Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Testuję kolumny pod kątem zakupu - jeden z obowiązków punktów programu, to big band z wokalem. :)

Inny punkt programu to bluesrockowe power trio. Przy okazji dochodzę do wniosku, że debiut Gov't Mule'a to chyba ich najlepsza płyta i zarazem jeden z najważniejszych albumów rockowych lat 90-tych.

Środek płyty: Trane i Mule. No i Left Coast Grovies pod koniec. Że nie wspomnę o Rocking Horse, granym potem przez Warrena z ABB. Gitarowo i aranżacyjnie w późniejszych latach Warren jeszcze się rozwinął. Ale tylu pomysłów co tu, nie miał chyba już nigdy potem. Ależ to niesie... :)

Edytowano przez Rafał S
Napisano (edytowany)
3 godziny temu, maxredaktor napisał:

I tu i tu jako pierwszy jest „Dose”. 

"Dose" (czyli "Dwójka") też świetna, choć bardziej mroczna i gęściej zaaranżowana. Od tej płyty zacząłem, krótko po tym, kiedy się ukazała. Wiąże się z nią sporo wspomnień. Kupiłem ją od nieżyjącego już Leszka Pomierskiego, późniejszego założyciela Gdynia Blues Clubu i organizatora Gdynia Blues Festival. Prowadził w tamtych czasach z bratem mały sklepik płytowy "Hobby the One" w Gdańsku Wrzeszczu przy dworcu kolejowym. Przychodziłem tam regularnie jako student, bo miałem po drodze z uczelni do domu. Przeważnie tylko po to, żeby posłuchać (wtedy jeszcze nie było mnie stać na płyty). Było to, oprócz audycji Kaczkowskiego, Manna i Beksińskiego w Trójce, jedno z głównych źródeł mojej rockowej edukacji. Pan Leszek, zresztą świadomie prowadził w sklepie coś na kształt nieformalnego klubu. Raz, pamiętam to jak dziś, w porze gdy nie było klientów gościł w sklepie dwu bezdomnych z dworca, którym grał na ich życzenie Iron Butterfly. Zresztą często przesiadywali pod sklepem, a on puszczał im muzykę. Kiedyś powiedział do mnie: "Oni wcześniej mieli normalne życie i słuchali tak samo, jak my. A teraz mogą słuchać tylko tutaj.". Tę płytę zawsze będę z nim kojarzył.

Edytowano przez Rafał S
Napisano
10 minut temu, Khedron napisał:

Akurat tego utworu realizacja jest taka sobie, ale wykonanie to absolutny szczyt artyzmu. Z jednej strony troche szkoda, z drugiej fajnie bo piosenka zachwyci niezaleznie od sprzetu. 

Chyba jednak na moich Edifierach to nie działa, bo nie zachwyciłem się :D

Napisano

Ponieważ nadal nie mogę oderwać się od słuchania magnetofonu, to postanowiłem wykorzystać ten nasz wątek i zacząłem nagrywanie utworów od samego jego powstania ,czyli 2007. Mam dwie kasety nagrane , a jestem dopiero na stronie ósmej :) Fajnie jest tak sobie posłuchać propozycji ludzi którzy już nie piszą na Forum, poznać ich gusta. I dawno nie miałem tyle czasu słuchawek na głowie  :) 

Napisano
3 godziny temu, Khedron napisał:

Akurat tego utworu realizacja jest taka sobie,

No właśnie: mam parę płyt wyprodukowanych przez Joe Henry'ego (w tym jego własną, bardzo dobrą - "Civillians") i uważam, że wszystkie są muzycznie lepsze niż dźwiękowo. Akurat za Burke'a dostał Grammy, więc posłucham jeszcze raz.

Napisano
7 godzin temu, Khedron napisał:

Az strach co bedzie jak skads jakis patefon wygrzebiesz

Nie chce zaśmiecać tego wątku , ale w pogoni za naszą referencyjnością brzmienia zapominamy czasem o przyjemności jaką daje muzyka. Magnetofon mi to dobitnie udowodnił. 

Napisano
24 minuty temu, seba3002 napisał:

Ja miałem kiedyś kasetę Samanthy Fox. Najciekawsze rzeczy jednak nie były ukryte na nośniku, a w dołączanej "książeczce".

Seba Ty to nie reformowalny jesteś ! :) 

Chociaż jak chodzi o Samantę to kto by słuchał co tam Ona śpiewa ..... te teledyski :) 

Napisano
36 minut temu, Asia napisał:

A kasety Papa Dance masz?

Nieee , ale poluje na platynowe wydanie Zenka , jest tylko problem bo doszły mnie słuchy , że to będzie edycja limitowana tylko dla zasłużonych działaczy pewnej partii i się mogę nie załapać :(