lpomis Napisano 4 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2022 Czyli jednak. Nowy, industrialny wystrój pokoju nadchodzi. Już niedługo kucie tynku, cegła i kable na wierzchu, co tam jeszcze było w planach? Gratki! Pisz Pan jak to gra Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2022 1 minutę temu, lpomis napisał: Czyli jednak. Nowy, industrialny wystrój pokoju nadchodzi. Już niedługo kucie tynku, cegła i kable na wierzchu, Co mówisz , bo skuwam tynk i nie sły ...... 😂 Spokojnie o dźwięku będzie jak tylko przestanę leżeć krzyżem , kurna chyba założę nowy kościół 😂. Na razie sprawdzam wszystkie źródła. Różnicuje jak cholera. Póki co wygrywa vinyl , potem jest CD, potem nic przez dwie pozycje i Spotify. Trochę mnie to martwi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 5 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2022 7 godzin temu, tomek4446 napisał: potem nic przez dwie pozycje i Spotify. Trochę mnie to martwi. Trzeba popracować nad dac i źródłem 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 5 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2022 (edytowany) Chyba przede wszystkim trzebay Spotify zmienić na Qobuz. Edytowano 5 grudnia 2022 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 5 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2022 Widzę, że kapelusze robią się coraz modniejsze na forum 😁 Świetny sprzęt @tomek4446! Jeżeli chodzi o ten przełącznik, to służy on tylko do włączenie/wyłączenia w obwód kondensatora blokującego DC. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2022 1 godzinę temu, Audio Autonomy napisał: to służy on tylko do włączenie/wyłączenia w obwód kondensatora blokującego DC Czyyyli ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 5 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2022 Czyli masz dodatkową ochronę np przed składową stałą. Trzeba tylko pamiętać, że kondensator zmienia fazę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 5 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2022 (edytowany) I ten jeden kondensator ma załatwić sprawę? DC blokery Tomanka z kaskadowym układem kondensatorów nie dają rady, a to ma dać? Edytowano 5 grudnia 2022 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 5 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2022 Chodzi o prąd, który jest na wyjściu wzmacniacza (czyli na gniazdach głośnikowych). Tutaj Tomenek nie ma nic do rzeczy, bo on chroni tylko zasilanie wzmacniacza. Generalnie w Twoim przypadku (moim zdaniem) nie ma potrzeby z tego korzystać. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 5 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2022 Przełącznik załącza kondensator 1uF na wejściu końcówki mocy. Zdecydowanie wskazanym jest podanie sygnały przez taki kondensator celem zabezpieczenia końcówki mocy przed wpływem składowej stałej. Skąd składowa stałą? z możliwej asymetrii przedwzmacniacza - być może aktualnie DC offset jest równo 0mV (tak ma być) ale tego nie wiemy.... Dzisiaj może być 2mV a jutro 30mV i kłopot gotowy... 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 5 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2022 Jak zwykle na Elektrona można liczyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 5 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2022 W Sony Tan7 są 2 wejścia. Direct i c-copled. Z analizy schematu. C-coupled jest zabezpieczone kondensatorem. W pre mam na wyjściu dodatkowe zabezpieczenie i mogę włączać lub wyłączać takowe kondensatory. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 5 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2022 Pre Tomka ma kondensatory na wyjściu, więc włączanie ich w końcówkach jest zbędne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 5 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2022 Czy ktos z forumowiczów używa/ wał może jednych z poniższych głośników Monitor Audio Gold 100 5G Gato Audio FM-15 Gato Audio FM-30 Sonus Faber Sonetto 2 lub 3 Dynaudio Emit 50 Audiovector QR3 lub R1 w swoim systemie wraz z Gato Audio DIA 250s lub Cambridge CXA81 - tutaj haczyk w pokoiku 3 m na 5 m i moglby sie podzielic wrażeniami pozytywnymi lub negatywnymi? Ustawienie w trójkącie rownoramiennym. Za mna po prawej jest reszta pomieszczenia.Nie wiem czy ta część pokoju też ma wpływ ma dźwięk? Zresztą załączam zdjęcie. Używam Pylon Diamond 25. Nie mam ich zbyt długo ale juz naszła mnie ochota na coś nowego - nie żeby były złe - wręcz przeciwnie grają bardzo fajnie. Może ewentualnie dźwięk mógł by być delikatnie bardziej hm jaśniejszy lub otwarty?Nie porównywalem ich z innymi wiec może sie okazać że głupoty opowiadam i szukam czegos co juz Pylony mają... Poprostu nie moge sie oprzeć mysli zeby sobie cos nowego sprawić - takie dziecko sie obudziło we mnie i nie chce iść spac. Mieszkam w NL ale w miejscu które jest dość daleko od najblizszych dobrze zaopatrzonych salonów plus fakt ze zmniejszyli u nas szybkosc na autostradzie do 100 km/h 😭 nie pomaga. Czekam na jakies wolne dni w pracy zeby sie gdzieś wybrać. Dobrze by było dokładnie wiedziec ktore głośniki w pierwszej kolejnosci jechać sprawdzic. Można by oczywiście zamówić i ewentualnie zwrócić ale nie jestem takiego rozwiazania fanem. Przynajmniej narazie. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 5 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2022 @tomek4446 tak patrzę na fotki z twojego pokoju to od wakacji trochę się zmieniło😗 Nie wiem, czy w obecnych czasach właśnie lampa nie byłaby lepsza, bo i ogrzać się można🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2022 21 minut temu, Chilli napisał: Nie wiem, czy w obecnych czasach właśnie lampa nie byłaby lepsza, bo i ogrzać się można lampa wróci , może za tydzień. Na razie rozgryzam nowy nabytek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 5 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2022 Tak jakoś wygląda to u mnie na 18m2. System 7.2.4. Napędza to na razie Denon X4700H z Atoll AM200. Kolumny Klipsch, dwa suby SVS. TV 75", ekran w zabudowie 107" 21:9, filmoteka na 16 zatokowym QNAP, multimedia obsługuje Zidoo, do zabawy trzy konsole pod TV. Projektor wleci po świętach. 9 6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 6 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2022 5 godzin temu, Butler napisał: Tak jakoś wygląda to u mnie na 18m2. System 7.2.4. Napędza to na razie Denon X4700H z Atoll AM200. Kolumny Klipsch, dwa suby SVS. TV 75", ekran w zabudowie 107" 21:9, filmoteka na 16 zatokowym QNAP, multimedia obsługuje Zidoo, do zabawy trzy konsole pod TV. Projektor wleci po świętach. To jest prawdziwe kino domowe. Gratulacje👍😃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 6 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2022 Super to wygląda. Fajny klimat. Nie przetlumileś pomieszczenia? Nie myślałeś o zamianie obecnego tv na większy w zamian za projektor? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 6 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2022 (edytowany) 13 minut temu, audiowit napisał: Nie myślałeś o zamianie obecnego tv na większy w zamian za projektor? Mój św.pamieci Teść powiedziałby , to niuanse 😉 A salka sztos 👍 Edytowano 6 grudnia 2022 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 6 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2022 (edytowany) 35 minut temu, audiowit napisał: Nie przetlumileś pomieszczenia? RT60=0,18s w paśmie 1/3-oktawy 200 – 3000 Hz 35 minut temu, audiowit napisał: Nie myślałeś o zamianie obecnego tv na większy w zamian za projektor? 75" (168cm szerokości) to i tak jest raczej spory rozmiar, a oglądamy go z 3m. Z obecnej perspektywy może i mogło by być 85" (194cm szerokości). Docelowo TV ma być wyłącznie na granie na konsolach dla moich dzieci. A ekran przy stosunku 21:9 to 250cm szerokości, nie zastąpię jego żadnym komercyjnym TV. Zarówno w wielkości, jak i jakości obrazu. Edytowano 6 grudnia 2022 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 6 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2022 11 minut temu, Butler napisał: RT60=0,18s w paśmie 1/3-oktawy 200 – 3000 Hz No to mega zszedłeś z tym pogłosem. W studiach nagraniowych chyba tak nie mają 😉 Jak się rozmawia w takim pomieszczeniu? Pewno słychać to tłumienie, co? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2022 @Butler Powiem tak. na zdjęciach widzę : - pomysł - plan - perfekcyjne wykonanie - brak kompromisów Jak patrzę właśnie na swoje KD, to mam namiastkę namiastki. A teraz coś w tonie Witka / @audiowit/ 😄. Gdy ktoś nie ma tak jak Ty dedykowanego pomieszczenia , w pełni zaadaptowanego akustycznie ,to ma porozrzucanych kilka kolumn po chałupie i amplituner ,a nie Kino Domowe. P.S. Często na rzutach domów mam wrysowane salki kinowe , czy mogę architektowi lub klientowi pokazać na przykładzie Twoich zdjęć jak to powinno wyglądać ? Bo w 99% ludziska nie mają pojęcia. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 6 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2022 (edytowany) @tomek4446 Ale w necie jest od cholery takich projektów salek kinowych nawet bardziej zaawansowanych. Ta jest dobrym przykładem, ale jednym z wielu tak naprawdę. Patrzaj to : https://avintegracje.pl/najlepsza-domowa-sala-kinowa-w-europie/ https://hdcinema.pl/blog/projekt-i-realizacja-sali-kinowej-dla-9-osob https://cinematic.pl/oferta/sale-kinowe/jaki-koszt/ Edytowano 6 grudnia 2022 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2022 (edytowany) 25 minut temu, DiBatonio napisał: Patrzaj to : Znam ten artykuł. Salka kolegi @Butler jakoś do mnie bardziej przemawia 😃 Jest bardziej naturalna , ludzka. A po za tym niby każdy wie , że w necie znajdzie wszystko , a przypełza do mnie architekt / Panie architektki od wnętrz szczególnie w tym przodują/ i pyta , czy jak wstawi kolumny do szafki pod TV w 40 m2 Salonie to będzie dobrze ? To nie dowcip , wielokrotnie spotkałem się z takimi / i gorszymi / pomysłami , a niby wystarczy wpisać w wyszukiwarkę " pozycjonowanie kolumn " ?😄 Edytowano 6 grudnia 2022 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts