kaczadupa Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu (edytowany) 2 godziny temu, Robert eN napisał: klocków mam kilkanaście Matko i córko, czy ja widzę stary, dobry piecyk Cyrusa? To wzmak? Jaki model? Edytowano 19 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Robert eN Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu (edytowany) 50 minut temu, marcinmarcin napisał: I jakże się grzybek sprawuje? grzybka należy najpierw odpowiednio ustawić - częstotliwościowo, ma 10/12/15kHz oraz poziom -3/0/+3dB. na razie jadę na najwyższym odcięciu i 0db (bo ma chyba taką samą skuteczność co vela). podoba mi się, ale jeszcze wiele godzin odsłuchów. 33 minuty temu, kaczadupa napisał: Matko i córko, czy ja widzę stary, dobry piecyk Cyrusa? to pre, Pre2dac qxr. i jest w odstawce. zmieniła mi się koncepcja. a to dobre w sumie pre ale upraszczam system. będę chciał go niestety sprzedać (niestety bo dużo się traci na cyrusach a kupiony nówka z salonu). bo mam inne pre i kilka dac. za dużo tego. a moc zapewnia rotel rb-1582mk2. wystarczająco. Edytowano 19 godzin temu przez Robert eN 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) 11 godzin temu, Robert eN napisał: moc zapewnia rotel rb-1582mk2. wystarczająco. A nie gra Ci zbyt sterylnie i sucho? Też miałem kiedyś końcówkę Rotela Rb 1070, ale jak dla mnie było jednak zbyt sucho. I ten bas nie był taki jakiego oczekiwałem , pomimo DF ponad 500. Edytowano 7 godzin temu przez Rega 1 Odpisz, cytując
Robert eN Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 1070 to starsza seria. coś się mogło zmienić po drodze. trudno mi odnieść się do znaczenia "sucho". a traktuję końcówkę mocy + zestaw głośnikowy jako komplet. i ten rotel z velami dobrze się sprawuje. elaki lubią prąd a rotel ma zasoby... Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) 26 minut temu, Robert eN napisał: elaki lubią prąd a rotel ma zasoby... Kolumny jakoś dają znać audiofilowi, że "lubią prąd"? Edytowano 6 godzin temu przez KrólKiczu Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Audiofil o tym wie. Jemu nie trzeba dawać znać 😉 2 Odpisz, cytując
Rega Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) @kaczadupaTak, nie zauważyłeś? Zaczynają kombinowac, jak by to ukraść trochę więcej. A objawia się to niedostatecznym odtwarzaniem np skrajów pasma. Średnie , też są jakieś ubogie. Mam tak , kiedy podłączę KEFy do SE. Tu gotowość na przyjęcie 300W , a tu moc wyjściowa zaledwie 9W. Edytowano 6 godzin temu przez Rega Odpisz, cytując
Robert eN Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) to hasło, które przytoczyłem pojawiło się już dawno temu w klubie elaka na innym forum. gdzie ludzie do popularanej kiedyś 510 podłączali mocne piecyki i mówili że warto. a same kolumny tego nie powiedzą. ale jak pokażą swoją charakterystykę gdzie niska impedancja przeważa to... to sugerują - daj mi wzmacniacz wydajny prądowo Edytowano 5 godzin temu przez Robert eN Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 51 minut temu, KrólKiczu napisał: Kolumny jakoś dają znać audiofilowi, że "lubią prąd"? Chrumkają z zadowolenia, gdy go dostaną - jak świnki przy pełnym korytku. Nie przysłuchiwałeś się uważnie swoim PMC? 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 minutę temu, Rafał S napisał: Chrumkają z zadowolenia, gdy go dostaną - jak świnki przy pełnym korytku. Nie przysłuchiwałeś się uważnie swoim PMC? U mnie i PMC i ATC grały z różnymi wzmacniaczami i nie zauważyłem, żeby to moc piecyka miała główny wpływ na brzmienie. I nawet mniejsze siostry podłogowych Veli grały całkiem przyjemnie z Marantzem. Nie twierdzę broń Boże, że każdy wzmacniacz zagra z każdymi kolumnami ale jak widzę po raz kolejny wpis, że jakieś kolumny "lubią prąd" to zastanawiam się "ile" i skąd wiadomo, że akurat "tyle" zaspokoi ich apetyt. Odpisz, cytując
elektron6 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Słuchy chodzą, iż w UE mają wprowadzić zakaz sprzedaży kolumn prądożernych ze względu na dyrektywy eco. Producenci będą oferować kolumny o skuteczności od 90db i z min impedancji do 4 ohm. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 51 minut temu, Rega napisał: kaczadupaTak, nie zauważyłeś Nie wiem o co chodzi bo nie uczestniczyłem w dyskusji od jej początku ale zgadzam się. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 5 minut temu, KrólKiczu napisał: nie zauważyłem, żeby to moc piecyka miała główny wpływ na brzmienie Chyba chodzi bardziej o współczynnik tłumienia. Który oczywiście też nie musi się przekładać na przyjemność z odsłuchu, bo większa kontrola i twardszy bas nie każdemu pasują. Nawiasem mówiąc, porównuję w tej chwili dwa piecyki i ten o trzykrotnie mniejszej mocy ma znacznie większy DF i trzyma kolumny na dużo krótszej smyczy. A czy gra dzięki temu ładniej, czy nie, to można dyskutować do rana. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 minutę temu, Rafał S napisał: dyskutować do rana. No to teraz podyskutujemy. Lubię wzmacniacze. Pochwal się co masz na testach. I jak odbierasz jego brzmienie. Plusy i minusy. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 22 minuty temu, elektron6 napisał: Słuchy chodzą, iż w UE mają wprowadzić zakaz sprzedaży kolumn prądożernych ze względu na dyrektywy eco. Producenci będą oferować kolumny o skuteczności od 90db i z min impedancji do 4 ohm. Wojna, kryzysy itd itd, ale kasą w UE musi sie zgadzać, walić cały świat Ecobiznesy najważniejsze, czekamy aż więcej Niemców zwolnią to się dopiero odwróci trend kokejna potężna huta 40 tys ludzi zwalnia super Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 15 minut temu, kaczadupa napisał: Pochwal się co masz na testach. Około środy napiszę więcej na forum. Ale z grubsza jest tak, jak już zasygnalizowałem: pełna przezroczystość pieca i panowanie nad kolumnami ma też swoje minusy - bardzo słychać resztę toru z akustyką włącznie. I cóż nam po tym, że wzmacniacz zejdzie z poziomem szumu do otchłani, jeśli przed nim jest dac z lampkami, które też szumią? Z czarnego tła nici, nawet przy najlepszych realizacjach płytowych. Do tego redukcja harmonicznych przekłada się na szczuplejsze brzmienie. Niby lepsze, bo mimo wszystko czystsze i znacznie dokładniejsze, ale jednak dźwięku mniej i trzeba słuchać głośniej, żeby wypełnić pokój muzyką. Może z większymi kolumnami byłoby spełnienie marzeń? Ale gwarancji brak. Podobnie jak miejsca na te większe paczki. Edytowano 4 godziny temu przez Rafał S 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Odgaduję hasło. Masz Marantza! Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 27 minut temu, kaczadupa napisał: Masz Marantza! Skoro Ty wypożyczyłeś Kefy, to cóż mi innego pozostało? 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) No tak ale właśnie pisałem do Jarka moje przemyślenia na temat KEFa. Nie mogę namierzyć co takiego mają w swoim brzmieniu ATC a nie ma KEF, że bardziej naturalnie a może zwyczajnie - piękniej- brzmi dla mnie muzyka z ATC. Albo trochę więcej ciepła na średnicy albo troszkę więcej miękkości w całym paśmie albo jedno i drugie razem. Czytelność, przetrzeń, detal, różnicowanie barw… to wszystko na plus dla KEF ale nic to skoro piękniej muzykę pokazują ATC. Może jeszcze trzeba czasu, żeby się przestawić ale wątpię… Ciągle KEF gra mi trochę „sztywno i plastikowo”. Edytowano 4 godziny temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Rega Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 13 minut temu, kaczadupa napisał: Czytelność, przetrzeń, detal, różnicowanie barw… to wszystko na plus dla KEF ale nic to skoro piękniej muzykę pokazują ATC Mam tak kiedy słucham różnych wzmacniaczy. I jakoś ( k...a ,chyba mam pecha) nie mogę trafić na te dwa poprawnie skonstruowane 😉, aby zagrały jednakowo. PS Przepraszam za użycie słowa, które w potocznym języku polskim zastępuje przecinek😉. 3 Odpisz, cytując
MMarek Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 10 minut temu, Rega napisał: Mam tak kiedy słucham różnych wzmacniaczy. I jakoś ( k...a ,chyba mam pecha) nie mogę trafić na te dwa poprawnie skonstruowane 😉, aby zagrały jednakowo. PS Przepraszam za użycie słowa, które w potocznym języku polskim zastępuje przecinek😉. Młodzieńcy tak mają, dla mnie natomiast grają podobnie, ale ja jestem k...a w wieku matuzalemowym 😀 Ale co ja tam wiem, ponieważ miałem przez ostatnie 6 lat, tylko trzy. Wcześniejsze się nie liczą. Odpisz, cytując
michaudio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 27 minut temu, Rega napisał: Mam tak kiedy słucham różnych wzmacniaczy. I jakoś ( k...a ,chyba mam pecha) nie mogę trafić na te dwa poprawnie skonstruowane 😉, aby zagrały jednakowo. PS Przepraszam za użycie słowa, które w potocznym języku polskim zastępuje przecinek😉. U mnie to samo, każdy z trzech pieców gra inaczej. Wychodzi na to, że wszystkie źle skonstruowane. Ale co począć? Też będę musiał z tym żyć... 😁 1 Odpisz, cytując
misiekx Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, Rega napisał: Mam tak kiedy słucham różnych wzmacniaczy. I jakoś ( k...a ,chyba mam pecha) nie mogę trafić na te dwa poprawnie skonstruowane 😉, aby zagrały jednakowo. PS Przepraszam za użycie słowa, które w potocznym języku polskim zastępuje przecinek😉. Nie jesteś sam. U mnie chyba wszystkie jakie miałem grały inaczej, jak pech to pech. Może jeden z nich był poprawnie skonstruowany tylko który..... Wiem który, Marantz, miałem przez chwilę 😉 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Pomiary pokazują, który to ten „poprawnie skonstruowany”. Nie mając dostępu do wyników z laboratorium wybór „poprawnie skonstruowanego” wzmaka, głośnika czy przetwornika staje się wyzwaniem. Edytowano 1 godzinę temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Rega Napisano 33 minuty temu Napisano 33 minuty temu (edytowany) 2 godziny temu, MMarek napisał: Młodzieńcy tak mają, Dziękuję za uznanie!!!🤣 - od pięćdziesięciu lat nikt tak mnie nie nazwał. Poczułem się przynajmniej jak trzydziestolatek😂. A może mam coś ze słuchem??? Edytowano 32 minuty temu przez Rega 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts