misiekx Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 1 godzinę temu, MMarek napisał: Piękny audio-ołtarzyk. Czy masz Tomku do tego instrukcję drukowaną, jak to wszystko odpalić? Ja nawet z instrukcją bym się nie połapał. Chyba że, byłaby napisana wielkimi drukowanymi literami 😉😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 1 godzinę temu, MMarek napisał: Piękny audio-ołtarzyk. Czy masz Tomku do tego instrukcję drukowaną, jak to wszystko odpalić? Z jednym klockiem i jedną parą kolumn to każdy potrafi. Niuanse i różnice audio to kilka klocków w systemie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 18 minut temu, Rega napisał: Z jednym klockiem i jedną parą kolumn to każdy potrafi. Niuanse i różnice audio to kilka klocków w systemie. Właśnie ja mam jeden klocek i jedną parę kolumn, a więc sobie jeszcze jakoś radzę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 Nie mysl, że w jakiś sposób umniejszam brzmienie systemu z minimalną ilością klocków. Często jest lepiej niż z wieloma klockami. Wszystko zależy od jakości tych klocków oraz od oczekiwań właściciela. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 4 godziny temu, audiowit napisał: Ani drogo, no i źródło ma tak samo ważny wpływ jak kazdy element toru. Gratulacje. A , dziękuję. Nie mogę przekonać się do streamu . ani plików. Może to tkwi w psychice , ale nawet dzisiaj , po dwóch godzinach słuchania Tidala , wrzuciłem płytkę CD i od razu uśmiech na twarzy . Większe zaangażowanie , skupienie , no po prostu większa przyjemność. Żałuję , że w tym roku większość wystawców na AVS odeszła od lampy , czy drapaków. Królował stream , rzadko można było spotkać nawet CD. 4 godziny temu, MMarek napisał: Czy masz Tomku do tego instrukcję drukowaną, jak to wszystko odpalić? Nieeee , działam na czuja . Oglądałeś Gwiezdne Wojny ? Tam był taki mały z dużymi uszami , Joda ? Czy jakoś tak ? Robię tak samo , zamykam oczy i dalej to już moc ... Po za tym instrukcje są dla mięczaków 2 godziny temu, Rega napisał: Z jednym klockiem i jedną parą kolumn to każdy potrafi. Zgadzam się z Tobą Roman. A niech odpalą 9 klocków w odpowiedniej kolejności , ustawionych na odpowiednie wejście i wyjście , żeby popłynął dźwięk i nic nie wybuchło ? 2 godziny temu, Rega napisał: Nie mysl, że w jakiś sposób umniejszam brzmienie systemu z minimalną ilością klocków. Mając więcej niż jeden system narażamy się na porównania. Nie ma tak , że dwa będą równoważne , idealnie nam podpasują. Trzeba przyjąć jakieś kryteria , który do jakiej muzyki , okoliczności będziemy odpalać. Ja mam sprawę prostą. Za kryterium przyjąłem pory roku. Latem tranzystor , zimą lampa A , to co na wierzchu to u mnie nie koniec. W tej zabawie bierze udział jeszcze parę elementów ukrytych : 4 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 2 minuty temu, tomek4446 napisał: to co na wierzchu to u mnie nie koniec Wiem, wiem. To zaledwie szczyt góry lodowej😉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 @Rega Roman , ja i tak Ci do pięt nie dorastam z tymi zaledwie paroma sztukami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 Wy kolekcjonerzy jesteście 🫢 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 2 minuty temu, DiBatonio napisał: Wy kolekcjonerzy jesteście No. Zaraz , a to nie forum " Młody Zbieracz " ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 Te przełączniki w szafkach dobre są , odpalanie sprzętu jak przy starcie samolotu Ja mam tylko pod ampli/lampę 2x kolumny i 2x sub a i tak się gubie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 @tomek4446 Liczy się jakość, a tu jesteś o kilkanaście klas wyżej. Moze i mam duzo, ale to wszystko niewiele warte. Zacząłem się już pozbywać. Na pierwszy ogień idzie Abrahamsen V3. 55 minut temu, tomek4446 napisał: Zaraz , a to nie forum " Młody Zbieracz " ? Zbieracz na pewno, ale czy młody😉. Może przed półwieczem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: A , dziękuję. Nie mogę przekonać się do streamu . ani plików. Może to tkwi w psychice , ale nawet dzisiaj , po dwóch godzinach słuchania Tidala , wrzuciłem płytkę CD i od razu uśmiech na twarzy . Większe zaangażowanie , skupienie , no po prostu większa przyjemność. Żałuję , że w tym roku większość wystawców na AVS odeszła od lampy , czy drapaków. Królował stream , rzadko można było spotkać nawet CD. Nieeee , działam na czuja . Oglądałeś Gwiezdne Wojny ? Tam był taki mały z dużymi uszami , Joda ? Czy jakoś tak ? Robię tak samo , zamykam oczy i dalej to już moc ... Po za tym instrukcje są dla mięczaków Zgadzam się z Tobą Roman. A niech odpalą 9 klocków w odpowiedniej kolejności , ustawionych na odpowiednie wejście i wyjście , żeby popłynął dźwięk i nic nie wybuchło ? Mając więcej niż jeden system narażamy się na porównania. Nie ma tak , że dwa będą równoważne , idealnie nam podpasują. Trzeba przyjąć jakieś kryteria , który do jakiej muzyki , okoliczności będziemy odpalać. Ja mam sprawę prostą. Za kryterium przyjąłem pory roku. Latem tranzystor , zimą lampa A , to co na wierzchu to u mnie nie koniec. W tej zabawie bierze udział jeszcze parę elementów ukrytych : Ja już przekonałem się do plików. Jeśli plikograj jest dobrze skonfigurowany, to zadko który cd jest w stanie mu dorównać. Mówię o plikach, nie streamie. Jeszcze kusi mnie cały czas gramofon, ale nie stać mnie. Natomiast kompletnie mnie nie interesuje szpulowiec. Taśm nie ma, a te które są niestety ulegają degradacji. Wielokrotnie słuchałem szpulowcow tych z najwyższej ligi i niestety upływ czasu daje o sobie znać. Nie przekonuje mnie analogowosć przekazu. To mocno naciągane. Słyszę brak rozdzielczości i czasem nawet przesłuchy przy "nieprofesjonalnych" szpulach. Najlepsze oczywiście są te prosto że studia, zaraz po montażu. Za dużo zależy tu od czynników na które nie mamy wpływu. Łatwiej z gramofonem ale tu... kolej kolejne kilka lat strojenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 Jest trochę plyt na szpulach, nawet audiofilskich wytwórni. https://sepeaaudio.com/reel-tapes/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 Ale to kopie. Wiesz które? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 (edytowany) Nie wiem, czy kopie, ale z masterów studyjnych wysokiej rozdzielczości. Zatem szansa, że pierwsze kopie. Taśmy matki, osiągalne tylko z dziwnych źródeł, bo nie były nagrywane w celach dystrybucyjnych do rozpowszechniania. Owszem, jest rynek, gdzie można je kupić, ale to nie ta cena niestety. Opus 3 to bdb wytwórnia ich płyty np. CD brzmią bardzo namacalnie, analogowo wręcz. Mam kilka CD tej wytwórni. Edytowano 4 listopada 2023 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 Nie ma taśm Matek w sprzedaży, a dziwne źródło to po prostu ściema. Można mieć np pierwsze kopie ale to droga zabawa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 (edytowany) Szpulowiec to super sprawa ale w obecnych czasach należy traktować taki sprzęt jako ciekawostka i źródło do grania od święta. Przy oryginalnie nagranych szpulach jest to droga zabawa. Mimo wszystko zachęcam aby taki sprzęt posiadać - średniej klasy szpulowiec jest w zasięgu finansowym większości osób. Ilosc sprzętu, zestawów? Oj przy jednym to jest nuda - jestem zwolennikiem posiadania tylu segmentów, zestawów na ile pozwolą warunki mieszkaniowe. Jest wesoło. 18 minut temu, DiBatonio napisał: Nie wiem, czy kopie, ale z masterów studyjnych wysokiej rozdzielczości. Zatem szansa, że pierwsze kopie. Taśmy matki, osiągalne tylko z dziwnych źródeł, bo nie były nagrywane w celach dystrybucyjnych do rozpowszechniania. Owszem, jest rynek, gdzie można je kupić, ale to nie ta cena niestety. Opus 3 to bdb wytwórnia ich płyty np. CD brzmią bardzo namacalnie, analogowo wręcz. Mam kilka CD tej wytwórni. Pierwsze kopie to nie wszystko. Kto słuchał z szpulowca wie o co chodzi co do kompresji, dynamiki i charakterystycznego - przyjemnego dźwięku. Dla bajeru można na początek z cd przegrać sobie kilka utworów na szpulę i posłuchać. Niby to samo a jest różnica na plus. Edytowano 4 listopada 2023 przez elektron6 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 Witek - moze taki Cię zainteresuje😉. Dopiero wrócił z przeglądu https://www.dba.dk/spolebaandoptager-studer-b67/id-1105608163/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 1 godzinę temu, elektron6 napisał: Szpulowiec to super sprawa ale w obecnych czasach należy traktować taki sprzęt jako ciekawostka i źródło do grania od święta. Przy oryginalnie nagranych szpulach jest to droga zabawa. Mimo wszystko zachęcam aby taki sprzęt posiadać - średniej klasy szpulowiec jest w zasięgu finansowym większości osób. Ilosc sprzętu, zestawów? Oj przy jednym to jest nuda - jestem zwolennikiem posiadania tylu segmentów, zestawów na ile pozwolą warunki mieszkaniowe. Jest wesoło. Pierwsze kopie to nie wszystko. Kto słuchał z szpulowca wie o co chodzi co do kompresji, dynamiki i charakterystycznego - przyjemnego dźwięku. Dla bajeru można na początek z cd przegrać sobie kilka utworów na szpulę i posłuchać. Niby to samo a jest różnica na plus. Tomek, u mnie już jest za wesoło ;). Romek, w zeszłym roku znajomy proponował mi Studera serii 800 za śmieszna cenę. Nie zdecydowałem się, bo co ja bym z takim wielkim rupieciem zrobił. Pozatym nie mam taśm. A wiem ile dobre kosztują. Jeszcze jest jedną sprawa. Bardzo ograniczony repertuar. Te obecnie wydawane to naprawdę żadkość i raczej ciekawostka. Ja już od jakiegoś czasu slucham muzyki, a nie dźwięku i takie ograniczenie jest dla mnie istotne. Nie mam już pomysłu na poprawę dźwięku i dałem już spokój wymianom, dokupywaniu itd. Wszystko to krok w tył lub bok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 2 godziny temu, audiowit napisał: Ja już przekonałem się do plików. Jutro podepnę te od Ciebie , zobaczymy. Ja słuchając obojętnie czy plików , czy streamu mam wrażenie jakiejś sztuczności. Wiem , ze tak winyl ,czy CD też może być skopane pod względem masteringu bo mam też takie ,ale jednak ..... Kurna , jak słucham czegoś czego nie mogę fizycznie dotknąć , załadować do odtwarzacza to mam poczucie jak by mnie ktoś z czegoś ograbił . To tak trochę jak z automatem w samochodzie. Mam pierwszą w życiu automatyczną skrzynię biegów. Jest super wygoda , komfort jazdy , natychmiastowe przyspieszenie tylko ...dlaczego czuje się jak w zabawce , gokardzie ? 2 godziny temu, audiowit napisał: Jeszcze kusi mnie cały czas gramofon, ale nie stać mnie. Nie idź tą drogą. Gramofon w Twoim wydaniu to zabawa od początku i nie wiem czy nie zahaczyło by o kolumny 3 godziny temu, Kubakk napisał: Te przełączniki w szafkach dobre są , odpalanie sprzętu jak przy starcie samolotu Nikt nie obiecywał , że będzie lekko Niektórzy jak coś kupię by " uprościć system " się ze mnie nabijają , że niby miało być jednym przyciskiem a wyszło jak zwykle. Prawda Wojtek ? @lpomis 3 godziny temu, Rega napisał: Zbieracz na pewno, ale czy młody Duchem , kolego , duchem 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 3 minuty temu, tomek4446 napisał: Duchem , kolego , duchem To tak jakbyś powieedział, że idziesz na randkę (czy jak to się teraz nazywa) z dziewczyną po to aby ją potrzymać za rękę😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 Dobre chyba i to, na poczatek🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 Na początek może tak, ale jak w audio, apetyt rośnie w miarę jedzenia☺️ 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 2 godziny temu, audiowit napisał: Nie ma taśm Matek w sprzedaży, a dziwne źródło to po prostu ściema. Można mieć np pierwsze kopie ale to droga zabawa. Nie będę się spierać, być może ściema. Nie chcę mi się teraz szukać tematu. Ale jakiś czas temu czytałem o czarnym rynku takich taśm, gdzie taka taśma osiąga horrendalne ceny, chyba po kilka tys $$$, jak nie więcej. Natomiast zważając na fakt wielkiego pożaru z 2008r, gdzie spłonęło od cholery takich taśm, może być to ściema. Tak jak ściemą może być też "fakt", że wiele płyt wykonawców, których "Master tape's" spłonęły dziś są oferowane jako mastery Hi-res. https://www.rtvmaniak.pl/9567448/splonely-tasmy-strata-dla-muzyki/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 4 listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 listopada 2023 Kiedyś miałem taśmy matki z jakichś koncertów z muzyką poważną. Z atestami i sygnaturami zaswiadczającymi oryginalność. Oddałem komuś na tym forum. Tak dawno, że już nawet nie pamiętam komu. Za darmo, razem z kilkunastoma szpulami czystej taśmy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts