ormats Napisano 17 listopada 2020 Udostępnij Napisano 17 listopada 2020 Node2i , Unison Research Unico Due, FyneAudio F501 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 listopada 2020 To dobre zestawienie. To ciekaw jestem opinii o tym DAC w tym systemie. Do tej pory Bluesound był podłączony analogowo? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ormats Napisano 18 listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 listopada 2020 (edytowany) Tak do tej pory był po analogu podłączony. Po świętach node dostanie jeszcze upgrade w postaci zasilania liniowego. Edytowano 27 listopada 2020 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ormats Napisano 21 listopada 2020 Udostępnij Napisano 21 listopada 2020 (edytowany) No i po Gustardzie X16. Wycofany podobno chodzi o certyfikat MQA nowych kosci ESS ES 9068. Z racji tego będę zamawiał SMSL SU-9 lub Soncoz SDG1. Edytowano 21 listopada 2020 przez ormats Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 21 listopada 2020 Udostępnij Napisano 21 listopada 2020 (edytowany) 2 godziny temu, ormats napisał: No i po Gustardzie X16. Wycofany podobno chodzi o certyfikat MQA nowych kosci ESS ES 9068. ? a cos więcej ? Edytowano 21 listopada 2020 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ormats Napisano 21 listopada 2020 Udostępnij Napisano 21 listopada 2020 (edytowany) 6 minut temu, Fafniak napisał: ? a cos więcej ? Tylko tyle wiem z zagranicznego forum. Edytowano 21 listopada 2020 przez ormats Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 listopada 2020 Udostępnij Napisano 23 listopada 2020 Ale kość ma problemy z certyfikatem czy sama firma Gustard? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ormats Napisano 24 listopada 2020 Udostępnij Napisano 24 listopada 2020 18 godzin temu, S4Home napisał: Ale kość ma problemy z certyfikatem czy sama firma Gustard? Niby chipa. Temat już z Gustardem nieaktualny zamówiłem SMSL SU-9 . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raf222 Napisano 26 listopada 2020 Udostępnij Napisano 26 listopada 2020 Obecnie korzystam z DAC wbudowanego w Hegel H160, korzystam tylko z LAN (80% Tidal, 20% NAS). Myślę o zmianie na dac zewnętrzny coś ala Topping D90. Zastanawiam się jaki wpływ ma transport. W sumie nie chciałbym wydawać zbyt dużo na streamer. Czy ktoś testował wpływ transportu? Myślałem np. o Audio Pro Link 1 za 500 zł, można go połączyć z dac optykiem. Przy okazji kiedyś słuchałem jakiś bardzo drogi zestaw stereo i pamiętam, że dźwięk był wyjątkowo przestrzenny coś jakby w hali koncertowej. Zastanawiam się czy można uzyskać podobny efekt. Z tego co się orientuje to potrzebny byłby pecet. Cześć osób używa właśnie mini pc jako transport po usb. Macie może jakieś doświadczenia w tej kwestii? Taki mini pc mógłby robić także za odtwarzacz wideo, a ceny nie są jakieś strasznie duże. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 listopada 2020 Udostępnij Napisano 26 listopada 2020 Wpływ transportu moze być różny. Bardzo dużo zależy od DAC-a. Od dość dawna producenci interfejsów wejściowych pracowali nad minimalizowaniem wpływu jakości sygnału cyfrowego. Dlatego przy nowych konstrukcjach będzie on zapewne niewielki. Starsze DAC-i, nawet wysokiej klasy mogą być bardziej na to wrażliwe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlary Napisano 26 listopada 2020 Udostępnij Napisano 26 listopada 2020 Moim transportem jest Yamaha WXC-50 i Audiolab M-DAC+. Przy nowych DAC-ach mniej zależy od transportu. Zasadniczo ściąga muzykę z neta i cyfrowo przesyła do obróbki do DAC-a. Wydaje mi się, że w większości sprzętu lepsze będzie łączenie coaxialne niż optykiem. Ale to zależy od DAC-a. