Arturro007 Napisano 4 lipca 2022 Udostępnij Napisano 4 lipca 2022 Ja chcę przeprosić jak wprowadziłem zamęt - pytałem tylko z ciekawości aby zrozumieć sprawę. Myślę, że po prostu forumowicz w moim wątku dość ogólnie odpowiedział na ostatni mój post. Nie zapoznał się ze wstępnymi założeniami mojego systemu i stąd nieporozumienie. Normalnie bym to olał ale już coś podobnego przeczytałem wcześniej. Spotkałem się z tematem słabego audio z TV, tam też wspominano zewnętrzne DACi i to mnie zainteresowało. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 4 lipca 2022 Udostępnij Napisano 4 lipca 2022 @Arturro007 Twoje pytanie było zasadne. TV może nie być idealnym źródłem do słuchania muzyki bo najczęściej po prostu na wyjściu optycznym dostajesz 48 kHz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturro007 Napisano 14 lipca 2022 Udostępnij Napisano 14 lipca 2022 Dnia 4.07.2022 o 11:19, Tomasz S. napisał: @Arturro007 Twoje pytanie było zasadne. TV może nie być idealnym źródłem do słuchania muzyki bo najczęściej po prostu na wyjściu optycznym dostajesz 48 kHz. Faktycznie mam na wyjściu tylko 48kHz dla Dezeera Hi-fi. Wybiorę Amplituner z funkcją streamingu bo szukam jakiegoś sprzętu, dodatkowo nie muszę włączać za każdym razem TV. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 lipca 2022 Udostępnij Napisano 21 lipca 2022 I czasem również 16 bit w przypadku optyków z TV. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Łasocha Napisano 31 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2022 Wiecie co nie chce mi się czytać całego wątku od początku, zresztą jestem tutaj nowy a audiofilem się nie uważam, jednak chciałbym żeby ktoś wytłumaczył mi jedną rzecz. Otóż osobiście słucham muzyki z wykorzystaniem systemu złożonego z pary kolum Q Acoustics QA 3050i oraz wzmacniacza Taga Harmony HTA 600B, który posiada przetwornik cyfrowo-analogowy oraz moduł Bluetooth, dzięki czemu może odtwarzać muzykę z laptopa o dobrej jakości dźwięku (jak CD audio). Jednak jeśli między wzmacniaczem a PC postawię DACa Aune X1s łączonego za pomocą interkonektu Chord C Line dźwięk poprawia się nie do poznania. Pytam się bo miałem już tego DACa sprzedawać skoro wznak ma swój przetwornik dźwiękowy. Tak więc podejrzewam, że jedno urządzenie jest klasę lepsze od drugiego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 31 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2022 43 minuty temu, Wojciech Łasocha napisał: Wiecie co nie chce mi się czytać całego wątku od początku, zresztą jestem tutaj nowy a audiofilem się nie uważam, jednak chciałbym żeby ktoś wytłumaczył mi jedną rzecz. Otóż osobiście słucham muzyki z wykorzystaniem systemu złożonego z pary kolum Q Acoustics QA 3050i oraz wzmacniacza Taga Harmony HTA 600B, który posiada przetwornik cyfrowo-analogowy oraz moduł Bluetooth, dzięki czemu może odtwarzać muzykę z laptopa o dobrej jakości dźwięku (jak CD audio). Jednak jeśli między wzmacniaczem a PC postawię DACa Aune X1s łączonego za pomocą interkonektu Chord C Line dźwięk poprawia się nie do poznania. Pytam się bo miałem już tego DACa sprzedawać skoro wznak ma swój przetwornik dźwiękowy. Tak więc podejrzewam, że jedno urządzenie jest klasę lepsze od drugiego. Tak może być, aczkolwiek niekoniecznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 31 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2022 @Wojciech Łasocha Jeżeli nie używasz DACa Aune to dzwięk do wzmacniacza wysyłasz przez Bluetooth ? Jeżeli używasz Aune to laptopa podłączasz przez USB ? Jeżeli tak to masz już odpowiedź na swoje pytanie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Łasocha Napisano 31 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2022 32 minuty temu, Tomasz S. napisał: @Wojciech Łasocha Jeżeli nie używasz DACa Aune to dzwięk do wzmacniacza wysyłasz przez Bluetooth ? Jeżeli używasz Aune to laptopa podłączasz przez USB ? Dokładnie tak. 🙂 No i jakby przetwornik cyfrowo-analogowy w chińskim Aune był lepszy od tego w Taga Harmony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 31 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2022 10 minut temu, Wojciech Łasocha napisał: Dokładnie tak. 🙂 No i jakby przetwornik cyfrowo-analogowy w chińskim Aune był lepszy od tego w Taga Harmony. No właśnie Używasz innego DACa i lepszego przesyłu przez USB zamiast Bluetooth. Stąd różnica w dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Łasocha Napisano 31 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2022 Ok dzięki.dzięki. 🙂 Dla ciekawskich dodam, że za wzmacniacz stereo i dac mniej więcej tyle samo zapłaciłem (coś za coś). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 31 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2022 (edytowany) Spróbuj podłączyć bezpośrednio do wzmacniacza przewodem pod wbudowany dac. Będziesz miał porównanie obu daców. Z pominięciem Bluetooth. Bluetooth jest zawsze gorsze, ale nie zawsze słyszalne. Pozdrawiam Edytowano 31 sierpnia 2022 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Łasocha Napisano 1 września 2022 Udostępnij Napisano 1 września 2022 Mój wzmacniacz ma tylko jedno wejście cyfrowe - optyczne. Nie mam czego do niego podłączyć aby sygnał cyfrowy bezpośrednio przechodził przez wbudowany jego dac. Musiałbym kupić najtańszy CD player z wyjściem optycznym (na przykład). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 1 września 2022 Udostępnij Napisano 1 września 2022 Czyli brakuje coś takiego https://nostromo.audio/pl/konwertery-cyfrowe/61-konwerter-usb-spdif-v4-nostromo.html Po podłączeniu będziesz wiedział, czy sprzedać dac, czy wzmacniacz. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Łasocha Napisano 1 września 2022 Udostępnij Napisano 1 września 2022 (edytowany) Ok, super sprawa. Dzięki wielkie 😀 Edit: Pozdrawiam wzajemnie Edytowano 1 września 2022 przez Wojciech Łasocha Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 1 września 2022 Udostępnij Napisano 1 września 2022 A tv z optykiem nie masz ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Łasocha Napisano 1 września 2022 Udostępnij Napisano 1 września 2022 Nie wiem xD, zobaczę jak wrócę do domu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Łasocha Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 Dnia 1.09.2022 o 19:47, Dedal75 napisał: A tv z optykiem nie masz ? Okazało się, że mam wyjście S/PDIFa w TV... I co? Wygląda na to, że dac w moim wzmacniaczu stereo to tylko dodatek, czyniąc go najsłabszym ogniwem w całym systemie stereo. Myślę, że lepiej będzie jak będę używał zewnętrznego daca Aune X1s (jakby nie patrzeć obsługuje do DSD512 i PCM 32bit/768kHz ale wiem, że nie o to chodzi a ) podłączonego do wzmaka przez RCA, zamiast kupować Konwerter USB-SPDIF V4 NOSTROMO, o którym wspomiał 1Ender. A w przyszłości jak będę przy kasie wymienię swój wzmacniacz na coś lepszego i nie płacąc już niepotrzebnie za wbudowany dac czy tym bardziej zbędny bluetooth. W między czasie skuspiłbym się na wymianie oryginalnego kabla USB pc-dac na inny. Macie jakieś do polecenia kable USB do daca 1,5m w cenie około 400-600 zł? Tak więc narazie zostaje jak było: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 1 godzinę temu, Wojciech Łasocha napisał: W między czasie skuspiłbym się na wymianie oryginalnego kabla USB pc-dac na inny. Macie jakieś do polecenia kable USB do daca 1,5m w cenie około 400-600 zł? Lindy 2.0 Usb za kilkadziesiat zł. Nie tędy droga 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 Wireworld ultraviolet lub Supra , szukaj używek . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Łasocha Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 (edytowany) Wiem, wiem, to troche głupie z tym kablem usb do daca, jednak chciałbym stopniowo wymieniać wystkie elementy audio na wyższą półkę. Jeśli to pytanie pojawiło się w wątku o dacach to czy taki Wireworld Starlight 8 nie zagra z nimi lepiej? https://allegro.pl/oferta/wireworld-starlight-8-usb-2-0-a-b-1-0m-9201373336 Edytowano 4 września 2022 przez Wojciech Łasocha Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 A co humor chcesz sobie poprawić , bez przesady . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Łasocha Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 Zonk. 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROBIXXX Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 22 minuty temu, Wojciech Łasocha napisał: Wiem, wiem, to troche głupie z tym kablem usb do daca, jednak chciałbym stopniowo wymieniać wystkie elementy audio na wyższą półkę. Jeśli to pytanie pojawiło się w wątku o dacach to czy taki Wireworld Starlight 8 nie zagra z nimi lepiej? https://allegro.pl/oferta/wireworld-starlight-8-usb-2-0-a-b-1-0m-9201373336 Serio 😳? Przecież to sygnał cyfrowy(on ma za zadanie przesłać sygnał 0 1 01 i tyle) tu nie potrzeba kabla za miliony monet, spokojnie za 100zl kupisz i też będzie dobry, niektóre rzeczy sygnowane hiend to zwykły marketing i w tym wypadku to nie ma sensu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 1 minutę temu, ROBIXXX napisał: niektóre rzeczy sygnowane hiend to zwykły marketing i w tym wypadku to nie ma sensu. Gdzieś już kiedyś to słyszałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROBIXXX Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 2 minuty temu, Wito76 napisał: Gdzieś już kiedyś to słyszałem. Ja kilka miesięcy temu w sklepie, jak mi proponowano gniazdka hi end i kable zasilające grubości palców, szkoda że reszta kabli w ścianie 2.5mm miało to niby mieć wpływ na dźwięk... Echhh Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts