Rega Napisano 10 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2022 Rozgrzewka 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 10 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2022 (edytowany) To ja też coś z Purpli. Prawdopodobnie mój ulubiony utwór Purpli. Jak dla mnie najlepszy wokal Iana z wszystkich ich utworów, a przynajmniej z tych, które słyszałem. Edytowano 10 kwietnia 2022 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 10 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2022 2 godziny temu, Rega napisał: Rozgrzewka Gdybym miał zrobić listę płyt, których najwięcej w życiu słuchałem, to Perfect Strangers byłaby w pierwszej dziesiątce. Niegdyś na kasecie, potem upgrade do CD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 10 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2022 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2022 A to ktoś kto zwykle wzbudza tu sporo emocji . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 11 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2022 Ktoś już słuchał? https://tidal.com/track/223418855 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 11 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2022 Z recenzji…. Weird. To słowo często pojawia się w stosunku do znanej od kilkunastu godzin nowej płyty Jacka White'a "Fear Of The Dawn". Zdradza ono pewną bezradność krytyków wobec tego bezkompromisowego materiału. Pamiętam, że podobną konsternację budziły pod koniec lat 90. albumy... Autechre ("Chiastic Slide") i Squarepushera ("Music Is Rotted One Note"). Pisano: "Tak, owszem ciekawe, ale trzeba temu szaleństwu dać trochę czasu. Zobaczymy, czy się przyjmie". Otoż, Jack nie ma nic do stracenia i faktycznie jedzie po bandzie, aż iskrzy. Bardzo daleko odjechał od tego, co od ponad 20 lat jest jego znakiem rozpoznawczym. To już nie jest prosta (ani nawet skomplikowana) mutacja hard-blues-alternative-rocka, tylko pełnowymiarowa rozwałka na motywach rockowego metajęzyka. O ile poprzedni album lidera The White Stripes i The Dead Weather zapowiadał taką właśnie drogę artystyczną, to - mimo że był bardzo dobry - wydawał się jednak zbyt rozbuchany, a przez to - nie do końca spójny. Tutaj wszystko jest na swoim miejscu - surowizna, wygar, melodia, niestandardowe rozwiązania kompozycyjne, wielka erudycja muzyczna i to, co zawsze było największym atutem rocka, czyli pierwotna energia (uzyskana nie tylko dzięki świetnym riffom i pracy sekcji rytmicznej, ale też potężnemu, tłustemu brzmieniu). Zacięcie do eksperymentowania i misternej, studyjnej roboty nie zamyka tym utworom drogi do żywiołowych wykonań koncertowych. W przypadku twórcy bądź co bądź rockowego jest to sytuacja optymalna. A wracając do Squarepushera i Autechre, to wspomniane przeze mnie albumy należą dziś do żelaznego kanonu poszukujących brzmień końcówki XX w. Jest spora szansa, że nowy White będzie za jakieś 20 lat oceniany podobnie. #jackwhite #thedeadwheather #thewhitestripes #rock #alternative #riff #fearofthedawn Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 11 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2022 Skrzypek z Kijowa z polskim paszportem. Słucham w pracy: z płyty na starej miniwieży Phillipsa. - niestety nie znalazłem tego w sieci, żeby podlinkować utwory. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 11 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2022 Dzis Chris Rea. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sipo Napisano 11 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2022 Po cichu i w tle. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 11 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2022 You feel like Steve McQueen When you're driving in your car And you think you look like James Bond When you're smoking your cigar It's so bizarre you think you are The new kind of James Dean But the only thing I've ever seen of you Was a commercial spot on the screen Movie Star, Movie Star You think you are a Movie? Movie Star, Movie Star (...) The frozen hero! Your words are zero When your dreams had vanished into dark Along the go that you don't want to know Movie Star, Movie Star Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 12 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2022 16 godzin temu, misiek x napisał: Nie słyszałem tego jeszcze, ale gościa bardzo lubię 👍 No to jak o Jack,u to jeszcze to polecam. A ja robiłem kilka podejść do jego muzyki, ale jakoś nie mogłem się przekonać. Chyba chodzi o sprawy rytmiczne - dla mnie to jest zbyt "kanciaste". Ale miałem znajomego muzyka, który bardzo go cenił i mówił, że tam jest zawsze dużo pomysłów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 12 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2022 A u mnie w tle solowy Neal Schon - "The Calling" z 2014 r. Neal, jak wiadomo ma bogate doświadczenie: od Santany, przez komercyjne sukcesy z Journey, po bluesrocka i gitarowe fusion. Tutaj mamy akurat to ostanie. W dwu kawałkach gościnnie Jan Hammer. Bywa mocno, choć jest też miejsce na bardziej nastrojowe numery, jak ten podlinkowany. Niestety - mastering jest, moim zdaniem, fatalny. Duża kompresja, cały dźwięk na wierzchu. Szkoda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 12 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2022 Czy u Was to pianiono też tak strasznie kaleczy uszy? Zwłaszcza powiedzmy pierwsze 30 sekund? Czy to jest tak zrobione na tej płycie, czy naprawdę u mnie jest tak źle? Nie wiem nawet jak to nazwać, zupełnie jakby instrument był rozstrojony, albo coś strasznie rezonowało. Reszta płyty bardzo OK. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 12 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2022 Tak jest , dziwne wibracje . Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 12 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2022 2 godziny temu, Dedal75 napisał: Tak jest , dziwne wibracje . Pzdr Dziwne to. A już myślałem, że będzie pretekst żeby sprawdzić coś nowego 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 12 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2022 Zawsze jest 🤭. A co mordujesz @Grzesiek202 teraz ? Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 12 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2022 2 godziny temu, Grzesiek202 napisał: A już myślałem, że będzie pretekst żeby sprawdzić coś nowego 😉 Nie wierz Dedalowi. U mnie ten fortepian jest krystaliczny. No, już - sprawdzamy nowe kolumienki. Tylko, żeby miały dobre tweetery, nie takie jak te, co masz teraz! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 12 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2022 15 minut temu, Dedal75 napisał: A co mordujesz @Grzesiek202 teraz ? Jeśli masz na myśli sprzęt, to nic nowego. 706 ciągle cieszą. Ale przymierzam się do rewolucji i wyniesienia się z tzw. pokoju dziennego na poddasze. Spodziewam się samych pozytywów. 9 minut temu, Rafał S napisał: No, już - sprawdzamy nowe kolumienki. Tylko, żeby miały dobre tweetery, nie takie jak te, co masz teraz! To jakie tweetery polecasz? 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 12 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2022 Ehh , jeszcze klamce z dobrego człowieka zrobią 🤦 . Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 12 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2022 Nie martw się @Dedal75 Ja na słuchawkach od komórki i z YT też nie słyszę tam nic niepokojącego . Zasadnym pozostaje pytanie: lepiej słyszeć, czy nie słyszeć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2022 Dla fanów gitary i bluesa. Niesamowicie ten utwór u mnie brzmi , nie to bym się chwalił @MariuszZ masz tu swoje talerze i szczoteczki I już klasyka 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 12 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2022 Eric Clapton&Friends-The Breeze... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 12 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2022 30 minut temu, Artsky napisał: Eric Clapton&Friends-The Breeze... Mam i lubię, chociaż spodziewałem się po tym albumie więcej. Wydaje mi się, że Clapton na swoich własnych płytach potrafi ciekawiej zagrać JJ Cale'a. Niemniej, miło, że doborowe towarzystwo się zebrało, żeby wspólnie wykonać te numery. 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Dla fanów gitary i bluesa. (...) I już klasyka Parafrazując wieszcza: Wielu jest świetnych gitarzystów w tym wieku, Lecz niech żaden z nich nigdy nie gra po Becku. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 12 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2022 (edytowany) 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Dla fanów gitary i bluesa. Niedawno słuchałem "Truth" Becka. Rewelka. Jak dla mnie poziom Zeppelinów czy debiutu Gallaghera. Rod Stewart świetnie zaśpiewał na tej płycie. Edytowano 12 kwietnia 2022 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts