Repugnant Napisano 2 października 2018 Udostępnij Napisano 2 października 2018 22 minuty temu, audiowit napisał: Pewnie, sprawdzicie glębokosć sceny, separacje i atak oj tak i to dokladnie:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 października 2018 Udostępnij Napisano 2 października 2018 (edytowany) Przejscie na lampy dla samego efektu wizualnego nie ma sensu. Lepiej sobie kupić ładny tranzystor. Jeszcze kolumny caly czas te same. Stare zdjecia. Ale pokoik mam maly zeby zrobic zdjecia w odsluchowym. Edytowano 2 października 2018 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 2 października 2018 Udostępnij Napisano 2 października 2018 Aj tam nie ma , a taka lampa jak poniżej jaki szał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 2 października 2018 Udostępnij Napisano 2 października 2018 5 godzin temu, tomek4446 napisał: Ale również istotną. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie przejście na lampy, choćby dla takiego efektu wizualnego. Zawsze można sobie poinstalować żarówki dla efektu wizualnego. Aby same lampy elektronowe się żarzyły, wystarczy podłączyć ich elementy grzejne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 2 października 2018 Udostępnij Napisano 2 października 2018 6 godzin temu, MobyDick napisał: Zawsze można sobie poinstalować żarówki dla efektu wizualnego. Aby same lampy elektronowe się żarzyły, wystarczy podłączyć ich elementy grzejne. Bardzo zabawne A poważniej , to miałem okazje tylko parę razy oprócz AVS słuchać sprzętu na lampach i to cholera takiego na którego mnie nie stać , więc mam małe pojęcie w tym temacie. Co prawda miałem Vincenta SA-31 + SP 331 ale to hybryda i się nie liczy Zawsze jednak pociąga nieznane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 października 2018 Udostępnij Napisano 2 października 2018 Mam naprawde dobre tranzystory ale z lamp już się nie wyleczę. Najlepsze jest to, ze wkladam jako driver Tungsola czarna, gladka anoda i mam wzmacniacz o brzmieniu x, zmieniam na general electric i mam amp y, a jak wrzucę sylvanię jest już z. Nieograniczone mozliwosci w połaczeniu np z wymianą okablowania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 2 października 2018 Udostępnij Napisano 2 października 2018 7 minut temu, audiowit napisał: Najlepsze jest to, ze wkladam jako driver Tungsola czarna, gladka anoda i mam wzmacniacz o brzmieniu x, zmieniam na general electric i mam amp y, a jak wrzucę sylvanię jest już z. Mówiłem już , że w kwestii lamp jestem kompletnym laikiem, i równie dobrze możesz pisać po mongolsku Ale za jakiś czas czemu nie ? A jak jesteśmy w tym temacie , kable już przerabiałem / mam pełną szafkę/ i porzuciłem jakieś parę lat temu tą zabawę na rzecz zmiany kolumn czy wzmacniaczy to przynosiło dopiero realną zmianę dźwięku. Co do lamp to od czego proponowałbyś zacząć przygodę / kolumny jakimi dysponuję to Dali Grand ,więc trochę prądożerne) ? Przedział cenowy 6-8k. I jak wyglądają ceny lamp o których piszesz ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 3 października 2018 Udostępnij Napisano 3 października 2018 12 godzin temu, audiowit napisał: Mam naprawde dobre tranzystory ale z lamp już się nie wyleczę. Najlepsze jest to, ze wkladam jako driver Tungsola czarna, gladka anoda i mam wzmacniacz o brzmieniu x, zmieniam na general electric i mam amp y, a jak wrzucę sylvanię jest już z. Nieograniczone mozliwosci w połaczeniu np z wymianą okablowania. W przyszłym roku też tak się "pobawię" jak swego odbiorę to też się tu pochwalę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 października 2018 Udostępnij Napisano 3 października 2018 Panowie nie zasmiecajmy watku. Jest juz otwarty jeden lampowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 października 2018 Udostępnij Napisano 18 października 2018 Audiowit to twoje kolumny? Co to za model YA? W jakim pomieszczeniu to u ciebie gra. Wizualnie są nie zwykle urokliwe! Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 18 października 2018 Udostępnij Napisano 18 października 2018 Yb illuminatus. To model na zamowienie. Nie ma go w podstawowej ofercie. Powstalo kilka egz. Moj jest ostatnim z nich i najbardziej dopracowanym. Chodzi o umieszczenie otworu br. Pomieszczenie 14m2. Wstępnie zaadoptowane akustycznie. Bedzie jeszcze kilka poprawek w tym panele mojego pomyslu ( choć okazuje się, ze ktos juz na to wpadł ;). Na szczegolną uwagę zasluguje amplifikacja przy ktorej powstawaniu czynnie uczestniczyłem. Niedlugo bedę mógł powiedziec o niej więcej nie chcę uprzedzać faktów. Okablowanie prawie w całosci to polskie manufaktury z klasą dźwięku porownywaną z kablami za grubą kasę z wybitnym dźwiękiem+ doskonałe kable z wczesnych lat 90tych. Moj system główny caly czas ewoluuje. Myślę, że za miesiąc będzie skonczony. Czas na nowy. Czyli wszystko wywalamy i skladamy nowy zestaw. Moze tym razem oparty o inne źródło. Moze x-sabre, ktory uważam za bezwzglednie wybitny. Jak kazde urządzenie audio ma jakieś wady ale mysle, ze do wyciagniecia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 18 października 2018 Udostępnij Napisano 18 października 2018 no to pozostaje nam tylko poczekac na fotki:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 października 2018 Udostępnij Napisano 18 października 2018 Dnia 2.10.2018 o 09:44, audiowit napisał: Stare zdjecia. Ale pokoik mam maly zeby zrobic zdjecia w odsluchowym. To te kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 18 października 2018 Udostępnij Napisano 18 października 2018 mialem na mysli fotki po skonczeniu:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 października 2018 Udostępnij Napisano 22 października 2018 Podobają mi się! Nie ukrywam!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 22 października 2018 Udostępnij Napisano 22 października 2018 Grają gładkimi wysokimi, są bardzo rozdzielcze. Średnica w/g mnie jest lekko ocieplona. Maja szybki bas. Pod warunkiem, ze zapewnimy im odpowiednie zasilanie. To wada tych kolumn, ze bez wydajnego pieca lepiej w ogóle do nich nie podchodzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 22 października 2018 Udostępnij Napisano 22 października 2018 28 minut temu, audiowit napisał: To wada tych kolumn, ze bez wydajnego pieca lepiej wogóle do nich nie podchodzić. Tu widzę pewien dysonans. Zasilasz je jak widziałem z wzmacniacza lampowego, którego impedancja wyjściowa jest względnie duża (kilka Ohmów) ze względu na transformatory. Pierwszy z brzegu tranzystor wypada pod tym względem przynajmniej o rząd wielkości lepiej. Możliwości prądowe są ściśle związane z impedancją wewn. wzmacniacza. A kolumny rzeczywiście bardzo ładne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 22 października 2018 Udostępnij Napisano 22 października 2018 Czyli jednym słowem wydajność wzmacniacza lampowego podyktowana jest wielkością i jakością trafa. Widziałeś moje trafa wyjściowe w monosach? Odsyłam do wątku lampowego. Za jakiś czas podeśle też link do pewnego tekstu o wydajności wzmacniaczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 22 października 2018 Udostępnij Napisano 22 października 2018 Jak pytałem o sławetne problemy z dołem (wydajnością prądową) w lampiakach to dostałem info ,że tak bywa jak jest źle zaprojektowany transformator ew. jak ma za mały przekrój Wiele mitów jest powielanych gdyż większość piszących na forach posiada tańsze konstrukcje często yaqiny... Widziałem filmik na yt koleś miał lampę 845 (coś koło 2x20W) + klipsch heressy (99dB) , 0,25-1W wystarczało by nagłośnić pokój , nie pamiętam ceny wzmaka ale chyba ~8tyś $ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 października 2018 Udostępnij Napisano 22 października 2018 11 godzin temu, audiowit napisał: Grają gładkimi wysokimi, są bardzo rozdzielcze. Średnica w/g mnie jest lekko ocieplona. Maja szybki bas. Pod warunkiem, ze zapewnimy im odpowiednie zasilanie. To wada tych kolumn, ze bez wydajnego pieca lepiej w ogóle do nich nie podchodzić. Do czego masz je podłączone? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 22 października 2018 Udostępnij Napisano 22 października 2018 (edytowany) Lampa 211 SET, 45W w klasie A. A to transformatory i to nie jest bylejaka produkcja. To dzieło sztuki mam 2 wzmacniacze lampowe i obydwa majà recznie robione trafa. Edytowano 22 października 2018 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 22 października 2018 Udostępnij Napisano 22 października 2018 Ile waży 1szt ? Śmiesznie jeśli prawie tyle co jakiś ampli yamahy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 22 października 2018 Udostępnij Napisano 22 października 2018 A co ciekawe i tak będzie daleko do ampli Yamahy pod względem impedancji wyjściowej - oczywiście będzie większa ;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 22 października 2018 Udostępnij Napisano 22 października 2018 Ponad 10kg szt. Dzwięk nieco różni się od Yamahy 803D. Choć podobno wszystkie wzmacniacze grają tak samo ;). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 22 października 2018 Udostępnij Napisano 22 października 2018 Z tym stwierdzeniem nie śmiem polemizować. Różnica w dźwięku musi być większa niż pomiędzy dwoma tranzystorami (tu również nie twierdzę, że jej nie ma), m in ze względu na występowanie rzeczonych transformatorów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts