Kraft Napisano wczoraj o 05:55 Napisano wczoraj o 05:55 Skoro nie wiadomo, co oznacza "najlepszy" w audio, to znaczy, że nic nie wiemy. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 05:58 Napisano wczoraj o 05:58 no to na jakiej podstawie jedne kolumny dostawały u Ciebie 5/10 a drugie 8/10 ? No to chyba wiesz co znaczy lepszy? To jak to oceniałeś? To najlepszy to ten co u Ciebie miał by 10/10 ? Dobrze to rozumiem? Odpisz, cytując
Kraft Napisano wczoraj o 06:08 Napisano wczoraj o 06:08 Ale ja się Ciebie zapytałem o najlepszy sprzęt. A Ty, że "co to znaczy najlepszy?". Odpisz, cytując
Amarok Napisano wczoraj o 06:19 Napisano wczoraj o 06:19 Najlepszy sprzęt to ten który mamy w domach, inaczej szybko byśmy się go pozbyli. 😉 2 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 06:26 Napisano wczoraj o 06:26 20 minut temu, Kraft napisał: Skoro nie wiadomo, co oznacza "najlepszy" w audio, to znaczy, że nic nie wiemy. Jeden powie, że ten który się najlepiej mierzy. Drugi, że ten, który najbardziej podbarwia. Trzeci, że ten, który jest bardzo drogi i wykonany luksusowo z bardzo drogich i najnowocześniejszych podzespołów. Czwarty, że tylko ten 40 letni. Piąty, że ten co ma 5 gwiazdek w recenzjach i silną markę. Jeszcze inny, że ten studyjny. Jeszcze inny, że tylko Senki HD600 Trzeba przyjąć jakieś wspólne kryteria, inaczej…. A i tak na końcu zgody nie będzie. 2 Odpisz, cytując
Kraft Napisano wczoraj o 07:30 Napisano wczoraj o 07:30 Robi się dyskusja o kolorach. Mi się najbardziej podoba czerwony, i taki ci polecam. Dla mnie tylko niebieski. Zobacz sobie żółty. Ja kiedyś gustowałem w fiolecie, ale od paru lat już tylko róż. Czarno to widzę. Jak to możliwe, że nie można podać paru modeli sprzętów, które grają po prostu tak jak trzeba? Neutralnie, naturalnie, wiernie, bez zniekształceń. Nie ma nic takiego na rynku??? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 07:43 Napisano wczoraj o 07:43 (edytowany) 14 minut temu, Kraft napisał: Jak to możliwe, że nie można podać paru modeli sprzętów, które grają po prostu tak jak trzeba? Neutralnie, naturalnie, wiernie, bez zniekształceń. Nie ma nic takiego na rynku??? Założyłeś jakieś kryterium oceny. Zobacz na spis powszechny zabawek - raczej Twoje kryterium nie jest w większości stosowane. No i jak widzisz sprawę z tym naturalne czy neutralne. Jak to rozumieć. Czy delikatne docieplenie to naturalne a neutralne to te maksymalnie precyzyjne, dokładne, subiektywnie chłodne, stawiające na artykulację a nie nasycenie, pokazujące jak na dłoni jakość realizacji? Czy może naturalne = neutralne? No i co zrobić jak urządzenie, które ewidentnie podbarwia zestawione z urządzeniem perfekcyjnym pomiarowo czyli neutralnym angażuje nas muzyką o wiele bardziej. Skreślić je bo wiemy, że upiększa i tym kradnie nasze serca i wybrać neutrala, który tylko co chwilę będzie nam przypominał jak kiepskie są realizacje naszej ulubionej muzyki. Jarek, gdy chodzi o wzruszenia, emocje nie da się tego zmierzyć i zamknąć w ściśle określonych normach. Nie da się przekonać wszystkich, żeby słuchali muzyki na Kef ls50 i Maranztu. Edytowano wczoraj o 07:45 przez kaczadupa Odpisz, cytując
Kraft Napisano wczoraj o 08:15 Napisano wczoraj o 08:15 (edytowany) Tylko wtedy nie ma o czym poważnie gadać. Czy kogoś interesuje, jaki odcień zieleni mi się podoba? Podstawą naszego hobby powinno jednak być Hi-Fi. I być może nawet jest, tylko marketing i fora kompletnie pomieszały nam w głowach. Co to kurna jest „Brzmienie Marantz” czy „Legendarne brzmienie JBL”? Papka mózgowa. Edytowano wczoraj o 08:22 przez Kraft Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 08:30 Napisano wczoraj o 08:30 (edytowany) 16 minut temu, Kraft napisał: Tylko wtedy nie ma o czym poważnie gadać A jednak gadamy Kłócimy się, staramy przekonać innych do własnych poglądów albo, najczęściej po jakimś czasie, odpuszczamy spory bo co to zmieni w tym hobby. Nikomu to krzywdy nie robi czy słucha na podkolorowanym systemie czy neutralnym. W dzisiejszych czasach każdy ma pomiary na wyciągnięcie ręki. Są też fora dla każdego (pomiarowca i tego, który wie, że słyszy lepiej jak urządzenie pomiarowe). Każdy może swobodnie, dobrowolnie wybrać. I niech wybiera. Edytowano wczoraj o 08:31 przez kaczadupa Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano wczoraj o 08:31 Napisano wczoraj o 08:31 35 minut temu, kaczadupa napisał: Nie da się przekonać wszystkich, żeby słuchali muzyki na Kef ls50 i Maranztu Jest kilka dróg wykuwania przekonań i dokonywania wyborów. Sprawdzanie organoleptyczne. Słuchanie i czytanie sprzedawców i branżowych recenzji. Sluchanie i czytanie doświadczonych audiofilów. Papka mózgową, o której wspomina Jarek powstaje, gdy zaczynamy mieszać drogi i za dużo myśleć mieszając własne spostrzeżenia z tymi od innych, którzy mają większe lub mniejsze, bardziej lub mniej odstające uszy 😉 Czy Jarkowy Marantz i Kef zagra gorzej czy lepiej niż Wojtka Pszoniaka Leben i Delphinusy? Dla jednego lepiej, dla innego gorzej, a wszystko zależy od preferencji i upodobań, warunków lokalowych, jakości nagrań i kilku innych zmiennych środowiskowych. Nie da się z tylnej ławki ocenić nie słuchając u siebie, można tylko o tym pogadać snując przypuszczenia Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 08:33 Napisano wczoraj o 08:33 (edytowany) 1 minutę temu, MariuszZ napisał: można tylko o tym pogadać Można pogadać, jak już się w to całe audio wkręciliśmy. Edytowano wczoraj o 08:33 przez kaczadupa Odpisz, cytując
Kraft Napisano wczoraj o 08:39 Napisano wczoraj o 08:39 (edytowany) Ubawiła mnie kiedyś reklama studyjnych (!) monitorów Dynaudio. To było coś w rodzaju: „ Nasze monitory zapewniają brzmienie inne niż wszystkie”. Do takich absurdów już doszliśmy. Edytowano wczoraj o 08:42 przez Kraft Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 08:49 Napisano wczoraj o 08:49 Za długie przebywanie na forum to w sumie też absurd więc spadam na rower. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano wczoraj o 09:22 Napisano wczoraj o 09:22 A ja idę napić się soku, Potem nazrywam śliwek. 2 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 6 godzin temu, Kraft napisał: które grają po prostu tak jak trzeba? Neutralnie Zdecyduj się. Albo grają neutralnie, albo tak jak trzeba! Bo sprzęt w 100% neutralny jest w 100% nudny. Ale OK, jeśli szukasz urządzeń 100% neutralnych (przynajmniej w pomiarach) to każdy popularny wzmacniacz produkcji japońskiej z lat 90-tych spełni te kryteria. Każdy współczesny tani chiński DAC na delta-sigma również. A że to nie gra? To już nie moja wina. 1 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu W dwóch różnych samochodach o podobnej kubaturze i tym samym segmencie, zestawy audio - seryjne ustawione na zero balans/treble grają kompletnie inaczej. A najgorsze że ani tu ani tam nie ma satysfakcjonującego dzwieku 🫤 Odpisz, cytując
Recommended Posts