Skocz do zawartości

Muzyka Elektroniczna , co o niej sądzicie ? co polecacie ? czyli ogólna dyskusja

Recommended Posts

• 3 weeks later...
Napisano (edytowany)

Tak, sobie przeglądam wątek gatunku, i już w pewnym momencie pomyślałem, że nikt tu nie ma pojęcia, o tym, że w Polsce też się komponuje kawał dobrej muzyki elektronicznej.
Chciałem napisać coś o Przemku Rudziu, no ale na ósmej stronie wątku, objawienie....
Zatem wspomnę o twórczości innego kompozytora, dla odmiany z Łodzi, wydającego muzykę on-line, pod pseudonimem konspiracyjnym Dieter Werner.
Jego twórczość charakteryzuje się bogactwem formy. Utwory tego twórcy są bardzo zróżnicowane stylistycznie, bardzo ilustracyjne, żywiołowe, pełne emocji. O stylach, o które haczy nie będę wspominać, bo napisałbym tu książkę, chyba. ;)
Po za tym, cytując Klausa Schulze:  mówić o muzyce, to tak, jakby tańczyć o architekturze.
Zapraszam do słuchania, jest też możliwość nabycia albumów w formatach bezstratnych wav, flac itp.
Link kieruje do konkretnego albumu, ale można tam znaleźć kompletną twórczość kompozytora.
Dieter Werner Epoka Dywergencji

Edytowano przez Eltanianin
Napisano

@Eltanianin doskonale wiem, że jest mnóstwo nieznanych, utalentowanych twórców el-muzyki w Polsce - tylko kiedy to wszystko znaleźć i przesłuchać? Mało kto ciągle siedzi na forum i pisze,  a jak już pisze, nieraz pisze sam dla siebie 😶Jak zapewne zauważyłeś, na tym i i na innych forach zainteresowanie muzyką elektroniczną jest znikome, ludziska się boją, że stracą "twarz" bo to takie nieaudiofilskie 😁 Z kolei większość z tych, co już pisze, z reguły odgrzewa stare kotlety, które są wszystkim powszechnie znane aż do obrzydzenia. Oczywiście bez urazy, bo każdy ma prawo słuchać czego chce i pisać  o tym ile chce - ale ileż można wklejać Jarre'a, Tangerine Dream czy innych wielkich klasyków el-muzy? Ja od lat trzymam się zasady, że praktycznie nie piszę nic o najbardziej sławnych artystach, producentach i zespołach, staram się popularyzować tych mało / mniej znanych.

Za Dietera Wernera dziękuję, nie znałem, dorobek chętnie poznam w wolnej chwili.

Z mojej strony Polaris i brzmienia w duchu berlin school:

https://polarismusic.bandcamp.com/album/desert-run

Napisano (edytowany)

A ja sobie wrzucę ot takie utworki.

Nils Frahm

https://tidal.com/track/103386854

Boards of Canada *

https://tidal.com/track/16024566

8 godzin temu, Eltanianin napisał:

Tak, sobie przeglądam wątek gatunku, i już w pewnym momencie pomyślałem, że nikt tu nie ma pojęcia, o tym, że w Polsce też się komponuje kawał dobrej muzyki elektronicznej.

3 godziny temu, Profi napisał:

doskonale wiem, że jest mnóstwo nieznanych, utalentowanych twórców el-muzyki w Polsce - tylko kiedy to wszystko znaleźć i przesłuchać?

To prawda, tak sobie myślę, że jedną z takich osób i artystów jest Maciej Staniecki muzyk i kompozytor.

Nagrał cztery solowe płyty z muzyką instrumentalną wydane przez wydawnictwo Requiem Records. Jedna z nich zatytułowana "To co nieokreślone" została uznana przez magazyn "Hi Fi Muzyka" płytą roku 2004.

Mam kilka jego płyt CD z wydawnictwa Requiem Records m.in. "To co nieokreślone ".

Polecam też płytę "Following the light". 

Więcej na stronie: 

https://requiem-records.com/pl/artysci/maciej_staniecki

Kilka albumów jest na Tidalu:

https://tidal.com/artist/13363329

Polecam.

Edytowano przez RoRo
Na prośbę autora-poprawiłem nazwę zespołu *
Napisano (edytowany)
53 minuty temu, Profi napisał:

Doskonale wiem, że jest mnóstwo nieznanych, utalentowanych twórców el-muzyki w Polsce [...]

[...]...bo to takie nieaudiofilskie[...]

Za Dietera Wernera dziękuję, nie znałem, dorobek chętnie poznam w wolnej chwili.

Z mojej strony Polaris i brzmienia w duchu berlin school:

https://polarismusic.bandcamp.com/album/desert-run

Polaris, znam znam... Na kilku występach na żywo, też się było... między innymi w Taklamakanie - Opalenica.

Ja miałem, to szczęście, ze wpadłem w niszowe środowisko el-muzyczne, już jakoś w pierwszej dekadzie tego wieku. Takie festiwale jak "Elektroniczny Woodstock" Kruszwica, WEM - Słubice, The Day Of Electronic Music - Cekcyn ;) Znawcy tematu wiedzą ;) i wiele pomniejszych wydarzeń.
Inna sprawa, że ciężko o nagrania, a już na pewno ciężko o takie w dobrej jakości, o jakimś  hi - ress, nie wspominając, więc choćby z tego tytułu nie jest to działka audiofilska.

...a jak, schodzimy do polskiej niszy, polecam: Endorphine "Świat Równoległy"  
Relaksik, po stresującym dniu w pracy ;) też do nabycia w formie elektronicznej, ale i w postaci CDA.

Napisano
21 godzin temu, DiBatonio napisał:

Będzie poprawione 😉

Jacek - poprawiłem tę "Canade" w Twoim poprzednim wpisie.

A tak swoją drogą to Twój wpis był jak najbardziej poprawny, z tym że sprzętowo!
Bo ktoś (a właściwie to "ktosie" 🙂 ) faktycznie bardzo Kanadę polubił i to już dawno temu 👍

Pozdrawiam

Napisano

Kolejny polski twórca klasycznej muzyki elektronicznej. Często współpracujący z Przemkiem Rudziem Tomasz Pauszek
Wybrałem dla Was album z 2017
LO-FI LO-VE

Zapraszam do słuchania. tej i innych realizacji kompozytora :)
Można muzykę nabyć w formacie plików bezstratnych. oraz w formie fizycznego albumu 2CD.

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Napisano

Na sąsiednim forum podejrzałem taką oto propozycję 

The Flashbulb - Our Simulacra 

Na razie słuchałem z telefonu. Pierwszy odsłuch - myślę sobie - dziwactwo. Coś jednak mnie przykuło i przesłuchałem cały album. Drugi odsłuch i rogal na gębie. Jeszcze muszę przysiąść do odsłuchu słuchawkowego, ale chyba będzie zakup.

Muzyka nietuzinkowa, słychać, że artysta włożył sporo pracy w swoje dzieło.

Napisano (edytowany)

Tak się zastanawiam, nad "wykupem" którejś z platform streamingowych audio.
Na której znajdę najwięcej elektroniki, rocka elektronicznego, i progresywnego?
Z możliwością pobierania plików w jakości przynajmniej płyty CD Audio  44.1kHz, a najlepiej więcej, łapiącej się w standard Hi Res.

Z góry dzięki za s sugestie....

Napisano

No, to ja znów "zagram" "po naszemu" :)
Dieter Werner - Kraina Lodu"

Zwróćcie uwagę na przestrzeń, chciało by się powiedzieć, 3D w utworach "Koło Podbiegunowe", [2] oraz "Pleistocen"[5] Przy tym 5tym miałem autentyczny odruch cofnięcia stóp, by "w ognisko nie wlazly" ;)
Momentami stereofonia mi się z pokoju wylewa.... ;) 

Miłego słuchania.... Nie zamarznijcie mi, tylko :) No i uważajcie na stopy :D

Kraina Lodu.jpg

• 1 month later...
Napisano
Dnia 30.11.2023 o 10:38, Eltanianin napisał:

Zwróćcie uwagę na przestrzeń, chciało by się powiedzieć, 3D w utworach "Koło Podbiegunowe", [2] oraz "Pleistocen"[5] Przy tym 5tym miałem autentyczny odruch cofnięcia stóp, by "w ognisko nie wlazly" ;)
Momentami stereofonia mi się z pokoju wylewa.... ;) 

Nic dodać, nic ująć

Niedawno zakupiłem jego całą dyskografię w pakiecie. Zostały mi jeszcze pierwsze 3 albumy do odkrycia. Te które już przesłuchałem, bardzo mi się podobają. Świetna robota. Słychać inspirację Artysty muzyką J.M. Jarre'a i Tangerine Dream, lecz nie robi tego w nachalny sposób.

Spośród tych wszystkich albumów najwyżej oceniam  "Land of Ice", to jest po prostu mistrzostwo świata, są tu dźwięki które najlepiej łechcą moje uszy. Daję 11pkt na 10 😊.

Myślę, że duże uznanie uzyska też całkowicie odmienny stylistycznie, słodko-klubowy album "Berlin"

https://dieterwerner.bandcamp.com/album/berlin

Tak, że jeszcze raz dziękuję @Eltanianin za przywołanie Dietera Wernera do zbiorowej świadomości 🥰

Napisano
Dnia 1.01.2024 o 15:31, Profi napisał:

"Land of Ice"

Niesamowity spokój, taki aż "martwy", jak tamten świat.....
Facet, tak, to zagrał, jakby tam był.....
...Z tego, co wiem, nie był ;)

Dnia 1.01.2024 o 15:31, Profi napisał:

"Berlin"

Taki, album zalatujący niemieckimi klubami, ale temat potraktowany bardzo elegancko.
Nie masz poczucia, takiego bumcy-bumvy.... a charakter transowy zachowany.  Te barwy, takie już niby oklepane w użyciu przez Dietera, okraszone jego charakterystycznym klimatem, tworzą całkiem ciekawą całość...
Dość często wracam do tego albumu.

Co do pierwszych albumów, Pochwalę się, mam je na CD otrzymałem osobiście z dedykacją autora ;)
Wiem, w dobie plików audio, streamingu - muzyki "na wynajem", może na nikim, to wrażenia nie robić, ale sobie bardzo cenię takie perełki. :) Może, właśnie tym bardziej ze względu  na to, że fizyczne zaczynają być rzadkością. ;)

Dieter.jpg

Napisano

Takie mroźne klimaty w muzyce lubię, bardzo lubię. Choćby taki Biosphere i jego arktyczny ambient. Nie wspominając o nagraniach field recordings.  Czy taki Terje Isungset - choć to już nie el-muzyka, a eksperymentalny jazz 

Płytek zazdroszczę - Ty to jesteś Gość 😎 

Ja to mam tylko autograf od Bluetech-a (wysyłkowo oczywiście)