Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
8 godzin temu, Fafniak napisał:

Nie wiem kto wspomniał ale dobrze się stało bo mam kolejną płytę 

IMG20220708112100.thumb.jpg.c72a82669e048db244a7a28266eac2d7.jpg

Podziel się wrażeniami. Lubię czytać takie opisy. W tym dziale najczęściej nikt nic nie pisze tylko wrzuca link lub zdjęcie. To słaba zachęta. 

Ojciec Założyciel tej rubryki, niejaki @karp, uzasadniając decyzję o jej powstaniu, w pierwszym poście popełnionym 2-go lutego 2007 napisał:

Niby standardowy temat, ale jednak coś, co mówi o nas. O naszym nastroju, o tym co robimy. Ale żeby nie był to standardowy temacik dla spamerów, to napiszcie uzasadnienie - dlaczego akurat to??

Może uszanujmy jego intencje i wrzucajmy parę zdań dlaczego coś proponujemy? Mnie to jak inni ludzie odbierają daną muzykę interesuje. A Was?

Napisano (edytowany)

Jeden z moich ulubionych zespołów, nie tylko ze Sceny Canterbury. Dużo koncertówek Maszyny mam do nadrobienia, więc dlatego akurat to :D

Z Wikipedii:

Scena Canterbury (także brzmienie Canterbury) – dość nieprecyzyjny, ale praktyczny termin odnoszący się do muzyków i zespołów uprawiających rock progresywny, rock awangardowy i jazz w latach 60. i 70. XX wieku, wywodzących się częściowo z miasta Canterbury, w hrabstwie Kent w Anglii.

Edytowano przez Adi777
Napisano

Bez bicia się przyznam że ten temat bardzo mnie inspiruje.

Zwykle, muzy której tu mogę posmakować, nigdy nie usłyszałbym bo "stoję" muzycznie w latach 80/90 :). Moje motto to "follow the music"  dlatego baaaardzo często tu zaglądam.

Napisano
1 godzinę temu, gienas napisał:

Bez bicia się przyznam że ten temat bardzo mnie inspiruje.

Zwykle, muzy której tu mogę posmakować, nigdy nie usłyszałbym bo "stoję" muzycznie w latach 80/90 :). Moje motto to "follow the music"  dlatego baaaardzo często tu zaglądam.

Fajnie, że to napisałeś. Jak trafnie zauważył autor wątku, opisy dużo mówią o nas. O tym dlaczego coś wrzucamy.

No widzisz. Ja uwielbiam lata 80-te ale jakoś traktuję je po macoszemu, głównie z braku czasu na wszystko.

Ale ten kawałek Phila Lynotta jest świetny. Jak również teledysk (bo nie każdy przetrwał próbę czasu). Dzięki. Nie znałem. Facet już odznaczony w TIDALu;)

Napisano (edytowany)

A mnie ten wątek się bardzo podoba, bo po pierwsze to jest sedno tego całego zachodu. Wrzucacie czasem muzykę, którą znam i uwielbiam, czasami taką którą znam i jej nie znoszę, często taką której nie znam (najlepiej) i albo mnie zainteresuje, albo przeciwnie, ale ten temat jest ciągle wyjątkowy. Dlaczego? Bo na tyłu  jego stronach nie ma kłótni!  Bo tu jest muzyka! Bo - o zgrozo! O gustach się nie dyskutuje. I to jest zbawienny truizm w tym wypadku.

Edytowano przez Grzesiek202
Napisano (edytowany)
34 minuty temu, Fafniak napisał:

Obiecuje że napiszę, ale dziś = odmóżdżenie

Powodzenia w odmóżdżaniu. Wierzę, że okaże się odwracalne;)

Ja się dzisiaj zaplątałem w szaloną pajęczynę Terje Rypdala, Barre Phillipsa (moje ostatnie odkrycie), i kilku innych muzycznych zatraceńców, którzy utkali ją na płycie What Comes After, w 1974r. Ja doskonale wiem co będzie potem. Potem będzie „lulu” z wyczerpania;)

FA02CC2E-5141-4162-A55A-EE44DF0111FE.jpeg.d10ca09839cb7c4ff80e57a6dfb84ff9.jpeg

2 godziny temu, Adi777 napisał:

Znacie, lubicie? Zarówno Maszynę, jak i inne zespoły należące do Sceny Canterbury?

Nie bryluję w szerokim Progu. Poruszam się w nim tylko kilkoma dobrze sobie znanymi ścieżkami. Trochę to zachowawcze, ale rzadko zbaczam w nieznane chaszcze… Mówisz, że już czas? Soft Machine jeszcze przede mną. Zazdrościsz?;)

Edytowano przez sonique