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ormats Napisano 26 listopada 2020 Udostępnij Napisano 26 listopada 2020 (edytowany) Daci z SINAD około 120 dB powinny być przeźroczyste dla systemu. Jak miałeś wcześniej słabszego daca z szumami i dodasz daca z małymi szumami to oczywiście zauważysz różnicę. Edytowano 26 listopada 2020 przez ormats Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 26 listopada 2020 Udostępnij Napisano 26 listopada 2020 1 godzinę temu, hlary napisał: Wydaje mi się, że w większości sprzętu lepsze będzie łączenie coaxialne niż optykiem. W większości przypadków ten optyczny, oczywiście w zależności od standardu jest ograniczony technicznymi możliwościami. Jeżeli jest możliwość wyboru to COAXIAL wydaje się lepszym rozwiązaniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 listopada 2020 Udostępnij Napisano 27 listopada 2020 Moim zdaniem przy niezłych DACach właśnie transport ma znaczenie. Ja tam słyszę różnice pomiędzy chromecastem a Maliną. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 27 listopada 2020 Udostępnij Napisano 27 listopada 2020 (edytowany) Dobry DAC to podstawa. Potem należy się martwić czy źródło wypuszcza sygnał cyfrowy w takiej formie jak powinno ( idealnie BitPerfect ). Takie Mini PC może się świetnie nadawać do tego celu tylko trzeba mu poświęcić chwilę na skonfigurowanie a jeszcze wcześniej na pomysł jak z niego będziesz korzystał ( np czy z TV czy bez żadnego ekranu ). Kolejna sprawa, to że chłodzone pasywnie czyli bezgłośnie mini pc można kupić nowe za mniej niż 1000 zł. Streamer to zwykle łatwiejsza opcja bo odchodzi konfiguracja. Malina też jest ciekawym rozwiązaniem i daje mnóstwo frajdy jeżeli lubisz bawić się elektroniką. Ja zostałem póki co z mini PC z dedykowanym do muzyki systemem Daphile podłączonym do DACa ale zawsze też mam do tego DACa wpięte Chromecast Audio bo jest dużo bardziej intuicyjne w obsłudze. Edytowano 27 listopada 2020 przez Tomasz S. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raf222 Napisano 28 listopada 2020 Udostępnij Napisano 28 listopada 2020 Dzięki za info. Pewnie wezmę d90 mqa, zatanawiam się nad transportem. Chodzi mi po działanie tidala. Rozumiem, że odtwarzacz musi potrafić obsłużyć natywnego tidala i potrafić przesłać do dac 24bit 96KHz. Z tego co wiem to ten topping aby zdekodować mqa musi mieć przesłany sygnaĺ po usb. Jeżeli tak to co polecacie, raczej nowy. Rozumiem, że gdy streamer nie ma wbudowanego tidala to nie ma innej opcji? Nie napalam się na mqa ale jak już kupić to coś w miarę nowgo i uniwersalnego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 29 listopada 2020 Udostępnij Napisano 29 listopada 2020 Z nowych dac z MQA jest jeszcze smsl su-9 podobno bardzo dobry. Właśnie z tym wysyłaniem mqa jest problem. Przykładowo nawet raspberry pi bez żadnej nakladki wyśle taki sygnał ale już świetny node 2i niekoniecznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raf222 Napisano 29 listopada 2020 Udostępnij Napisano 29 listopada 2020 Z tego co doczytałem to najlepiej aby player miał wyjście usb audio, zasadniczo chodzi o przesłanie gołego strumienia do przetwornika dac, który później prześle sygnał do wzmacniacza. Z tych popularnych steamerów prawie żaden nie ma takiej funkcjonalności. Za rozsądne pieniądze jest np. SOtM sMS-200, można też mini pc z daphile, ale tu obawiam się o obsługę i samo działanie, czytałem o problemach z softem, upgrade itp. Znalazłem też jakieś dwa chińskie playery SMSL, ale tam chyba nie działa natywny tidal. A czy za pomocą aplikacji na telefon można strumieniować pliki master w tidalu? Bubbleupnp chyba tego nie potrafi, bynajmniej u mnie nie działa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 29 listopada 2020 Udostępnij Napisano 29 listopada 2020 Sprawdź aplikacje mconnect lite , tam dziala. Niektóre streamery mogą wysyłać MQA po innych złączach. Kiedyś miałem Onkyo 6130 i tam była taka opcja po coaxial. Nie wiem czy mqa jest póki co tego warte. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 listopada 2020 Tomek, jesteś zadowolony z tych Equilibrium? Jak to gra z Atollem? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 30 listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 listopada 2020 @S4Home jestem z nich bardzo zadowolony. Trafiłem na nie zupełnym przypadkiem bo wcześniej nie znałem nawet tej firmy, ale jak posłuchałem to zrobiły na mnie takie wrażenie,że wiedziałem,że będą moje. W sklepie były podłączone do dosyć drogiej elektroniki więc wiem ,że to połączenie z Atollem to nie wszystko na co te kolumny stać i ile zostaje w nich potencjału. W połączeniu z in100se grają bardzo środkiem z mocną podstawą basową, góra jest fajna, chociaż nie tak błyszcząca jak w Triangle czy Focalach. Połączenie świetne do muzyki ( i jednocześnie średnie do filmów ) podsumowując grają po prostu jak im Atoll narzucił. W sklepie słuchałem ich godzinę i przeleciałem przez Rock, Electro, muzykę wokalną/ akustyczną, rap i metal i we wszystkim mi pasowały, nie spotkałem się wcześniej z takimi. Sprzedawca bardzo polecał do nich in200 signature, ja bym spróbował do nich jednak coś w klasie D , że względu na ich zapotrzebowanie na prąd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 30 listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 listopada 2020 W najbliższym czasie mam zamiar nabyć przetwornik DAC, w cenie od 2 tys do maksymalnie do 4 tys. Zanim coś wybiorę do odsłuchu, chciałbym wiedzieć od jakich przetworników zacząć, może cos doradzicie. Mój wybór to Audiolab M-DAC +, NuPrime DAC 9, Pro-Ject DAC Box DS2 Ultra i może SMSL SU-9. Za transport jest głownie Node 2i i chromcast audio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 30 listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 listopada 2020 A np RME? Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlary Napisano 30 listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 listopada 2020 1 godzinę temu, Amarok napisał: W najbliższym czasie mam zamiar nabyć przetwornik DAC, w cenie od 2 tys do maksymalnie do 4 tys. Zanim coś wybiorę do odsłuchu, chciałbym wiedzieć od jakich przetworników zacząć, może cos doradzicie. Mój wybór to Audiolab M-DAC +, NuPrime DAC 9, Pro-Ject DAC Box DS2 Ultra i może SMSL SU-9. Za transport jest głownie Node 2i i chromcast audio. Ja mam Audiolaba M-DAC+. Nie jest to może najnowszy przetwornik ESS Sabre, ale otoczony fajną elektroniką. I gra z Deezera via Yamaha WXC-50 bardzo dobrze, dla mnie bardzo muzycznie, plastycznie. Nowsze nie znaczy lepsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 listopada 2020 1 godzinę temu, Dedal75 napisał: RME? Mam go już prawie dwa lata, przez ten czas wymieniałem wzmacniacze i kolumny... ale RME nie zamierzam póki co wymieniać bo zwyczajnie wygodnie mi z nim i dla ucha też przyjemnie. Ten DAC/Pre/DSP to moje centrum dowodzenia audio i w swojej roli spisuje się wyśmienicie. Ja mam opcję z własnym wypasionym pilotem Harmony Elite i to już jest zupełna swoboda dostępu do potrzebnych ustawień "w locie". Chociaż w oryginalnym pilocie również można mapować przyciski do czego potrzeba. Gdyby ktoś pytał jak RME gra, to on właśnie chyba wcale "nie gra" tylko robi co ma robić czyli prawidłową konwersję D/A i tyle. -A może aż tyle, bo nie mogłem na nim odróżnić Node od Chromecast więc Node już nie mam. Również polecam brać pod uwagę RME. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts