Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
50 minut temu, marcinmarcin napisał:

I jakże się grzybek sprawuje? :) 

grzybka należy najpierw odpowiednio ustawić - częstotliwościowo, ma 10/12/15kHz oraz poziom -3/0/+3dB. na razie jadę na najwyższym odcięciu i 0db (bo ma chyba taką samą skuteczność co vela). podoba mi się, ale jeszcze wiele godzin odsłuchów.

33 minuty temu, kaczadupa napisał:

Matko i córko, czy ja widzę stary, dobry piecyk Cyrusa?

to pre, Pre2dac qxr. i jest w odstawce. zmieniła mi się koncepcja. a to dobre w sumie pre ale upraszczam system. będę chciał go niestety sprzedać (niestety bo dużo się traci na cyrusach a kupiony nówka z salonu). bo mam inne pre i kilka dac. za dużo tego. a moc zapewnia rotel rb-1582mk2. wystarczająco.

Edytowano przez Robert eN
Napisano (edytowany)
11 godzin temu, Robert eN napisał:

moc zapewnia rotel rb-1582mk2. wystarczająco.

A nie gra Ci zbyt sterylnie i sucho?

Też miałem kiedyś końcówkę Rotela Rb 1070, ale jak dla mnie było jednak zbyt sucho. I ten bas nie był taki jakiego oczekiwałem , pomimo DF ponad 500.

20200326_182741.jpg

20200416_115745.jpg

Edytowano przez Rega
Napisano

1070 to starsza seria. coś się mogło zmienić po drodze. trudno mi odnieść się do znaczenia "sucho". a traktuję końcówkę mocy + zestaw głośnikowy jako komplet. i ten rotel z velami dobrze się sprawuje. elaki lubią prąd a rotel ma zasoby...

Napisano (edytowany)

@kaczadupaTak, nie zauważyłeś? Zaczynają kombinowac, jak by to ukraść trochę więcej. A objawia się to niedostatecznym odtwarzaniem np skrajów pasma. Średnie , też są jakieś ubogie. Mam tak , kiedy podłączę KEFy do SE. Tu gotowość na przyjęcie 300W , a tu moc wyjściowa zaledwie 9W. 

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)

to hasło, które przytoczyłem pojawiło się już dawno temu w klubie elaka na innym forum. gdzie ludzie do popularanej kiedyś 510 podłączali mocne piecyki i mówili że warto.

a same kolumny tego nie powiedzą. ale jak pokażą swoją charakterystykę gdzie niska impedancja przeważa to... to sugerują - daj mi wzmacniacz wydajny prądowo ;) 

Edytowano przez Robert eN
Napisano
51 minut temu, KrólKiczu napisał:

Kolumny jakoś dają znać audiofilowi, że "lubią prąd"? 

Chrumkają z zadowolenia, gdy go dostaną - jak świnki przy pełnym korytku. Nie przysłuchiwałeś się uważnie swoim PMC? ;) 

Napisano
1 minutę temu, Rafał S napisał:

Chrumkają z zadowolenia, gdy go dostaną - jak świnki przy pełnym korytku. Nie przysłuchiwałeś się uważnie swoim PMC? ;) 

U mnie i PMC i ATC grały z różnymi wzmacniaczami i nie zauważyłem, żeby to moc piecyka miała główny wpływ na brzmienie. I nawet mniejsze siostry podłogowych Veli grały całkiem przyjemnie z Marantzem. Nie twierdzę broń Boże, że każdy wzmacniacz zagra z każdymi kolumnami ale jak widzę po raz kolejny wpis, że jakieś kolumny "lubią prąd" to zastanawiam się "ile" i skąd wiadomo, że akurat "tyle" zaspokoi ich apetyt. 

Napisano
5 minut temu, KrólKiczu napisał:

nie zauważyłem, żeby to moc piecyka miała główny wpływ na brzmienie

Chyba chodzi bardziej o współczynnik tłumienia. Który oczywiście też nie musi się przekładać na przyjemność z odsłuchu, bo większa kontrola i twardszy bas nie każdemu pasują. Nawiasem mówiąc, porównuję w tej chwili dwa piecyki i ten o trzykrotnie mniejszej mocy ma znacznie większy DF i trzyma kolumny na dużo krótszej smyczy. A czy gra dzięki temu ładniej, czy nie, to można dyskutować do rana. :)