Maur80 Napisano 11 lipca 2019 Udostępnij Napisano 11 lipca 2019 Jestem zdania, że każdy miłośnik muzyki klasycznej powinien przynajmniej raz udać się na koncert fortepianowy utworów skomponowanych przez Fryderyka Chopina. Chopinconcerts.pl organizuje kameralne koncerty wykonywane przez światowej klasy wirtuozów fortepianu. Wydarzenia mają miejsce codziennie o 18:30 tuż przy Katedrze Warszawskiej, na ulicy Dziekaniej 1. Polecam melomanom 55 minutową ucztę dla zmysłu słuchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasju Napisano 29 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2019 Uwielbiam muzykę klasyczną - to dla mnie świetny sposób na to , aby każdego dnia chociaż na trochę zrelaksować się , zapomnieć o wszystkich kłopotach oraz zmartwieniach . To taka odskocznia i jednocześnie możliwość , aby zregenerować się , szczególnie przy dobrych utworach wybitnych kompozytorów , oczywiście Chopin to jeden z moich ulubionych Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gajoss X Napisano 10 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2019 ...... a już w przyszłym roku czeka nas 18 Konkurs Chopinowski Juz nie mogę spać 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy213 Napisano 29 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2019 (edytowany) hello! well i'm a big fan of classical music especially violin and piano ones you should deffenitly listen to Devil's sonata, it's amazing and the story behind it is much more beautiful! Edytowano 29 grudnia 2019 przez andy213 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Małucha Napisano 3 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2021 www.muzykawroclawska.info 👈 🎼 Zapraszamy do wysłuchania koncertu fortepianowego pt. „I Koncert Wrocławski” - inaugurującego cykl koncertowy „Muzyka Wrocławska”. To oryginalna muzyka polskiego kompozytora, niedostępna do odsłuchania nigdzie indziej! 🎹 Opracowany w 2020 r. solowy koncert fortepianowy składający się z sześciu części: cz. 1 – adagio cz. 2 – andante cz. 3 – lento cz. 4 – allegretto cz. 5 – larghetto cz. 6 – andante Czas łączny - 60 minut :: Koncert nawiązuje do muzyki klasycznej, jednak cechuje go nieco inne spojrzenie na sposób opracowania muzyki, jej kolorystykę, budowanie emocji i kształtowanie linii melodycznych. Poszczególne partie, chociaż są zamkniętymi kompozycjami, to łącznie tworzą uporządkowaną całość koncertu, misternie budując jego nastrój od pierwszej części, po utwór finałowy. Muzyka i opracowanie koncertu: Wiesław Małucha 🤵🏻 www.muzykawroclawska.info 👈 #muzykaklasyczna #koncertfortepianowy #wieslawmalucha #muzykawroclawska Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alexman Napisano 9 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 Natknąłem się na nowo powstającą stronę http://myclassic.online Wygląda na fajnie skatalogowany zbiór utworów muzyki klasycznej - warty uwagi :) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 11 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2021 Ja jeszcze nie wszedłem tak "na poważnie" w muzykę klasyczną, ale każdego dnia wracając samochodem do domu po pracy, słucham radia z muzyką klasyczną, to już taka moja mała tradycja 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 13 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2021 Polecam 25 koncert fortepianowy Mozarta. Dnia 11.04.2021 o 12:49, Adi777 napisał: Ja jeszcze nie wszedłem tak "na poważnie" w muzykę klasyczną, ale każdego dnia wracając samochodem do domu po pracy, słucham radia z muzyką klasyczną, to już taka moja mała tradycja 🙂 Możesz słuchać Cantat Bacha. Wystarczy Ci ich na 20 lat jazdy do pracy :). Polecam. Esencja muzyki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Placek Napisano 21 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 21 czerwca 2022 Dnia 13.04.2021 o 21:20, audiowit napisał: Możesz słuchać Cantat Bacha. Wystarczy Ci ich na 20 lat jazdy do pracy :). Polecam. Esencja muzyki. Z kantat Bacha pozwolę sobie wyróżnić jedno konkretne nagranie - Actus Tragicus BWV 106 w wyknaniu Joshuy Rifkina. Nie jestem jakimś grafomanem (w pozytywnym znaczeniu tego słowa) żeby jakoś pięknie opisać to wykonanie i sam utwór, więc tylko dam linka do opisu https://teologiapolityczna.pl/antonina-karpowicz-zbinkowska-j-s-bach-actus-tragicus. Dla tych, którzy słyszeli wiele innych kantat ale tej nie - jak dla mnie to zupełnie inny klimat niż pozostałe. Chyba zresztą nie tylko dla mnie, gdzieś chyba spotkałem informację, że to nawet nie musi być utwór Bacha. Nie mniej jest to dla mnie jeden z pięknieniejszych barokowych utworów (nie tylko Bacha, w ogóle), zwłaszcza w tym wykonaniu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 21 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 21 czerwca 2022 Ok. Sprawdzę. Mam chyba wszystko Bacha w najbardziej znaczących wykonaniach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekPijowczyk Napisano 1 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2022 Bach, Strauss, Wagner Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekPijowczyk Napisano 22 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2022 Jan Strauss jak dla mnie mistrz, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 27 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2022 Zachwycił mnie fragment.... Chciałbym całość kupić w dobrym wykonaniu: Valentin Silvestrov - Moments of Memory III (?) ktoś coś podpowie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekPijowczyk Napisano 31 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2022 Ja niestety nie znam wykonawcy. Dla mnie z muzyki klasycznej kogo znam to Strasuss, Mozart, Beethoven, Debussy itd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 listopada 2022 Udostępnij Napisano 6 listopada 2022 Okazuje się że źle szukałem https://www.allmusic.com/album/silvestrov--touching-the-memory--mw0003237118 I to jest sekcja Moments of Memory III 6 pieces for string orchestra teraz kwestia CD Ale jak się klika w te linki to przekierowuje do : https://www.allmusic.com/album/silvestrov-moments-of-memory-ii-mw0003091232 zgłupiałem https://www.prestomusic.com/classical/products/8512700--silvestrov-touching-the-memory Pogubiłem sie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 Tu jest za 2$ https://silvestrov.bandcamp.com/track/moments-of-memory-iii-6-pieces-for-string-orchestra-2003 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 5 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2022 Chciałbym polecić tę płytę. Naprawdę dobrze zrealizowana. Zacznę poznawać Liszta. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekPijowczyk Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 W ogóle ogląda ktoś z Was koncert Noworoczny z Wiednia ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 9 godzin temu, MarekPijowczyk napisał: W ogóle ogląda ktoś z Was koncert Noworoczny z Wiednia ? Tak 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekPijowczyk Napisano 19 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2022 To czyli nie jestem jedyny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 23 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 Muzyka klasyczna jest terminem nijakim ("Poważna" to już tragedia - Mozart i powaga, nawet w Requiem). Klasyka to Beethoven, Szopen, da Palestrina i muzyka Średniowiecza? To termin guma. Operowanie epokami jest konsekwentniejsze i realnie oddaje to co niesie ów przekaz. Nijak nie da się postawić takich twórców jak Faure czy Beethoven obok Marcello (obu) czy Dufay (Guillaume). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Placek Napisano 23 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 1 godzinę temu, Highlander_now napisał: Operowanie epokami jest konsekwentniejsze i realnie oddaje to co niesie ów przekaz Można dyskutować, Leçons de ténèbres Charpentiera i Dido and Aeneas Purcella to wszak ta sama epoka, ale przekaz chyba trochę inny. Muzykę poważną bym zostawił w spokoju, oczywiście nazywając tym terminem coś co z powagą ma jakikolwiek związek. Siedem brak Jerozolimy czy wspomniane Leçons spokojnie do tej kategorii mogą należeć, ale oczywiście już ani nie Czarodziejski flet ani Eine kleine nachtmusik (mimo, że znam przypadki osób, który by się przy tym upierały). 1 godzinę temu, Highlander_now napisał: To termin guma. No guma, to po prostu termin, który zbiera do kupy barokową muzykę sakralną, romantyczną muzykę sakralną, muzykę operową, muzykę taneczną z reneansu, muzykę współczesną i 150 innych muzyk. Jest krótki, dosyć dobrze sprecyzowany i moim zdaniem jako temat wątku jest jak najbardziej ok, zwłaszcza przy tak małym ruchu tutaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 24 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2022 7 godzin temu, Jacek Placek napisał: Można dyskutować, Leçons de ténèbres Charpentiera i Dido and Aeneas Purcella to wszak ta sama epoka, ale przekaz chyba trochę inny. Muzykę poważną bym zostawił w spokoju, oczywiście nazywając tym terminem coś co z powagą ma jakikolwiek związek. Siedem brak Jerozolimy czy wspomniane Leçons spokojnie do tej kategorii mogą należeć, ale oczywiście już ani nie Czarodziejski flet ani Eine kleine nachtmusik (mimo, że znam przypadki osób, który by się przy tym upierały). No guma, to po prostu termin, który zbiera do kupy barokową muzykę sakralną, romantyczną muzykę sakralną, muzykę operową, muzykę taneczną z reneansu, muzykę współczesną i 150 innych muzyk. Jest krótki, dosyć dobrze sprecyzowany i moim zdaniem jako temat wątku jest jak najbardziej ok, zwłaszcza przy tak małym ruchu tutaj. "Guma", "do kupy" - pasuje do diskopolo, ale nie do muzyki. O to mi właśnie chodzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 24 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2022 (edytowany) Język to zbiór znaków. Dopóki nadawca i odbiorca dekodują je tak samo, to funkcja przekazu jest spełniona i możemy mówić o udanej komunikacji. Zarówno termin „muzyka poważna” jak „muzyka klasyczna” wabi do tego wątku ludzi o podobnych zamiłowaniach muzycznych. A więc terminy działają prawidłowo. Ulepszajmy raczej to co nie działa… Edytowano 24 grudnia 2022 przez sonique 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 25 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2022 Dnia 24.12.2022 o 08:24, sonique napisał: Język to zbiór znaków. Dopóki nadawca i odbiorca dekodują je tak samo, to funkcja przekazu jest spełniona i możemy mówić o udanej komunikacji. Zarówno termin „muzyka poważna” jak „muzyka klasyczna” wabi do tego wątku ludzi o podobnych zamiłowaniach muzycznych. A więc terminy działają prawidłowo. Ulepszajmy raczej to co nie działa… Do tego moja wypowiedź właśnie zdąża. "Ulepszaniu tego co nie działa ...". Co mi po temacie o muzyce klasycznej jeżeli dotyczy on Mozarta, jeżeli cieszy mnie barok? To tylko przykład. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts