Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
5 minut temu, lpomis napisał:

Dzięki, będę uderzał po weekendzie. Dzisiaj nikt się tam nie zgłasza - chyba mają wolne.

wiś na telefonie - z autopsji ;)

Chyba że masz na wymianę DACa z XLRami i przedwzmacniaczem  - to mogę ci pożyczyć RME

DAC musi mieć wejście usb i  coax i wyjście sterowalne na XLRach

Napisano
3 godziny temu, Fafniak napisał:

to mogę ci pożyczyć RME

Dzięki za propozycję. Niestety nie mam nic na podmiankę. Postaram się ogarnąć temat z Audiostacji.

24 minuty temu, mkk napisał:

SMSL M400

Wydaje się być naprawdę kozacki. Szkoda tylko, że jakaś dziurka na nauszniki się w nim nie zmieściła. Jak mi RME nie podejdzie to będę go kombinował.

Napisano

No właśnie nie słuchałem go długo - w zasadzie jakieś 10 min przypadkiem :) , ale zrobił na mnie wrażenie (audiophile mode on ) grającego ciepło , gęsto i melodyjnie ( audiophile mode off) 

Napisano
1 godzinę temu, lpomis napisał:

Wydaje się być naprawdę kozacki. Szkoda tylko, że jakaś dziurka na nauszniki się w nim nie zmieściła. Jak mi RME nie podejdzie to będę go kombinował.

Bo SMSL M400 to tylko DAC i jest do niego dedykowany zbalansowany wzmacniacz słuchawkowy SP400. Tyle że to kolejne 3tyś.

Napisano
7 godzin temu, Fafniak napisał:

wiś na telefonie - z autopsji ;)

Chyba że masz na wymianę DACa z XLRami i przedwzmacniaczem  - to mogę ci pożyczyć RME

DAC musi mieć wejście usb i  coax i wyjście sterowalne na XLRach

Mam takiego. Mogę wziąć na zlot i Ci pożyczyć. 

Napisano

Witam.

Też jestem zainteresowany zakupem tego RME ADI-2 DAC FS. Proszę poradźcie, gdzie w Polsce najlepiej kupić, gdzie i czy można jakąś rozsądną cenę wynegocjować, a jeśli tak to jaka cena satysfakcjonująca obie strony na dzisiaj byłaby uczciwa. 

Napisano

No i zamówiłem RME. Z wypożyczeniem nie było łatwo. Po kilku sekundach odsłuchu - totalna dyskwalifikacja. Dołączony zasilacz PISZCZY, wydaje z siebie dźwięk o niemiłosiernie wysokiej częstotliwości, który słyszę nawet siedząc na sofie ponad 2m od niego. Nie no, fajnie, sprzęt za tyle kasy i od razu na start trzeba bawić się w solidniejsze zasilanie bo producent dał jakieś najtańsze chińskie padło.

Napisano
14 minut temu, lpomis napisał:

No i zamówiłem RME. Z wypożyczeniem nie było łatwo. Po kilku sekundach odsłuchu - totalna dyskwalifikacja. Dołączony zasilacz PISZCZY, wydaje z siebie dźwięk o niemiłosiernie wysokiej częstotliwości, który słyszę nawet siedząc na sofie ponad 2m od niego. Nie no, fajnie, sprzęt za tyle kasy i od razu na start trzeba bawić się w solidniejsze zasilanie bo producent dał jakieś najtańsze chińskie padło.

Mój też naśladował syrenę policyjną, tylko że robił to tak cicho że musiałem być blisko przy nim i słyszałem to wyłącznie w nocy. 

Plus taki że na liniowym RME o dziwo lepiej gra (wzbraniałem się przed tą myślą że może lepiej grać bo się chciałem pozbyć liniowego, a jednak jest lepiej - i liniowy został).  

Napisano
29 minut temu, lpomis napisał:

Dołączony zasilacz PISZCZY,

A mój nie piszczał , ale na wszelki wypadek zmieniłem na liniowy.

Jak znajdę to mogę Ci wysłać. Z tymi impulsowymi to jakaś loteria , pisałem już mam dwie maliny , dwa identyczne zasilacze , jeden powodował przydźwięk drugi nie / ???/

Napisano
1 godzinę temu, lpomis napisał:

Dołączony zasilacz PISZCZY, wydaje z siebie dźwięk o niemiłosiernie wysokiej częstotliwości, który słyszę nawet siedząc na sofie ponad 2m od niego. Nie no, fajnie, sprzęt za tyle kasy i od razu na start trzeba bawić się w solidniejsze zasilanie bo producent dał jakieś najtańsze chińskie padło.

przedziwne - nic nie piszczy u mnie (a jestem na to uczulony - oj uczulony...)

moze dostałeś ten przetwornik co chodził po wielu ludziach i redakcajach ?

Napisano
7 minut temu, Fafniak napisał:

moze dostałeś ten przetwornik co chodził po wielu ludziach i redakcajach ?

Nówka, w folii, zapakowana.

Na razie zastosowałem prawdziwie audiofilską metodę eliminacji wkurzających pisków - przykryłem zasilacz grubą poduszką. Jest okej, można słuchać :)

Napisano

Ok to cholera słabo !!!!

Jedyne co mogę napisać - cholerny pech 

Są tylko 2 możliwości. Albo to jest przechodzone urządzenie. ( Co wydaje się wykluczyłeś, ale w folię można zawsze zapakować)

albo jakość produkcji spada

Napisano
18 minut temu, Fafniak napisał:

jakość produkcji spada

Raczej to bym obstawiał :) Oszczędności, kiepskie komponenty.

10 minut temu, marcinmarcin napisał:

Na Ess już? 

Tak. Nowszy wypust.

21 minut temu, MMarek napisał:

Ja musiałbym kołdrami przykryć kolumny

Faktycznie, to jeszcze nie mam aż tak najgorzej :D

Napisano
20 minut temu, lpomis napisał:

Raczej to bym obstawiał :) Oszczędności, kiepskie komponenty.

Miejmy nadzieję że dotyczy to tylko zasilacza który zamawiają w Chrl, a resztę składają porządnie, choć już kiedyś się przekonałem na temat german engineering 😉😁

Napisano

Kurczę, albo coś jest ze mną dziś nie tak, z moim słuchem, samopoczuciem, samym audio sprzętem, albo różnice między przetwornikiem od RME, a tym wbudowanym we wzmacniacz Hegel H95 są naprawdę minimalne. Siedziałem dziś praktycznie cały dzień i pół nocy, przerobiłem całą listę zlotową na Spotify, do tego kilka swoich ulubionych kawałków - kilkukrotnie. Przełączałem się między DACami błyskawicznie, praktycznie 1:1, testowałem połączenia optyczne jak i USB. Różnica jest dla mnie praktycznie nie do wyłapania w przypadku defaultowych ustawień RME i przetwornika w Heglu. W ślepych testach w życiu bym nie odróżnił co aktualnie gra.

Troszkę zawiedziony jestem natomiast wbudowaną dziurką słuchawkową w RME. Gra jakoś bez życia, zbyt sterylnie, nie angażuje, troszkę za bardzo bezpośrednio, "wywala" wszystko mocno do przodu. Czas iść spać. Jutro walczę dalej. Może mi się coś przestawi w głowie :|

Napisano

@lpomis mi na zlocie się podobało , i zmieniłem o nim zdanie , jednak jak go kupiłem i zastąpił u mnie st200 od Atolla pograł 3 tyg i go sprzedałem ,.

Funkcjonalnosc niesamowita jednak u mnie w domu z końcówką Atolla i Bmn Berges3 nie zagrało to jak lubię , pisze to bo znam ludzi którzy są zachwyceni tym klockiem i pewnie jest to dobry sprzęt jednak nie dla mnie , może kiedyś w innym zestawieniu 😉 ale to tylko gdybanie . Pzdr 

Ps więc testuj , Pamiętam na zlocie jednak z Rme lepiej Twój Hegel zagrał niż z wbudowanym ale to tylko moje zdanie 👍

Napisano

Ja mniej więcej pamiętam jak porównywałem go (rme) z nostromo wolf II

Zestaw miałem złożony z audiolaba 8200q i 2 monobloków 8200m a kolumny nadal te same które mam teraz RLS oberon II

Podobnie jak @lpomis napisał, różnice były minimalne. 

Dla mnie przeważyła funkcjonalność. Słuchałem też qutest-a.

Niestety nie w bezpośredniej konfrontacji z RME, ale to qutest, w mojej pamięci funkcjonuje jako ten bardziej suchy i detaliczny)

Napisano
8 godzin temu, Dedal75 napisał:

mi na zlocie się podobało

To samo. Też mi ten daczek przypadł do gustu na zlocie i dlatego chciałem go sprawdzić u siebie. Wygląd może ma dyskusyjny, ale mi się bardzo podoba. A wyświetlacz to wisienka na torcie :)

Ilość opcji, ustawień przytłacza! Jak ktoś to lubi to będzie miał masę zabawy. Ale przerobiłem dziś już chyba większość, włącznie z filtrami. Efekty można uzyskać naprawdę ciekawe. Ja słucham jednak na domyślnych ustawieniach.

7 godzin temu, Fafniak napisał:

Ale to jakiś obowiązek jest że rme musi się podobać ? 

Absolutnie nie! Nie zrozum mnie źle. On mi się podoba i to bardzo. Problem tylko w tym, że zbytnio nie słyszę różnicy między RME, a tym przetwornikiem który już mam. Duża różnica jest za to na wyjściu słuchawkowym i tutaj niekoniecznie na plus RME.

Słucham dalej, dziś znów do upadłego :)