Chyba Miro 84 Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 Najlepsze pre to podobno ye z najkrotsza ścieżka Jakieś propozycje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 2 minuty temu, audiowit napisał: Sprawdź tego Neumann 120 kh. Niedostępne. Kraft właśnie zamówił ostatnią parę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 Odradzam pre od chińczyków. Mity z Alli. Przed chwilą, kaczadupa napisał: Niedostępne. Kraft właśnie zamówił ostatnią parę Dostępne. Znajomi niedawno kupowali jako 2 odsłuch. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 (edytowany) Ale czy potwierdzasz ze pre z krótką ścieżka jest naj? Czyż nie o to chodzi by jak najmniej wnosić wlasnego charakteru? By maxymalnie pokazac dźwięk pozostałych skladowych toru audio np. Kolumn? Edytowano 18 marca 2023 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 12 minut temu, audiowit napisał: Opinia dźwiękowców. To chyba jacyś odosobnieni. Genelec ma w większości pozytywne/bardzo pozytywne opinie od słuchaczy, raczej trudno sobie wyobrazić, żeby u dźwiękowców było gorzej? Neumanny kolorowały? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 Wydaje się logiczne. I pewnie w teorii tak jest. Konstrukcja dobrego pre min polega na skracaniu ścieżki. Natomiast mnie nigdy nie udało się z powodzeniem wyeliminować aktywnego pre z toru. Czyli beż pre ... słabo. 1 minutę temu, Adi777 napisał: To chyba jacyś odosobnieni. Genelec ma w większości pozytywne/bardzo pozytywne opinie od słuchaczy, raczej trudno sobie wyobrazić, żeby u dźwiękowców było gorzej? Neumanny kolorowały? Ja nie mówię, że Genelec jest be. Jest zajebisty. Mówię, że do odsluchu w domu nie za bardzo się nadaje. Tak, Neumann 120kh uprzyjemniał granie. Ale dało się na nim słuchać muzyki. Trzeba tylko pamiętać, że to mały monitor. 17 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Ale czy potwierdzasz ze pre z krótką ścieżka jest naj? Czyż nie o to chodzi by jak najmniej wnosić wlasnego charakteru? By maxymalnie pokazac dźwięk pozostałych skladowych toru audio np. Kolumn? Miro, analizuję co napisałeś. Pre nie ma pokazywać dźwięku pozostałych składowych toru, tylko nagrania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 @Adi777 - słuchałeś jakichkolwiek Genelec czy bazujesz wyłącznie na opiniach innych i antycypujesz? Ja miałem, słuchałem i twierdzę, że to pierdziawki. Nie od dziś, zresztą. Pierwszy raz pisałem o nich przed czterema laty. Oczywiście każdemu wolno mieć własne zdanie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 14 minut temu, audiowit napisał: Ja nie mówię, że Genelec jest be. Jest zajebisty. Mówię, że do odsluchu w domu nie za bardzo się nadaje. Napisałem przed chwilą e-maila o ewentualny odsłuch do jednego z salonów, które mają Genelec. Ciekawe, co odpiszą. Przed chwilą, Rega napisał: że to pierdziawki. Tylko, że jak już słuchać, to od 8341/8351/S360A wzwyż, a nie te małe, bo po co? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 Tak, to bez problemu dostaniesz. Ja nie zamierzam dawać 50kola za kolumny, których i tak nie kupię. Natomiast prawdopodobnie je pożyczę. Tylko wypożyczenie tych monitorów to dni przestojowe studia. Więc muszę poczekać. U mnie też nie postoją dzień czy 2. Trzeba to jeszcze skalibrować. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 @Adi777Możliwe , ze te wyższe grają lepiej. Miałem je w 2015 roku. I był to któryś z niższych modeli. Mam o nich opinię podobną do opinii o Dali Mentor Menuet. Czyli takie sobie grajki. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 1 minutę temu, audiowit napisał: których i tak nie kupię. Ja też nie, tylko ciekawość mnie zżera Zresztą, Neumanny tak samo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 19 minut temu, audiowit napisał: Miro, analizuję co napisałeś. Pre nie ma pokazywać dźwięku pozostałych składowych toru, tylko nagrania. Ogolnie rzecz ujmując Niby tak, ale jesli mam na myśli pre z najkrotsza mozliwa sciezka czyli np. Drabinka to w moim "widzimisie" (być może błędnym) jest "tlumikiem" zespołu kolumn i wzmacniacza. A one z kolei pokazujac nagranie poprzez swoj charakter grania. Tak to widze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 (edytowany) 13 minut temu, Rega napisał: @Adi777 - słuchałeś jakichkolwiek Genelec czy bazujesz wyłącznie na opiniach innych i antycypujesz? Ja miałem, słuchałem i twierdzę, że to pierdziawki. Nie od dziś, zresztą. Pierwszy raz pisałem o nich przed czterema laty. Oczywiście każdemu wolno mieć własne zdanie. Ja słuchałem z 10 modeli Genelec. Pierdziawki może to nie są ale na tle tego co mam w domu to lipa. Te o których piszę to pierwsze 3 drożne G jakie będę mógł posłuchać w domu. Ostatnio jakiś takich. Nawet nie wiem co to za model. Edytowano 18 marca 2023 przez audiowit 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 (edytowany) A propo pre typu drabinka. Im bardziej "odkrecone" (podglasnianianie dźwięku) tym mniej tłumi. A im mniej tłumi tym bardziej "znika" z toru audio. Zgodzisz się @audiowit? Wiesz... nie pytam byle pierwsza osobę, a wlasnie Ciebie. Możesz to odebrać jako komplement Edytowano 18 marca 2023 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 (edytowany) @audiowit może źle się wyraziłem pisząc pierdziawki. Ale dźwięk , który prezentowały te , które miałem (chyba 8030 - już nie pamiętam) to był tak słaby, że pozbyłem się ich po dwóch tygodniach. Wzmacniacz wewnętrzny był wielkości dwóch pudełek od zapałek - sprawdzałem to z ciekawości. Edytowano 18 marca 2023 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 4 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał: A propo pre typu drabinka. Im bardziej "odkrecone" (podglasnianianie dźwięku) tym mniej tłumi. A im mniej tłumi tym bardziej "znika" z toru audio. Zgodzisz się @audiowit? Wiesz... nie pytam byle pierwsza osobę, a wlasnie Ciebie. Możesz to odebrać jako komplement Myślę, że nie jest to takie proste. Dzięki za komplement, ale pytaj o to bardziej światłych technicznie. Ja odbieram świat na slych i nie rozbieram tego na elektronikę. mozesz wyeliminować drabinkę stosujac przekaźniki. Rezystory tez "grają". poczytaj jeszcze o drabinkach typu shunt. Może to naprowadzi Cię na trop. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 7 minut temu, Rega napisał: dźwięk , który prezentowały te , które miałem (chyba 8030 - już nie pamiętam) to był tak słaby, że pozbyłem się ich po dwóch tygodniach Słuchałem podobnego modelu - aluminiowy, mały monitor około 8k za parę z tego co pamiętam. Było słabo, sucho i ostro, a do tego zupełnie bez basu. Niedługo potem kupiłem Adam audio A7x i to już jak najbardziej się nadawało do domu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 7 minut temu, Rega napisał: @audiowit może źle się wyraziłem pisząc pierdziawki. Ale dźwięk , który prezentowały te , które miałem (chyba 8030 - już nie pamiętam) to był tak słaby, że pozbyłem się ich po dwóch tygodniach. Wzmacniacz wewnętrzny był wielkości dwóch pudełek od zapałek - sprawdzałem to z ciekawości. Wiem o czym piszesz. Dlatego, jak pojawia się ekscytacja monitorami odsłuchowymi, to pierwsze moje pytanie jest czy wogole ten ktoś takich słuchał, a jeśli tak, to czy u siebie w domu i jak długo. Bo można się zachwycić, jest efekt wow.... trwający z 15 min :). yamaha ns powoduje opad szczeny, a po pół godz zgrzytanie zębami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 @marcinmarcin - moje były plastikowe i były białe. Dość ciężkie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 @Rega Zapewne jesteś przyzwyczajony do większych kolumn, więc strzelam, że żadne "bobasy" nie są w stanie Cię zachwycić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 Już się kiedyś spotkałem z G zrobionych z czegoś w rodzaju konglomeratu. Nie było to aluminium. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 @Adi777 - to nie tak, że TYLKO duże. Miałem i mniejsze kolumny grające ok. To nie takie proste. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 27 minut temu, audiowit napisał: Ostatnio jakiś takich. Nawet nie wiem co to za model. Może te: https://www.genelec.com/1032c Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 Pewnie tak. Nie bardzo mnie obchodziły. Genelec to narzędzie pracy. Tak jak łopata. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 @Adi777 zobacz - malutkie , ale grają bardzo ok. I co ciekawe na brak basu nie można narzekać. A w dodatku budy z odlewów aluminiowych. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts