DiBatonio Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia 5 minut temu, majkel74 napisał: Plasterek, ale zawsze Często nie jest to tylko plasterek, no i masz fornir i "fornir". Mój "osławiony" już stolik sprzed lat na AS, nie dość, że mial blaty z płyty meblowej/wiórowej, to forrnir grubości kartki papieru, przesunąłem wzmak i zostawiał ślad. Porządny fornir, może mieć nawet 1,5mm grubości i taki właśnie mam u siebie na blatach stolika i platformy również. 10 minut temu, majkel74 napisał: Tu nie ma żadnych nadzwyczajnych materiałów czy technologii, mdf fornirowany, stal, pewnie porządnie wykonane i to by było na tyle. Naprawdę? Spójrz na zdjęcia i opis. Po zdjęciach widać jaką jakość i wykończenie, poza tym system BBS, spójrz na ostatnie zdjęcie w jakiej skrzyni to dostajesz. Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia Zgadza się, jest fornir i fornir. Porządne forniry oferuje np. firma Fornirex z Raszyna. Można u nich zamówić np. dowolnej grubości / wymiarów blaty z mdf pokryte fornirem z szerokiej palety. Za trzy takowe płyty o wymiarach mniej więcej 60x230 cm każda, pokryte porządnym fornirem dębowym z ładnym lakierowaniem, zapłaciłem mniej niż 2 tys. złotych. Poprawka: z jednej strony mam dąb, a z drugiej tzw. zebrano. Jak mi się dąb znudzi, to obracam i jest „zebra”. 16 minut temu, DiBatonio napisał: Spójrz na zdjęcia i opis. Po zdjęciach widać jaką jakość i wykończenie, poza tym system BBS, spójrz na ostatnie zdjęcie w jakiej skrzyni to dostajesz. Trzy zdjęcia to „nagrody” od różnych pism i portali… i tak sobie myślę że one zjadają z 1/3 ceny, skrzynia też swoje kosztuje (po co ona komu…?). Dla porównania: stolik Base IV od konkurencji krajowej, wykonanie perfekcyjne (wielokrotnie widziałem na żywo, od dawna w ofercie Nautiliusa, klocki Accuphase ładnie się na nich prezentują), moim zdaniem lepsze od Rogoża, wielkość podobna, a cena około 1/3 stolika Rogoża z linka. 5 Odpisz, cytując
Karol64208 Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia 5 godzin temu, tomek4446 napisał: Tomasz, co tak pusto masz w pokoju, czyżby szanowna żona wzięła swoją dolę i poszła, czy też zrobiłeś miejsce dla choinki ? 🤔 Choinki nie widzę, ale przypomniałem sobie że testowałeś te bąble i w dziwny sposób je zachwalając, może się mylę, pamięć jest zawodna. Skoro przynoszą Ci więcej entuzjazmu... Widzę też że masz nowe pudełko srebrne i jak zadowolony jesteś. Pozdr. Najlepszego w Nowym Roku i zadowolenia z muzy 🙃. Dawno mnie na tej stronie nie było więc coś mogło mi umknąć 😌 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia Panowie, skoro juz wydajecie tyle kasy za stoliki do audio to moze warto zainwestować w materiały, ktore są bardziej nadajace się do tego celu. Nie tylko wygladają i udają ale dzialają. No przecież za te kilkanascie kzł to już naprawdę można... Od drewna lepsza jest już sklejka. Inny kierunek, to granit, a jeszcze lepiej piaskowiec. Znowu innym kierunkiem jest tekstolit. Jak to już sobie wykonczycie to wasza sprawa i wasz gust ale nie dajcie nabijac się w butelke ogladajac piekne katalogi i czytajac "stolik audio", ktory jest zwyczajnym meblem tylko, ze drozszym. Tomek, jak już masz wydac te 3.8kzł za..... to zadzwon moze do firmy z prawdziwego zdazenia i pewnie w podobnej kasie lub nizszej, na zamowienie zrobi Ci audio platformy. Pod wba zrobilem sobie sam podstawy ale stylistyka Tobie nie bedzie odpowiadala. Odpisz, cytując
MMarek Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia 12 godzin temu, tomek4446 napisał: Wstawiam , zdjęcia jak to teraz wygląda. Namnożyło się tego. Już wiem , że monobloki WBA będą musiały wylądować na glebie. Najpierw monobloki WBA na glebie, a niedługo w dziale SPRZEDAM Wsio zmierza w jednym kierunku, wiesz co mam na myśli 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia 9 godzin temu, Rafał S napisał: Ja swój zamówiłem w firmie Zwróciłem na nich uwagę. Rozrysuje platformę i prześlę do wyceny. Drewnianego blatu się boję. Zawodowo mam do czynienia z wyrobami z drewna i wiem jak się zachowuje. Drewno pracuje i jest to naturalne , pod stałym obciążeniem / u mnie będzie to 60 kg. / potrafi się wygiąć. 3 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia (edytowany) 13 minut temu, tomek4446 napisał: u mnie będzie to 60 kg. / potrafi się wygiąć. Mój górny blat ma nominalnie udźwig 70 kg (opiera się na 10 kolcach). Od pół roku stoją na nim: wzmacniacz - 35 kg i cedek - ok. 15 kg. Na razie nie widzę ugięcia - zobaczymy, co będzie później. Edytowano 4 stycznia przez Rafał S 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia (edytowany) Można wykorzystać grubą sklejkę. Np 18-20 mm. Nic się nie wygnie. Klejonka (dobra) z litego drewna też nie powinna. Chyba, że ją namoczysz. Edytowano 4 stycznia przez Rega Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia 9 godzin temu, majkel74 napisał: Porządne forniry oferuje np. firma Fornirex z Raszyna. Ja współpracuje z https://www.zagloba.com.pl/ oklejamy u nich fornirem płyty na drzwi , czy ścianki. Sam mam u siebie zabudowę kuchni , szafę w ich fornirze. Brak uwag. 8 godzin temu, Karol64208 napisał: Choinki nie widzę, Choinka jest. Bąble ? Nie wiem co masz na myśli ? Pudełko , a owszem cieszy i nawet gra. Co do pustej przestrzeni to już niedługo się zapełni. Dobrze pewnie nie będzie ,ale za to inaczej. 2 godziny temu, audiowit napisał: to zadzwon moze do firmy z prawdziwego zdazenia i pewnie w podobnej kasie lub nizszej, na zamowienie zrobi Ci audio platformy. Nie ma sprawy . Jakiej ? 50 minut temu, MMarek napisał: Wsio zmierza w jednym kierunku, wiesz co mam na myśli Podążam drogą Mistrza 1 Odpisz, cytując
MMarek Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia 23 minuty temu, tomek4446 napisał: Podążam drogą Mistrza Z tym Mistrzem to odrobinę przesada, chociaż jest coś na rzeczy Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia 16 minut temu, MMarek napisał: Z tym Mistrzem to odrobinę przesada, Jak zwykle skromny Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia 43 minuty temu, Rega napisał: Można wykorzystać grubą sklejkę. Np 18-20 mm. Nic się nie wygnie. Klejonka (dobra) z litego drewna też nie powinna. Ja mam lite drewno grubości 40 mm. Oby wystarczyło... Odpisz, cytując
Rega Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia (edytowany) U mnie klejonka 14 mm sosnowa nie dała rady pod Altecami. Natomiast sklejka 18 mm sprawdza sie pod obciazeniem 67 kg. Nawet śladu ugięcia. Regał p-od sprzęt wypróbowałem własną waga (100) Klejonka bukowa 25 mm daje radę. Edytowano 4 stycznia przez Rega 3 Odpisz, cytując
gienas Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia (edytowany) 3 godziny temu, audiowit napisał: tekstolit. Ten materiał NIE jest do zastosowań w pomieszczeniach mieszkalnych! edit: tak z grubsza to tkanina nasączona szkodliwymi żywicami technicznymi, a tekstolit to nazwa potoczna materiału stosowanego w izolacjach elektrycznych i temu podobnie... Edytowano 4 stycznia przez gienas Odpisz, cytując
audiowit Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia Pierwsze slyszę. Pewnie tak jak gabka akustyczna. Gienias, tak z grubsza, zo zalezy jakimi zywicami i do jakiego zastoosowania. Jest to jeden z lepszych materiałow do audio. Obok piaskowca. Kiedyś w PL super stoliki audio i podstawy pod kolumny robil StandArt, dzisiejsze Wile. Ale chyba zaniechali produkcji. Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia 11 godzin temu, majkel74 napisał: Plasterek, ale zawsze Co do stolika Rafała, to faktycznie porządna robota, w cenie ileś tam razy niższej od Rogoża. Ja rozumiem wszystko, ale jak widzę taki stolik za 26 koła to stwierdzam, że trochę Rogoż odpłynął… https://allegro.pl/oferta/modulowy-stolik-antywibracyjny-szafka-regal-rogoz-audio-quartet-bbs-17054414796?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=high-asp&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd-top_pla_pmax&ev_campaign_id=17958848607&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD24kbN6gzC4stKiOhYXKQoeYsZJP&gclid=EAIaIQobChMI-PfCmuXaigMVTRCiAx2TlTeYEAQYBCABEgJzaPD_BwE Tu nie ma żadnych nadzwyczajnych materiałów czy technologii, mdf fornirowany, stal, pewnie porządnie wykonane i to by było na tyle. Troche? Odplynal, raczej odlecial. Tak sie dzieje gdy ktos sobie marke wyrobi. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia (edytowany) 1 godzinę temu, audiowit napisał: Kiedyś w PL super stoliki audio i podstawy pod kolumny robil StandArt, dzisiejsze Wile. Ale chyba zaniechali produkcji. Blisko: poprzednia nazwa to SoundArt. Jakiś czas temu zmarł chyba szef Wile. Być może dlatego ograniczyli działalność. Wypożyczyłem kiedyś kabel zasilający ich produkcji. Jeden z najgrubszych, jakich miałem okazję używać. Edytowano 4 stycznia przez Rafał S Odpisz, cytując
audiowit Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia Ja jakiś czas temu zaopatrzyłem sie w plyty textolitowe i teflonowe bo mialem sobie zrobic platformy ale moj projekt troche mnie technicznie przerósł. Uproszczę i zrobię. Pierwszy raz się z Tobą Artur zgodzę. Są firmy, ktore nie tylko wygladają ale też biorą pod uwagę, ze są do audio :). 5 minut temu, Rafał S napisał: Blisko: poprzednia nazwa to SoundArt. Jakiś czas temu zmarł chyba szef Wile. Być może dlatego ograniczyli działalność. Wypożyczyłem kiedyś kabel zasilający ich produkcji. Jeden z najgrubszych, jakich miałem okazję używać. Nie blisko tylko w punkt. Mialem okazję widziec ich stolik z systemem sprężyn. Byly tez tlumione olejowo. Mam jeden z ich kabli zasilajacy. Nie polecam. Ale wiadomo jak to z kablami bywa. Byc moze nie wpasowal się. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia (edytowany) 2 minuty temu, audiowit napisał: Nie polecam. (...) Byc moze nie wpasowal się. Ten, który ja miałem, pogrubiał dźwięk. Wszystko robiło się większe, ale traciło na precyzji. Edytowano 4 stycznia przez Rafał S 1 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia Przede wszystkim jest szary, bezbarwny. Mialem tez ich xlr. Calkiem ok ale mam lepsze. O dziwo po 2 latach odkupil je ten sam czlowiek, od ktorego je kupiłem. Mowil, ze lepszych nie mogł znaleźć. Widocznie nie szukal gdzie trzeba. Natomiast ich wzmacniacze warte są polecenia. I to wszystkie. Sluchalem tez monitory na standach StandArt i rożnica w dźwieku miedzy nimi i takimi przecietnymi stalowymi byla duża. Kolumny to SF EA1. To moje standy pod Ironbirdy. 4 Odpisz, cytując
Rega Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia (edytowany) Jeszcze odnośnie platform - ciekawe dlaczego nie przyjęły się platformy bezstykowe czyli magnetyczne. Ongiś promowane na śp. Audiolubie? Czyżby jakieś zakłócenia powodowało pole magnetyczne? Teoretycznie powinny być najlepsze. Edytowano 4 stycznia przez Rega Odpisz, cytując
audiowit Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia Takie też mialem w planie. Ale opanowanie pola magnesow neodymowych nie jest łatwe. Ale takie są produkowane. Odpisz, cytując
Rega Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia (edytowany) No, właśnie . Muszę spróbować zrobić coś takiego. Kilka magnesów neodymowych o dużej mocy pola, gdzieś tam zalega w mojej piwnicy. Mam już nawet opracowany projekt utrzymania ich w miejscu. 😉. Jeśli się uda to opatentuję. Edytowano 4 stycznia przez Rega Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia 1 godzinę temu, Rega napisał: ciekawe dlaczego nie przyjęły się platformy bezstykowe czyli magnetyczne. Dziwnie bym się czuł jak by moje 20 tys. wisiało w powietrzu 2 Odpisz, cytując
Recommended Posts