Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Jak wszystko pójdzie dobrze, w tym roku luty będzie dla mnie progresywnym pejzażem malowany:

04.02. - Airbag we wrocławskim Firleju.

26.02. - Riverside i przyjaciele w warszawskiej Progresji. Powrót grupy do koncertowego grania, w rok po odejściu gitarzysty Piotra Grudzińskiego do największej orkiestry świata.

Zapowiada się arcyciekawie...
Napisano
Zamieszczam informację która zmartwiła mnie bardzo:

"Z przykrością informuję, że zapowiadane na dziś i jutro koncerty AIRBAG (3.02. Warszawa - Progresja i 4.02. Wrocław - Firlej) NIE ODBĘDĄ SIĘ. Rano trafiła do mnie wiadomość od zespołu, iż w nocy trafił do szpitala w bardzo poważnym stanie jeden z muzyków, w związku z czym ich przyjazd jest niemożliwy. Jest im niezmiernie przykro, bo bardzo cieszyli się z tych koncertów i ponownego spotkania z polskimi fanami. Mam nadzieję, że uda mi się tak szybko jak to możliwe wyznaczyć nowe terminy koncertów. Bilety zachowują ważność, ale można je też oczywiście zwracać w punktach zakupu. Będę wdzięczny za udostępnienie tej wiadomości swoim znajomym, tak by dotarła do możliwie szerokiego grona osób.

Piotr Kosiński/Rock-Serwis" .
Napisano
Cytat

Zamieszczam informację która zmartwiła mnie bardzo:

"Z przykrością informuję, że zapowiadane na dziś i jutro koncerty AIRBAG (3.02. Warszawa - Progresja i 4.02. Wrocław - Firlej) NIE ODBĘDĄ SIĘ....

Może zabrzmi to dziwnie- mnie też jest przykro! Nie dlatego, że koncert się nie odbędzie. Nawet nie dlatego, że... Jeno z powodu tego, że poczytać Twojej relacji Miles nie będę mógł, bo jej nie będzie. Może zrób tak- rozpuść wodze fantazji i napisz recenzję koncertu jaki się nie odbył....
  • 2 weeks later...
Napisano
Wklejam informację dotyczącą koncertów Airbag:

"Z radością informujemy, że koncerty grupy Airbag odwołane na początku lutego z powodu nagłej choroby jednego z muzyków, odbęda się w maju - 19.05. we Wrocławiu w Klubie Firlej i 20.05. w Warszawie w Klubie Progresja. Bilety zachowują ważność, ale można je też oczywiście zwracać w punktach zakupu (jeżeli komuś nie odpowiadają nowe terminy).

AIRBAG

19.05.2017 WROCŁAW, Klub Firlej, godz. 20:00

20.05.2017 WARSZAWA, Progresja Music Zone, godz. 20:00"
  • 3 months later...
Napisano

Ivo Pogorelić - 2 koncerty artysty w Polsce (chyba po 39 latach...).

W czerwcu będą 2 koncerty w Krakowie i Katowicach:

Koncert Świat Wielkiej Muzyki: Ivo Pogorelić w Krakowie 9.06.2017r. oraz w Katowicach - 11.06.2017r.

Pozdrawiam

• 3 months later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Earth, Wind & Fire Experience feat. Al. McKay play Avo Session – koncert, Szwajcaria 2011
TV Kultura, piątek 10.XI od 23.25 do 00.55 i powtórka w noc z niedzieli  12.XI na poniedziałek 13.XI

TV Kultura, sobota 18.20 – „Sen o Warszawie”.
Ten biograficzny film o Czesławie Niemenie powstał w 2014 roku - 10 lat po śmierci artysty, a zawiera relacje o Niemenie jego przyjaciół, rodziny, dziennikarzy muzyczni i autorzy biografii.

Pozdrawiam

Napisano

Będę tutaj niepopularny ale nie lubię chodzić na koncerty. W zyciu pracowalem przy około tysiącu koncertów więc jakoś nie mam ochoty :). Wolę być po tej drugiej stronie barierek bo nie przepadam za tłumem. Ale rozumiem bo raz na jakis czas jak się chce artystom to potrafią stworzyć klimat.

• 2 weeks later...
Napisano
Dnia 21.11.2017 o 18:08, michalwronki napisał:

Ja się chyba wybiorę na Pink Floyd w kwietniu 2018 do Poznania....ciekawe czy będzie warto....

A jednaj nie warto, to będzie jakis inny zespół, grający ich utwory...po prostu nie doczytałem....

• 5 months later...
  • 3 months later...
  • 4 months later...
Napisano

1 marca - jak co roku - koncerty urodzinowe (tzn. z okazji urodzin) Chopina. Warszawiacy mają łatwiej :).

O godzinie 12 w Żelazowej Woli a wieczorem o 19 - w warszawskiej Filharmonii Narodowej.

Więcej informacji na stronach Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina
http://filharmonia.pl/koncerty-i-bilety/repertuar/koncert-urodzinowy-fryderyka-chopina4

oraz Filharmonii Narodowej
http://filharmonia.pl/koncerty-i-bilety/repertuar/koncert-urodzinowy-fryderyka-chopina4

W skrócie:

1 marca 2019, godz. 12.00, Żelazowa Wola

Program:
Fryderyk Chopin (1810-1849):
Nokturn c-moll op. 48 nr1
Mazurek c-moll op. 31 nr 1
Mazurek G-dur op. 50 nr 1
Mazurek C-dur op. 24 nr 2
Mazurek a-moll op. 7 nr 2
Mazurek g-moll op. 24 nr 1
Mazurek B-dur op. 7 nr 1
Mazurek b-moll op. 24 nr 4
Mazurek f-moll op. 7 nr 3
Mazurek As-dur op. 50 nr 2
Mazurek cis-moll op. 50 nr 3
Nokturn fis-moll op. 48 nr 2

Wykonawcy:
Krzysztof Książek - fortepian historyczny

1 marca 2019, o godz. 19.00 w Filharmonii Narodowej wystąpią Tomasz Ritter, zwycięzca I Międzynarodowego Konkursu Chopinowskiego na Instrumentach Historycznych oraz Orkiestra Historyczna pod batutą Dirka Vermeulena.
W programie:
Uwertura koncertowa “Bajka” Stanisława Moniuszki,
Symfonia C-dur op. 2 nr 2 Karola Lipińskiego oraz
Koncert fortepianowy f-moll op. 21 Fryderyka Chopina.

Tomasz Ritter zagra na fortepianie Pleyel, zakupionym z środków sponsorskich Fundacji Lotto i Orlen Dar Serca.

Organizator: Narodowy Instytut Fryderyka Chopina

Pozdrawiam

• 4 weeks later...
  • 4 months later...
Napisano

Już 60 lat w warszawskich Łazienkach można posłuchać muzyki Fryderyka Chopina w wykonaniu znanych artystów - polskich oraz obcokrajowców.

Bieżący program jest dostępny m.in. tutaj
http://koncerty-chopinowskie.pl/program/

Koncertują często laureaci Międzynarodowych Konkursów Pianistycznych im. Fryderyka Chopina - 8 września o godzinie 16 zagra Charles Richard-Hamelin (zdobywca II nagrody w XVII Międzynarodowym Konkursie Pianistycznym w 2015 roku)
http://www.charlesrichardhamelin.com/
oraz profesorowie - wykładowcy polskich uczelni.

Przez 3 pierwsze weekendy (soboty i niedziele) lipca organizowane są koncerty i wykłady (choć chyba lepiej użyć słowa "opowiadania") dotyczące muzyki - również dla kilkuletnich dzieci ("Melomaluszki" - strefa żółta, Stara Kordegarda )  na 4 scenach oznaczonych kolorami (strefa żółta, pomarańczowa, czerwona i purpurowa)
https://www.lazienki-krolewskie.pl/pl/wydarzenia/festiwal-strefa-ciszy-2019

Pozdrawiam

• 2 months later...
  • RoRo pinned this topic
  • 6 months later...
  • 2 months later...
Napisano

Krótka relacja z wczorajszego 40 -tego Pikniku Country w Mrągowie. Miałem mieszane uczucia czy iść na piknik , bo wykonawców którzy byli w tym roku znam jak własną kieszeń z poprzednich edycji. Ale cóż tam , muzyka na żywo , to muzyka na żywo i nie ma co marudzić pomyślałem i polazłem. 

Było warto , niesamowita atmosfera , tak pełen amfiteatr widziałem ostatnio jakieś 6 - lat temu. Mimo tego , że wykonawcy raczej już wiekowi i trochę zgrani to wznieśli się na wyżyny kunsztu muzycznego o jakie ich szczerze powiem nie podejrzewałem :) Akompaniował wszystkim wykonawcą zespół z mojego miasta tj. Colorado Band , wystąpili : Zayazd ,  Alicja Boncol, Karolina Jastrzębska, Klaudia Majkowska, Lonstar, Tomasz Szwed, Babsztyl, Mariusz Kalaga, Czarek Makiewicz, Wojciech Dudkowski, Michał Milowicz, Jan Manson, Gang Marcela , Robert Anthony  / USA/ i niesamowity stepujący zespół z Czech Carmelki . Od razu powiem , że " gwiazda" z USA była najsłabszym ogniwem koncertu , głos słabiutki i z Country to niewiele miało wspólnego. Za najlepszą wykonawczynie uważam Karolinę Jastrzębską / na zdjęciu poniżej w czerwonej sukience /.Obserwuję tą młodą dziewczynę od trzech lat i z roku na rok jej poziom wokalny wzrasta. Nie obyło się bez akcentów politycznych , już na początku imprezy Colorado Band / Łódź/ zaśpiewał utwór Kultu - " Arahia " co odniosłem wrażenie nie bardzo spodobało się prowadzącemu Pawłowi Sztompke , który co jakiś czas w kółko powtarzał , że to co oglądamy / koncert/, to zawdzięczamy tylko i wyłącznie jaśnie panującemu .... i teraz uwaga " Ministrowi kultury , dziedzictwa narodowego i sportu ". A ja np. jak sądzę , że moim podatkom , no chyba , że minister wyłożył kasę z własnej kieszeni , to przepraszam. tak nachalnego przekazu politycznego nie było nigdy na Pikniku , ale cóż kazali z KC to powtarzał. Publika była świetna , diametralnie inna niż w ubiegłym roku / ponoć jak rozmawiałem z miejscowymi , bony turystyczne się skończyły , a i wzrost cen zrobił swoje/ , Ci ludzie byli tam i się niesamowicie bawili bo ..... naprawdę lubią Country i to było widać na każdym kroku. Po za tym było to 40-lecie i przyjechała masa osób zobaczyć jubileusz. W większości Ci którzy poprzednie edycje odpuścili , spotkałem ludzi z którymi nie widziałem się od 9-10 lat. Warto , warto i będę powtarzał to jak mantrę słuchać muzyki na żywo , są to niewspółmiernie bogatsze wrażenie niż z naszych domowych systemów. 

Piknik jeszcze trwa , mogę śmiało zaprosić :) 

20210723_194239.jpg

20210723_211243.jpg

20210723_214843.jpg

20210723_223154.jpg

20210723_224659.jpg

20210723_230547.jpg