Skocz do zawartości

Wasze systemy...

npl

Recommended Posts

1 minutę temu, pavello napisał:

wg mnie te legendy o grzaniu się są trochę na wyrost. Niech zamienia te kilowatogodziny na ciepło - jest warto ❤️

To nie są legendy, wcześniejsze jego wersje się grzały nawet bardzo mocno. Chyba recenzenci też o tym pisali.

Zimą zamiana energii elektrycznej na ciepło jak najbardziej wskazana, gorzej latem. 

Byle dobrze służył i świetnie grał 😉

4 godziny temu, DiBatonio napisał:

To nie są legendy, wcześniejsze jego wersje się grzały nawet bardzo mocno. Chyba recenzenci też o tym pisali.

Zgadzam się, że o starym nie są to legendy. Natomiast MF trochę postarał się aby ujarzmić te problemy - tu jest całkiem fajny pdf o tym (głownie strona szósta) - https://www.musicalfidelity.com/uploads/catalogerfiles/a1-2/5_MF-A1-EN.pdf

2 godziny temu, audiowit napisał:

Jaki dac od Chorda?

Budżetu wielkiego nie miałem, więc finalnie kupiłem używanego Mojo 2. Początkowo chciałem używanego 2Qute, ale Mojo 2 okazuje się być nowocześniejszym urządzeniem. Kupiłem go z ciekawości i pozytywnych recenzji mówiąc prawdę - nie wiem jak będzie z użytkowaniem go stacjonarnie, szumami etc - czas się przekonać.

2 godziny temu, rpm napisał:

Latem będzie nieco cieplejszy.🙂

Fizyki nie oszukamy - co zrobić :)

Edytowano przez pavello

Dnia 27.01.2025 o 11:46, Kraft napisał:

Tak sobie jeszcze patrzę na ten przekrój i zastanawiam się nad rolą tej szarej gąbki. Może to też jest element odsprzęgający? A może to jest clou programu, a nie ten pierścień na zewnątrz?

A może to tylko wytłumienie? No nie wiem.

q-acoustics-concept-30-diffusori-nero.jpg.5628a69d0964eabc96b29bdf4e73f020.jpg

5050-Black-009.jpg

Im dłużej się przyglądam temu głośniku, tym bardziej mi się podoba. Te pianki z całą pewnością służą wytłumieniu dźwięku generowanego przez tylną części membrany, i wydaje się, że chyba także zawieszenia (te na obwodzie magnesu). Widać, że ktoś się do tego projektu przyłożył. Myślę jednak, że pełnią także funkcję izolacyjną stanowiąc zawieszenie dla obwodu magnetycznego. Jest on przez to odizolowany także od części, w której osadzona jest membrana (pomarańczowa na grafice (na szarym przekroju jest to zbudowane trochę inaczej)). Do tego całość posadowiona na tym niebieskim elemencie izolującym od głównej obudowy umożliwiającej montaż. Bardzo ładnie to wygląda.

2 godziny temu, nowy78 napisał:

Im dłużej się przyglądam temu głośniku, tym bardziej mi się podoba.

Moim zdaniem to błąd! Odczuwam czytajac Twoj wpis, że imponuje Tobie tego typu rozwiązanie, co może powodować braki wynajdywania innego sposobu separacji elementów co prowadzi do różnych maści klonów. To zawsze zabija kreatywność. 

W innym wątku koledzy "zatrzymali sie" przy platformie magnetycznej w pewnym miejscu bo próbowali mniej więcej odtworzyć/wzorując się na mechanizmie już istniejącym, zamiast "odpalić" kreatywność (czyt. Połączyć znane już rozwiązania w nieszablonowy/niespotykany dotąd sposób), by rozwiązać kluczowy problem. Oczywiście jest on rozwiązywany, ale to nie miejsce na tego typu wpis. 

Pozdr. I silnie zachecam do odnajdywania własnych pomysłów.

3 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał:

... zamiast "odpalić" kreatywność (czyt. Połączyć znane już rozwiązania w nieszablonowy/niespotykany dotąd sposób), by rozwiązać kluczowy problem.

Ja odpaliłem! Uważam, że znalazłem rozwiązanie problemu. Uważam teoretycznie, bo nie mam możliwości tego zweryfikować. Ale satysfakcja jest;)

7 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

Moim zdaniem to błąd! Odczuwam czytajac Twoj wpis, że imponuje Tobie tego typu rozwiązanie, co może powodować braki wynajdywania innego sposobu separacji elementów co prowadzi do różnych maści klonów. To zawsze zabija kreatywność. 

W innym wątku koledzy "zatrzymali sie" przy platformie magnetycznej w pewnym miejscu bo próbowali mniej więcej odtworzyć/wzorując się na mechanizmie już istniejącym, zamiast "odpalić" kreatywność (czyt. Połączyć znane już rozwiązania w nieszablonowy/niespotykany dotąd sposób), by rozwiązać kluczowy problem. Oczywiście jest on rozwiązywany, ale to nie miejsce na tego typu wpis. 

Pozdr. I silnie zachecam do odnajdywania własnych pomysłów.

W życiu nie wzorowałem się na zadnym projekcie platformy. Jest poza moim zasięgiem technologicznym zamkniecie linii pola magnetycznego zeby nie miało wplywu na elektronikę.

Natomiast spodziewalem się tego, brałem to pod uwagę i materiały z tego projektu bedą wykozystane w inny sposób.

20 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

Nie wydaje mi się, aby podpatrywanie gotowych rozwiązań było zabijaniem kreatywności. Traktuje to raczej jak nie wyważanie otwartych już drzwi, a więc oszczędność czasu. Oczywiście zawsze warto dokładnie przeanalizować daną konstrukcję, wykorzystać jej plusy, a wady zapamiętać by nie powtarzać błędów.

Takim pozytywnym przykładem może być sama idea wibroizolacji za pomocą sprężyn - proste i bardzo skuteczne rozwiązanie podpatrzone w przemyśle.

Przykład z drugiej strony. Spójrzmy choćby na rzeczone platformy magnetyczne. Większość z jakimi się spotkałem (o ile nie wszystkie) mają jedną podstawową wadę, która jest na tyle kluczowa, że dla mnie całkowicie eliminuje takie rozwiązania. Chodzi o użycie sztywnego prowadzenia dla ruchomej półki, będącego pomostem dla przenoszenia się wibracji. Aby to miało sens, stabilizacja w płaszczyźnie poziomej także powinna być zrealizowana za pomocą pola magnetycznego w taki sposób, aby całkowicie wyeliminować styk pomiędzy podstawą a półką.

Edytowano przez nowy78