro+ Od wczoraj testowany DAC SMSL M300 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wallace Napisano 22 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2020 trochę ciasno w tej szafce na wzmacniacz + odtwarzacz i dodatkowo wzmacniacz pod odtwarzaczem prosi się o kłopoty z chłodzeniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sthEn Napisano 22 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2020 Przy poziomach głośności, których używam do słuchania muzyki ten wzmaczniacz przez rok czasu nie zrobił się nawet na chwilę ciepły Kontroluję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 22 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2020 6 godzin temu, sthEn napisał: Nic audiofilskiego, raczej skromnie i schludnie. Żona ogranicza Yamaha A-S701 System Audio Saxo 50 Yamaha NP-S303 Raspberry Pi 4 + Digi+ Pro + Od wczoraj testowany DAC SMSL M300 I jak ten DAC SMSL M300, było wow? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sthEn Napisano 22 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2020 (edytowany) WOW tylko po USB, bo przeszedłem z analoga z integry. Gra przednio, i polecę jak ktoś nie korzysta jeszcze z DACa, ale posiadając już DAC'a w podobnej półce cenowej o żadnym skoku jakości nie ma co mówić Edytowano 22 stycznia 2020 przez sthEn Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 29 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2020 (edytowany) Dnia 22.01.2020 o 12:33, sthEn napisał: Nic audiofilskiego, raczej skromnie i schludnie. Żona ogranicza Yamaha A-S701 System Audio Saxo 50 Yamaha NP-S303 Raspberry Pi 4 + Digi+ Pro + Od wczoraj testowany DAC SMSL M300 Sugestia. Powieś TV na ścianie, najlepiej ponad linią kolumn. Wzmacniacz na półkę, gdzie aktualnie jest telewizor. Będzie lepsza wentylacja. Odtwarzacz obok lub zostaw na dolnej półce. Połóż dywan przed kolumnami. Kolumny dobrze odizolować od podłoża, o ile podłoga to panele. Przy panelach dobrze jest zastosować granitowe podstawy pod kolumny. Dźwięk się trochę utwardzi, bas będzie krótszy, bardziej sprężysty, ale lepiej kontrolowany. Niskie tony będą lepiej wybrzmiewać. Przesunie się lekko balans tonalny w górę. Poprawi się czytelność źródeł pozornych i separacja instrumentów. Dźwięk nie będzie zlepiony, a dolne pasmo przestanie przesłaniać inne pasma. U mnie przestało dudnić. Zmiany może nie będą spektakularne, ale warto rozważyć taką opcję. Podstawy zamawiałem tutaj. Świetny kontakt, bardzo dobre ceny, możliwość zamówienia dowolnych rozmiarów. Wysyłka w cenie. Za kolumnami jakieś gustowne ustroje akustyczne, by pasowały do wnętrza. Trzeba by zapytać @Bartek z Mega-Acoustic . Pozdrawiam Edytowano 29 stycznia 2020 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts