Highlander_now Napisano 1 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2023 (edytowany) 46 minut temu, sonique napisał: Ostatnie, bo z 2004r wydanie tego koncertu ma średnie DR na poziomie 07! Dla porównania, wczesne CD z 1986r ma średnie DR albumu równe 13. Loudness War… aż trudno uwierzyć, że „ludzie ludziom zgotowali ten los”… Moje zdanie jest takie, że z powodu powyższego słucham (mam na myśli słuchanie w domu, z głośników) zasadniczo winyli. Powody takiego postępowania wydawców dostrzegam dwa. Jeden to odbiorca, który słucha muzyki wszędzie, w każdym niemal hałasie. Konieczne jest takie podniesienie poziomu każdego dźwięku, także tego który jest pierwotnie cichy czyli kompresja dynamiki, aby odbiorca mógł jej słuchać w gwarze ulicy. Pół biedy jeżeli kompresja ma tylko temu służyć i jest robiona z poszanowaniem podstawowych zasad akustyki. Niestety tak nie jest. Jak w przykładzie jaki przytoczyłem mamy wyraźne przesterowania czyli stworzono śmiecia. Ponadto potrafią występować inne bardziej subtelne konsekwencje zmniejszania dynamiki. "Wychodzą" na wierzch niedoskonałości samych nagrań, pierwotnego materiału. W "The Dark Side of the Moon" w niektórych wersjach remasterowanych na samym początku przy odgłosie bicia serca słuchać przydźwięk kabla mikrofonu jakim to bicie serca nagrano. Gdy dynamika była duża tego feleru nie było słychać, bo krył się poniżej granicy słyszalności. Takie to kwiatki. Drugi powód to czysto psychoakustyczny. Muzyka cały czas głośna męczy, bo jest nienaturalna, szybciej męczymy się taka muzyką, szybciej zmieniamy utwory czy płyty. Szybciej kupujemy następne. Marketing. Edytowano 1 kwietnia 2023 przez Highlander_now Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 1 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2023 Jaka słodka historia... Bezdomny londyńczyk grający przez kilka lat na ulicach Paryża, odkryty przez łowcę talentów nagrywa i wydaje niezłą płytę. Trochę zagmatwane „story” ale płyta brzmi przyzwoicie… Benjamin Clementine - At Least For Now 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 2 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2023 Idealnie pasuje do tego co mam za oknem 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 2 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2023 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2023 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2023 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 2 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2023 Podobno kobietom i płytom nie wypada lat wypominać, ale właśnie mija .. rocznica wydania singla talk talk promującego ten album… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2023 (edytowany) 1 godzinę temu, Fandiscopolo napisał: Piekny sloneczny dzien wiec trzeba troche zachmurzyc. Namówiłeś mnie na coś mocniejszego i mroczniejszego niż zazwyczaj Edytowano 2 kwietnia 2023 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 2 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2023 U Rafała w dzisiejszym wpisie pojawiła się wzmianka o tej płycie. Wybrałem ją na dzisiejszy wieczór. Nie słucham na codzień, nie znam się, ale na realizację/mix/ilość i jakość mikrofonów oraz „audiofilską jakość” nie pożałowali swojego czasu. Soundstage, wieloplanowość, organiczna holografia i przyjemne dla mnie słuchanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 3 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2023 Biedronka zaliczona, a jak tam u was? 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 3 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2023 12 godzin temu, Fandiscopolo napisał: Oooooo,bardzo mi milo.Finow z O P akurat nie trawie. Mi się całkiem podobało. Nie jest to moja natywna muzyka, ale czasami lubię coś w tym stylu zapuścić. Plusik, że nie jest to typowa blackowa sieka, bo takiej nie lubię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 3 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2023 RIP Ray Shulman. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2023 Klasyka bez fajerwerków ile może sprawić przyjemności okładka płyty oryginalna , czasem myślę , że graficy okładek są daleko w przodzie przed współczesnymi malarzami A to też przyjemne. Rytm country , ładny wokal Dziś lecę pod szyldem " łatwe i przyjemne " Muzyka drogi , świetnie działa na nogę na gazie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 3 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2023 Znów radio przypomniało 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 3 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2023 Nie wiem dlaczego, ale za każdym razem gdy słysze ten kawałek przypomina mi się to forum. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 3 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2023 Na razie tylko dwa utwory na stream u mnie. CD i LP na dniach w sprzedaży. Ale…udało się mi nabyć dwa bilety na 17maja do Lantaren u mnie za miedzą w Rotterdam. Zdaje się się, że w kwietniu w Warszawie będzie gościć. Płytę nagrano już dwa lata temu, a wyprodukował wiadomo kto😉/ECM Nowy skład jak zwykle. No i okładka😊 Nosi mną, aparat na stole, a do weekendu jeszcze tak długo. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 3 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2023 Dzisiaj klasyka czyli "Kind of Blue" Milesa Davisa. Współudział" Bill Evans i John Coltrane. "Direct Metal Mastering" piękne, niesyczące "jak spuszczane z dętki powietrze", talerze perkusji, gdzieś w tle. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 3 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2023 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 4 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2023 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tchocky Napisano 4 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2023 Moja ulubiona płyta z tego roku. Slucham od lutego i się nie nudzi. Jej debiut z 2019 też świetny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 4 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2023 Zmiana klimatu. Polska grupa ze Szczecina, założona w 2018 roku. Grają dub/elektronikę. Powyżej ich pierwszy pełnoprawny album, wcześniej były Epki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 5 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2023 Chyba się starzeję… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 5 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2023 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 5 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2023 Nie przepadam za wokalem Dylana, ale głupio byłoby nie poznać przynajmniej jego najbardziej cenionych płyt, a powyższej nie słuchałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 5 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2023 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts