Nowy75 Napisano 29 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2024 11 minut temu, RLC2 napisał: Niech wam grają jak najdłużej i cieszą oczy i uszy I to jest właściwe podejście ! Zwłaszcza w tym wątku😀 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 29 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2024 (edytowany) Już nie taka długa ta droga. Ostatnio w radio slyszalem, ze ze źrodel odnawialnych mamy w PL od 6 do 30%. Dla mnie wieksze znaczenie ma nieswiadomość ludzi jak kiepskiej jakosci sprzet kupują i związane z tym konsekwencje typu wyrzucanie. Ja do tej pory nic z elektroniki audio nie wyrzuciłem, a mam i mialem tego naprawdę dużo. Nawet nie domyslasz sie jak dużo. Wogole wyrzucanie i kupowanie przez ludzi smieci. Nie unoszę się. Wręcz przeciwnie. Tlumaczę, że taki zakup jak Ten Tomka jest jak najbardziej rozsądny ( o ile wogole mozna w tym hobby tak myśleć :)))) Edytowano 29 grudnia 2024 przez audiowit 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 29 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2024 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Z całym szacunkiem , ale pitolicie Panowie od dwóch dni o stopkach i kto ma większego, a mnie w międzyczasie taki w czerwonej czapce przytargał cóś takiego ; P.S. Jak wychodził to coś wspomniał , że fakturka za wózek widłowy i dźwig przyjdzie pocztą. Nie rozumiem o co mu chodziło .... Gratki, ładny wzmacniacz tylko ten przewód od lampki nocnej czy tam czajnika do wymiany 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 29 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2024 Błąd. To nie jest zwykły przewód. Właśnie przy wysokich modelach są odpowiednie przewody. Juz nie wspomnę, ze przy tych luxach są wskaźniki fazy. To info dla tych co jeszcze uwazają, że to nie ma znaczenia bo prąd idzie w ta i spowrotem :))) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 29 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2024 Czy ten przewód zasilający z Luxmana były odpowiedni również do wzmacniaczy innych producentów czy niekoniecznie? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2024 (edytowany) 27 minut temu, soberowy napisał: Gratki, ładny wzmacniacz tylko ten przewód od lampki nocnej czy tam czajnika do wymiany Kabelek jest grubszy niż standard. Poważnie, sam się zdziwiłem. Co da zasilania , właśnie ogarnąłem wtyk , gniazdo typ Japan oraz obudowę do transformatora 100 V. Żona jak zobaczyła co na razie stworzyłem , to zaczęła szukać naszej polisy na mieszkanie. Nie wiecie może czemu ? 1 godzinę temu, Dedal napisał: kosztowal tyle co Żony radio ? Pytasz o transport ? Edytowano 29 grudnia 2024 przez tomek4446 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 29 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2024 13 minut temu, soberowy napisał: Czy ten przewód zasilający z Luxmana były odpowiedni również do wzmacniaczy innych producentów czy niekoniecznie? Ja nie odcinalem go od swojego luxa ale może popros Tomka zeby go odciol i sprawdził. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2024 27 minut temu, audiowit napisał: może popros Tomka zeby go odciol i sprawdził. Nie ma sprawy. Jaki odcinek kolega @soberowy potrzebuje ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 29 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2024 Patrzę na gniazdko i wychodzi, że tylko 1m, ale przydałby się taki z wtykiem IEC Kurcze 1m takiego kabelka z miedzi PCOCC jest droższy od mojego wzmacniacza więc szkoda zachodu, niech Ci służy i cieszy 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2024 2 godziny temu, audiowit napisał: To tak na marginesie gdy uslyszymy, ze producent wsadził czarnego alpsa i to ma swiadczyć o jakosci . Czarny Alps jest lepszy od niebieskiego, którym co poniektórzy się podniecają 😉 Ale sam potencjometr też nie gra. 33 minuty temu, soberowy napisał: Patrzę na gniazdko i wychodzi, że tylko 1m, ale przydałby się taki z wtykiem IEC Kurcze 1m takiego kabelka z miedzi PCOCC jest droższy od mojego wzmacniacza więc szkoda zachodu, niech Ci służy i cieszy Witold chyba miał na myśli okablowanie wewnętrzne Luxa, chociaż kto wie. Te kable wsadzone na stałe w Luxmany nie są takie z!e jak te od lampki nocnej we wspoczesnych konstrukcjach. 🤭 Dzisiaj dobry kabelek jest też na miedzi Triple-C, albo na wtórnym szukać Oyaide V1 na PC OCC A. Był niedawno na OLX za 1400zl na czerwonych wtykach, które by trzeba wypier papier i zamienić na inne. Ale czerwone są odsprzedawalne, są jeszcze ich zwolennicy.😉 Podejrzewam, że i tak prowokujesz tymi zasilającymi, ale jakby co to za niecałe 500zl za metr masz Oyaide Black Mambe, chyba @Mikelas76ma u siebie, tylko że wtyki trzebaby za troszke wiecej niestety. https://avcorp.pl/product-pol-4804-Oyaide-Black-Mamba-V2-by-NEO.html?curr=PLN&country=1143020003&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAg8S7BhATEiwAO2-R6kTjZDFcUeYzuPObehngZfbaPwuVepGHK3SgEUF9-uxPYxPRxLOyEBoCVrwQAvD_BwE Pzdr 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2024 14 godzin temu, MMarek napisał: @DiBatonio Do kompletu brakuje jeszcze zdjęcia osoby @DiBatonio. Nie daj się prosić - pliss Aby nie było, moje jest gdzieś na forum. Do kompletu brakuje czego innego, wiesz o czym zapomniałem w sygnaturce? O zatyczkach RCA, specjalnie dla ciebie wrzucę, żebyś wiedział o co chodzi. 😛 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 29 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2024 Co do potencjometrów to musimy być świadomi, iz w obecnie produkowanych wzmacniaczach niebieski alps to często jeszcze rarytas bo niestety wstawia się najtańsze, tanie potencjometry i mamy po 2-3 latach zrównoważenie kanałów przy cichym słuchaniu na poziomie 2-3dB. Słabe to jest wtedy stereo… Alps niebieski nie jest zły bo daje zrównoważenie rzędu 0,3dB a to już jest ok. Czarne wersje są z reguły dokładniejsze. W top konstrukcjach stosuje się potencjometry quad a i widziałem 8 sekcyjne potencjometry. Tutaj regulacja volume jest w 2 sekcjach- na wejściu preampa i przed stopniem końcówki mocy. Uzyskujemy dokładniejsze zbalansowanie nawet idealne a i zwiększamy odstęp sygnału od szumu. 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2024 (edytowany) @elektron6 Chyba jeszcze precyzyjniejsze i bardziej cenione sa potencjometry TKD niż Alpsy, nigdy nie miałem w łapkach, ale dawno temu się przyglądałem tym bdb potencjometrom wszelkiej maści. Masz jakieś wyrobione zdanie o tych TKD? 😉 Edytowano 29 grudnia 2024 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 TKD to taki hiend potencjometr ale to już jest bardziej zabawa dla konstrukcji diy gdzie nie patrzymy na koszty…Raczej w wzmacniaczach ogólnie dostępnych, powiedzmy w cenie do 20-30 tys zł prym wiodą podzespoły Alps i Noble. TKD, precyzyjne drabinki to już inna klasa. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Dziękować, chciałem tylko Twojego potwierdzenia co do TKD. 😉 Pzdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A... Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Dnia 21.12.2024 o 02:56, DiBatonio napisał: Jak taki systemik po "reformie" budżetu złożyłeś, to ja nie pytam, co tam mialo być w pierwotnym założeniu. 🤭 Gratuluję lampizatora, wzmaczka i kolumn, niewąsko widzę. Brawo! Wiesz jak to jest, człowiek pochodzi przez weekend po AVS, nasłucha się Gryphonów, Wilson Audio itp. 😉 Dnia 21.12.2024 o 07:34, tomek4446 napisał: Witaj w klubie posiadaczy klocków i kolumn, których nazwy 3/4 społeczeństwa nic nie mówią Brawo , Gratuluje. Rozumiem że nabyłeś to coś, bo Magnaty i Wiimy się skończyły ? Tak, Magnaty i Wiimy wyprzedali 😉 A tak serio, takie było założenie, żeby trochę pobawić się w nieoczywiste wybory. Jak się poszuka na trochę wyższej półce, to można znaleźć ciekawy sprzęt. I to pod względem technologicznym jak i dźwiękowo. Inna sprawa, że lubię jak za daną marką stoi konkretny człowiek, który ma swoją wizję i ją realizuje. Tak jak to jest w przypadku QLN. Model Prestige 3 był na mojej liście, ale niestety nowe trochę za drogie, a używanych praktycznie się nie widuje. Dnia 21.12.2024 o 14:07, Wing0 napisał: Heheh to zejście z budżetem niezły żarcik ;). Gratuluję ciekawego systemu Dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 9 godzin temu, RLC2 napisał: Np serwis Nawet jeśli trzeba wpakować w niego dotykowo 1-2 tysiące na pełny serwis to i tak finalnie koszt 10-11 tysięcy za tak grające i zbudowane wzmacniacze względem nowych wydaje się super okazja. W dużej części tych sprzętów praktycznie wszystko da się naprawić. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 (edytowany) 7 godzin temu, A... napisał: Tak jak to jest w przypadku QLN. Model Prestige 3 był na mojej liście, ale niestety nowe trochę za drogie, a używanych praktycznie się nie widuje. Jechałem do Bydgoszczy po QLN trójki. Chłopaki w Salonie udowodnili mi , że to zły pomysł. Słuchałem i One i trójek. Trójka w 23m2 zabiła by mnie basem mimo , że na potężną nie wygląda. Mieli rację , jedynki są idealne do takiej kubatury. 11 godzin temu, Chilli napisał: Tomek, widzę, że po sprzedaży Alteców szalejesz Krzysiu , to wszystko z żalu , taka rekompensata po stracie Edytowano 30 grudnia 2024 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 24 minuty temu, tomek4446 napisał: to wszystko z żalu , taka rekompensata po stracie W takim razie nie będę Cię dobijał i nie napiszę, o czym ostatnio usłyszałem. Tak, myślę, że będzie najlepiej, jeśli nawet o tym nie wspomnę. Jeszcze byś się niepotrzebnie denerwował. Oszczędzę Ci tego i zamilknę. Z mojej strony - ani słowa. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Potrzeba jest matką wynalazków. Właśnie w sąsiedniej firmie nabyłem obudowę do mojego transformatora. Obudowy uniwersalne ,które obejrzałem w necie , raz ,że są cholernie drogie , dwa , że nie mogłem znaleźć o wymiarach 200 x 200 x 200 mm. A tu proszę , obok pracy mam sklep z kablami komputerowymi i mieli .... studzienkę do światłowodów w idealnych wymiarach za 3 dyszki Drobna modyfikacja , otwory wentylacyjne i będzie pięknie 3 minuty temu, Rafał S napisał: W takim razie nie będę Cię dobijał i nie napiszę, o czym ostatnio usłyszałem. Gadaj ! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 (edytowany) 34 minuty temu, tomek4446 napisał: Gadaj ! Przypadkiem nawiązałem kontakt z pewnym hi-endowcem. Wypasiona lampowa dzielonka, kabel zasilający droższy od mojego wzmacniacza, interkonekty podobnie. Z ciekawości zapytałem, jakie ma w takim razie kolumny. Jak zaczął o nich mówić, to nie mógł skończyć. Nad samymi magnesami rozwodził się dłuższą chwilę - że dzisiaj już się takich nie dostanie. Tyle na ten temat. Obiecałem sobie, że nie powiem Ci, co to za paczki i słowa dotrzymam. Nie jestem przecież z tych, co to znęcają się nad kolegami. Edytowano 30 grudnia 2024 przez Rafał S 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 1 minutę temu, Rafał S napisał: Obiecałem sobie, że nie powiem Ci co to za paczki i słowa dotrzymam. Nie jestem przecież z tych, co to znęcają się nad kolegami. Rafał , stąpasz po cienkim lodzie ..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Może lepiej nie naciskaj, jeśli nie chce powiedzieć, to chyba ma dobry powód. 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Dnia 29.12.2024 o 09:11, marcinmarcin napisał: Co do "saloniku" to nie wiem czy taki elitarny skoro obydwoje tam jesteśmy 🤪 Nie wiem o jakim Ty mówisz saloniku, bo tamtego już nie ma od dawna. Zatem nie jesteśmy 😛 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 (edytowany) 32 minuty temu, Rafał S napisał: Nad samymi magnesami rozwodził się dłuższą chwilę - że dzisiaj już się takich nie dostanie. Tomek chyba też się rozwodził. I co? Pesymista to optymista dobrze poinformowany. Ogląd może ulec zmianie. Edytowano 30 grudnia 2024 przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts