Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Ostatnio, dzięki roon radio, znalazła mi się ciekawa artystka.  Sevdaliza, jak się nazywa, urodzona w 1987 w Iranie, w wieku 5 lat wyemigrowała z rodzicami do Holandii. Tworzy muzykę z gatunku -  elektroniczna, trip-hop, experimental pop, avant-pop (za wiki).   Jeśli ktoś lubi Portishead, Björk (bo do tych wykonawców jest porównywana), polecam posłuchać bo warto. Ciekawy wokal, niebanalne magiczne aranżacje trip-hopowe i nie tylko. Do tej pory artystka wydała dwa studyjne albumy 'ISON' oraz 'Shabrang' (wysoko oceniane) i sporo singli. 

Wklejam dwa utwory z YT bo tak mi łatwo ale polecam całe albumy  z Tidal/Spotify.  

W pierwszym utworze 'Comet', magia fortepianu i innych dźwięków zaczyna się w połowie:

Drugi  klip  'Rhode" warto zobaczyć do końca i nacieszyć oko, nawet jeśli ktoś nie bardzo lubi taką muzykę,

nawet sama artystka w komentarzach napisała "enjoy the ride"

No to enjoy, kto tam chce 😉

Napisano

Właśnie słucham nowy album After The Great Storm - Ane Brun, jednego z moich ulubionych głosów żeńskich. Bardzo fajna płyta na relaks. Kabelki i testy dziś odpuszczam ;)

RoonShareImage-637415788135169010.png.c277b4770791c9fae5e1ccb57672c098.png 

Napisano
3 godziny temu, MarcKrawczyk napisał:

dziś odsłuch ostatnich zakupów z biedry...

IMG_20201119_105238.jpg

Kupiłem The Cure,"Disintegration" w Biedronce według mnie całkiem dobrze wydana płyta,chodzi mi o tę sprzedawaną przez market,jestem ciekaw twego zdania?

Napisano
2 minuty temu, tomaz75 napisał:

według mnie całkiem dobrze wydana płyta

Dlaczego miałaby być źle wydana? To normalne, oficjalne wydawnictwa sprzedawane przez Biedronkę. Kupiłem już u nich co najmniej kilkanaście płyt😀                                    

Napisano
21 godzin temu, Rega napisał:

Chętnie posłuchałbym czegoś w wykonaniu Isao, ale niestety niczym nie dysponuję

Całkiem miła i ekspresyjne wykonanie w stylu klasyki, ale za razem nowoczesne spojrzenie na muzę  w tamtym czasie, lubię go słuchać głęboką nocą. Zakupione w tamtych czasach, chyba najlepszych dla muzy.

A nie można obecnie ich kupić, nie ma wznowień, a może stream jest, ale może nie oddać tego co płyta.

Pozdr.

2 godziny temu, Stream napisał:

Dlaczego miałaby być źle wydana?

Ważna jest tłocznia. Kupuję w wytrawnych salonach, i bardzo często 3szt / 10 zakupionych wraca do sprzedawcy ze względu na błędy czy wady na płycie.:/ Np. ostatnio musiałem wymienić album Rogera bo miał na 2 lp wadę. 

Napisano (edytowany)

Karol - ja znam trochę twórczość Isao Tomity. Z czasów kiedy w Trójce pracował taki pan nazywajacy się Jerzy Kordowicz z charakterystycznym głosem.  Tylko nie mam obecnie płyt Tomity dla przypomnienia. A na marginesie dodam, ze pracowałem kiedyś w pobliżu (kilkadziesiat metrów) miejsca zamieszkania pana Klausa Schulze🙂.

Edytowano przez Rega
Napisano
2 godziny temu, tomaz75 napisał:

Kupiłem The Cure,"Disintegration" w Biedronce według mnie całkiem dobrze wydana płyta,chodzi mi o tę sprzedawaną przez market,jestem ciekaw twego zdania?

Nie miałem nigdy żadnych kłopotów z cd z biedry, a seventeen seconds brzmi poprawnie, bo nie jest to mistrzostwo realizacji, wiedziałem już wcześniej.

Napisano

Z kilkunastu płyt kupionych w Biedronce, jedną musiałem zwrócić. Nadruk na płycie się łuszczył i nawet nie wkładałem jej do odtwarzacza żeby nie zanieczyścić wnętrza. Pewnie jakiś błąd w produkcji, nigdy wcześniej z czymś takim się nie spotkałem.

Napisano
Dnia 21.11.2020 o 19:19, JohnDoe napisał:

Właśnie słucham nowy album After The Great Storm - Ane Brun, jednego z moich ulubionych głosów żeńskich. Bardzo fajna płyta na relaks. Kabelki i testy dziś odpuszczam ;)

RoonShareImage-637415788135169010.png.c277b4770791c9fae5e1ccb57672c098.png 

JohnDoe dzięki za wskazanie Ane Brun, właśnie słucham i to jest co lubię. 🙂