audiowit Napisano 29 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2017 Cieszę się, że przyczyniły się do tego wszystkiego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simson Napisano 29 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2017 (edytowany) A ja się cieszę Witku, że można taką opinię (porady na priv) od zaawansowanych w audio uzyskać. Szczególne podziękowania Tobie Romanowi i Markowi za cenne wskazówki w poszukiwaniu rasowego brzmienia za pośrednictwem DAC. Co do moich testów DAC. Nic nie naciągałem, jeśli czegoś nie byłem pewny to się upewniałem (czasami godzinami). DAC Atoll nie zwyciężył ze względu na moje przywiązanie do marki ...więcej, ja nawet nie chciałem go wybrać, gdyż konstrukcyjnie i przyszłościowo to konstrukcja nienapawająca optymizmem, nie ma się co oszukiwać- stara. Jednakże brzmieniowo mnie urzekła i reszcie pokazała jak należy rasowo (nie nowocześnie i technicznie) brzmieć . Myślę, że jeśli ktoś szuka DAC w cenie lekko powyżej 2000 zł musi go odsłuchać koniecznie. Opinia jest subiektywna, ale na pewno bez wpływowa, bez domyśleń, osądów wyczytanych- niesprawdzonych, wzorowaniu się na recenzjach. Każdemu z czystym sumieniem polecam. Edytowano 29 kwietnia 2017 przez Simson Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 29 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2017 @Simson Zastanawiałeś się może czemu wersja która testowałeś z wzmacniaczem słuchawkowym jest aby ~ 300zł droższa od samego Daca Atolla, który ponoć tak samo dobrze gra Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simson Napisano 29 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2017 Szanowny @Arko55 na szczęście udało się posłuchać obu 300 zł za układ można oceniać różnie, ale wpływ dodatkowego zaburzania toru (pre czy wzmakiem słuchawkowym) myślę, że jest nie do wyceny. Pomijam fakt, że DAC100SE ma starszy układ przetwornika, ale jak osobiście doświadczyłem, w tym przypadku nawet starszy układ w połączeniu z resztą konstrukcji sprawdza się lepiej. Temu mam kolejną podstawę do osądu typu: "odseparowane układy brzmią lepiej". W teorii przekłada się na to, że łączenie wzmacniacza z DAC w jednej obudowie efekt finalny da (w teorii i poniekąd w praktyce) gorszy. Od dawna jestem zwolennikiem (wcześniej bardziej teoretycznym) odseparowywania układów jakich się tylko da od siebie. Kolejna sprawa to to, że ładując kilka rzeczy w jedną obudowę (z tym samym zasilaniem i współdzielonych elementów toru) zaoszczędzimy, bo każde zewnętrzne urządzenia wyjdą drożej. Ale jak często praktyka pokazuje, że oszczędzimy na cenie kosztem brzmienia i często znacznej różnicy brzmienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 29 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2017 Dzięki za twoją opinie na ten temat, od długiego czasu zastanawiam się co lepiej wyjdzie dac i osobno wzmacniacz słuchawkowy lub iść prościej wszystko w jednym. Więc wychodzi że Atoll dac lepiej potrafi zagrać bez wbudowanego wzmacniacza jako DAC Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 29 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2017 Chyba że zdecydujesz sie na dość brzydkie urządzenie ale mające dobry dac i wzmak słuchawkowy. http://www.4hifi.pl/audio-gd-nfb-10-32_4218.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simson Napisano 29 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2017 (edytowany) Podejrzewam, że w 99% przypadków lepiej sprawdzają się urządzenia separowane (ten 1 % zostawiłem na wybitne perełki- rzadkość). Odseparowanie podzespołów skutkuje tym, że nie promieniują wzajemnie na siebie polem elektromagnetycznym, a żadne ekranowanie nie wyeliminuje tego tak jak oddzielenie fizyczne - z fizyki- potęga 2 w wpływie i mocy promieniowania. Czyli promieniowanie maleje wraz z kwadratem odległości od źródła. Prościej - 2 cm to promieniowanie słabsze 4 krotnie, ale 4 cm to promieniowanie słabsze 16 -to krotnie. ...itd (20 cm - 400 krotnie). Co lepiej wyjdzie? Dźwiękowo czy finansowo ? Finansowo na pewno łącznie, dźwiękowo najczęściej różnica będzie przy oddzielnych urządzeniach, na plus oczywiście oddzielenia podzespołów. Edytowano 29 kwietnia 2017 przez Simson Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 30 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2017 @Simson Jeżeli to ten sam DAC który miałeś okazję sprawdzić to jestem pod wrażeniem tak niskiej ceny, my tu mamy temat "w cenie powyżej 2 tysięcy zł" a zobaczcie na te okazje http://allegro.pl/atoll-100-dac-i6798656353.html#thumb/1 Myślę że nic lepszego nie ma szans znaleźć skoro to wyższa liga tych urządzeń Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simson Napisano 30 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2017 (edytowany) RoRo pisał o tej aukcji w wątku Atoll. To jest starsza wersja (tą co testowałem i którą posiadam to SE), ponoć wersja SE trochę lepiej brzmi, ale tak czy inaczej za te pieniądze to mega okazja. Edytowano 30 kwietnia 2017 przez Simson Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 maja 2017 Udostępnij Napisano 2 maja 2017 Simson bo tak nie zajarzylem ten atoll u ciebie zostaje na stałe? Czy tylko miales go na chwilę do testów? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 2 maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 maja 2017 S4Home, we wpisie z 29.04 mamy informację, że Simson już kupił DAC-100: "Jak zapewne czytający mój test wiedzą, że zdecydowałem się na DAC Atoll, jednakże zakupiłem go trochę "w ciemno" z uwagi, iż testowałem Atoll'a HD 100 nie zaś "gołego" DAC jakim jest Atoll DAC100SE." Arko55, dwa dni wcześniej przed Twoim postem wspomniałem o tej starszej wersji Atolla w dobrej cenie. Zresztą celowo już na początku bieżącego wątku napisałem "W tym wątku proszę pisać o urządzeniach które jako nowe kosztowały co najmniej 2 tysiące złotych, zarówno aktualnie sprzedawanymi jak i wycofanymi z produkcji." Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 27 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2018 Dla chcących posluchać dźwięku baaardzo wysokiej jakości polecę dac matrix x-sabre. Urządzenie bardzo wysokiej jakości. Kto nie miał w ręku nie doceni finezji budowy tego dac. Jeden blok aluminium w ktorym obrabiarka cmc wyciela otwory na elektronikę pozostawiając grube ściany działowe. 8xkość sabre 9018. Czysty dac bez pre, amanero. Brakuje mi i2s i amanero. Dźwięk gładki i szczegółowy co w dac na 9018 nie jest tak oczywiste. Jest bardzo naturalny, bez sztucznego pompowania, pogrubiania i w drugą stronę wysuszenia i odchudzenia. Generalnie dac raczej dla zaawansowanych, nie szukających korekcji w brzmieniu. W/g mnie przy odpowiedniej klasy sieciówce to objawienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 27 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2018 ? Ten http://audiomagic.pl/matrix-audio-2/matrix-x-sabre?ceneo_spo=false Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 27 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2018 Czy DACi oparte na kościach sabre prezentują lepszą jakość niż te na akm , wolfsonach ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 28 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2018 Nie tak to zależy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2018 Kuba, kość w dac jest ważna ale ważniejsze jest to w jaki sposob została potraktowana. Jesli chodzi o Sabre jest nowsza kość 9038. Ma już ze 2 lata i teoretycznie jest lepsza od 9018. Mowię teoretycznie bo raz, nie slyszalem jeszcze zadnego dac na niej (lks 004, matriks pro) po drugie nie jestem pewien czy minęło wystarczajaco dużo czasu żeby konstruktorzy się jej ,,nauczyli". W każdym razie matrix po wyjsciu wersji pro staniał więc jest okazja go kupić taniej. Na rynku wtórnym rzadko się pokazuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 10 lutego 2018 Udostępnij Napisano 10 lutego 2018 Zdaje się, ze polecałem matrixa xsabra. To nie jest dobry przetwornik. On jest genialny ;). Za tą kasę, w ciemno... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 21 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 lutego 2018 W najnowszym numerze miesięcznika AUDIO - luty 2018r jest test 3 przetworników DAC z przedziału 4...5 tysięcy:Audiolab M-DAC+ (czyli następca znanego i dobrego M-DAC'a)Oppo SONICA DAC Pro-Ject DAC BOX RS polecam tę lekturę :-) Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom200 Napisano 21 lutego 2018 Udostępnij Napisano 21 lutego 2018 (edytowany) A wszystkie te DACi bije na głowę Xiangsheng 05 Edytowano 3 marca 2018 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 lutego 2018 Udostępnij Napisano 22 lutego 2018 Zgadzam się. Testowałem go. Jest super. Z tym że audiolab znajdzie i tak swoich klientów bo ma aspekty których xiang nie ma. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 23 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 lutego 2018 A może by tak przedmówcy bardziej rozwinęli temat? Poza tym nowy XiangSheng DAC 05A jest do kupienia za kwoty trochę przewyższające tysiąc złotych, więc powinien się znaleźć w innym wątku... DAC od 1 do 2 tysięcy złotych: https://forum.audio.com.pl/topic/46331-dac-przetworniki-w-cenie-od-1-do-2-tysięcy-złotych/ Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 lutego 2018 Udostępnij Napisano 27 lutego 2018 RoRo ale pamiętaj. To nie cena generuje jakość produktu. Kolega wspomniał że jest dużo tańszy odpowiednik tych modeli które wyslales. Grający na ich poziomie. Więc dlaczego nie może się tu znaleźć? Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 28 lutego 2018 Udostępnij Napisano 28 lutego 2018 Właśnie , xiang .... Tak się nim bawię właśnie , i dramatycznych różnic wobec CD73 nie stwierdzam . Znaczy się delikatnie lepiej , ale szału nie ma . Połączone po coax . Co prawda z innymi dacami nie porównywałem, i nie po go kupowałem żeby grać z CD , ale staruszek Arcam się broni całkiem nieźle M Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 marca 2018 Udostępnij Napisano 1 marca 2018 Arcama używasz jako transportu? Sprawdź też złącze USB. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 1 marca 2018 Udostępnij Napisano 1 marca 2018 Tak, jako transport . Dzisiaj mi dopiero przyszedł kabelek USB , i potestowałem troche. No i zaliczyłem opad szczeny .... Nie spodziewałem się że po wpięciu DACa muzyka może całkowicie inaczej zabrzmiec .... Poprawił się przekaz , nie wiem , muzyka nabrała takiego lampowego polotu ( tłusto , gesto , na bogato ) . Jako źródło zwykły laptop z Tidalem , żadne supergęste cuda . Słyszałem że xiang gra najlepiej po usb , ale nie spodziewałem się takiej różnicy ze zwykłym lapkiem ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts