Kraft Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 (edytowany) 15 minut temu, Butler napisał: To forum audio a nie gospodyń wiejskich, więc nie wiem w kogo imieniu się wypowiadasz. Wypowiadam się w imieniu osób, które mogą się nabawić problemów ortopedycznych i okulistycznych, bo, bazując na audiofilskich przekonaniach, być może bez sensu, powieszą sobie TV ponad kolumnami zamiast na komfortowej wysokości. Edytowano 1 lutego 2023 przez Kraft 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 3 godziny temu, marcinmarcin napisał: Bardzo źle się ogląda, szwagier tak miał - godzina i szyja mnie bolała. Nie dałbym się zwariować, jeżeli jest to główny TV w domu. Świetnie! Gdy zaczyna boleć szyja to sygnał że na dzisiaj basta… Czasem trzeba sobie pomóc;) Znajomy Niemiec ma salon bez sofy. Twierdzi, że tak walczy ze swoim i rodziny lenistwem. Można? Można!;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 Ja uważam że czasem za dużo tu filozofowania a za mało własnych doświadczeń 😉 Tak, jest duża różnica w odbiorze brzmienia, między tv umieszczonym między kolumnami a gołą ścianą. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 5 minut temu, muzofan napisał: Ja uważam że czasem za dużo tu filozofowania a za mało własnych doświadczeń 😉 Tak, jest duża różnica w odbiorze brzmienia, między tv umieszczonym między kolumnami a gołą ścianą. Już wolałbym przysłowiowy koc wieszać niż tak oglądać TV 😉 Na szczęście mam TV we wnęce szafkowej i słyszą go tylko koledzy audiofile 😊 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 Dlatego niech każdy robi jak uważa. Ja nikogo do niczego nie namawiam. Niektórzy poruszają się w innych rejonach jakości brzmienia i tyle. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 (edytowany) 15 minut temu, Kraft napisał: Wypowiadam się w imieniu osób, które mogą się nabawić problemów ortopedycznych, bo bazując na audiofilskich przekonaniach - być może bez sensu - powieszą sobie TV ponad kolumnami zamiast na komfortowej wysokości. Zadartej głowy to bym nie zaakceptował w żadnym wypadku. Wygląda to jak w poczekalni w jakimś urzędzie. Projektor albo nic jeśli audio to priorytet. Absolutnie. Nic mi jednak do tego jak mają inni, mają swoje priorytety i oczekiwania. Dobrze że audiofilskich kolorów ścian jeszcze nie mamy. 2 minuty temu, muzofan napisał: Dlatego niech każdy robi jak uważa. Dokładnie Edytowano 1 lutego 2023 przez Butler 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 35 minut temu, DiBatonio napisał: Ja do, że tak się wyrażę poważnego słuchania muzyki ściągam TV, To juz wyzsza szkoła jazdy. A ja myślałem ze wysówanie kolumn to juz lekka przesada 😜 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 Przed chwilą, Chyba Miro 84 napisał: To juz wyzsza szkoła jazdy. Tiaaaaaa.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 Czego to nie robimy by mieć lepszy dzwiek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 Co myślicie o oknie tarasowym między kolumnami? To pewnie będzie negatywnie wpływać na dźwięk. Co można z tym fantem zrobić? Jakieś grube zasłony? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 Zycie audiofila nie jest łatwe. 1- wlaczajac drapaka ustawić parametry igła itp. 2- wynieść tv 3- wysunąć kolumny 4- przynieść mobilne panele Uffff troche tego jest 😜 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 Przed chwilą, Chyba Miro 84 napisał: Czego to nie robimy by mieć lepszy dzwiek Albo, żeby odsłonić dyfuzory Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 6 minut temu, Adi777 napisał: Co myślicie o oknie tarasowym między kolumnami? To pewnie będzie negatywnie wpływać na dźwięk. Co można z tym fantem zrobić? Jakieś grube zasłony? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 6 minut temu, Adi777 napisał: Jakieś grube zasłony? Mam roletę w oknie, ciężka cholera bo gumowana i jestem bardzo zadowolony z jej właściwości. Muszę poszukać różnice w pomiarach ale były dość istotne. Wychodzi mniej więcej na pierwszy odbiciu a wykonana jest z tego samego materiału co ekran do projektora. Zresztą ma te same sterowanie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 (edytowany) 3 minuty temu, Butler napisał: Mam roletę w oknie, ciężka cholera bo gumowana i jestem bardzo zadowolony z jej właściwości. Muszę poszukać różnice w pomiarach ale były dość istotne. Wychodzi mniej więcej na pierwszy odbiciu a wykonana jest z tego samego materiału co ekran do projektora. Zresztą ma te same sterowanie. Podobno żaluzje czy rolety średnio się sprawdzają. "Ciekawy akustyk" nie poleca. @soberowy Z czego ta radość? Edytowano 1 lutego 2023 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 3 minuty temu, Adi777 napisał: Podobno żaluzje czy rolety średnio się sprawdzają. "Ciekawy akustyk" nie poleca. Sprawdzają się te wewnetrzne tzw. termiczne, grube i sztywne, efekt membrany 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 12 minut temu, Adi777 napisał: Podobno żaluzje czy rolety średnio się sprawdzają. "Ciekawy akustyk" nie poleca. @soberowy Z czego ta radość? Od dłuższego czasu pytasz o hi endy, o pro akustykę, często wspominasz o domu jakby był on trochę z myślą o audio a nie pod kątem radosnej żony i dzieci po nim biegających. I nagle wypaliłeś z oknem tarasowym.... no to się zaśmiałem, ot taka sytuacja. 3 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 Akurat w kwestii basu duże tafle szkła mogą pomóc. Ot taka sytuacja 😜 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 (edytowany) @soberowy 35 minut temu, soberowy napisał: często wspominasz o domu jakby był on trochę z myślą o audio No, bo tak trochę będzie. Mam nie robić okna tarasowego na taras, bo audio będzie między innymi w salonie? Chciałbym mieć dostęp do muzyki w wielu miejscach w domu, ale w dobrej jakości, więc przez to zapytałem o "coś" na okno. Edytowano 1 lutego 2023 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 2 minuty temu, Adi777 napisał: Mam nie robić okna tarasowego na taras, bo audio będzie między innymi w salonie? A my Ci nie będziemy pisać co masz robić, a co nie. Okno tarasowe w projekcie salonu z jednoczesnym parciem na budowanie w nim audio z prawdziwego zdarzenia? Z punktu widzenia akustyki brzmi to jak schizofrenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 Schizofrenia. Aha. Czyli okno tarasowe wyklucza dobry dźwięk. Ciekawe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 No... Z przymrużeniem oka oczywiście Po prostu to się nie spina ze sobą. Niestety audio nie idzie w parze z pojęciem nowoczesnego otwartego wnętrza z wielkimi przeszkleniami, marmurami itd. Jak masz zamiar budować miejsce do odsłuchu to może olej ten salon z tarasem i zorganizuj sobie jakieś inne, bardziej intymne miejsce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 To nie będzie nowoczesne, otwarte wnętrze z marmurami. Tutaj nie wygląda to źle, i brzmi pewnie akceptowalnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 (edytowany) No to odszczekam co napisałem, ale uważaj z tym przeszkleniem. Że wyklucza dobry dźwięk to może za mocno powiedziane, po prostu mocno komplikuje akustykę. Edytowano 1 lutego 2023 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 3 minuty temu, Butler napisał: ale uważaj z tym przeszkleniem. Właśnie dlatego jestem ciekawy, jak ludzie sobie z tym radzą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts